Przewoz papierosów do UK

• Autor wątku Autor wątku mariuszy21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: Przewoz Papierosów do UK

czyli 200 fajurek bez akcyzy na tytoń na legalu bez problemów przewioze tak?

Witam Jak czytam te posty szlak mnie trafia jakie bzdury co niektórzy wypisują o pogawędkach z celnikami Leciałam teraz we wtorek do UK miałam ze sobą 20 wagonów i nie było tłumaczenia że wiozę to na prezent dla siostry ,siostrzeńca ,siostrzenicy itd. a faktycznie miałam to zabrać dla pięciu osób Zabrali wszystko wraz z walizką Jestem w systemie i teraz za każdym razem nawet lecąc na czysto będę kontrolowana :(

Medzia bez pogawedki zabrali? Nie mialas przesluchania? Ja lecialem we wtorek z poza uk i tez mnie zatrzymali bo jestem oflagowany i szukali, szukali i znalezli ;) u mnie 190 u zony 240-260 i o dziwo puscili moja zone. Szukali wiekszej ilosci, glupole.

Witam lecę jutro do Londynu (Luton) . Jadę do chłopaka , powrót do PL planuję najwcześniej za jakieś 6 miesięcy. Kupiłam dla siebie i chłopaka 4 kartony papierosów ( mają akcyzę PL) i 1 kg tytoniu ( też z PL akcyzą). Zarówno ja jak i chłopak palę, z tym, że ja głownie papierosy, a on się bawi w skręcanie z tytoniu. Sprawdzałam na stronie HM Revenue & Customs: Home Page limity i w prawdzie podają,że jest tam 800 szt papierosów i kg tytoniu dozwolony, ale na jakimś forum ktoś napisał, ze to działa na zasadzie albo albo.. (800 szt albo 1 kg tytoniu) Czy ktoś przewoził taką ilość? Czy mam się obawiać kontroli lub konfiskaty? To jest ogólnie mój pierwszy lot więc nie wiem na jakiej zasadzie takie kontrole na lotnisku się odbywają

Witam. Mnie również interesuje jak to działa. Czy mogę legalnie jednocześnie wziąć 800 papierosów i 1 kg tytoniu ?

I jeszcze pytanie jak jest z wódką ? Na stronie celnej niby pisze że 10 litrów, a na forach piszą że jedna butelka. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że można wziąć 10 litrów :P

Pozdrawiam ;)

Mozna to lub to.
Limit na wodke jest wysoki, sprawdz strone hmrc tam sa wiarygodne dane.
Tak czy inaczej to nie sa limity, sa to guidelines.
Limity sa tylko z poza EU.

Tam niby jest 10 litrów spirytusu, ale to pewnie tak samo działa jak z fajkami i tytoniem. Jeśli wezmę te 800 fajek to raczej nie puszczą z 10 litrami wódki. Ktoś przewoził równocześnie fajki i wódkę ? I w jakiej ilości ?

Ale ja nie mam na myśli czystego spirytusu tylko normalną flaszkę. Dlaczego mieliby nie przewieźć normalnej wodki ?

Uzyles slowa spirytus, dla mnie spirytus to trunek ktory zawiera ponad 90% alkoholu. Tego nie zabierzesz do samolotu bo jest latwopalne. Wodke jak najbardziej przewioza, ja kiedys wozilem po 20 butelek pollitrowych, nie bylo problemow. Raz zostalem zatrzymany w pl do kontroli, chcieli sie upewnic ze jest tam wodka nie spirytus.

Nie nie, to złego słowa użyłem ;) A myślisz jeśli wziąłbym te 10 litrów mieszczące się w limicie i 800 fajek to nie byłoby problemu podczas kontroli ?

To zalezy od wielu czynnikow i od faceta ktory cie ewentualnie zatrzyma.

Czyli byłoby to nielegalne tak? Chodzi mi o prostą rzecz. Bo teoretycznie podane są wszystkie limity i ja je znam, tylko czy mogę wziąć równocześnie maksymalną ilość tytoniu lub fajek + maksymalna ilosc alkoholu. Oni tego juz nie napisali na stronie.

zgodnie z prawem nie ma limitow, sa tylko wytyczne.
wytyczne sa na stronie hmrc.
mozesz miec 800 fajek i 10 litrow wodki, ale zawsze jest ta szara granica i jesli cie zatrzymaja wszystko zalezy od twoich odpowiedzi na pytania i woli celnika.
zadna ilosc nie jest bezpieczna i nie ma limitow.
jaki ma charakter twoja podroz, na ile?

Rozumiem, trzeba liczyć, że celnicy będą mieli dobry humor tego dnia ;)
Lecę na dwa miesiące do pracy.

To chyba nie jest mozliwe, mnie potrafili zatrzynac po polnocy z dwojka malych dzieci tylko dlatego ze jestem oflagowany w systemie i liczyli na to ze bede mial wiecej niz 200 jako ze lecialem z poza eu.

Całe szczęście, że mnie nie mają w systemie, bo lecę pierwszy raz do UK ;P

Witam,

Za parę dni planuję wyjechać na 3 miesiące do Wielkiej Brytanii. Mam pytanie odnośnie przewozu papierosów. Ile mogę przewieźć maksymalnie kartonów papierosów z białoruską akcyzą, by nie być posądzony o jakiś przemyt i nie tłumaczyć się dla celników. Czy w przypadku przewozu papierosów z białoruską akcyzą jest ten sam limit czyli 800 sztuk papierosów (4 kartony) ?

Mam takie pytanko. Dostalem list z Revenue ze mam do zaplaty 1940 funtow za przemyt papierosow 8 listopada tamtego roku. Da rade to jakos obejsc czy trzeba bedzie placic? Nie zalezy mi na zwrocie papierosow to dlaczego mam placic akcyze za to ?

Powrót