Przerwa w odbywaniu kary - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Niuans
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Do Finister:fakt,niewiem o czym myslalem piszac o przydzieleniu kuratora przy przerwie w karze,jesli nie ma w tym czasie zadnego wyroku w zawieszeniu to kurator go nie obejmuje;mea culpa
Do Dziara1982:jesli nie ma procz kary zasadniczej zadnej kary zastepczej np. za niezaplacona grzywne to w przypadku otrzymania przerwy wyjdzie tego samego dnia.

tygrysek72 napisał:
:jesli nie ma procz kary zasadniczej zadnej kary zastepczej np. za niezaplacona grzywne to w przypadku otrzymania przerwy wyjdzie tego samego dnia.
To ciekawe. Bo mój mąż wyszedł na wolność ( czyli przerwę) zaraz po posiedzeniu mimo tego, że prócz wyroku ma jeszcze zastępczą karę pozbawienia wolności właśnie za grzywnę.
Tylko że jeśli by chciał się w przyszłości starać o warunkowe po przerwie, to musiałby spłacić ową grzywnę.Bez tego o warunkowym nie ma co nawet marzyć, bo tak czy inaczej zastępczą karę musiałby odsiedzieć.
Pani sędzia na posiedzeniu dotyczącym kontynuacji przerwy właśnie mu powiedziała, że jeśli spłaci to, co ma do odsiedzenia jako zastępcza kara- to może śmiało występować o WPZ.

mnow8 napisał:
Tak to jest jak próbuje się chwycić dwie sroki za ogon... Albo stara się o przerwę w odbywaniu kary albo odbywanie kary w SDE a nie o jedno i drugie jednocześnie... Jeśli dostanie przerwę, to Sąd nie powinien udzielić zgody na SDE.

jak sie nie czyta dokladnie postow no to nie wie sie o co chodzi i wlasnie tak jest tu czytaj to zrozumiesz ........ nie staral sie o przerwe zanim sie wstawil do aresztu mial zlozony wniosek o odroczenie a ze zaczol odbywac kare to sad wniosek skierowal jako przerwe w karze i bez mondrosci bo takich jak ty to jest tu duzo a my szukamy porady a nie docinek zegnnnnam......

Toż to była porada, jasna i konkretna. Trzeba dokonać wyboru - albo wniosek o SDE albo o przerwę w karze. Oba naraz nie wchodzą w grę, gdyż wzajemnie się wykluczają i na coś trzeba się zdecydować. Albo przerwa w karze, albo jej odbywanie, wszystko jedno w jakim systemie zwykłym, terapeutycznym, programowanego oddziaływania, czy też dozoru elektronicznego.

a czy ty czytalas co ja napisalam ze on nie chcial przerwy i nie skladal wniosku o ta przeorwe naucz sie czytac bo to do porady nie bylo podobne i bardzo mnie denerwoje wasza madrosc i gdybym mogla napisala bym wam cos ale niestety nie mozna nic nie wiecie i nie rozumiecie z nudow piszecie bzdury zegnam na moje posty nie odpisujcie

a czy ty czytalas co ja napisalam ze on nie chcial przerwy
To niech napisze do Sądu, że nie chce przerwy i Wasze delematy się skończą...
nie mozna nic nie wiecie i nie rozumiecie z nudow piszecie bzdury
Mam wrażenie, że to Ty piszesz z nudów, bo odpowiedź już otrzymałaś, przynajmniej dwukortnie, a dalej drążysz...

No to dziś dowiem się jak jest fordonie w Bydgoszczy czy udaje się przerwa w karze :!::mad:

Witam. Jestem tu nowy.
Proszę o odpowiedz na pytanie.
Taka sytuacja: brat dostał wyrok 15 lat pozbawienia wolności. Po 9 latach (czyli zostało 6 lat do końca) dostał przerwę na 6 miesięcy, która następnie została przedłużona o kolejne 6 miesięcy. Czyli razem rok przerwy w karze.
Czy jest szansa na to, że nie będzie musiał wracać do zk?
Proszę o odpowiedz,
pozdrawiam

Z tego, co się orientuję, to nie ma takiej możliwości. Ma za długi wyrok. Jeśli by miał do 3 lat, to mógłby wystąpić po zakończeniu przerwy ( a dokładnie przed jej końcem) o wpz. W przypadku Twojego brata niestety ta możliwość odpada :(

Tak własnie myślałem. Dzięki za odpowiedź

Dzień dobry, mam pytanie o przerwę w odbywaniu kary.

Nie mamy dzieci, nie mamy ślubu, ja zarabiam całkiem nieźle, mam wprawdzie przewlekłe choroby (np. tarczyca), ale nie takie, które uniemożliwiają samodzielne życie. Czyli standardowe powody zupełnie odpadają.
Ale mój osadzony (ma dwa wyroki, w sumie 18 miesięcy, P2) ma długi. Jego pracodawca jest gotowy go zatrudnić i może to potwierdzić, wtedy mógłby spłacać długi. Adwokat mówił mi, że to nie są żadne powody do starania się o przerwę w odbywaniu kary. Czy warto w ogóle próbować?

Wiem, że próbować zawsze warto, ale adwokat powiedział mi, że taka próba może mu tylko zaszkodzić.

Będę wdzięczna za podpowiedzi.

Adwokat ma rację, to nie są powody do udzielenia przerwy w karze.

@Finister, dziękuję. Tak myślałam, ale wolałam potwierdzić przypuszczenia. Idiotyczne - człowiek może wyjść z kłopotów, ale mu tę szansę odbierają. Nic to, damy radę :)

Twoj osadzony(jak go nazwalas)ma wieksze szanse na warunkowe zwolnienie niz na przerwe.I wlasnie dlatego,w momencie gdy nabierze praw do warunkowego niech dolaczy do wniosku zaswiadczenie od bylego/przyszlego pracodawcy o checi przyjecia go do pracy po opuszczeni ZK.A Twoj adwokat mowi bzdury,ze moze mu to zaszkodzic.

@tygrysek72 Na warunkowe zwolnienie raczej nie ma szans tam, gdzie przebywa (wieść gminna i statystyki donoszą, że WZ jest wyjątkowo reglamentowane, na tle całej Polski, i może się je uzyskać miesiąc-dwa przed końcem kary). Pracodawca tak długo, ze względu na charakter pracy, nie będzie czekał, niestety.
Powstrzymałabym się przed stwierdzeniem, że adwokat mówi bzdury. Jak do tej pory, ponownie niestety, wszystko, co powiedział, się sprawdziło.
W każdym razie dziękuję za głos.

@tygrysek72, przepraszam, nie napiszę tutaj, z sześciu różnych powodów.

Ok,nie przepraszaj,pytalem z czystej ciekawosci 8-).Chyba rozumiem Twoje obawy.Powodzenia

Próbować zawsze warto. Natomiast czy jest sens?Primo to jak sama napisałaś nie jesteście legalną parą więc sądy ten aspekt i inne już nie interesują ,chyba że udowodnisz to że wasz konkubinat jest oparty na odpowiedzialności bezwarunkowej .Tak jak w małżeństwie. To jest trudne ,ale wykonalne.Napisz czy ma wyroki za długi czy inne przestępstwa. Wtedy jest łatwiej coś podpowiedzieć

@Owieczka311 Dwa wyroki za oszustwo. Odpowiedzialność bezwarunkowa - czy to ma coś wspólnego ze wspólnotą majątkową? Nie chciałabym tego. Choć jak na nasze warunki zarabiam nieźle, to nie jestem w stanie spłacać jego długów. Nieźle to znaczy, że samodzielnie się utrzymuję, ale już na wakacje nie jeżdżę.

Powrót