Przerwa w odbywaniu kary - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Niuans
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
czyli spełniam wszystkie warunki bo odbyłem prawie 8 m-cy a wyrok mam 2,6 dziekuję bardzo serdecznie za pomoc

Ja tez mam pytanie... chodzi mi o przerwe w karze ze względu na resocjalizacje tzn. jakby np podjał prace.. wyrok ma na 1,6 a narazie odsiedziąl miesiac...czy jest szansa na przerwe? i czy przerwa wlicza sie w wyrok?

ale resocjalizacja jest właśnie w więzieniu - nie można kogos zabrać z ZK, bo musi się resocjalizować

Kurcze przeczytała na stronie kancelarii powody jakie moga bycpodane w przerwie,np. osobiste ,stan zdrowia, i tam własnie było napisane warunki resocjalizacyjne i chciałam sie wiecej o nich dowiedziec.

martusia224 napisał:
Kurcze przeczytała na stronie kancelarii powody jakie moga bycpodane w przerwie,np. osobiste ,stan zdrowia, i tam własnie było napisane warunki resocjalizacyjne i chciałam sie wiecej o nich dowiedziec.

Zamiast na stronę kancelarii, zerknij w kodeks karny wykonawczy.

Jak wyobrażasz sobie zadośćuczynienie społeczne czynu karalnego, gdyby przerwę w karze udzielano ze względów resocjalizacyjnych?

Po co w takim razie kara pozbawienia wolności...?

Dobra widze ze wszyscy wiedza lepiej a moze lepiej jakby pracował na panstwo skoro takie biedne a utrzymuje wiezniow ktorzy siedza za male pierdły nie mowie o osobach ktorzy zabijali itp. na wolnosci mozna by bylo im dac szanse praca jakies spotkania i odhaczanie sie w komendzie chyba lepsze niz lezenie i jedzenie w celach

Chore panstwo martusia:( Lepiej rozdzielic rodzine i dawac im jedzenie i wszystko;/ Niz dac i prace i szanse na normalne zycie zeby nie musilei kombinowaC:o

naprawde panstwo jest chore .moj narzeczony tez jest w areszcie sledczym dopiero 2-gi tydzien dostal 6 miesiecy za alimety jezeli bylo by normalne panstwo gdyby dali mu szanse na splate a nie teraz pzrez 6 miesiecy wieksze dlugi ale tak jest wlasnie u nas szok :mad::mad:

dostal 5 miesiecy a nie 6 przepraszam czyli po polowie kary mam nadzieje wyjdzie uf juz tesknie

dostal 5 miesiecy a nie 6 przepraszam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
martek2003 napisał:
naprawde panstwo jest chore .moj narzeczony tez jest w areszcie sledczym dopiero 2-gi tydzien dostal 6 miesiecy za alimety jezeli bylo by normalne panstwo gdyby dali mu szanse na splate

A co, biedaczek nie miał szansy? Sąd zasądził mu alimenty i po 5 sekundach wtrącono go do więzienia?
Czy może: sąd zasądził alimenty, on sobie to olał, nic nie płacił, dostał wyrok w zawieszeniu, dalej nie płacił i teraz trafił za kraty? I następna kandydatka na odbiorcę alimentów za nim płacze?

monisiaczek22 napisał:
Chore panstwo martusia:( Lepiej rozdzielic rodzine i dawac im jedzenie i wszystko;/ Niz dac i prace i szanse na normalne zycie zeby nie musilei kombinowaC:o
ojojoj..no tak, dac im wszystko. To jest postawa roszczeniowa. Nie da Wam nikt nic, bo i dlaczego? Państwo jest chore, a wasi panowie jacy są? Zdrowi, mądrzy, oczytani, wykształceni, pracowici, uczciwi, wysportowani, z perspektywami...tylko jakos cos im nie wyszło, bo "siedza" z ta swoja madrością i zdrowiem -psychicznym i somatycznym...
Ale , to nic strasznego, naprawde. Teraz maja duzo czasu na spokojne przewartościowanie swojego zycia , wyborow, decyzji, zachowań,etc. Z rodzina przypominam-sami sie rozdzielili , swoimi czynami= przestepstawami. Wyzdrowieją i tacy zdrowi do spoleczeństwa powróca. Oby...

Mery Jane napisał:
Za bardzo bierzesz Wypowiedz monisiaczek POD siebie ingab Panstwo jest chore i trzeba zmian zeby wyjsc na conajmniej prosta a takie blablanie nic nie daje. Przestepczosc sie nie zmniejszy przez twoje posty

-no faktycznie blablanie o chorym państwie , to państwo zmieni. Jak wam nie pasuje nasze PAŃSTWO , ustrój polityczny, prawo i konstytucja ,wyprowadzcie sie do innego. Mi osobiscie nie przeszkadza, jestem zadowolona:)nawet bardzo.

Ostatnia edycja:
Za bardzo bierzesz Wypowiedz monisiaczek POD siebie ingab :) Panstwo jest chore i trzeba zmian zeby wyjsc na conajmniej prosta a takie blablanie nic nie daje. Przestepczosc sie nie zmniejszy przez twoje posty:)

martusia224 napisał:
mozna by bylo im dac szanse praca jakies spotkania i odhaczanie sie w komendzie chyba lepsze

monisiaczek22 napisał:
Lepiej rozdzielic rodzine i dawac im jedzenie i wszystko;/ Niz dac i prace i szanse na normalne zycie zeby nie musilei kombinowaC:o

Czy Wy obie nie rozumiecie, że praca jest w tych czasach nagrodą? I za co mają ją dostać? Nie wszyscy "kombinują" i lądują w więzieniu, czyli jest inny sposób.

Ostatnia edycja:
martek2003 napisał:
jezeli bylo by normalne panstwo gdyby dali mu szanse na splate

Ależ Sąd dawał szansę, a skazany jej nie wykorzystał... Mimo wyroku z warunkowym zawieszeniem wykonania kary, dalej nie płacił alimentów.

Skazany ma dalej szansę opuszczenia zakładu karnego po upływie okresu po którym może starać się o warunkowe przedterminowe zwolnienie. Przerwa w karze nie służyła, nie służy i najprawdopodobniej nie będzie służyć do realizowania celów resocjalizacyjnych - kłóci się to z istotą odbywania kary pozbawienia wolności.

Skoro za "niealimentację" nie trafiałoby się do zakładu karnego, to po co w ogóle je płacić mimo obowiązku - czyż nie? Tylko głupi by płacił...

Ostatnia edycja:
nie jestes w mojej sytuaci wiec nie wiesz ........... ja mam corke i on pomagal mi dlatego trafil tam gdzie trafil wiec czuje sie winna ale przeciesz wy wiecie lepiej

a po jakim czasie moze sie starac o warunkowe przed terminowe zwolnienie :(

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Możesz wezcie pod uwagę ze nie każdy jest gangsterem i przestępca ;/ czasami powinie się noga a to forum ma być pomocne a nie tylko krytyka i krytyka .Każdy wybiera sam to z kim chce być a wam nic do tego.Zostaje przy tym ze państwo jest chore , system jest chory ale za systemem stoją konkretni ludzie i żeby godnie żyć trzeba kombinować i dlatego są takie skutki nie zawsze ale bardzo często:( I dlaczego mamy stąd wyjeżdżać po to nasi ojcowie i dziadkowie walczyli o to państwo żebyśmy tu mogli zakładać rodziny i pracować a nie wyjeżdżać.;)

monisiaczek22 napisał:
a to forum ma być pomocne

A kto tak powiedział?

monisiaczek22 napisał:
żeby godnie żyć trzeba kombinować

Pewnie - "kombinacja" w postaci niełożenia alimentów na własne dziecko i pozbawienie go w ten sposób środków do życia pozwala na prowadzenie "godnego" życia... Pogratulować podejścia...

Mówię ogólnie o kombinowaniu :) A nie akurat o tym przypadku... .Od tego są fora .. Doucz się:o

Powrót