publiczna oferta sprzedaży mojego długu

• Autor wątku Autor wątku kasia_fiol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
to dlaczego nie podnosiliście tego w sprzeciwie?

Powództwo przeciwegzekucyjne do sądu wraz z wnioskiem o zabezpieczenie poprzez wstrzymanie postępowania egzekucyjnego.

ponieważ nie docierały do nas żadne pisma, o niczym nie wiedzieliśmy, dowiedzieliśmy sie o całym zamieszaniu, dopiero gdy ściągnęli mamie pierwszą rate z emerytury

a nie pisać pisma do INTRUM o wyjasnienie błędu z ich strony? czy odrazu do sądu?

Oczywiście, że możesz napisać i zadzwonić do wierzyciela. Jednak przesadnie nie licz na pozytywny efekt.

czyli co odrazu do sądu pisać? a może jeszcze do komornika czy raczej nie?dzięki

Trudno powiedzieć. Z normalną firmą zapewne udałoby się sprawę załatwić polubownie. Tzn. wystarczyłoby pismo do wierzyciela wzywające do umorzenia egzekucji komorniczej (tzn. do skierowania wniosku o umorzenie postępowania egzekucyjnego) i zwrotu pobranych kwot z uwagi na pomyłkę pod rygorem wniesienia pozwu z art. 840 kpc. Jednak mówimy tu o INTRUM. Sądząc z tego co piszą o nich na tym i innych forach, bez sądu może się nie obejść.

jak długo czekać na odpowiedz od Intrum?, czy odrazu pisac do sądu? sorry że zadaje takie pytania ale zupełnie się na tym nie znam, wielkie dzięki pozdrawiam

paprotk napisał:
jak długo czekać na odpowiedz od Intrum?, czy odrazu pisac do sądu? sorry że zadaje takie pytania ale zupełnie się na tym nie znam, wielkie dzięki pozdrawiam
Krótko, bardzo krótko, bo czas działa na Twoją niekorzyść (trwająca egzekucja). W piśmie do wierzyciela wyznaczyć nieprzekraczalny termin 3 dni na złożenie wniosku o umorzenie postępowania egzekucyjnego. Równocześnie dowiadywać się i poganiać telefonicznie.

tzn, co ja mam im napisac zeby złożyli wniosek o umorzenie postepowania egzekucyjnego, tak?i dali mi znac że takowy złożyli? i co jeszcze napisac w pismie , opisac to wszystko ze to ich wina , ze to oni namieszali, czy nic nie pisac niech sami odkrecają

Skorzystaj z pomocy radcy prawnego (warto). Sama nie poradzisz sobie w tej sprawie (żaden wstyd, nie każdy musi być prawnikiem).

tak to wiem tylko skasują mnie tyle co mam odzyskac i na to samo wyjdzie, a może wiecie gdzie można zasiegnąć porady darmowo?

Porady darmowe właśnie tu uzyskujesz. Teraz chodzi o wykonanie określonych czynności, z którymi sobie nie poradzisz. Może masz jakiegoś kolegę, kuzyna, wielbiciela, który potrafi sobie radzić ze sprawami prawnymi. Niech on chociaż przygotuje Ci pismo do Intrum. Na poziomie procesu sądowego, to już raczej potrzebny Ci profesjonalny pełnomocnik. Pamiętaj, że w przypadku wygrania procesu, sąd zasądzi na Twoją rzecz koszty zastępstwa procesowego (w kwocie uzależnionej od wartości przedmiotu sporu). Oczywiście stroną w sprawie jest Twoja mama, piszę o Tobie dla skrótu.

na dzień dobry do komornika wniosek o umorzenie postępowania na podst art. 825 pkt 3 kpc

jerry23 napisał:
na dzień dobry do komornika wniosek o umorzenie postępowania na podst art. 825 pkt 3 kpc
jerry, ja zrozumiałem, że w tej sprawie niestety tytuł wykonawczy wskazuje właśnie na mamę pytającej (jej pesel). Uważam więc, że komornik nie będzie miał podstaw do umorzenia postępowania na wniosek dłużniczki. Tu trzeba podważyć sam tytuł.

paprotk napisał:
błąd wystapił na samym początku , ponieważ dług o którym mowa należy do osoby pod innym numerem klienta, dotyczącym innego numeru telefonu, jest jedynie to samo imie i nazwisko, i co najgorsze i od tego się zaczął problem firma INTRUM przypisała owe zadłużenie peselowi i numerowi dowodu mojej mamy (skad to mieli), podobno TP nie posiadała takich informacji sprzedajac dług?
ano masz trochę rację robilee. pytanie jak stoi to w wyroku - czy intrum złapało mamę w sidła do powództwa, czy do komornika. bo jak do komornika, to powyższy artykuł ma zastosowanie

Powrót