Przepustka

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam. mam pytanko mój zostanie jutro przewieziony do Wojkowic do zakładu typu zamkniętego, czy ma mozliwosć uzyskania przepustki? Czy dopiero jeśli go przeniosa na półotwarty?

justynqa90 napisał:
Witam. mam pytanko mój zostanie jutro przewieziony do Wojkowic do zakładu typu zamkniętego, czy ma mozliwosć uzyskania przepustki? Czy dopiero jeśli go przeniosa na półotwarty?

Jeśli chodzi o przepustkę, to skazani w zakładzie karnym typu zamkniętego nie mają możliwości jej otrzymania.

Mają natomiast - ewentualnie - możliwość uzyskaznia zezwolenia na opuszczenie zakładu karnego, lecz wiąże się to z obowiązkiem meldowania każdej zmiany miejsca pobytu itp. na najbliższej jednostce policji

Ostatnia edycja:
guest_user napisał:
Jeśli chodzi o przepustkę, to skazani w zakładzie karnym typu zamkniętego nie mają możliwości jej otrzymania.

Mają natomiast - ewentualnie - możliwość uzyskaznia zezwolenia na opuszczenie zakładu karnego, lecz wiąże się to z obowiązkiem meldowania każdej zmiany miejsca pobytu itp. na najbliższej jednostce policji

Aha.. A jak to wygladą i co musi zrobić by takie zwolnienie uzyskac??

guest user pisał o ewentualnym opuszceniu zk w związku z jakimś wydarzeniem, typu pogrzeb. Choć nie zawsze takie są możliwe. Musisz poczekać aż przeniosą go na półotworek jeżeli jest to możliwe, wtedy na przepustkę wyjdzie jeżeli nabiorą do niego "zaufania", ale i tak będzie musiał podpsywać się w najbliższej jednostce policji pobytu, który poda.

luizjanna napisał:
guest user pisał o ewentualnym opuszceniu zk w związku z jakimś wydarzeniem, typu pogrzeb.

Nieprawda, nie pisałem o tym. Pisałem o zezwoleniu na czasowe opuszczenie zakładu karnego (w nagrodę) dla skazanych odbywających karę w oddziałach typu zamkniętego. To, o czym piszesz, reguluje inny przepis w kkw :ok:

Ostatnia edycja:
To daj mi przykład osoby, która wyszła na przepustkę z zk typu zamkniętego w nagrodę :D Nierealną rzeczą to jest:D Przepisy swoją drogą a realia swoją :D

luizjanna napisał:
To daj mi przykład osoby, która wyszła na przepustkę z zk typu zamkniętego w nagrodę :D Nierealną rzeczą to jest:D Przepisy swoją drogą a realia swoją :D

Nie dam Ci przykładu bo osoba w ZK typu zamkniętego nie ma możliwości otrzymania przepustki. Ma natomiast możliwość czasowego opuszczenia zakładu karnego bez dozoru. Przeczytaj treść Art. 138. § 1 ust. 8 kkw oraz Art. 139. § 1 kkw oraz Art. 140 kkw.

Zakładów karnych jest dość sporo i w każdym te Twoje "realia" są inne, zatem jednym pomogą a innym zaszkodzą. Więc tutaj na forum w ogóle mnie nie interesują. Tu interesuje mnie tylko kodeks :)

a justynqa90 pytała o możliwość przepustki. Fajnie, że znasz kkw ale żyj tym co się dzieje a nie przepisami ;]

luizjanna napisał:
a justynqa90 pytała o możliwość przepustki.

I dostała, mam nadzieje, wyczerpującą wypowiedź, że nie ma takiej możliwości, aby otrzymać przepustkę w tego typu zakładzie karnym :)

Tak właśnie. Ale dziewczynie, która być może ni orientuje się zabardzo w tych sprawach a tak zapewne jest skoro zadaje pytanie trzeba wprost powiedzieć iż przepustka jest możliwa tylko w szczególnym przypadku i to najczęsciej w konwoju. Ja będąc na jej miejscu i czyając Twoją wypowiedź nabrałabym niepotrzebnej nadziei.

luizjanna napisał:
przepustka jest możliwa tylko w szczególnym przypadku i to najczęsciej w konwoju.

Trenujesz moją cierpliwość :) Skazany w zakładzie karnym typu zamkniętego nie ma możliwości otrzymania przepustki - w żadnym wypadku, absolutnie żadnym.

Ma natomiast możliwość uzyskania zezwolenia na opuszczenie zakładu karnego w formie nagrody (Art. 138. § 1 ust. 8 kkw) lub w wypadku losowym (Art. 141a § 1 kkw) oraz w wypadku orzeczenia wobec niego okresu przygotowawczego do opuszczenia zakładu karnego (Art. 165. § 2 kkw).

Z powyższej formy mogą korzystać również skazani w oddziałach półotwarnych i otwartych. Tylko oni, mogą też dodatkowo korzystać z przepustek (Art. 91 ust 7 kkw oraz art. 92 ust 9 kkw).

Ogarnij. Msz podstawową wiedzę na temat kkw. Gratuluję. Natomiast naucz się trafiać do ludzi, którzy pytają na tym forum nie po to aby im udzielić informacji co jest napisane w np. 139 art. kkw, ale po to aby im udzielić konkretnej informacji, w prostym języku.

luizjanna napisał:
ale po to aby im udzielić konkretnej informacji, w prostym języku.

I co, tak co 150-200 postów będziemy pisać po raz kolejny to samo? Bo komuś się nie chce poszukać i oczekuje na pozłacaną tacę?
Dlaczego jest tak mało pytań: "przeczytałam kodeks karny wykonawczy, nie potrafię zrozumieć, kiedy można dostać przepustkę z art. 90 a kiedy zezwolenie z art 138"? Albo: "przeczytałam kkw i nie rozumiem zapisu artykułu xxx"?

forg napisał:
I co, tak co 150-200 postów będziemy pisać po raz kolejny to samo? Bo komuś się nie chce poszukać i oczekuje na pozłacaną tacę?
Dlaczego jest tak mało pytań: "przeczytałam kodeks karny wykonawczy, nie potrafię zrozumieć, kiedy można dostać przepustkę z art. 90 a kiedy zezwolenie z art 138"? Albo: "przeczytałam kkw i nie rozumiem zapisu artykułu xxx"?

Dokładnie tak. Ludzie są leniwi i wolą pytać 100 razy o to samo niż szukać z dostępnych źródeł. Mój początek był identyczny. Nawet forum nie chciało mi się przeszpreać tylko od razu wolałam zadać pytanie (pewnie po raz setny bo przecież przede mną wiele takich było). Teraz zgłębiam kk i dlatego mnie mało widać na forum. Czasem pomiauczę coś w temacie wolnym. Pozdrawiam.

Spokojnie:P No ja się za bardzo nie orietuje w tym wszytskim jestem pierwszy raz w takiej sytuacji:( Wiem juz ze przepustki nie dostanie, ale o te zezwolenie o opuszczenie na tymczasowo zakladu sie postaramy:) Wiem,że mój ma bardzo dobrą opinię od wychowawcy wiec myslę,że nie bedzie z tym problemu:)
Dziękuję wam za pomoc:)

witam, czy to prawda, ze na przepustce skazany nie moze korzystac z prawa jazdy i jezdzic autem?

Witam. Przyznam szczerze, że nie przeczytałam wszystkich wypowiedzi.

Mam pytanie związane z przepustką. Otóż dzisiaj mój Łobuz dostał wyrok 5 lat, a w więzieniu przebywał jako TA od czerwca 2010 roku. Wyrok nie jest prawomocny.
W sierpniu 2011 mamy być świadkami na ślubie u naszych najbliższych znajomych. Czy mój Łobuziak może liczyć na przepustkę na ten czas?

łobuziak napisał:
W sierpniu 2011 mamy być świadkami na ślubie u naszych najbliższych znajomych. Czy mój Łobuziak może liczyć na przepustkę na ten czas?

Przecież to żaden argument by dostał tzw. przepustkę losową. A uprawnień do innych jeszcze nie nabędzie.
Znajomi niech szukają innego świadka.

czy jeżeli skazany odbywa terapię w zk,to należą mu się przepustki w czasie jej trwania,na przykład na święta?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót