Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Bogunia Twój przykład to twój przykład, nic poza tym. Wiesz? :) A co do jego wiarygodności nie jedna osoba na pewno będzie miała wątpliwości.

Bogunia napisał:
Mój mąż dostał przerwę ponieważ chodziłam do dyrektora i się prosiłam.

Dyrektor nie decyduje w sprawie przerwy w karze pozbawienia wolności.

guest_user napisał:
Dyrektor nie decyduje w sprawie przerwy w karze pozbawienia wolności.

I użytkowniczka, której odpowiadasz to potwierdziła. Przecież ona "się" prosiła. Się czyli siebie. Tylko po co do dyrektora chodziła?

postanowienie o zatrzymaniu dostał raczej zatrzymany. nie proponuję też powoływania się na wspólne gospodarstwo domowe w sytuacji gdzy oskarzony przebywał zagranicą.

forg napisał:
I użytkowniczka, której odpowiadasz to potwierdziła. Przecież ona "się" prosiła. Się czyli siebie. Tylko po co do dyrektora chodziła?

Słownik Języka Polskiego : "prosić się - pot. prosić bardzo, kilka razy z rzędu, nalegając mimo czyjejś obojętności."

Witam jestem tu nowa przesledzilam wasze posty i tak szczerze powiem ze wiem ze nic nie wiem.
moj maz zglosil sie na policje 24 grudnia i tak juz tam zostal niby na potwierdzenie danych gdzie przebywa okregowy mu nie zawiesil 2 razy sie odraczal do czego chce nawiazac mecenas ktora prowadzila mu wszystkie sprawy napisala i zlozyla wniosek we wtorek o przerwe w karze kiedy mozna spodziewac sie terminu? mielismy dobra sytulacje jak pracowal teraz jest masaka zostalam sama z 2 dieci na 2 pokojach z rodzicami mama chora ojciec po zawalach on tylko pracowal ja mam strzelny kregoslup i nie sprawna reke wymagajaca dlugiego leczenia farmakologicznego dodam ze leczyl sie psychiatrycznie i chodzil na aa sa jakies szanse? pozdrawiam
ps przebywa w as w myslowicach

Ostatnia edycja:
tojamagdalenka napisał:
nie proponuję też powoływania się na wspólne gospodarstwo domowe w sytuacji gdzy oskarzony przebywał zagranicą.

?? jedno drugiego nie wyklucza! Skąd ten pomysł?

forg a czy mozesz mi powiedziec jak czesto sa udielane takie przerwy tzn trzeba miec mocne dokumenty czy to raczej zalezy od sedziego penitencjarnego ktory w danym dniu przyjezdza na wokande? bo ludzie roznie mowia a i czy jak kurator przyjdzie na wywiad to pokazac mu wszystko odnosnie chorob ? prosze o porade jak bylbys uprzejmy

martetta Forgiem co prawda nie jestem. Aczkolwiek moim zdaniem logiczne, że jak ktoś się stara o przerwę to musi mieć mocne dowody, czyli reasumując należy pokazać wszystko co dotyczy choroby. A przerwa nie jest(NIE POWINNA) być udzielana od widzi mi się sędziego i kogokolwiek tylko od stanu faktycznego dla którego taka przerwa jest musem. Zresztą kodeks,y w których mowa o takich rzeczach i nie tylko, a również przydatnych, są ogólnodostępne, wystarczy wpisać, wyszukać i poczytać ;)

martetta napisał:
forg a czy mozesz mi powiedziec jak czesto sa udielane takie przerwy tzn trzeba miec mocne dokumenty czy to raczej zalezy od sedziego penitencjarnego ktory w danym dniu przyjezdza na wokande?

Każdy Sąd Apelacyjny na swoich stronach internetowych zamieszcza orzecznictwo... poszukaj orzecznictwa do art. 153 kkw - to jest jedyna realna możliwość wglądu każdego obywatela w to, jak to wygląda w "praktyce".

endorfinalna napisał:
martetta Forgiem co prawda nie jestem. Aczkolwiek moim zdaniem logiczne, że jak ktoś się stara o przerwę to musi mieć mocne dowody, czyli reasumując należy pokazać wszystko co dotyczy choroby. A przerwa nie jest(NIE POWINNA) być udzielana od widzi mi się sędziego i kogokolwiek tylko od stanu faktycznego dla którego taka przerwa jest musem. Zresztą kodeks,y w których mowa o takich rzeczach i nie tylko, a również przydatnych, są ogólnodostępne, wystarczy wpisać, wyszukać i poczytać ;)

czytam czytam i czytam dziekuje ogolnie za odp no mam nawet panu/pani kurator moge dac do wgladu wiec nie ma problemu ciezko u nas jestem pierwszy raz w takiej sytulacii stad moje pytania dziekuje robie xero wszystkiego

dzis sie dowiedzialam ze lecznie w aa moze wstrzymac przerwe w karze to prawda?:mad:

martetta napisał:
dzis sie dowiedzialam ze lecznie w aa moze wstrzymac przerwe w karze to prawda?:mad:

Co to znaczy "leczenie aa może wstrzymać przerwę"?

Przerwę w karze pozbawienia wolności sąd może odwołać w razie ustania przyczyny, dla której została udzielona oraz innych okoliczności, o których przeczytasz w art. 156 kkw

Ostatnia edycja:
nie nie nie o to mi chodzilo dzis moj maz dzwonil i mi powiedzial ze mam mu dostarczyc z aa pismo ze odbyl 9 sesii bo ktos mu tam powiedzial ze jak sie leczy to moga mu przez to nie dac przerwy

martetta napisał:
bo ktos mu tam powiedzial ze jak sie leczy to moga mu przez to nie dac przerwy

Sąd podczas rozpoznawania wniosku o przerwę w karze musi również uwzględnić okoliczności, które będą uniemożliwiały lub utrudniały skazanemu realizację celów, dla których stara się o przerwę w karze.

Gdybyś poszła za moją wcześniejszą radą i poczytała orzecznictwo, nie miałabyś żadnych wątpliwości...

czytalam orzecznictwa tak jak mi poradzono natomiast wychodze z zalozenia ze lepiej zapytac bo tak jak zauwazylam wiezniowie ze soba rozmawiaja i kazdy ma inne racje jeden powie ze bedzie amnestja to za chwile wszyscy mowia ze bedzie amnestia a wiem ze jak ktos leczy sie w aa to sedzia daja przerwe wyraznie zaznacza naklada obowiazek dalszego uczeszczania na terapie dlatego napisalam wczoraj odwiedzila mnie pani kurator i powiedziala mi ze maz ma szanse bo znaja nasz sytulacje z wczesniej a teraz powiedziala tez ze opisze wszystko dalam jej wszystkie dokumenty pokazalam splaty zanotowala itd teraz czekamy dalej

Ja mam pytanie . Ile w końcu trzeba '' odsiedzieć '' aby ubiegać się o przerwę w odbywaniu kary ?? 6 miesięcy ? i czy to musi być 6miesięcy łącznie czy może być 1 miesiąc np sankcji + teraz 5 miesięcy ( wyrok był w zawieszeniu i odwiesili ) bo prawnik coś kręci strasznie ;/

BPA Weź poczytaj temat, albo kkw, na te pytanie jest tu co najmniej kilka odpowiedzi. Ciężko tak? Lepiej śmiecić i pytać po raz następny...

Przepraszam więc po co te forum ?? myślałem że od zadawania pytań i udzielania odpowiedzi . Ja tu nie siedze 24 h więc nie wiem gdzie co jest jeśli Ty wiesz to mozesz wkleić chociaż to co ktoś kiedyś napisał .

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót