Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

Domi ostatnią rzeczą jaką możesz zrobić to jest liczenie na wyjście ukochanego.Naprawdę,sędzią nie jestem ale uważam,że szanse są dość nikłe...
No ale kochana znasz taką złotą myśl ? " Bądź dobrej myśli lecz przygotuj się na najgorsze"? No to tak Ci właśnie radzę,rób cokolwiek tylko nie obracaj się na Twojego faceta...spróbuj zadbać o siebie,a zawsze lepiej się miło zaskoczyć niż gorzko łkać,że się nie udało...
Jako matka powiem Ci coś...NIE MA takiej rzeczy,której nie da się wykonać,zorganizować dla dziecka.Ty będziesz matką,teoretycznie już jesteś więc dasz sobie radę.
Gwarantuję Ci,że nie zginiesz :) Nikt Ci na to nie pozwoli.

endorfinalna napisał:
margaretta359 Starać się o przerwie w karze teoretycznie możecie, a jak to wyjdzie(jakie szanse), praktycznie to zobaczycie sami.
Przede wszystkim o to starać się musi twój facet pisząc wniosek do Sądu Penitencjarnego pod który podlega dany ZK. (Ty także możesz swoje przysłowiowe 3gr. dodać.) Może powołać się na art. 153 Sąd w tym trybie może, dopatrując się przesłanek dodatnich, takiej przerwy udzielić, ale to nie znaczy, że musi, bądź udzieli na pewno.
Przerwa w każe to nie próba. Próbą może być wyrok w zawieszeniu. :)

Mam pytanie co znaczy powolac sie na art 153??? Dzisiaj rozmawialam z moim i mowil ze pismo ktore pisal jeszcze na wolnosci (prosba o odroczenie) przeszlo juz do sadu jako prosba o przerwe i dostal odpowiedz ze musi zlozyc pismo i dokumenty potwierdzajace ze rzeczywiscie jest wszystko tak jak bylo napisane ( firma jest na mame ale on ja prowadzi gdyz tak musialo byc w czasie starania sie o kredyt, ktory tez jest na mame gdyz on by go nie dostal; ale od poczatku bylo wiadomo ze on tylko prowadzi ta firme i placi kredyt) teraz niby trzeba odpowiedziec na te pismo chyba mama musi je napisac bo bylo napisane tez ze podac aktualny adres mamy... wiec prosze pomozcie jak ona ma zaczac te pismo,,, jako prosbe ??? czy jak??? prosze o pomoc bo mamy tylko 7 dni czasu na wyslanie tego wraz z dokumentami potwierdzajacymi kredyty...

margaretta359 Nie jako prośbę, ale jako wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary pozbawienia wolności.
Art. 153
§ 1. Sąd penitencjarny udziela przerwy w wykonaniu kary w wypadku określonym w art. 150 § 1 do czasu ustania przeszkody.
§ 2. Sąd penitencjarny może udzielić przerwy w wykonaniu kary, jeżeli przemawiają za tym ważne względy zdrowotne, rodzinne lub osobiste. Sądem penitencjarnym właściwym miejscowo do udzielania dalszych przerw jest sąd, który udzielił pierwszej przerwy. Przepis art. 151 § 3 stosuje się odpowiednio.
§ 3. Nie można udzielić przerwy przed upływem roku od dnia ukończenia poprzedniej przerwy i powrotu po niej do zakładu karnego, chyba że zachodzi wypadek choroby psychicznej lub innej ciężkiej choroby skazanego albo inny wypadek losowy.
§ 4. Udzielając przerwy w wykonaniu kary, sąd może zobowiązać skazanego do utrzymywania w okresie tej przerwy kontaktu z sądowym kuratorem zawodowym w miejscu pobytu, niezmieniania bez jego zgody miejsca pobytu, podjęcia starań o znalezienie pracy zarobkowej lub meldowania się we wskazanej jednostce Policji.
Czyli ten art. daje wam przesłanką właśnie do przerwy w karze. Wniosek składa się do sądu penitencjarnego (sąd I instancji). Pisząc taki wniosek trzeba go odpowiednio uargumentować, popierając dokumentami.
Przykładowy wniosek:
http://www.ovum.org.pl/PDF/wzory/09.pdf
http://www.postronieprawa.pl/vademecum/wzory pism/karne/Wniosek o przerwe.php
Nie pisze go mama, bo to nie mama wnosi o przerwę w karze, mama nie odsiaduje wyroku. Pisze to osoba skazana, w tym przypadku twój facet. A jak pisze o podanie adresu mamy, to go należy napisać.
A i jeszcze jedno, to kosztuje. Ale skazany może jednak we wniosku zawrzeć prośbę- wniosek o zwolnienie z tych kosztów.
Art. 15.
1. W sprawach karnych uiszcza się opłaty od następujących wniosków i próśb:
2) od wniosku o udzielenie przerwy w odbywaniu kary pozbawienia wolności
albo kary aresztu - 60 zł,
Do wniosku lub prośby dołącza się dowód wpłacenia opłaty do kasy sądowej. W
razie wznowienia postępowania opłata od wniosku w tym przedmiocie podlega
zwrotowi.

Ostatnia edycja:

ale on juz napisal i teraz sie rozchodzi o potwierdzenie tego wszystkiego i o dostarczenie dokumentow wszystkich potwierdzajacych to co pisal, firma jest na mame i kredyt rowniez...dwa inne na niego, ale firma jest mozna powiedziec jego,on ja prowadzil i kredyty wszystkie rowniez on pisal

margaretta359 napisał:
Mam pytanie co znaczy powolac sie na art 153??? Dzisiaj rozmawialam z moim i mowil ze pismo ktore pisal jeszcze na wolnosci (prosba o odroczenie) przeszlo juz do sadu jako prosba o przerwe i dostal odpowiedz ze musi zlozyc pismo i dokumenty potwierdzajace ze rzeczywiscie jest wszystko tak jak bylo napisane ( firma jest na mame ale on ja prowadzi gdyz tak musialo byc w czasie starania sie o kredyt, ktory tez jest na mame gdyz on by go nie dostal; ale od poczatku bylo wiadomo ze on tylko prowadzi ta firme i placi kredyt) teraz niby trzeba odpowiedziec na te pismo chyba mama musi je napisac bo bylo napisane tez ze podac aktualny adres mamy... wiec prosze pomozcie jak ona ma zaczac te pismo,,, jako prosbe ??? czy jak??? prosze o pomoc bo mamy tylko 7 dni czasu na wyslanie tego wraz z dokumentami potwierdzajacymi kredyty...

Na dokumencie, który dostał, skazany ma wszczególnione, jakie dokumenty musi dostarczyć celem aktualizacji argumentów, jakie podał we wniosku. Mama nie musi nic pisać. Skazany ma natomiast podać aktualny adres zamieszkania osoby, wobec której stara się o przerwę. Sądowi jest to potrzebne celem przeprowadzenia aktualnego wywiadu kuratorskiego.

To ten wniosek mozemy wyslac my ale podpisac jako on? no przeciez go niema na wolnosci? a skad te dokumenty ktore dodamy jako zalacznik?

margaretta359 Nie możecie podpisywać dokumentów i w ogóle nic, za kogoś innego. Jest to przestępstwo ! Dokumenty jako załączniki trzeba dodać. Jak to jak ? Skserować i mu przesłać, albo zawieźć na widzenie

margaretta359 napisał:
To ten wniosek mozemy wyslac my ale podpisac jako on? no przeciez go niema na wolnosci? a skad te dokumenty ktore dodamy jako zalacznik?

Jaki wniosek? Sąd upomniał się jedynie o dokumenty oraz podanie adresu, na jaki ma udać się kurator - i to należy mu dostarczyć.

guest_user margaretta359 napisała, że " przeszlo juz do sadu jako prosba o przerwe i dostal odpowiedz ze musi zlozyc pismo i dokumenty potwierdzajace ze rzeczywiscie jest wszystko tak jak bylo napisane ". Więc z tego wnioskować można, że nie tylko o dokumenty chodzi.

endorfinalna napisał:
Więc z tego wnioskować można, że nie tylko o dokumenty chodzi.

Z tego wnioskować należy, że chodzi o wskazanie adresu, na jaki ma się udać kurator (pismo) i dokumenty potwierdzające taką a nie inną sytuację.

To dlaczego margaretta359 pisała wszystko "osobno" ?
" przeszlo juz do sadu jako prosba o przerwe i dostal odpowiedz ze musi zlozyc pismo i dokumenty potwierdzajace ze rzeczywiscie jest wszystko tak jak bylo napisane "
oraz
"teraz niby trzeba odpowiedziec na te pismo chyba mama musi je napisac bo bylo napisane tez ze podac aktualny adres mamy"
Z tego to raczej wynika, że pismo, dokumenty i adres.
Ale rozumiem, że chodzi tu o dokumenty i pismo z dresem, gdzie ma się udać kurator.

Adwokaci u kt.byłam zgodnie powiedzieli:"...nikłe szanse, wrecz zerowe, na przerwę to wychodza tacy, kt.sa smiertelnie chorzy i zostało im miesiąc zycia.."...

Marrgo przewalali się na forum takie czekające,których facet wyszedł na przerwę,bo ta w ciąży była i sędzia uznał,że pierworódka nie może zostać sama bez opieki przed rozwiązaniem i w trakcie połogu. Więc adwokaci swoje,czekające swoje a i tak wszystko zależy od Sędziego i jego osobistych widzimisie ;) Dlatego uważam,że złożyć wniosek można zawsze.

Furia napisał:
ta w ciąży była i sędzia uznał,że pierworódka nie może zostać sama bez opieki przed rozwiązaniem i w trakcie połogu.

Sędzie mógł tak uznać ale to nie jest powodem udzielenia przerwy. Powodem - po stwierdzeniu takim jak powyższe - może być, że tylko i wyłącznie pozbawiony wolności przestępca może tej osobie pomóc. Że nie ma żadnej instytucji ani osoby, która może pierworódce pomóc.

Forg niespełna dwa lata temu byłam pierworódką więc przekonałam się na własnej skórze co to znaczy...instytucji owszem nie ma ale opiekę nad kobietą w połogu sprawuje położna a przygotowania jak i sam poród są przebyte pod czujnym medycznym okiem,więc szczerze ?
Uważam,że obecność dodatkowej osoby to tylko kwestia wygody,bo kobiecie po porodzie szczególnie naturalnym niezbytnio się chce wstać i zrobić coś w domu,bo to się wiąże po prostu z bólem.
Jednak MOŻNA urodzić dziecko i podjąć opiekę nad nim tuż po porodzie samodzielnie.
Nikt mi zatem nie wmówi,że narodzenie dziecka wiąże się z tym,że ojciec dziecka jest w tej chwili niezastąpiony i potrzebny.
Urodziłam dwóch synów więc wiem o czym mówię i sama dałam sobie radę ze wszystkim,nawet bez położnej...więc niech mi nikt nie usiłuje wmówić,że się nie da...
Co nie zmienia faktu,że obecność i uczestniczenie ojca dziecka w tych chwilach jest bardzo pożądane.

Furia napisał:
Jednak MOŻNA urodzić dziecko i podjąć opiekę nad nim tuż po porodzie samodzielnie.
Nikt mi zatem nie wmówi,że narodzenie dziecka wiąże się z tym,że ojciec dziecka jest w tej chwili niezastąpiony i potrzebny.

Oczywiście, że można - nawet wskazywał na to katowicki Sąd Apelacyjny w jednym ze swoich orzeczeń (jeśli mowa o "praktyce"). Jednakże są skazani, którzy traktują ciażę i urodzenie dziecka jako doskonały argument za tym, aby starać się i uzyskać przerwę w karze pozbawienia wolności.

Są też ciąże zagrożone i masa sytuacji z tym związanych, więc nie wrzucajmy wszystkich kobiet do jednego wora, bo nie wszystkie poradzą sobie tak świetnie jak Furia.

Właśnie z tym składaniem o przerwe jesli sa na prawde nikłe szanse to nie ryzykowałabym, owszem mozna czasem trzeba próbowac, równiez tak uwazałam,, u Nas ta sprawa równiez sie odbedzie, chociaż inny adwokat powiedział, że teraz lepiej odpuścić i te siłę argumentacji zuzyta na przerwe teraz wykorzystac przy wpz i wtedy będa wieksze szanse, dlatego w naszym przypadku Mąż zaciska zęby i czekamy na wpz bardziej, dodam, że przerwę uzasadniamy stanem zdrowia, który ciekawy nie jest, ale z każdym z kim riozmawiałam nie w tym przypadku, z resztą gdybym znów go miała t6am oddać po przerwie to wolę to dokończyć i mieć spokojną głowę. Jednak zawsze warto walczyć oczywiście.

Marrgo i widzisz...prawda jest taka,że jeśli naprawdę przerwa byłaby możliwa to nigdy byś nie walczyła o swoją spokojną głowę,jednak odpuszczenie tematu przerwy jest tylko dowodem na to,że tak na prawdę przerwa potrzebna nie była.
Przerwa to KONIECZNOŚĆ gdy nie ma innego wyjścia...

Marrgo Nie zawsze po przerwie trzeba wracać do ZK. Przerwa nie = się powrót i odbywanie reszty kary. Żeby było wszystko jasne, nie chodzi mi o żadne ukrywanie się. ;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót