Przewoz papierosów do UK

• Autor wątku Autor wątku mariuszy21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: Przewoz Papierosów do UK

czesc.ile mozna legalnie przewiesc papierosow polskich kupowanych na sklepie bezclowym z polski do angli?dziekuje

musisz zplacic akcyze jezeli chcesz papierosy spowrotem dostac,jezeli nie zaplacisz to nie dostaniesz ich spowrotem,powiedz im ze nie chcesz papierosow............

dziekuje----------------------------

Witam.

Pytanie dośc trywialne, ale mam nadzieję, ze mnie upewnicie.

Czy jest jakakolwiek szansa, że zabiorą mnie na pogawędkę gdy będę miał 1kg i 4 sztangi?
Lecę tylko na 48h i martwie się, że mogą po prostu sprawdzic odloty.

I jak to w ogóle wygląda, przecież lądując na lotnisku nie ma security checku, więc biorą Cię z marszu (na chybił trafił?) - nie rozumiem jak celnicy mają to sprawdzic tam.

(Kontrola jest przeciez tylko w Polsce, nie UK)

Biorę to dla siebie i kumpla mieszkającego w Londynie. (Tyle ile wypalę, plus zostawiam mu resztę, sam równiez dużo palę).

I dopiero gdy nas "oflagują" (to jest to "zaproszenie na pogawędkę" czy kiedy?) zaczyna się sprawdzanie co lot czy np. jak latam regularnie 3 razy w miesiącu i będę miał 1kg + 4 wagony to juz mogą się przyczepic?

Jesli latasz 3 razy w miesiacu i cie zatrzymaja to zabiora ci bankowo calosc. Powiedza ze za kazdym razem wozisz tyle samo i sprzedajesz.musisz dobrze zarabiac skoro stac cie na zostawianie kumplowi 3 razy w miesiacu okolo 1300 pln.

Boloney, dziękuję za odpowiedz :)

Oczywiście to nie jest darowizna, ale też nie złoty interes - za "zostawione" fajki kumpel zwraca mi ich wartośc.

Faktycznie taka częstotliwośc jest za duża i na zbyt krótkie terminy.
Jednakże gdybym wiózł zawsze tylko otwarty tytoń ?
Dla mnie to bez różnicy.

Sam fakt ze ktoś zwraca ci to co zaplaciles sprawia ze twoje działanie nie jest zgodne z prawem.
Chcesz otworzyć każda paczuszke tytoniu? Obawiam sie ze zanim zostanie wypalony to wyschnie. Czy mówisz o otwieraniu zbiorczego opakowania? Jeśli to drugie to nie ma żadnego znaczenia, w dalszym ciagu mozesz sprzedać.
Tak czy inaczej musialbys moc wykazać ze stać cie na tak drogie prezenty tak czesto.
Czy to złoty interes to nie mi oceniać.
Tak czy inaczej na własny użytek limitów nie ma co ostatnio dowiódł sędzia który wydawał wyrok korzystny w mojej sprawie.

Sam fakt ze ktoś zwraca ci to co zaplaciles sprawia ze twoje działanie nie jest zgodne z prawem.
Chcesz otworzyć każda paczuszke tytoniu? Obawiam sie ze zanim zostanie wypalony to wyschnie. Czy mówisz o otwieraniu zbiorczego opakowania? Jeśli to drugie to nie ma żadnego znaczenia, w dalszym ciagu mozesz sprzedać.
Tak czy inaczej musialbys moc wykazać ze stać cie na tak drogie prezenty tak czesto.
Tak czy inaczej na własny użytek limitów nie ma co ostatnio dowiódł sędzia który wydawał wyrok korzystny w mojej sprawie.

Celnicy sprawdzaja listy rezerwacji ktore przekazuja im przewoznicy wiec dosc latwo jest znalesc takiego delikwenta. Jak juz bedziesz przechodzil odprawe paszportowa to sie podswietlisz i celnicy beda wiedzieli kogo zatrzymac, ja mialem taka akcje podczas ostatniej podrozy.
Czy to zloty interes czy nie to nie moja sprawa, jesli dostajesz chocby zwrot z tego co zaplaciles jest to zabronione i powinienes zaplacic clo.
Chcesz otwierac zbiorcze opakowanie? To w niczyn nie pomoze, jesli chcesz otwierac kazda paczuszke to mozliwe ze pomoze ale musicie bardzo duzo palic zanim tyton wyschnie.
Jak juz chcesz wozic na handel to zabieraj z soba wagon, a nie bawisz sie w drobnice.
I pamietaj ze kiedy juz cie zatrzymaja to zabiora i przysla clo do zaplaty.

Celnicy sprawdzaja listy rezerwacji ktore przekazuja im przewoznicy wiec dosc latwo jest znalesc takiego delikwenta. Jak juz bedziesz przechodzil odprawe paszportowa to sie podswietlisz i celnicy beda wiedzieli kogo zatrzymac, ja mialem taka akcje podczas ostatniej podrozy.
Czy to zloty interes czy nie to nie moja sprawa, jesli dostajesz chocby zwrot z tego co zaplaciles jest to zabronione i powinienes zaplacic clo.
Chcesz otwierac zbiorcze opakowanie? To w niczyn nie pomoze, jesli chcesz otwierac kazda paczuszke to mozliwe ze pomoze ale musicie bardzo duzo palic zanim tyton wyschnie.
Jak juz chcesz wozic na handel to zabieraj z soba wagon, a nie bawisz sie w drobnice.
I pamietaj ze kiedy juz cie zatrzymaja to zabiora i przysla clo do zaplaty.

Dzięki Boloney.

A Panu powyżej to nie mam pojęcia o co chodzi.

btw. mam jeszcze pytanie, czy podróżując z państwa do państwa z X wagonami mogę miec jakieś problemy?

W sensie kupuje w Polsce, potem lecę do innego kraju, parę dni i do i innego (wciąż z polskimi fajkami). W sensie chciałbym ich zabrac dośc sporo, bo przez dłuższy czas będę tak robił (trochę mniej niż miesiąc) - wtedy mogę powiedziec celnikom, że sobie po prostu latam z papierosami kupionymi z Polski i powiedziec im o moich podróżach (w tym czasie nie wracam do Polski, będę w Unii, omijam Niemcy)

Musisz sie dowiedziec jakie mielismy okresy przejsciowe w tych panstwach i czy jeszcze obowiazuja. Wydaje mi sie ze juz jestesmy pelnoprawnymi czlonkami i ze wszystko nam wolno tak jak starym.

Mam takie pytanie , a co w przypadku gdy sie sprzedało np. 30 paczek papierosow " polskich z akcyzami (100% legal) itd... np kiliku róznym anglikom w UK .Nikt na tym nikogo nie zlapal itd a jakis "dobroduszny" rodak (polak) o tym poinformuje po np. 6 miesiacach kogos lub cos :( ze takie cos mialo miejsce ??????????

??? .Nikt na tym nikogo nie zlapal itd tylko "dobroduszny" rodak o tym poinformuje po np. roku czasu od zdarzenia a fajki byl 1000% polski legal

Powrót