Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

Moim zdaniem przerwa w karze jest pilniejszą sprawą od warunkowego zwolnienia czy przepustki.Powinna być priorytetem z ogólnie jasnych przyczyn,chociażby dla powodu dla jakiego przerwa w każe jest przewidziana,czyli coś baardzo pilnego.
Ale ok.Skoro to tylko moje zdanie..to może po moim telefonie wychowawczyni znów ziewnęła i kolejną kawę postawiła sobie na tym wniosku.

Blacky_cat napisał:
Moim zdaniem przerwa w karze jest pilniejszą sprawą od warunkowego zwolnienia czy przepustki

No ok, masz do napisania opinie do 40 wniosków o przerwę w karze. Która będzie ważniejsza? nr 1, 4, a może 15, czy może 17 opinia będzie ważniejsza...?

Jao osoba z wniosku nr 1 stwierdzi że jego jest ważeniejsze a skazany z wniosku nr 12 Go wyśmieje i powie że nie jest to prawda, bo jego jest ważniejsze i nie cierpiące zwłoki to co? Która opinia jest wtedy najważniejsza?

A skąd wiesz czy np. osoba starająca się o przepustkę nie ma na głowie osoby w agonii, która do końca dnia najpewniej umrze?. Jego wniosek jest mniej ważny od Twojego - ale tylko z Twojego punktu widzenia - sory :)

Ostatnia edycja:

Bez sensu... Każdy ma takie same prawa... Zarowno osoba ubiegajaca sie o przerwe w karze, jak ta, ktora ubiega sie o przepustke. Każdego sprawa jest 'ważniejsza'... Dla mnie moje cierpienie zawsze bedzie najmocniejsze, moja tragedia zawsze bedzie najwieksza. dlaczego?- bo jest moja, bo ja ją odczuwam.

Nie dokładnie o to mi chodziło...
Chodzi mi o fakt,że jest tam obrzydliwy chaos bo jak to możliwe,że wniosek z sądu o opinię na temat skazanego zaginął pomiędzy tymi wszystkimi papierami?
W międzyczasie dwóch z celi wyfrunęło na przepustki choć składali wnioski zdecydowanie później niż 15.02 czyli dzień w którym ZK dostał z sądu wniosek.
Może tej biednej osobie,która ma pełne ręce roboty było by prościej gdyby zrobiła porządek i ułożyła wszystko chronologicznie datami ?
Bo nawet jeśli przerwa w każe nie jest ważniejsza niż "należna" przepustka to dlaczego taki papier ma prawo sobie leżeć zapomniany ?
Ktoś tu mocno zaniedbał sprawę i mam nadzieję,że sąd się już tym zajmie...

Witam
Czy jeżeli ktoś przebywał rok na przerwie w karze i wrócił do zakładu karnego to teraz ma duże szanse by uzyskać wpz na podstawie art 155kkw?Co biorą pod uwage,to jak sie zachowywał na tej przerwie i co jeszcze?

aniapol1990 napisał:
Witam
Czy jeżeli ktoś przebywał rok na przerwie w karze i wrócił do zakładu karnego to teraz ma duże szanse by uzyskać wpz na podstawie art 155kkw?Co biorą pod uwage,to jak sie zachowywał na tej przerwie i co jeszcze?

Przeczytaj art. 77 kk i będziesz znać odpowiedź na swoje pytanie.

a czy osoba będaca na przerwie rok musi wrócic do z.k aby starac sie o wpz na podst.art.155kkw?

malutka200723 napisał:
a czy osoba będaca na przerwie rok musi wrócic do z.k aby starac sie o wpz na podst.art.155kkw?

Musi odbyć rok przerwy - conajmniej. W niektórych wypadkach przerwa udzielana jest na więcej niż rok (np. do ustania przeszkody). Odpowiedź na Twoje pytanie jest zatem - tak lub nie.

Jedno jest pewne. Musi stawić się do zakładu karnego wraz z końcem przerwy, obojętnie, czy postępowanie w tym zakresie się toczy czy nie. Najwyżej, jeśli Sąd nie zdąży na wolności, rozpozna wniosek w zakładzie karnym.

Jak to teraz jest ?
Mój mąż złożył wniosek o przerwę w karze,sąd wystąpił o opinię kuratora i AŚ Poznań.Wszystkie dokumenty do wyznaczenia były odesłane do akt sprawy oprócz opinii z ZK.Minął termin,w którym AŚ powinno odesłać tą opinię,sąd miał wystąpić z monitem upominającym,jednak pewnie o ile zdążył został napisany i wysłany mojego męża przenieśli do innego ZK.
I teraz pytanie.Czy sąd w Poznaniu będzie czekał na opinię z tutejszego AŚ gdzie mąż był 3 miesiące,czy sprawa zostanie przekazana do sądu w mieście w którym teraz jest mąż i tamten sąd wystąpi o opinię do ZK w którym obecnie przebywa małżonek ?

Sprawa zostanie przekazana dla tamtego właściwego sądu.
Tym samym opinia o skazanym będzie pobrana z tego ZK w którym teraz Twój mąż odbywa karę pozbawienia wolności.

Przerwa w karze-proszę o pomoc !!!

Mój narzeczony został zatrzymany dwa tygodnie w sądzie stawiając się na sprawę,która odbyła się już chyba tydzień wcześniej a on się na niej nie wstawił i odwiesili mu wyrok ( nie zgłosił się na nią wcześciej,gdyż była konkubina nie przekazała mu awiza) Wyrok miał najpierw 6 miesięcy potem 12 miesięcy-ale jakoś to było odwołąnia apelacje no i stało się :( Sprawa dotyczy prowadzenia samochodu pod wpływem alkoholu, potem w między czasie popełnil ten sam czyn w trakcie trwania próby)...Niewiem co mam robić... teraz ma do odsiadki 1.5 roku-wiem że jest coś takiego jak przerwa w karze... Skazany ma dwójkę dzieci z poprzedniego małżeństwa,jego była naprawdę jest mało ogarnięta i aż się boję co będzie,dotychcasz dzieci były z nami co weekend pomagaliśmy w szkole itd, sama mam córkę i praktycznie zostałąm bez dochodów gdyż firma moja niestety nie przynosi zadnych zysków, narzeczony prowadził firmę (był zatrudniony w firmię mamy) zaciągnęliśmy ogromny kredyt pod hipotekę mieszkania i domu rodziców, mama płacze (teściowa) firma stanęła niewiemy co robić, koszta kredytu który był wziety na rodziców są ogromne... dodatkowo sam na siebie też ma dwa kredyty...Przez cały okres był bardzo dobry kontakt z kuratorem... z sądem wstawiał się na sprawy...pisał apelacje wszystko było ok( na podstawie tego że opinia było dobra, że pracuje,ze utrzymuje firme rodzinę,odraczano mu ten wyrok).... aż do teraz , bez niego wszystko pada... na jego głowie było wszystko. kredyty,prowdzenie tego wszystkiego, firmy-która miałą dwa różne kierunki ( mama jest tylko właścicielką ,a sama pracuje w sklepie) Co robić???? prosze pomóżcie...jak można się starać o tą próbę??? czy ja jako konkubina mam jakieś prawo aby też dołaćzyć do pisma jakieś swoje zdanie??? czy jest jakaś szansa? od czego zacząć?

margaretta359 Starać się o przerwie w karze teoretycznie możecie, a jak to wyjdzie(jakie szanse), praktycznie to zobaczycie sami.
Przede wszystkim o to starać się musi twój facet pisząc wniosek do Sądu Penitencjarnego pod który podlega dany ZK. (Ty także możesz swoje przysłowiowe 3gr. dodać.) Może powołać się na art. 153 Sąd w tym trybie może, dopatrując się przesłanek dodatnich, takiej przerwy udzielić, ale to nie znaczy, że musi, bądź udzieli na pewno.
Przerwa w każe to nie próba. Próbą może być wyrok w zawieszeniu. :)

taka rada od cioci Furii,nie siedźcie z założonymi rękoma ,bo szansę ogromne nie są (choć oczywiście wszystko zależy od sądu).Natomiast to lubi potrwać...więc zanim i o ile taką przerwę skazany uzyska to radzę spróbować zmierzyć się z problemem samodzielnie.

założe się że nikt nie siedzi i nie czeka tylko na wpz,przerwe itp :)
ale TRZEBA próbować,bo od czekania aż samo przyjdzie nic też się nie ma

RE: Przerwa w karze-proszę o pomoc !!!

margaretta359 napisał:
Mój narzeczony został zatrzymany dwa tygodnie w sądzie stawiając się na sprawę,która odbyła się już chyba tydzień wcześniej a on się na niej nie wstawił i odwiesili mu wyrok ( nie zgłosił się na nią wcześciej,gdyż była konkubina nie przekazała mu awiza)

Czyli wynika z tego jasno, że nie podał w sądzie swojego nowego adresu, tak? Sprawa w tej kwestii jest kluczowa - sam byłem w bardzo podobnej, tylko że ja podałem swój nowy adres a sąd wysyłał pisma na stary adres - dopiero po roku od odwieszenia mi wyroku sąd zauważył, że informacja o jego zmianie jest w aktach i wysłał mi bilecik do ZK. Pisma doręcza się 2x - jeżeli przesyłka wraca do sądu, uznaje się ją za doręczoną. Napisz dokładniej jak ma się sprawa z tym adresem oraz o tym, czy pisma zostały odebrane przez inną osobę - może podpowiem co nieco.

Jeżeli chodzi o samą przerwę, to byłoby zbyt piękne żeby sąd udzielał przerwy w takim wypadku i z takich przyczyn (choć niczego w tej kwestii nie można wykluczyć) - kredyty ma co 2 skazany, dzieci również. Wniosek o przerwę w karze (o ile mnie pamięć nie zawodzi) dodatkowo może złożyć obrońca - czyli po częsci również Ty - bo możesz obrońcy dostarczyć dodatkowe dokumenty i argumenty. Wniosek ten musi być rozpatrzony w ciągu 40 dni (roboczych) - czyli do 2 miesięcy od momentu jego złożenia.

Nie chcę Cię dobijać, ale widziałem nie jednego skazanego z zajeciami komorniczymi powstałymi na skutek zalożonej firmy i kredytów na wysokosc ok 0,5 - 1 mln. zł, mającego dzieci i rodzinę - sąd w uzasadnieniu odmowy udzielenia przerwy pisał, że udziela się ich tylko w przypadkach wyjątkowych i niezależnych od skazanego (a kredyt i dzieci "zrobił" swiadomie).

Dlatego nie marnuj takiego wniosku podnosząc w uzasadnieniu, że posiadanie dzieci i zobowiązań to glówne przesłanki do udzielenia takiej przerwy.

RE: Przerwa w karze-proszę o pomoc !!!

gromak napisał:
Wniosek ten musi być rozpatrzony w ciągu 40 dni (roboczych) - czyli do 2 miesięcy od momentu jego złożenia.

Proszę o podanie podstawy prawnej tego twierdzenia.

Nie ma takiej podstawy prawnej.
U mojego męża też słyszałam o dokładnie 6 tygodniach,że do tego czasu musi być termin rozprawy.Jednak sprawdziłam tą informację i okazała się błędna.
Odpowiedź zwrotną otrzymałam od pracownika sądu penitencjarnego.Sąd nie ma żadnego określonego terminu w jakim powinien być rozpatrzony wniosek lub ustalona data terminu rozprawy.
Skazany zostanie wpisany na najbliższą wokandę po skompletowaniu wszystkich dokumentów czyli m.in opinia kuratora i Zakładu Karnego w którym osadzony odbywa karę pozbawienia wolności.

Sa bardzo male szanse ze sad udzieli przerwy w tej karze.Ale zawsze mozna probowac nie siedziec z zalozonymi rekoma.Opinie praktycznie nic nie daja ale zawsze sa dowodem.

Domii76 co do Twojej sprawy...może być ciężko,bo jak już wielokrotnie wspomniałam w przypadku pozostawienia żony/konkubiny/dziewczyny w ciąży lub z dzieckiem przez osadzonego,który jest jedynym żywicielem to szanse są dosyć marne.Sama pomyśl,co by było gdyby sąd wypuszczał każdego kto ma na utrzymaniu kobietę w ciąży lub z dzieckiem ? Więzienia były by puste...
Jednak jak wiadomo wszystko w rękach sędziego,wiele skazanych uzyskało przerwę z tego tytułu ale też wielu nie dostało jej z cięższych życiowych przypadków...
Termin będzie jak najbliższy po skompletowaniu dokumentów czyli jak ostatnio podałam informację m.in opinia z ZK i opinia kuratora...wokandy są co dwa tygodnie więc trudno przewidzieć...ja czekam 4 miesiące ale to inny przypadek wywołany przetransportowaniem do innego miasta,więc papiery poleciały do tamtego sądu a to wszystko trwa...
Nie ma reguły określającej w jakim czasie sąd MUSI rozpatrzyć wniosek.Różnie to bywa,jest wiele uzależnionych czynników.Cierpliwość i trzymanie kciuków to jedyne co Ci pozostało.

Czyli tu nie ma zadnych szans na to zeby on wyszedł.Wlasnie czekam juz za sprawa 3 tygodnie i jeszcze nic o niej nie wiem kiedy bd.Poprostu ta cierpliwosc jest trudna a do tego mam problem z noszeniem ciazy grozi mi poronienie i nie wiem co mam robic. Ale dziekuje za pomoc.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót