Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

witam proszę o odpowiedź i pomoc.Mąż za miesiąc ma się stawic w A Ś do odbycia wyroku,w wymiarze 6 miesięcy,za jazdę po pijanemu.Czy mamy szansę pisac odwołanie,prośbę do Sądu o odroczenie tego wyroku,zostanę sama z 2 dzieci,jestem na zwolnieniu lekarskim,a po jego zakończeniu nie mam gdzie wracac,bo skończyła mi się właśnie umowa.Jest on jedynym żywicielem rodziny,ja jestem po kilku operacjach,nie wyobrażam sobie jak będę żyła.:(

witam mam pytanie moj maz od 20 stycznia znajduje sie w areszcie dzis ma komisje i prawdopodobnie przeniosa go do potulic badz do wiezienia w bydgoszczy w starym fordonie. moje pytanie brzmi: czy on moze starac sie o przerwe w karze? i w tym czasie znalazl by umowe o prace na stale. po skonczeniu tej przerwy mogl by starac sie o wyrok w zawieszeniu? dodam ze odbywa kare 3 lat za rozboje

Witam was wszystkich mam pytanie :) mój partner przebywa w zk Jastrzebiu Zdrój jest jako recydywista ma 6 lat do odbycia kary w marcu rodzę i jestem osoba niepełnosprawną czy mój partner mógłby starac sie o taka przerwe w karze ?? Nie chce by dziecko mówiło mu prosze pana chciałabym by był po porodzie przy nas i również pomógł mi w opiece nad dzieckiem. bardzo bedę wdzieczna za odpowiedz a i tak apropo wniosek o przerwe w karze to to samo co przepustka czy nie??

Nie, to nie to samo.
Przerwy udziela się z bardzo istotnych powodów. Poród raczej nie jest czymś takim.

A pan recydywista też nie chce, by dziecko mówiło mu na "pan"? Jak nie chce to po co popełniał przestępstwa?? Albo po co płodził dziecko?

och forg czasami jak czytam twoich odpowiedzi to nie wiem co powiedziec :/. tak mój partner nie chce by dziecko mówiło mu pan tylko tato:) a po co płodził dziecko, wszystko nagle przyszło widocznie tak musiało być.

jesli chodzi o mojego partnera czyli o recydywistę to wiadome człowiek popelnia błedy i na nich sie uczy i tez w jakis sposób chciałabym mu pomóc i oczywiscie ja bym chciała by on mi pomagał ale co zrobic??

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Pati19031988 napisał:
jesli chodzi o mojego partnera czyli o recydywistę to wiadome człowiek popelnia błedy i na nich sie uczy

Akurat to nie jest miejsce na takie dyskusje, ale "recydywista" i "uczący się na błędach" brzmi nieco paradoksalnie.

forg napisał:
Akurat to nie jest miejsce na takie dyskusje, ale "recydywista" i "uczący się na błędach" brzmi nieco paradoksalnie.

Forg,no co ty nie powiesz? :mad:

Ciąg dalszy dyskusji przeniesiony do tematu "wolnego" - moderator

a co do porodu to zależy jak Sąd na to spojrzy,tym bardziej że dziewczyna pisze iż jest osobą niepełnosprawną

Ostatnią edycję dokonał moderator:

malutka200723 napisał:
a co do porodu to zależy jak Sąd na to spojrzy,

Oczywiście. Sąd oceni całość sytuacji. Przede wszystkim oceni, czy są inne osoby - lub instytucje - które mogą lub powinny zapewnić pomoc samotnej, niepełnosprawnej matce.

tak jestem osoba niepelnosprawna o stopniu umiarkowanym(brak lewej nogi) poruszam sie na protezie co jest dla mnie uciążliwe tymbardziej teraz gdy jestem w ciąży. Mieszkam z matką i mlodszym rodzenstwem gdzie sytuacja finansowa jest ciężka. Jestem pewna że gdyby był w tej chwili mój partner przy mnie to napewno byłoby mi łatwiej finansowo i w wychowaniu dziecka. termin porodu wypada mi w marcu tego roku czyli za półtorej miesiaca. Dlatego chciałam zapytać czy smialo mój partner mógłby starac sie o przerwe w karze??A i jak mi równiez wiadomo to taki wniosek może mój partner złozyć do sądu tak?? Równiez słyszałam że taki wniosek jest płatny w jaki sposób mój partner ma zapłacić gdy przebywa w zk poczta?? Przepraszam za takie pytania niektórym zapewne wydaja sie one smieszne ale pierwszy raz jestem w takiej sytuacji więc pytam a kto pyta nie błądzi

Ostatnia edycja:

Urodzenie dziecka i stopień niepełnosprawności są czynnikami które Sąd musi uwzględnić przy orzekaniu o przerwę w karze, jednak nie gwarantują one na pewno pozytywnej dla skazanego decyzji. Sąd musi spojrzeć na wszystkie czynniki (te pozytywne i te negatywne), zanim wyda decyzje. :ok:

Pati19031988 napisał:
Równiez słyszałam że taki wniosek jest płatny w jaki sposób mój partner ma zapłacić gdy przebywa w zk poczta??

Jeśli nie stać Go na opłacenie wniosku, może dołączyć wniosek o zwolnienie z kosztów.

Osobiście uważam, że staranie się o przerwę w karze ma sens, kiedy oprócz beznadziejnej sytuacji rodzinnej skazany ma też uprawnienia do warunkowego zwolnienia lub ma możliwość ich nabycia zgodnie z treścią art. 155 kkw. W każdym innym przypadku uważam, że jest to tylko niepotrzebne wydłużanie sobie wykonania kary. :)

Ostatnia edycja:

to co najlepiej zrobic w mojej sytuacji?? Starac sie o przerwe w karze czy o zwolnienie warunkowe??

guest_user napisał:
W każdym innym przypadku uważam, że jest to tylko niepotrzebne wydłużanie sobie wykonania kary. :)

Czyli jak widzę totalnie nie rozumiesz instytucji przerwy w wykonaniu kary pozbawienia wolności.
No ale prezentujesz rozumowanie typowe dla części skazanych - którzy na siłę pogarszają (fikcyjnie) sytuację swoją i osób bliskich, by wyjść zza krat.

forg napisał:
Czyli jak widzę totalnie nie rozumiesz instytucji przerwy w wykonaniu kary pozbawienia wolności.
No ale prezentujesz rozumowanie typowe dla części skazanych - którzy na siłę pogarszają (fikcyjnie) sytuację swoją i osób bliskich, by wyjść zza krat.

Dbanie o własne interesy nie jest sprzeczne z prawem, ale to poza tematem :ok:

Jeśli jest podstawa do przerwy i przy okazji możliwość warunkowego zwolnienia, to trzeba z tego korzystać. To Sąd, a nie skazany czy administracja zakładu karnego stwierdza, że zasłużył on na warunkowe zwolnienie. Jeśli stwierdzi, że nie zasłużył, to nie udzieli mu warunkowego zwolnienia, obojętnie, czy w zakładzie karnym czy z wolności.

Kiedy zaś nie ma się uprawnień do warunkowego zwolnienia, to trzeba z tej przerwy bezwzględnie wrócić i często jest to o wiele gorsze w skutkach dla rodziny skazanego, niż jego nieprzerwany pobyt w zakładzie karnym.:rolleyes:

Ostatnia edycja:

tak tak rozumiem przerwa w karze jest tylko na jakis czas i mimo wszystko skazany i tak musi powrócić do zk a zwolnienie warunkowe jest mozliwe dla recydywisty tymbardziej w jakiej sytuacji sie znajdujemy??:( Troche sie juz pogubiłam mam mentlik w głowie prosze mi doradzić co mam najpierw zrobić wraz ze swoim partnerem ?? Złozyc najpierw wniosek o przerwe w karze a pózniej starac sie o warunkowe zwolnienie z zk?? A moze za jednym zamachem taki i taki wniosek złozyć ?? Pewnie macie juz dość moich pytań prosze wybaczyc ale naprawde potrzebuje porady:( a jak mi równiez wiadomo to wielu skazanych mysli że takie wnioski przerwy itp. są zależne od zk w jakim sie przebywa a guest_user dałes mi do zrozumienia ze to nie prawda bo o wszystkim decyduje sąd:). Dziekuje ci za odpowiedzi na me pytania :)

Ostatnia edycja:

Pati19031988 napisał:
tak tak rozumiem przerwa w karze jest tylko na jakis czas i mimo wszystko skazany i tak musi powrócić do zk a zwolnienie warunkowe jest mozliwe dla recydywisty tymbardziej w jakiej sytuacji sie znajdujemy??:( Troche sie juz pogubiłam mam mentlik w głowie prosze mi doradzić co mam najpierw zrobić wraz ze swoim partnerem ?? Złozyc najpierw wniosek o przerwe w karze a pózniej starac sie o warunkowe zwolnienie z zk??

Sami powinniście wiedzieć najlepiej, w jakiej sytuacji się znajdujecie.

Ja uważam, że przerwa w karze pozbawienia wolności, w sytuacji której skazany będzie musiał wrócić do Zakładu Karnego będzie dla Ciebie i dziecka (nie dla niego - jeśli, jak wspomniano wyżej, nie kombinuje, to dla niego jest to bez znaczenia) o wiele gorsza i w takiej sytuacji lepiej, aby poprzez swoje zachowanie i realną chęć zadbania o Was, starał się uzyskać warunkowe zwolnienie.

Przerwa powinna być absolutną ostatecznością :ok:

Ostatnia edycja:

Osobiście uważam, że staranie się o przerwę w karze ma sens, kiedy oprócz beznadziejnej sytuacji rodzinnej skazany ma też uprawnienia do warunkowego zwolnienia lub ma możliwość ich nabycia zgodnie z treścią art. 155 kkw. W każdym innym przypadku uważam, że jest to tylko niepotrzebne wydłużanie sobie wykonania kary.

Rzeczywiście nie masz pojęcia na temat sensu przerwy w karze. Warunkiem udzielenia przerwy w karze jest fakt, że dalsze jej wykonywanie spowodowałoby dla skazanego i jego rodziny bardzo poważne skutki. Przerwy w karze można udzielić aż do ustania przyczyny, dla której jej udzielono. Powody: względy zdrowotne skazanego lub jego rodziny najbliższej, sytuacja rodzinna osadzonego szczególnie trudna, problemy osobiste. Sąd penitencjarny może odwołać przerwę w karze, kiedy:
- ustają przyczyny, dla których została udzielona
-skazany rażąco narusza porządek prawny
-nie wypełnia poleceń sądu
-bez zgody kuratora zmienia miejsce pobytu itp.
Mam nadzieję, że choć troszeczkę zrozumiałeś sens przerwy w karze, który jest mimo wszystko trochę inny aniżeli sens warunkowego przedterminowego zwolnienia. Jeśli jednak ustajesz przy swoim 'bezsensie przerwy w karze', nawet najjaśniejsze wyjaśnienia niczego nie zmienią.

To Sąd, a nie skazany czy administracja zakładu karnego stwierdza, że zasłużył on na warunkowe zwolnienie.

Stawiając skazanego na komisję penitencjarną i występując z wnioskiem o wpz, wychowawca przedstawia ocenę/opinię na temat osadzonego, więc jakby nie patrzeć, wpływ administracji w mniejszym, ale jednak- jest, więc nie opowiadaj bzdur.

Ja uważam, że przerwa w karze pozbawienia wolności, w sytuacji której skazany będzie musiał wrócić do Zakładu Karnego

Tak, tak, udzielmy wszystkim przerwy w karze i powiedzmy, aby nie wracali do zk... Co Ty za bzdury opowiadasz!

ok dziekuje juz mniej więcej wiem co robic:) na dzien dzisiejszy nic nie pozostaje jak starac sie o przerwe w karze:) wiem że to bedzie dla nas pózniej bolesne ale liczy sie dla mnie i dla dziecka kazda sekunda spedzenia z partnerem czasu:)

BANDZIOR' napisał:
Jeśli jednak ustajesz przy swoim 'bezsensie przerwy w karze', nawet najjaśniejsze wyjaśnienia niczego nie zmienią.

Zanim zaczniesz pisać podobnie dziwne rzeczy, przeczytaj jeszcze bardziej dokładnie treść i sens wiadomości do której się odnosiłeś, oraz nie myl odroczenia kary z przerwą w karze pozbawienia wolności. :ok: Posklejałeś trochę przepisów dot. odroczenia z przepisami dot. przerwy, które i tak napisałeś częściowo błędnie (przerwy ze względów rodzinnych, mimo tego co piszesz, nie można uzyskać do ustania przeszkody - bezterminowo) a tymczasem mówisz komuś, że pisze bzdury i bezsens :)

Ostatnia edycja:

witam chcialam sie dowiedziec jak to jest z ta przerwa?
moj maz jest od miesiaca w zk w potulicach. ma do odsiedzenia 3 lata . w lipcu mnija 6 miesiecy czy moze starac sie o przerwe na rok a po roku o warunkowe zawieszenie gdyz po tym roku mija polowa kary. Chciala bym sie tez dowiedziec czy wogole ma to sens i czy to sie uda. naszymi argumentami jest to iz w czerwcu koncze szkole nie moge narazie podjac pracy bo ucze sie w technikum i mamy 7 miesiecznego syna. nie mam jak utrzymac syna maz byl jedynym zywicielm rodziny. czy to sa argumenty ktorymi uda sie uzyskac przerwe?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót