Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

Madalenka
Tak może Twój wybranek starac sie o warunkowe zwolnienie po odbyciu połowy kary.

Starać się to on się starać może, ale jak najbardziej niech pisze wniosek o warunkowe przedterminowe zwolnienie

A czy ktos moze mi podpowiedzieć jak taki wniosek ma wyglądać ???

Czy jak ktoś wrócił z rocznej przerwy w karze(najpierw była na 6 miesiacy potem znowu na 6 miesiecy - wsumie rok) już do zakładu karnego to może pisać teraz z zakładu o zwolnienie z odbycia reszty kary na podstawie art 155 kkw??
Czy to się pisze do sądu penitencjarnego?i czy taki wniosek podlega opłacie??

I jeszcze jedno pytanie:Gdzie pisze w kodeksie karnym ze musi być obyte w całosci 6 miesiacy przed przerwa a np nie moze byc (3 miesiące 1 rok przerwy i 3 miesiące-to tylko taki przykład bo nam akurat do 6 miesiacy pelnych odbytych brakowalo jakies 2 -3 tygodnie) zeby zwolnic z odbycia reszty kary?? Bo w kodeksie nie pisze że musi być Uprzednio odbyte 6 miesiecy tylko pisze że :
kkw Art. 155. § 1. Jeżeli przerwa w wykonaniu kary pozbawienia wolności trwała co najmniej jeden rok, a skazany odbył co najmniej 6 miesięcy kary - sąd penitencjarny może warunkowo zwolnić skazanego z odbycia reszty kary na zasadach określonych w art. 77 Kodeksu karnego
Czyli mozliwe jest to ze moze np dosiedziec to co brakuje do 6 miesiacy jezeli wrocil z przerwy w karze bo inne przesłanki tego artykułu są spełnione,Co o tym myślicie??

Jeśli teraz uzyskał by przerwę a nie ma pełne 6 miesięcy w odbywaniu kary zaliczonych no to po powrocie z tej przerwy będzie musiał okres ktorego mu teraz brakuje "dosiedzieć" chociaż wiadome jest,ze to się wtedy będzie przedłużać bo to iż brakuje mu 3 tygodni do pełnych 6 miesięcy nie znaczy ze po powrocie do ZK będzie siedzieć tylko te 3 tygodnie będzie się to ciągnąc dlatego chyba najlepszym rozwiązaniem jest zaliczyć te pełne pół roku.

endorfinalna No nie dojrzałam wcześniejszego posta.

Ostatnia edycja:

megi11 Przecież aniapol1990 pisze, że osoba na przerwie była rok(6miesięcy i 6miesięcy)
aniapol1990 napisał:
(najpierw była na 6 miesiacy potem znowu na 6 miesiecy - wsumie rok)

megi11 dzieki a odpowiedz ale niestety nie odpowiadasz na moje pytania lub zle je zrozumiłaś.My nie chcemy się starac teraz o żadną przerwe bo już był rok na przerwie i własnie wrócił po niej do zakładu.

Dobry wieczor moj facet bedzie mial sprawe o przerwe w karze w sadzie apelacyjnym 01.12 i ma byc adwokat czy zawsze jest adwokat czy to jest na jego plus ze on bedzie bo tez tam chce jechac tylko nie wiem czy bede mogla sie udzielic na tej sprawie czekam na odpowiedz pozdrawiam :help:

nie ma zawsze adwokata na takiej sprawie,zawsze mozesz zapytać na takim posiedzeniu czy mozesz coś powiedzieć-tak mi się wydaje

Ostatnia edycja:

To nie jest sprawa w sądzie o alimenty, żeby tak sobie można było się wypowiadać. Aczkolwiek możesz faktycznie zapytać się, najwyżej odstawią Cie z przysłowiowym kwitkiem. Nie słyszałam jeszcze, aby kobieta skazanego udzielała się na sprawie o przerwę. Ale na pewno obecność adwokata jest lepiej widziana.

ciara24 Z doświadczenia wiem,ze jesli chodzi o sprawy już w sadzie apelacyjnym to raczje nie będziesz mogła nawet na sale wejsc jesli jest adwokat to tylko on będzie i pewnie potrwa to chwilkę można powiedzieć,ze wejdzie i wyjdzie.Jeśli chodzi o udzielanie sie to raczej przy odraczaniu wyroku bo akurat na takiej sprawie byłam.Ale w tym przypadku to nie wydaje mi sie ale zapytac nie zaszkodzi.

ja dzownilam do sadu i mi powiedzieli ze normalnie moge tam byc adwokat bedzie wiec jemu powiem co ma powiedziec i sie zobaczy.

ciara24 Skoro możesz być to idź, porozmawiasz z adwokatem i nawet jak nie będziesz mogła zabrać głosu (bo raczej tak będzie), to zawsze adwokat może 3gr. od Ciebie dodać. ;)

witam !

moj chlopak ma 2 wyroki (lacznie 4,5 roku), odsiedzial juz 1,5 i napisal podanie o przerwe w odbywaniu kary. nikt go nie odwiedza, bo jest zbyt daleko, nie mial jeszcze ani jednej przepustki, uczyl sie ale musial zrezygnowac poniewaz zaczal powaznie chorowac (problemy z zoladkiem), obecnie czeka na gastroskopie. mamy razem male dziecko, moja sytuacja jest ciezka gdyz mieszkam z rodzicami i niepelnosprawnym bratem, syn w zlobku chorowal, wiec nie mam jak isc do pracy. moj chlopak zalaczyl do podania moje zasw z urzedu pracy, zasw o niepelnosprawnosci brata, akt urodzenia syna. jakie sa szanse na otrzymanie przerwy?dostal juz pismo iz skierowano jego papiery do sadu w Bydgoszczy. dodam ze odsiaduje on kare po raz pierwszy i ma grupe p2.

jeśli może być leczony w ZK a Ty masz wsparcie innych bliskich to szanse są minimalne.

wsparcie w sensie tylko ze mieszkam u nich, bo finansowego nie mam i w opiece nad dzieckiem tez

hipotetycznie_1985 napisał:
wsparcie w sensie tylko ze mieszkam u nich, bo finansowego nie mam

Płacisz za to mieszkanie u rodziców? Jeśli nie, to właśnie jest wsparcie finansowe. Większość ludzi musi każdego miesiąca wydawać pieniądze na mieszkanie i media.

No to wypadałoby to udokumentować. Aczkolwiek podzielam zdanie poprzednika, że więzień ma mizerne szanse na uzyskanie przerwy w takiej sytuacji.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót