Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

No to udzielic mu tylko przepustki na konkretny termin, ale tylko jeśli od tego zależy ukończenie studiów. No bo jeśli to pierwzy czy drugi egzamin z 50 to nie ma sensu.

minimini napisał:
A fakt, że np. podniesie to wykształcenie więźnia nie ma znaczenia? Pozim wykształcenia jest jednym z kryterium branym pod uwage przez przyszlych pracodawców. Może to oznaczać, że po opuszczeniu zk były już więzień będzie miał większe szanse na ... nazwijmy to "utrzymanie pozytywnych skutków resocjalizacji".

Postanowienie SA w Lublinie z dnia 25 września 2006 r. sygn. akt. II AKzw 677/06

Chęć kontynuowania przez skazanego nauki w zakresie szkoły wyższej, nie może być traktowana jako okoliczność szczególna, wyjątkowa, uzasadniająca konieczność odstąpienia od zasady nieprzerwanego odbywania kary. Ciężar gatunkowy ujemnych skutków osadzenia w zakładzie karnym musi być tego rodzaju, że w żaden inny sposób niż przez udzielenie przerwy w karze nie można im zaradzić.

Rozumiem.

No rozumiem, tylko tu jest taka sytuacja, ze on podjal studia w kierunku wykonywanej pracy i to pracodawca mu finansował te studia i jesli teraz je przerwie to musi oddac mu pieniadze to jest ok 4000zł no i urlop, ktory dostal dodatkowy... A jesli zaliczy ten semestr to moze sobie wziasc urlop dziekański. To jest jedna sprawa, a druga,że jego ojciec pije i to moj chłopak pomagał w utrzymywaniu domu gdzie mieszkalismy razem z jego mama i siostra. Przybliżyłam wam jak to wygląda i co teraz o tym myslicie??

A gdzie w tej całej historii wydarzyło się przestępstwo a później odsiadka? Przed podjęciem pracy, przed podjęciem studiów?

Tak przestepstwo miało miejsce ponad 3 lata temu... po 7 miesiacach sankcji wyszedl na kaucja. Wtedy znalazł prace państwowa na kopalni i podjął studi, które mu kopalnia finansowała. W ciagu ponad dwóch lat dostał wyrok najpierw zawiazy, lecz prokurator sie odwołał i dostał 2 lata... I wtedy my sie odwolywalismy, ale przegraliśmy i został osadzony. Teraz juz wiesz jak to wszytsko wygląda... Napisz jakie ma szanse na przerwe w karze?

Jaki sa szanse mojego narzyczonego na uzyskanie tej przerwy?

justynqa90 napisał:
Jaki sa szanse mojego narzyczonego na uzyskanie tej przerwy?

wyżej Ci to napisano :)

justynqa90 napisał:
Jaki sa szanse mojego narzyczonego

Narzeczonego.
Mizerne.
Miał świadomość niepewnej sytuacji prawnej - bo wiedział, że wyrok jeszcze nie jest prawomocny, nie znał ostatecznego rozstrzygnięcia. Mimo tego podjął ryzyko, zobowiązania.
Wykazał się niefrasobliwością i teraz oczekuje, że zostanie wypuszczony z więzienia?
Ale - decyzję podejmie sąd. To nie jest sprawa do oceny po kilku wpisach na forum. Ważnych mnóstwo aspektów.

Ok:) wielkie dzięki... No zobaczymy co sąd na to, ja jednak mam nadzieje:)

malutka200723 napisał:
nie widzę w tym nic złego aby wysłać gotowy wniosek do podpisu,zawsze można mieć znajomą/ego który wie jak takie pismo napisać,aby uwidocznić argumenty i przytoczyć przydatne art.
o tym chyba nie pomyślałaś???
pismo procesowe to nie prośba o połączenie widzeń,czy o dodatkowe widzenie...
Wysłać potrzebne argumenty, bądź art. na które może się powołać. To co innego niż wyręczyć go, zrobić z niego bezmózga i wysłać gotowy wniosek do podpisu. Fakt pismo takie to nie zwykła prośba o połączenie widzeń. Ale nie ograniczajmy się umysłowo... Widać jak ty myślisz... Ty tez robisz z swojego faceta takiego ''kalekę'' ? No nic tylko :brawo:

endorfinalna napisał:
Wysłać potrzebne argumenty, bądź art. na które może się powołać.

Tego też w zasadzie nie trzeba. Skazani przecież mają dostęp do przepisów w bibliotece. :ok: Trzeba tylko mieć chęci i odrobinę samozaparcia

guest_user napisał:
Tego też w zasadzie nie trzeba. Skazani przecież mają dostęp do przepisów w bibliotece. :ok: Trzeba tylko mieć chęci i odrobinę samozaparcia
Mh, niejednokrotnie do już nieaktualnych...

guest_user Też prawda. Ale jak już malutka poruszyła to odnośnie art. (bo jakiś znajomy się na tym zna), no to i na to było rozwiązanie. i to tez nie tłumaczy tego, żeby pisać wniosek za kogoś.
A później nic dziwnego, że tyle R, bo w końcu łatwiej znowu ukraś, niż iść do pracy, a najpierw tą prace sobie zorganizować i wychodzić. :-?

Akte napisał:
Mh, niejednokrotnie do już nieaktualnych...

Przepisy dot. przerwy pozostały niezmienione co do formy od 1997 roku wiec jeśli posiada kodeks karny wykonawczy, wydany po tym roku to nie będzie miał żadnych problemów - no chyba, że się mylę i jakieś zmiany były odnośnie przerwy? (Nic mi jednak o tym nie wiadomo) :)

Ostatnia edycja:

endorfinalna napisał:
Widać jak ty myślisz... Ty tez robisz z swojego faceta takiego ''kalekę'' ? No nic tylko :brawo:

a dziękuję bardzo :)
nie uważam,że robię z Niego kalekę,ale Ty ( i inni) możesz mysleć co tylko Ci(wam) się podoba

Tak samo mogę zadać pytanie po co komu adwokat?

malutka200723 Adwokat ogólnie jest do obrony osoby oskarżonej, to nie wyręczanie kogoś w pisaniu czegoś co sam powinien napisać.

endorfinalna napisał:
malutka200723 Adwokat ogólnie jest do obrony osoby oskarżonej, to nie wyręczanie kogoś w pisaniu czegoś co sam powinien napisać.

Jeśli mówimy o przerwie w karze, to jest to postępowanie wykonawcze a w nim nie ma oskarżonego, tylko skazany.

Endorfinalna
a to oskarżony nie potrafi sam się wybronić?
ale widzę że schodzimy na inny temat,więc odpowiedz sobie już sama na to pytanie
ale tak jak napisał pan powyżej,niektóre rodziny biorą mecenasów do wpz i innych czynności zwiazanych z kkw

Ostatnia edycja:

guest_user Mi chodziło ogólnie, a nie konkretnie. ;)

malutka200723 A co ma bronienie się samemu, czy przez Adwokata. Do pisania wniosku, wyższa filozofia nie jest tu wcale potrzebna. Adwokat nie wyręcza, gdy broni oskarżonego, tak jak wyręcza kryminalistę ktoś kto pisze mu takie wnioski i wysyła mu tylko do podpisu. Nie przesadzajmy...

Najlepiej dodać osobna kartkę z napisem " Chociaż to przeczytaj, a nie tylko podpisujesz! "

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót