Przerwa w odbywaniu kary - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Niuans
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Można się dowiedzieć kto jest twoim kuratorem do wydania opini wystarczy podejść do zespołu kuratorskiego każdy kurator zawodowy ma swoje ulice ... Jeżeli nie zastanie cię w domu zostawi ci powiadomienie że był i że prosi o kontakt .... A że zapytam przerwa w karze przy wyroku 10 miesięcy? Jak za "chwile" wpz...

Cała kara wyniosła 4 lata tylko mąż w areszcie był ponad 3 lata potem ok 2 lat na wolnościu a teraz odsiaduje resztę kary. Pisalismy o zawieszenie reszty kary jak mąż dostał wezwanie do stawienie sie do zk jednak sąd nie wyraził zgody na zawieszenie. Pytam o kuratora ponieważ mą dostyal opinie z zk już jakieś 2 tyg temu a u mnie jeszcze nie było kuratora. Ewentualnie gdzie są takie zespoły kuratorów czy w Sądzie uzyskam informacje o kuratorze ?

Tak zazwyczaj zespoły kuratorskie znajdująsię przy sądach lub w sądach jeżeli miał mąż kuratora to ten sam kurator powiień dostać z sądu prośbę o wywiad idz i zapytaj

dinoiv napisał:
. Pisalismy o zawieszenie reszty kary jak mąż dostał wezwanie do stawienie sie do zk jednak sąd nie wyraził zgody na zawieszenie.

trochę za późno pisaliście o zawieszenie wykonania reszty kary... trzeba było pisać zanim dostał wezwanie... a to już "musztarda po obiedzie". A zakładając, że otrzyma przerwę to liczysz się z tym że znowu za pół roku lub rok będzie musiał tam wrócić? nie jest powiedziane że zawieszą wykonanie kary. Może lepiej spróbować dozór elektroniczny... procedury nie są pogmatfane i idzie to nawet zgrabnie, problemem może być infrastruktura, zależy czy miasto czy wieś... postaraj się też o to dowiedzieć...

Mam pytanie...mąż starał sie o odroczenie kary ale przed wyznaczonym terminem posiedzenia został zatrzymany,adwokat stwierdził że teraz trzeba się starac o przerwe w karze. Dziś dzwonił mąż i mówił że dostał jakies pismo ale nie bardzo może go zrozumiec. Jest możliwe żeby od razu wyznaczyli termin posiedzenia o przerwe? Czy wywiad kuratora który był potrzebny do odroczenia będzie jeszcze ważny? Proszęo pomoc...

barbara87 napisał:
Jest możliwe żeby od razu wyznaczyli termin posiedzenia o przerwe? Czy wywiad kuratora który był potrzebny do odroczenia będzie jeszcze ważny? Proszęo pomoc...

Orzecznictwo wskazuje, aby wniosek o odroczenie wykonania kary z chwilą osadzenia skazanego w zakładzie karnym był traktowany jako wniosek o udzielenie przerwy w karze pobawienia wolności (patrz: SA Lublin II AKzw 1029/11 etc.)

To, czy wywiad będzie "ważny" zadecyduje Sąd.

barbara87 napisał:
Mam pytanie...mąż starał sie o odroczenie kary ale przed wyznaczonym terminem posiedzenia został zatrzymany,adwokat stwierdził że teraz trzeba się starac o przerwe w karze. Dziś dzwonił mąż i mówił że dostał jakies pismo ale nie bardzo może go zrozumiec. Jest możliwe żeby od razu wyznaczyli termin posiedzenia o przerwe? Czy wywiad kuratora który był potrzebny do odroczenia będzie jeszcze ważny? Proszęo pomoc...

My mieliśmy podobną sytułacje z mężem i wniosek o odroczenie stał się wnioskiem o przerwe, a co do wywiadu kuratora to tak jak zostało napisane wyżej sąd zadecyduje bo wywiad jest ważny 6 miesięcy ale sąd może poprosić o nowy bo twój mąż jest już osadzony więc sytułacja się zmieniła

bo wywiad jest ważny 6 miesięcy
Nie ma żadnych uregulowań, które by określały okres "ważności" wywiadu środowiskowego. Skąd zatem te 6 mies.? O udzieleniu przerwy w wykonaniu kary i odroczeniu jej wykonania decyzdują różne Sądy, więc równie dobrze Sędzia może zwrócić się o aktualny wywiad.

To że wywiad jest ważny 6 miesięcy wiem z ust pani kurator .... :D

kepasa napisał:
Może lepiej spróbować dozór elektroniczny... procedury nie są pogmatfane i idzie to nawet zgrabnie, problemem może być infrastruktura, zależy czy miasto czy wieś... postaraj się też o to dowiedzieć...

Niestety dozór elektroniczny nie wchodzi w grę ponieważ cały wyrok jaki mąż dostał to 4 lata a zostało mu jeszce jakieś 6 miesięcy. Staramy się teraz o przerwe ponieważ jestem w 8 m-cu ciązy i zależy nam na tym aby porzynajmniej w początkowym okresie mąż był przy nas. Nie mam na kogo liczyć jesli chodzi o jakąkolwiek pomoc

Witam my tez z narzeczonym pisalismy o przerwe w karze i wlasnie wczoraj byla u mnie kuratorka sadowa od spraw wieziennictwa i przeprowadzala wywiad.jestem dobrej mysli bo dostal pozytywna opinie od niej i przychylila sie do wniosku i jest za tym zeby to dostal.bedzie mial przyspieszona komisje zalarwi nam tak ze wzgledu na to ze syn czesto nam choruje zeby wyszedl i mi pomugl finansowo finansowo.kuratorka powiedziala mi ze opina od kuratorki narzeczonego bedzie bardzo wazna i ze opinia wychowawcy i psychologa wiezienia jest bardzo wazna.a szczescie wszystkie ma bardzo dobre wiec jest duza szansa ze dostanie i ze stara sie szystko naprawic ze podjol prace wiec jesli bede cos wiecej wiedziala to napisze zebyscie dziewczyny wiedzialy ze warto zawsze to pisac

Wychowawca mojego męza mówił ze jego opinia to nic nie znaczy.Jak bym sie mogła dowiedzieć czy kurator przychylił sie do wniosku??

@ Mychna- Dobrze Wam życzę :)
Ale błagam Cię- używaj znaków interpunkcyjnych, dużych liter na początku zdania. O ortografii nie wspomnę.
Będzie dużo łatwiej zrozumieć treść Twojej wypowiedzi.
@ jaimojimperatyw - Do samego końca nie wiedziałam jaka była opinia pani kurator. Trafiła nam się taka, której strach się było cokolwiek pytać. Dopiero kiedy czytałam wyrok dowiedziałam się mniej więcej co i jak.
Choć to wszystko zależy na kogo się trafi.Bo niektórzy sami mówią co piszą w wywiadzie.

Ostatnia edycja:
Mozesz sie spytac kuratorki ona napewno udzieli ci takiej informacji poniewarz mi tez udzielila takiej informacji

Mychna napisał:
Witam my tez z narzeczonym pisalismy o przerwe w karze i wlasnie wczoraj byla u mnie kuratorka sadowa od spraw wieziennictwa i przeprowadzala wywiad.jestem dobrej mysli bo dostal pozytywna opinie od niej i przychylila sie do wniosku i jest za tym zeby to dostal.bedzie mial przyspieszona komisje zalarwi nam tak ze wzgledu na to ze syn czesto nam choruje zeby wyszedl i mi pomugl finansowo finansowo.kuratorka powiedziala mi ze opina od kuratorki narzeczonego bedzie bardzo wazna i ze opinia wychowawcy i psychologa wiezienia jest bardzo wazna.a szczescie wszystkie ma bardzo dobre wiec jest duza szansa ze dostanie i ze stara sie szystko naprawic ze podjol prace wiec jesli bede cos wiecej wiedziala to napisze zebyscie dziewczyny wiedzialy ze warto zawsze to pisac

Co to jest przyspieszona komisja? Bo nie słyszałam o takim czymś....

Może specjalnie dla tego osadzonego mają zamiar zrobić osobne posiedzenie? Dodatkowe?
Tylko o tym nie decyduje kurator akurat...A i powód czegoś takiego musi być Niezmiernie Ważny... I wcale nie gwarantuje wyjścia.Niestety...

Powrót