Przewoz papierosów do UK

• Autor wątku Autor wątku mariuszy21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: Przewoz Papierosów do UK

jesli urzad potraktuje to powaznie i beda zeznania obciazajace cie na tyle mocne ze cie oskarza to bedziesz mial sprawe. sprzedaz fajek bez oplacenia cla nie jest legalny, nawet gdyby one byly legalne na milion procent.

a to nie jest tak ze dwie strony sa pociagniete do odpowiedzialnosci ten co sprzedal i ten co kupil ???

wiec ze tak powiem nikomu sie nie oplaca przyznac ze cos takiego mialo miejsce , tylko zeznania tego dobrodusznego rodaka ktory tkwi w gorszym góxxxe i to przeroznym ???

Za kupowanie z tego co wiem nie ma odpowiedzialności, sprzedający ma obowiązek zapłacić clo. Jeśli sprzedawales fajki to powinieneś liczyć sie z tym ze mozesz wpaść i miec przez to kłopoty.

ale facet ktory to robil nie zostal zlapany po prostu wziol dla kolegi i kolega nie mial kasy aby zaplacic wiec sprzedal tym co chcieli kupic ,facet juz jest okolo roku w PL i ni e wraca do UK i nie ma nic wspolnego z UK, nie mieszka nie placi tax-u nie ma konta w banku itd , powiedzielem mu ze za pare groszy policja nie bedzie sobie nim zawracala glowy , bo nawet nie maja twardego dowodu np. nagrania video najwyzej slowo przeciw slowu pseudo donosy gdybania , a gosciu nawet nie zostal spisany przez policje w trakcie pobytu w UK

witam

Pytanie: czy moge przewiezc do UK papierosy z automatow - takie modne ostatnio. (do automatu jest zapodawany tyton mokry czy jakis i maszyna go suszy i sam soie robisz ladne papierosy tyle ze sa luzem ale sa polowe tansze dlatego ze omija sie prawo i nie ma od tego akcyzy czy tam cla..)
w zwiazku z powyzszym jak bede mial w bagazu podrecznym takie fajki, w jakis kartonikach czy czyms, bo przeciez nie wezme tego luzem, to moga byc problemy ze np chca jakies paragony czy cos czy wtedy jest latwiej bo mowie ze przeciez luzem fajek nikt nie kupi;>
Zaznaczam ze lece tylko z bagazem podrecznym na 3dni - ale oni chyba tego nie sprawdzaja? tym bardziej ze mam 2 bilety w jedna strone a nie "return"..
z gory dzieki za odp:)

Nie możesz, bo nie mają akcyzy.

Co nie zmienia faktu, że 2 tygodnie wróciłam do UK z Polski z 40 paczkami takich skrętów bez akcyzy, ale tylko dlatego że trafiłam na miłych panów. Ale nie polecam takich stresów ;)

hmm.. wiem ze nie maja akcyzy ale jesli sa legalne w Polsce to logika mowi ze tam tez powinny byc..tak jak np. bo ja wiem.. chleb :D
no ale jesli mowisz ze ciezka sprawa z tym to moze lepiej odpuscic..
hmm nie wiem czy jakikolwiek rachunek z tych automatow sie dostaje czy cokolwiek potwierdzajace zakup/skorzystanie z maszyny. Jesli jest jakies potwierdzenie to powinno wystarczyc dla celnikow nie?
1 raz lece takze wole zasiegnac rady tutaj ;)
dzieki majka51 za odpowiedz;)

Właśnie ja żyłam w przeświadczeniu że można każde fajki przewieźć niezależnie od akcyzy, i dopiero ci mili panowie mi powiedzieli, że nie ma tak różowo, musi być polska akcyza :D Bo w sumie nawet moje skręty mogły kiedyś być legalne na tej zasadzie co Twoje, bo mogły być skręcone z polskiego tutoniu z akcyzą (podejrzewam że nie były, ale o tym sza). Ale z tego wynika że mozna przewieźć ten tytoń z akcyzą, ale papierosy z niego skręcić dopiero za granicą. Jeśli wiesz o co mi chodzi ;)
Wydaje mi się, iż nie może być rachunek, ale może bardziej doświadczeni się wypowiedzą :)

No chyba że mówisz o ilości np. 2 paczki, to wtedy nikt nie będzie tej akcyzy sprawdzał (przynajmniej mi nie sprawdzali nigdy).

mhmmm..czyli raczej temat lezy w przypadku kiedy by mnie kontrolowali..
mam jeszcze tylko jedno male pytanie;
czy moga mi sprawdzac na kiedy mam bilet powrotny w systemie?
bo lece na 3dni i jesli sprawdza to przeciez nikt mi nie uwierzy ze na wlasny uzytek to biore :P
pytam bo kupilem bilet do Londynu a powrotnego jeszcze nie wiec mam pole manewru jesli to cos zmienia;p

Skoro lecisz na 3 dni to ile fajek potrzebujesz? 200? Oni dostaja listy pasazerow od lini lotniczych

W lutym tego roku, byłem w Warszawie jeden dzień, rano wyleciałem - wieczorem wróciłem i przywiozłem 6 kartonów, w podręcznym bez najmniejszego problemu. Autentycznie, było to jako prezent/przysługa dla znajomych palaczy.

No właśnie, prezent też można przywieźć, nie tylko na własny użytek, ważne żeby nie mówić że ten ktoś, komu wieziesz będzie Ci zwracał kasę, bo to już sprzedaż.
Bardziej bym się martwiła tym brakiem akcyzy, ja szczerze mówiąc miałam takiego stresa że następnym razem kupię w sklepie :P
PS. Emigrant, jak to 6 kartonów? Chyba 6 paczek, przeca 6 kartonów to 60 paczekx20 papierosów=1200 sztuk, a można przewieźć max 800 :P

majka skad niby te limity?nie ma zadnych limitow, to co nazywasz limitem to jest wskaznik.
ja ostatnio przywiozlem duzo wiecej niz emigrant, rozmawiamy tutaj o tysiacach fajek, oczywiscie z polska akcyza. zrobilem dokladnie tak samo jak emigrant, wylot rano, powrot wieczorem. to jest podstawowy warunek, brak unijnej akcyzy sprawia ze mozna przywiesc tylko 200 sztuk.

Przez okres świąteczny celnicy powariowali w Londynie. Koszą aż miło. Miałem kontrolę i udało mi się dowiedzieć co nieco od miłej pani celniczki. Oflagowani są tylko Ci pasażerowie, którym już kiedyś odebrano towar. Osoby, które były przesłuchiwane ale nic im nie wzięto nie są zapisywane w systemie. Odnośnie listy pasażerów to celnicy mają możliwość i sprawdzają tylko osoby które już zrobiły odprawę powrotną. Sama zbieżność nazwisk nie jest wystarczająca (musi być to samo ID).

Jedyne co mnie zastanawia to fakt czy mają możliwość sprawdzenia moich wszystkich poprzednich przylotów na wszystkie lotniska w UK w przeszłości by mi udowodnić, że latam częściej niż 2 razy na rok

P.S. Celnicy nic mi nie zabrali ale radzę uważać na Wizzair z Katowic do Luton. Przecięto mi zamek(bo kłódki nie byli w stanie sforsować) i skradziono mi 3 kartony fajek. Latam 3 razy do roku Wizzairem do Luton z Katowic i to już 4 przypadek kradzieży fajek

Ostatnia edycja:

Aztecs jesli doszlo do przesluchania i sa notatki zrobione w notesie to oznacza ze ktos mial znaczna ilosc towaru i jesli bedzie podrozowal ponownie w krotkim odstepie czasu moze oczekiwac zatrzymania. Pamietaj ze celnik prawdy ci nie powie, oni klamia podczas zapisu przesluchania, klamia w sadzie pod przysiega, wszystko co mowia to klamstwa.
Ja jestem oflagowany na polskim paszporcie, ostatnio lecialem na brytyjskim i nie byli mna zainteresowani. Co dziwne bo przeciez powinni wiedziec ze mam dwa obywatelstwa.

O nie. Ona mi tego nie powiedziała wprost tylko okrężną drogą od niej to wyciągnąłem, że w systemie są zapisywani tylko Ci, którym już wcześniej coś wzięto bo musi wypełnić raport itp. Stwierdziła, że nie byłaby w stanie wpisywać do systemu każdego, którego zatrzymuje bo takich ma 40 dziennie. Zrozumiałem to tak iż do notatek celnika z Luton nie ma dostępu celnik z Doncaster. A co dwoch róznych paszportów to mi się wydaje, że dla nich funkcjonujesz jako inna osoba

Witam, mam pytanie za tydzień wyjeżdżam do Włoch czy mogę zabrać jeden karton papierosów bez akcyzy (w bagażu podręcznym bo taki bede tylko miala)??czy grozi mi coś za to??z góry dziękuje za odpowiedź.

Oficjalnie nie. Nieoficjalnie - pisałam wyżej.

Majka bzdury opowiadasz. Wolno miec 200 papierosow bez placenia cla w unii europejskiej. To jest wlasnie jeden karton i 200 sztuk to limit. Jesli jednak papierosy byly importowane np z bialorusi do Polski po kartonie jednorazowo i delikwent ma na kazdy z tych kartonow paragon to moznaby zabrac wiecej i sie klocic ze clo powinno byc oplacone w momencie wjazdu do ue a ze za kazdym razem importowana byla dozwolona ilosc wolnoclowa to clo nie musi byc placone. Ale to juz bardzo skomplikowane i bez sadu raczej nie wyjdzie.

Ostatnia edycja:
Powrót