publiczna oferta sprzedaży mojego długu

• Autor wątku Autor wątku kasia_fiol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Robilee napisał:
Domi proszę (pękam z ciekawości) byś uzasadnił każdy z powyższych wniosków (skarg, doniesień) na podstawie, przedstawionego przez Maćka1, opisu sprawy.

Tu opisałem co należy zrobić :) podstawa to udowodnić, że umieszczenie na liście to nie oferta handlowa tylko forma presji w celu uzyskania spłaty długu przedawnionego. jeśłi to zrobi to może pisać do GIODO i UOKiK

http://forumprawne.org/windykacja/481280-publiczna-oferta-sprzedazy-mojego-dlugu-2.html#post2544944

Jaki efekt da??? nie wiem zależy na kogo trafi... ale w pewnym momencie może ktoś "mooondry" zmieni to prawo

Tuz nalazłem ciekawą stronkę długi można kupić za 30% wartości i wilk syty i owca cała ......

W kwestii pozostałych za mało danych w sprawie - ja bym zadzwonił do sądu i dowiedział się co ze sprawą. Być może została umorzona???

W kwestii nękania - wszystko zależy od ilości korespondencji i jej treści. Jeśli Maciek złożył pismo żeby dali sobie spokuuuj i "cmoknęli słonia w trąbkę". A oni dalej do niego dzwonili dzwonią wysyłają pisma itp - spokojnie można zakwalifikować pod nękanie - składać skargę do UOKIK i prokuratury. Dla zawziętych można też dochodzić odszkodowania

Wszystko zależy od samozaparcia i zawziętości .....

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Mój tata zmarł trzy tygodnie temu, niedawno w skrzynce na listy znalazłam pismo od tej firmy o sprzedaży długu taty.
Zadzwoniłabym powiedzieć, że ojciec zmarł ale po poczytaniu w necie o metodach tej firmy boje się że będą w zamian nękać mnie. Informować ich czy nie?

Zosia2000 napisał:
Mój tata zmarł trzy tygodnie temu, niedawno w skrzynce na listy znalazłam pismo od tej firmy o sprzedaży długu taty.
Zadzwoniłabym powiedzieć, że ojciec zmarł ale po poczytaniu w necie o metodach tej firmy boje się że będą w zamian nękać mnie. Informować ich czy nie?

Będą niestety - ale z tego co słyszałem w takich przypadkach czekają z pół roku. Trzeba przeprowadzić sprawę spadkową i zrzec się spadku - jeśli nic nie dziedziczyliście. Ew przyjąć spadek do wysokości długu.

Doczytaj w wolnej chwili o prawie spadkowym.

Robilee napisał:
Eh, szkoda gadać.

Niestety szkoda bo tu .... reprezentowany jest w 80% pogląd windykator/wierzyciel może złożyć wszystko /istnieje nie istnieje przedawnione/ może robić wszystko i nic mu się nie zrobi. A łoś ma tylko płacić i się cieszyć z tego, że jest łosiem.
Natomiast o takich sprawach jak niżej się nie pisze... dlaczego???

- w czerwcu 2013 UOKiK wszczyna postępowanie wobec Ultimo

http://prawo.rp.pl/artykul/1020812.html

- Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów zaczął się przyglądać działalności firmy windykacyjnej SAF

http://wyborcza.biz/finanse/1,105684,9618715,Firma_windykacyjna_zastraszala_dluznikow__Zaplaci.html

- Intrum ukarane karą

- Kruk i Ultimo też miało

http://www.uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=376
http://interia360.pl/artykul/kruk-i-ultimo-ukarani,53292

Jak widać można sprawy dotyczyły co prawda zastraszania i nękania.

Ale jeśli będą składane skargi na inne elementy windykacyjne np brak odpowiedzi na pisma, brak odpowiedzi na maile, brak potwierdzenia długu, uznanie umieszczenia danych na listach za presję a nie działalność handlowa ... itp. To może coś się osiągnie. jak nie będzie się robiło nic - to też nic się nie stanie a firemki będą dalej luki w prawie wykorzystywać.......

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Domi69 napisał:
Ale jeśli będą składane skargi na inne elementy windykacyjne np brak odpowiedzi na pisma, brak odpowiedzi na maile, brak potwierdzenia długu, uznanie umieszczenia danych na listach za presję a nie działalność handlowa ... itp. To może coś się osiągnie. jak nie będzie się robiło nic - to też nic się nie stanie a firemki będą dalej luki w prawie wykorzystywać.......
Domi69, Ty chcesz walczyć z nieuczciwymi firmami, czy z prokuraturą, rzecznikami, UOKiK? Wysyłając idiotyczne, nieuzasadnione pisma, na które zgodnie z procedurą wspomniane urzędy muszą odpowiedzieć, paraliżuje pracę tych urzędów. Co gorsza, odpowiadając, urzędnik nie może napisać Ci wprost, co myśli o Twoim rozumie, tylko musi sporządzić poważne uzasadnienie. W ten sposób, faktyczne nieuczciwe działania, mogą pozostać bezkarne, bo trudno je wyłowić spośród błazeńskich donosów niedouczonych "naprawiaczy świata".

Ag_Maz napisał:
A jak się zrzec spadku, kiedy spadkodawca nie żyje?

Masz rację użyłem sformułowania kolokwialnego :)

Powinno być "spadek odrzucić" i ma na to dokładnie 6 miesięcy u notariusza lub w sądzie.... Jeśli tego nie zrobi to uznaje się, że spadek przyjęła i wtedy zaczynają ją ścigać za długi ...

Dlatego dodałem dość dobry link do większego zasobu wiedzy ....

Robilee napisał:
Domi69, Ty chcesz walczyć z nieuczciwymi firmami, czy z prokuraturą, rzecznikami, UOKiK? Wysyłając idiotyczne, nieuzasadnione pisma, na które zgodnie z procedurą wspomniane urzędy muszą odpowiedzieć, paraliżuje pracę tych urzędów. Co gorsza, odpowiadając, urzędnik nie może napisać Ci wprost, co myśli o Twoim rozumie, tylko musi sporządzić poważne uzasadnienie. W ten sposób, faktyczne nieuczciwe działania, mogą pozostać bezkarne, bo trudno je wyłowić spośród błazeńskich donosów niedouczonych "naprawiaczy świata".

Zakończmy ten temat - ja mam zdanie, że należy walczyć o swoje i w dłuższej perspektywie zmieniać prawo takimi działaniami. Natomiast Ty uważasz jak w opisie. Ja się z tym nie zgadzam ..... Pamiętam jak w Intrum szefostwo się śmiało a co nam zrobią pisma są prawidłowe a prokuratura /gość, który podpisał się pod wezwaniem jeździł do prokuratury/ czy UOKiK nic nam nie zrobią ... haa haa. Jak widać stało się inaczej gość który był tak wyśmiewany przez wszystkich "prawników i menedzment" ... spowodował w dłuższej perspektywie skutek taki a nie inny.

Ostatnia edycja:
Radziłabym Ci więcej czasu spędzić na douczaniu się. BTW. Na forum mamy poradnik bardzo przejrzyście przedstawiający większość zagadnień prawa spadkowego. Nie trzeba reklamować innych serwisów.

Co się tyczy również innych zagadnień. Googlać większość ludzi potrafi.

Zosia2000 napisał:
nie informuj, najpierw dopilnuj spraw spadkowych. inaczej rzucą sie na ciebie

Ag_Maz napisał:
Radziłabym Ci więcej czasu spędzić na douczaniu się. BTW. Na forum mamy poradnik bardzo przejrzyście przedstawiający większość zagadnień prawa spadkowego.

http://forumprawne.org/prawo-spadkowe/335124-poradnik-spadkobiercy-spadkodawcy-przeczytaj.html

Jak widać tematu w FAQ tak dokładnie opisanego nie ma pkt. 4 ...... a czepiać się słówek każdy potrafi - treść jest taka jak opisałem w pierwszym poście ma 6 miesięcy na załatwienie sprawy - tak czy inaczej.... jak tego nie zrobi to będą ją ścigać ...

A google służą udokumentowaniu twierdzeń których tu na forum jak na lekarstwo .. :)

Witam, poradźcie co mam zrobić, mojej mamie ściągają już pieniądze z emerytury, i na tej podstawie dowiedziałam się o jakimś zadłużeniu które niby ma mama a jak teraz zaczęłam dochodzić co , skad i dlaczego to okazało się że jest to dług wykupiony od TP ale zupełnie innej osoby, co mam zrobic do kogo pisac?
pozdrawiam

paprotk napisał:
co mam zrobic do kogo pisac?
do macierewicza, bo to był zamach...
do nikogo nie pisz bo to za długo zejdzie, trzeba zadzwonić i się pofatygować osobiście.
1. podstawowa kwestia to ustalenie u komornika sygn akt i sądu tytułu wykonawczego
2. lektura akt sprawy w sądzie
3. dalsze kroki zależne od tego co wyczytałaś w aktach

sygn akt mam, a co mam wyczytać a aktach, bo nie bardzo rozumiem?

paprotk napisał:
a co mam wyczytać a aktach, bo nie bardzo rozumiem?
jak nie rozumiesz to płać dalej...
ręce opadają. istotę sprawy masz wyczytać, wszystko co w kwitach siedzi, by osoba która może ci pomóc, wiedziała jak ma to uczynić. myślisz że tu jest forum wróżbitów?

ale ja wiem w czy problem, poprostu dług czyli niezapłacone faktury z TP nie należą do mojej mamy tylko do innej osoby,

Czyli po prostu pomyłka? Najpierw wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu (jeśli są podstawy). W samym sprzeciwie, podnieś (tzn. mama) zarzut braku legitymacji procesowej biernej pozwanej. Uzasadnienie: dokumenty i zdarzenia, na których oparto twierdzenia pozwu, nie dotyczą pozwanej.

Ostatnia edycja:
ale to komornik windykuje niewłaściwą osobe, czy błąd wyszedł już na etapie powództwa?

jerry23 napisał:
ale to komornik windykuje niewłaściwą osobe, czy błąd wyszedł już na etapie powództwa?
Właśnie, coś autorka tematu, która ponoć wie wszystko, mało nam mówi a chce rady. I my tak po omacku. Prosimy o szczegóły sprawy.

błąd wystapił na samym początku , ponieważ dług o którym mowa należy do osoby pod innym numerem klienta, dotyczącym innego numeru telefonu, jest jedynie to samo imie i nazwisko, i co najgorsze i od tego się zaczął problem firma INTRUM przypisała owe zadłużenie peselowi i numerowi dowodu mojej mamy (skad to mieli), podobno TP nie posiadała takich informacji sprzedajac dług?

Powrót