Przerwa w odbywaniu kary - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Niuans
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
no wiem ze skazany pisze.Juz to napisal ja dolaczyłam pismo gdzie napisałam o trudnej sytuacji rodzinnej i wyslalam mu to tak to wiem ale dopiero po polowie kary moze o cos takiego pisac nie wczesniej

No tak po połowie... do przerwy należy dostarczyć wszystkie dokumenty o tym co piszecie w piśmi o przerwe

no chyba do warunowego;)aha to takie same papiery musimy dostarczyc co do przerwy w karze ok dzieki

Warunkowe to warunkowe tu jest mowa o przerwie w karze więć na jakiej podstawie chcecie tą przerwe? Pisałaś o złej sytułacji rodzinnej więc sąd mimo wywiadu kuratora miło będzie jak czymś czyli jakimś dokumentem sami podeprzeciecie tą złą sytułacje dla sądu a nie że jest to tylko napisane bo napisane bo wielu ludzi pisze o przerwy a noż widelec się uda i nie dostają a są ludzie co czekają na rozpoznanie wniosku gdzie naprawde ta przerwa jest ważna np ze względu na swój stan zdrowia

Czy jesli jestem partnerka,mieszkamy razem,prowadzimy wspolne gospodarstwo domowe i wychowujemy moja 10 letnia corke razem,to czy ja moge napisac pismo o przerwe w odbywaniu kary-odwiesili mu 11 miesiecy.jestem tez osoba chora.

b-kulig napisał:
Czy jesli jestem partnerka,mieszkamy razem,prowadzimy wspolne gospodarstwo domowe i wychowujemy moja 10 letnia corke razem,to czy ja moge napisac pismo o przerwe w odbywaniu kary-odwiesili mu 11 miesiecy.jestem tez osoba chora.

O przerwe stara się osadzony ale jak jest OSADZONY w ZK z wolności można się starać o odroczenie wykonania kary odwieszonej jeżeli są przesłanki

czyli jesli jestem jego partnerka to mimo wszystko moge taki wniosek zlozyc,bo jedni pisza tak a drudzy ze nie?

Ty nie mozesz tego napisac musi to napisac twoj partner jesli jest juz w zakladzie karnym

wiem dolaczylam papiery o tym ze mały jest chory decyzje z mopsu o rzodzinnym i o tym ze jestem zarejestrowana w pup bez prawa do zasilku czy moge cos jeszcze dolaczyc?

Od lekarza dokumentacja od kiedy choruje ile wydajesz na leki wszystko co jest zwiazane z potrzebą powrotu twojego męża pilnie do domu poprostu
b-kulig ty możesz zadbać o dokumenty wszelkie pisma pisze osadzony

no tak mam dolaczone dokumetacje ze choruje od urodzenia i wogule..a czy same rachunki wystarcza za leki dla dziecka?

wystarczą ty nie pracujesz itd dołącz lub dołączyłaś bo juz nie pamiętam oplaty itd wszystko to na co pracował twój mąż

juz dolaczyłam ze nie pracuje aha no dobra rozumiem dzieki

Mam malutkie pytanie do mądrzejszych- chcę się już zabrać za załatwiania przedłużenia przerwy w odbywaniu kary mojego męża. Problem polega na tym, że znalazł dobrą pracę 200 km. od domu i chcemy wszyscy się do niego przeprowadzić, bo również miałabym tam zatrudnienie.A przerwę zasądził mu sąd w Łodzi.
Czy dokumenty o przedłużenie przerwy musimy składać również w Łodzi, czy można do innego sądu???
I czy sąd nie będzie miał nic przeciwko takiej przeprowadzce???
Mąż nie ma przydzielonego kuratora, więc nie musi nic takiego zgłaszać. Ale co dalej?
Jak załatwić to tak, żeby nikt sie nie mógł do niczego przyczepić, żeby wszystko było zgodne z przepisami???

"Sądem penitencjarnym właściwym miejscowo do udzielenia dalszych przerw jest sąd, który udzielił pierwszej przerwy [...]" - czyt. Art. 153 5 kkw.

Odpowiedź na pozostałe pytania = to zależy...

"Odraczając wykonanie kary pozbawienia wolności (udzielając przerwy), sąd może zobowiązać skazanego do podjęcia starań o znalezienie pracy zarobkowej, zgłaszania się do wskazanej jednostki Policji w określonych odstępach czasu lub poddania się odpowiedniemu leczeniu lub rehabilitacji, oddziaływaniom terapeutycznym lub uczestnictwu w programach korekcyjno-edukacyjnych.' - czyt. Art. 151 § 4 w zw. z art. Art. 153 § 2 kkw.

Problemu nie stanowi zatem miejsce zamieszkania skazanego, ale nałożone na niego określone obowiązki (jeśli są takie nałożone).

Ostatnia edycja:
Czy moge się zapytać kuratora jaka wystawił opinie co do przerwy w karze ??czy to będzie źle odebrane

jaimojimperatyw napisał:
Czy moge się zapytać kuratora jaka wystawił opinie co do przerwy w karze ??

Możesz go nawet zapytać co jadł poprzedniego dnia na obiad.

jaimojimperatyw napisał:
Czy moge się zapytać kuratora jaka wystawił opinie co do przerwy w karze ??czy to będzie źle odebrane

Pewnie że możesz ....a myślisz że powie Ci co napisał?

Witam, mój mąż złożył wniosek o przerwe w karze (kara 10 m-cy, odsiedziane 4 m-ce) dostał już opinie z zk ja czekam na kuratora. Moje pytanie czy jeśli kurator nie zastanie mnie w domu to będzie próbował do skutku i czy może mnie odwiedzić również w weekendy. Ewentualnie czy jest szansa aby się jakoś dowiedzieć kto został wyznaczony kuratorem i się z nim już bezpośrednio skontaktować. Będę wdzięczna za informację

Powrót