Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

Witam.Mam pytanko.Mój Brat zlożył wniosek o przerwę w karze na 3 miesiące.Jego wyrok to18 miesięcy,odsiedział już 4 miesiące.Czy po przerwie 6 miesięcy może starać się o zawieszenie kary,czy nie ma szans?

Aby skorzystać z art.155kkw ,który masz na myśli musi mieć odbyte 6 miesięcy

Art. 155. § 1. Jeżeli przerwa w wykonaniu kary pozbawienia wolności trwała co najmniej jeden rok, a skazany odbył co najmniej 6 miesięcy kary - sąd penitencjarny może warunkowo zwolnić skazanego z odbycia reszty kary na zasadach określonych w art. 77 i art. 78 § 1 i 2 Kodeksu karnego, przy czym zwolnienie może nastąpić w każdym czasie, bez ograniczeń wynikających z art. 78 i 79 Kodeksu karnego.
§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się, jeżeli kara pozbawienia wolności została orzeczona na okres powyżej 3 lat.

Ostatnia edycja:

Dziękuję bardzo za wyczerpujące odpowiedzi...
A długo czeka się na apelację?

Czy wniosek o warunkowe zwolnienie z odbycia reszty kary na podstawie art 155kkw podlega opłacie?I co w takim wniosku nalezy napisac??

Takie wnioski podlegają opłacie,poszukaj w internecie jest kilka przykładów takich wniosków :)

moj maz ma wyrok 3 lata pozbawienia wolnosci po 6 miesiacach chcemy starac sie o przerwe. po pierwsze czy duza jest szansa by otrzymac przerwe odrazu na rok? i czy jesli nie moge podjac pracy ze wzgledu na to iz mam male dziecko i nie mam z kim go zostawoc a matka meza jest chora na serce i potrzebuje droogich lekow a niestety jej nie stac a maz jest jedyna osoba ktora jej wczesniej pomagaladuze szanse sa na przerwe czy lepiej odpuscic?

Starać trzeba się zawsze.My jak pisaliśmy taki wniosek i uzasadnienie to też były trudne sytuacje w rodzinie skazanego,to niestety nie dostaliśmy.Ponieważ to nie były wystarczające powody.U Ciebie angel powody do przerwy są troche większe więc może to coś da.Oby,trzymam kciuki.

chcemy starac sie na rok i potem o to wpz a moze byc tak ze przerwe na rok dostaniemy a wpz nie dostanie?

Nie wiem przerwa w karze to też takie jakby sprawdzenie,jak sie skazany sprawdzi na wolności podczas tej przerwy,tzn będzie porządnym obywatelem to myślę że szanse na wpz ma też duże.Ale jeśli przerwa w karze trwa rok to można starać się o zawieszenie pozostałej kary.

no i wlasnie chcemy tak sie starac. a raczej ja chce maz za bardzo nie chce. mowi ze woli odsiedziec polowe kary imiec z glowy. boi sie ze po przerwie bedzie musial wrocic spowrotem do wiezienia:(

angel1649 napisał:
no i wlasnie chcemy tak sie starac. a raczej ja chce maz za bardzo nie chce. mowi ze woli odsiedziec polowe kary

No to jasne jest, że przerwa nie jest skazanemu potrzebna. Skoro on jej "nie chce" to znaczy, że uznaje, że najbliżsi dają sobie bez niego radę. Czyż nie?

Świadczyć tez może o czymś innym - skazany ma w głębokim poważaniu to, w jakiej sytuacji jest jego rodzina. Liczy się tylko jego interes.

w pewnym sensie zgodzę się z Forgiem...
ANGEL wiec albo sie ma trudną sytuację i staracie się o przerwę,albo dacie sobie rade...bez niej,bo mąż nie chce...czy to nie jest dziwne?

Chyba wyraźnie jest napisane, że nie chcę przerwy, bo się boi, że będzie musiał tam wrócić...czyli właśnie oto chodzi!!!
Wiecie co znaczy wyjść i znów tam wrócić?
Ja też o tym ciągle myślę, co właśnie będzie jak dostanie tą przerwę i będzie musiał tam wrócić, a będzie musiał bo nie ma odsiedziane pół roku, a skoro nie da się w żaden sposób ominąć tego przepisu, to będzie musiał...
A skoro do komisji o warunkowe zwolnienie zostało tak mało czasu to może lepiej odczekać...przemyślcie to wspólnie jeszcze bardzo dokładnie!!!

mama.stasia napisał:
Chyba wyraźnie jest napisane, że nie chcę przerwy, bo się boi, że będzie musiał tam wrócić...czyli właśnie oto chodzi!!!
Wiecie co znaczy wyjść i znów tam wrócić?

Ale przerwy w odbywaniu kary pozbawienia wolności udziela się z powodu TRAGICZNEJ sytuacji osobistej lub najbliższych. Gdy nie ma TOTALNIE innego wyjścia jak tylko przerwa.

To nie ma polegać na tym czy on chce czy nie chce.

I druga sprawa - poczekamy do odbycia 6 miesięcy i potem będziemy się starać o przerwę. By mógł wyjść. Oczywista manipulacja. Po co to?

Jak to jest z wydaniem opinii z Zakładu Karnego do Sądu Penitencjarnego ?
Jest jakiś określony czas w którym ZK powinien dołączyć do akt taką opinię?
Właśnie się dowiedziałam,że jeszcze nie ma terminu rozprawy,ponieważ czekają na tą właśnie opinię,bo opinia od kuratora i wszystkie pozostałe dokumenty już są tylko ZK się ociąga.
Bez ironii ale czy napisanie i wysłanie opinii do sądu o więźniu jest tak skomplikowaną procedurą,że trwa to już ponad 6 tygodni ?
Dzwoniłam do wychowawcy,ta twierdzi,że prośba o opinię z sądu jeszcze nie przyszła natomiast sąd uważa,że taka prośba została już dawno wysłana.
Jak można poruszyć tą sprawę?
Przerwa w karze jest dla naszego syna dosłownie kwestią życia i śmierci a tutaj takie niedociągnięcia.Czy jest jakaś instytucja,która pomogłaby mi przyspieszyć to wszystko ? Bo tutaj coś wyraźnie nie gra skoro minęły ponad 2 miesiące a terminu nadal nie ma...
Kolejna sprawa skoro mój mąż ma 2 wychowawców-kobietę i mężczyznę to czy mogę prosić do telefonu konkretnie któregoś z nich czy muszę rozmawiać z tym co podniósł słuchawkę ?

Ostatnia edycja:

Blacky_cat napisał:
Bez ironii ale czy napisanie i wysłanie opinii do sądu o więźniu jest tak skomplikowaną procedurą,że trwa to już ponad 6 tygodni ?

A czy skazany jest sam jeden w zakładzie karnym, czy może są też inni skazani którzy mają mniejsze lub większe problemy, z którymi zwracają się do administracji?

guest_user napisał:
czy może są też inni skazani którzy mają mniejsze lub większe problemy, z którymi zwracają się do administracji?

Ale prośba o opinię nie jest kierowana przez skazanego do administracji.

Rozmawiałam z kierownikiem penitencjarnym,bo z tą wychowawczynią nie idzie się dogadać.Kierowniczka sprawdziła wszystko dokładnie i potwierdziła,że taki wiosek o udzielenie opinii nie wpłynął.Natomiast pani z sądu penitencjarnego zaskoczona tym faktem sprawdziła kiedy taka prośba wysłana została i dnia 15.02 do ZK taki wniosek za potwierdzeniem odbioru został wysłany,poinformowała mnie,że wyśle jeszcze dziś lub jutro monit do ZK z upomnieniem,bo czas na informację zwrotną już minął.
Więc jak to możliwe,że taki wniosek leży gdzieś na czyim biurku przykryty warstwą kurzu i nikt się tym nie interesuje ?
Wiem,że sama nic nie zdołam zrobić ale czy są odpowiednie organizacje,które się tym zajmują? czy mogę napisać lub zwrócić się do dyrektora ze skargą i coś zacznie się dziać w końcu ?
To nie chodzi przecież o warunkowe zwolnienie czy też inna sprawa
niecierpiąca zwłoki" dla skazanego ale to wniosek o przerwe w karze,to TRAGICZNA sytuacja w której każdy dzień jest na wagę platyny....

Blacky_cat napisał:
To nie chodzi przecież o warunkowe zwolnienie czy też inna sprawa niecierpiąca zwłoki" dla skazanego ale to wniosek o przerwe w karze,to TRAGICZNA sytuacja w której każdy dzień jest na wagę platyny....

Każda sprawa dla każdego skazanego jest nie cierpiąca zwłoki a osoba się tym zajmująca ma tylko jedną parę rąk.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót