Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

Bo on nie umie takich rzeczy pisac:/

aa0 napisał:
To jak ja mu dam taki wniosek??? Moge mu wogole dac na widzeniu???

Możesz mu wysłać pocztą :)

aa0 napisał:
no ja juz napisalam tez ale nie wiem gdzie mam go wyslac lub zawiezc.. boze mam taka nadzieje...:((( ta twoja polowa kary to za ile miesiecy?
u mnie mija połowa kary dopiero w październiku tego roku

no właśnie..!!!! dobra mysl a oni tam sie nie przyczepia ze mu wysylam gotowy wniosek do podpisania???

u mnie polowa bedzie we wrześniu....:(

jak dobrze pojdzie...

nikt się nie przyczepi :)
ale dam dobrą radę wyślij za pośrednictwem kuriera lub listem wartościowym :)

juz wysłałąm...za pozno... a co to ten list wartosciowy? co on daje? pierwsze slysze...

aa0 napisał:
Bo on nie umie takich rzeczy pisac:/

To jak on chce żyć w warunkach wolnościowych, skoro nawet pisma z tym, co mu się wydaje że jest bez niego na wolności nie potrafi napisać? :rolleyes:

guest_user napisał:
To jak on chce żyć w warunkach wolnościowych,

No ale co się dziwisz ... ludzie rożnych rzeczy nie potrafią. Nie wiedzą jak można list wysłać, jak paczkę ... Przecież w celi się nie przyzna, że nie umie pisma napisać.

quest user- Zył w warunkach wolnosciowych 30 lat i wszystko bylo ok. Poprostu to nie jest byle jakie pismo...tu chodzi o jego wolnosc dlatego uwazam ze powinno byc napisane najlepiej jak sie tylko da a pozatym uwazam ze nawet mimo tego ze ma tam duzo czasu do tego jak to napisac to i tak wystarczajaco zzeraja go nerwy i pisze nie majac nadziei..a wiecie jak taki wniosek moze wygladac....

dziekuje malutka200723

Przecież nikt za niego nie napisze uzasadnienia, bo żadne z nas nie wie właściwie nic na jego temat.

aaO Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, czy nie, ale pisząc za niego takie rzeczy i wysyłając gotowe. Robisz z niego nic innego jak upośledzonego fizycznie i umysłowo. Nie obraź się, bo nie chce Cie, ani jego urazić. Ale tak to właśnie wygląda z boku. To on siedzi, to jego kara, to o niego chodzi i o jego ewentualną wolność, dlatego właśnie to on powinien to pisać. Chociażby miał się pocić i mdleć z wysiłku, oraz pisać to kilkanaście dni dłużej, na próbach i błędach (w pisaniu)- To on powinien pisać! Ty pisząc za niego robisz mu krzywdę.

Ale może ona potrzebuje faceta, którego sobie całkowicie podporządkuje i którego całkowicie od siebie uzależni? Taką niezdarę, dla którego będzie mogła być również matką?

A krzywda to już inna sprawa :-)

endorfinalna napisał:
aaO Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, czy nie, ale pisząc za niego takie rzeczy i wysyłając gotowe. Robisz z niego nic innego jak upośledzonego fizycznie i umysłowo. Nie obraź się, bo nie chce Cie, ani jego urazić. Ale tak to właśnie wygląda z boku. To on siedzi, to jego kara, to o niego chodzi i o jego ewentualną wolność, dlatego właśnie to on powinien to pisać. Chociażby miał się pocić i mdleć z wysiłku, oraz pisać to kilkanaście dni dłużej, na próbach i błędach (w pisaniu)- To on powinien pisać! Ty pisząc za niego robisz mu krzywdę.

nie widzę w tym nic złego aby wysłać gotowy wniosek do podpisu,zawsze można mieć znajomą/ego który wie jak takie pismo napisać,aby uwidocznić argumenty i przytoczyć przydatne art.
o tym chyba nie pomyślałaś???
pismo procesowe to nie prośba o połączenie widzeń,czy o dodatkowe widzenie...

aa0 napisał:
quest user- Zył w warunkach wolnosciowych 30 lat i wszystko bylo ok. Poprostu to nie jest byle jakie pismo...tu chodzi o jego wolnosc dlatego uwazam ze powinno byc napisane najlepiej...

Domyślam się, że chodzi o jego wolność, natomiast względy rodzinne i osobiste to tylko taka przykrywka :)

Witam. Mój chłopak staje na wokandzie o przerwe w karze pod koniec lutego... Zebrali juz opinie ze studiów, z pracy i od kuratora... ma wyrok 2 lata, a już 8 miesiecy przesiedział. Tu chodzi aby go wypuścili na zaliczenie semestru na studiach.. Jakie są szanse,że sąd przychyli sie do naszego wniosku i mu da tą przerwe w karze?

justynqa90 napisał:
Witam. Mój chłopak staje na wokandzie o przerwe w karze pod koniec lutego... Zebrali juz opinie ze studiów, z pracy i od kuratora... ma wyrok 2 lata, a już 8 miesiecy przesiedział. Tu chodzi aby go wypuścili na zaliczenie semestru na studiach.. Jakie są szanse,że sąd przychyli sie do naszego wniosku i mu da tą przerwe w karze?

W mojej opini zaliczenie semestru na studiach nie stanowi istotnie ważnego względu zdrowotnego, rodzinnego czy osobistego w myśl art. 153 § 2 kkw. Nic nie stoi na przeszkodzie aby skazany zaliczył semestr po odbyciu kary pozbawienia wolności. :)

Ostatnia edycja:

guest_user napisał:
W mojej opini zaliczenie semestru na studiach nie stanowi istotnie ważnego względu zdrowotnego, rodzinnego czy osobistego w myśl art. 153 § 2 kkw. Nic nie stoi na przeszkodzie aby skazany zaliczył semestr po odbyciu kary pozbawienia wolności. :)
A fakt, że np. podniesie to wykształcenie więźnia nie ma znaczenia? Pozim wykształcenia jest jednym z kryterium branym pod uwage przez przyszlych pracodawców. Może to oznaczać, że po opuszczeniu zk były już więzień będzie miał większe szanse na ... nazwijmy to "utrzymanie pozytywnych skutków resocjalizacji".

Czyli jak spodziewasz się wyroku to czym prędzej rozpoczynaj studia, to po trafieniu za kraty załatwisz sobie piękną przerwę na okoliczność "składania egzaminu".
Grubymi nićmi szyte.
Ale oceni to sąd.

forg napisał:
Czyli jak spodziewasz się wyroku to czym prędzej rozpoczynaj studia, to po trafieniu za kraty załatwisz sobie piękną przerwę na okoliczność "składania egzaminu".
Grubymi nićmi szyte.
Ale oceni to sąd.
Gdybam sobie, nic nie kombinuję bo nie mam takiej potrzeby.
Ale co innego jest jeśli miałby to byc np. pierwszy egzamin, a co innego gdy np. ostatni. Co prawda nie wiemy jeszcze jak jest w tym przypadku... ale zakładając ogólnie, że miałby to byc ostatni egzamin przez obroną no to chyba podniesienie wykształcenia mogłoby byc jakimś argumentem. Nie mówię, że sąd ma sie do tego przychylać bo nie ja wydaje wyroki.

Nie jestem pewna tego czy sąd weźmie to pod uwagę. Inaczej by nie osadzali studentów w ZK bo przecież przerwa w studiach na odbycie kary w ZK źle wpłynie na podnoszenie jego wykształcenia i kwalifikacji w dalszym życiu po za murami. (To tylko moje prywatne zdanie)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót