Przewoz papierosów do UK

• Autor wątku Autor wątku mariuszy21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: Przewoz Papierosów do UK

Witam,

Mój brat wyjeżdża w czwartek rano do Anglii, jedzie busem. Ile kartonów papierosów i ile tytoniu może przewieźć? proszę o szybką odpowiedź.

Na wlasny uzytek tyle ile chcesz(oczywiscie w granicach zdrowego rozsadku),w praktyce roznie to niestety bywa.

Jest jakaś określona ilość po której mogą skonfiskować?

Jezeli jest powyzej 800 sztuk papierosow to maja prawo zakwestionowac wlasny uzytek.

Dziękuję bardzo za informację.

ponizej 800 sztuk tez moga pytac :) nic im tego nie zabrania, choc rzadko to robia przy takiej ilosci.

Witam
Jezeli ci zabiora papierosy
to zawsze potem trzeba bedzie zaplacic clo?

arrow1 napisał:
Witam
Jezeli ci zabiora papierosy
to zawsze potem trzeba bedzie zaplacic clo?

Nie zawszw. Jesli sie odwolasz i wygrasz sprawe to oplaty nie bedzie. Jesli sie nie odwolasz to najpewnie rachunek za clo ci przysla. Zlapali cie? Jesli tak to ile zabrali? Ostatnio zabrali kolesiowi 2.5 kg tytoniu, az dziwne ze takie ilosci zabieraja.

tak 28 kartonow
a jaki mam termin do odwolania
i jesli nie przekonalem celnika to co mam zrobic zeby przekonac sedziego:)

no i ktos w wczesniejszych postach pisal ze obnizyli mu sume do zaplacenia
da sie tak

30 dni od dnia konfiskaty. Sedzia to nie celnik i sedzia nia ma zadnego interesu w tym zeby ci zabrac, celnik tak.
Napisz mi tutaj jakie pytania ci zadal, jakie udzielies odpowiedzi, jak czesto bywasz za granica UK, na ile leciales do UK, pracujesz? Znasz powody z jakich ci zabrali? Ile palisz? Na ile fajki mialy wystarczyc?kto za nie zaplacil i z czego? Jesli 30 dni minelo juz nie odzyskasz fajek.

arrow1 napisał:
no i ktos w wczesniejszych postach pisal ze obnizyli mu sume do zaplacenia
da sie tak
mozesz probowac sie z nimi dogadac, zawsze mozesz placic w ratach ale wtedy w systemie jestes jako przemytnik i juz nie przejdziesz przez granice spokojnie.odpowiedz na pytania ktore zadalem to ci powiem jak to widze. Te sprawy sa do wygrania, potrzeba sporo czasu i cierpliwosci.

minely 2 miesiace
myslalem ze mi zabiara fajki i wszystko balem sie ze zaplace ponownie za sad :(
ale znajomy w tamtym roku jechal tirem z pl i mial swoich 16 kartonow
dodatkowo ktos zaladowal im palete fajek
odrazu mial kontrole
teraz chcieli zeby zaplacil clo za calosc 32000£
ale odwolywal sie i teraz ma zaplacic za swoje 800£
napisali mu ze mial na sprzadarz i musi zaplacic

wlasnie dlatego sie obudzilem i znalazlem to forom
boje sie ze przysla mi do zaplacenia clo
i ci jeszcze moze mi grozic (kryminal record itp. ?)

tylko clo do zaplaty i bedziesz oflagowany na granicy.
niestety za pozno na odwolanie. jak ci przysla kwit za clo mozesz sie odwolac do trybunalu.

celnik pytal
ile pale odp do 2 paczek
pracujesz i gdzie odp tak
ile zarabiasz
ile latasz odp 6 razy na rok
a fajki mialy starczyc tak na 4 m.
pytal o zapalniczke rozdarta paczke fajek
fajki ja placilem za swoja kase
na koncu stwierdzil ze go nie przekonalem i moge isc do sadu

ok do trybunalu ijakie mam szanse
boje sie ze moge so bardziej nabroic
nie mam jak ty stalowych nerwow i doswiadczenia z sadami :tuptup:

z tym oflagowaniem to chyba tak nie pilnuja
2 tyg temu lecialem na luton
nikt nawet nie zapytal

Dzieki Boloney za info
Wiecej takich jak ty nam potrzeba

Mnie maja oznaczonego i przy przekraczaiu granicy na kontroli paszportowej mial jakis problem. Przelozony mu powiedzial ze paszporty sa ok i dopiero mnie zwineli jak wszedlem w przejscie nic do oclenia, obskoczyli mnie z kazdej strony :) jak chcesz kiec swiety spokoj to zaplac clo jak dostaniesz wezwanie i tyle. Napisz do nich zeby ci rozlozyli na raty i po klopocie. Ja nie zamierzalem im niczego placic i chcialem odzyskac fajki dlatego szedlem do sadu.

Witam. Mam do Ciebie pytanie Boonley. Sprawa wygląda tak:
Ojciec z bratem wybierali się do Mnie do pracy..zabukowali sobie bilet w dwie strony. Mieli wrócić po 2dniach bo brat miał mieć robione badania w PL. Podczas tego lotu zabrali trochę ciuchów,jedzenia oraz papierosów. Przelot polegał żeby przywieść papierosy i jedzenie..(trochę kasy w kieszeni oszczędzonej..rozumiesz) ale się wkopaliśmy w to;/. Drugi lot ostateczny który miał być tylko z Poznania Do Doncaster tydzień później.. złapali Mojego Tate oraz brata na lotnisku w uk. Mieli za dużą ilość papierosów przy sobie która mieli przywieść dla Mnie,kobiety,znajomego i dla siebie. Około 32 sztangi na os.Złapali ich i zabrali na przesłuchanie..zadawali pytania lecz oni ani słowa po ang.. Dogadali się jedynie że są to papierosy dla nas i dla nich oraz ze pala 2 paczki dziennie..nic więcej nie rozumieli. Rozmawiałem z celnikiem przez telefon. Zapytał się mnie kto wysyłał pieniądze na te papierosy odpowiedziałem mu,ze wysłaliśmy wszyscy wspólnie. Pytanie zadał jeszcze czy sprzedajemy te papierosy komuś dalej..odpowiedziałem mu,że są one na własny użytek..Tyle skończyło się na pytaniach... zanim do nich dojechałem na lotnisko to zostali wypuszczeni z kilkoma karteczkami do wypełnienia i mamy aplikować o zwrot papierosów.. Możesz nam trochę w tej sprawie pomóc? Papierosy nie były na sprzedasz tylko dla nas. Mieli również przy sobie kilka butelek wódki.. ale im to zostawili.. Czytałem cały dział w sprawie papierosów do uk.. Widziałem,że masz w tym jakieś do czynienia.. hehe. Siedzimy teraz wszyscy i głowimy co mamy zrobić.. Jutro z samego rana idziemy wysłać te papierki.

Powrót