Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
no mam jeszcze jedno pytanie jak napisac pismo o obnizenie alimentow badz moze ktos posiada wzor takiego pisma

monik1984 napisał:
no mam jeszcze jedno pytanie jak napisac pismo o obnizenie alimentow badz moze ktos posiada wzor takiego pisma

to nie w tym dziale;

i prosze poszukać alimentów (na forum) jak psów w schronisku dla zwierząt;p

mam pytanie.Po tacie otrzymałam w spadku nieruchomość. Właścicielami tej nieruchomości jetem ja moja mama i siostra w 1/3 części każda. czy komornik ma prawo zająć tą nieruchomość za długi jednej z nas.

elaela1 napisał:
mam pytanie.Po tacie otrzymałam w spadku nieruchomość. Właścicielami tej nieruchomości jetem ja moja mama i siostra w 1/3 części każda. czy komornik ma prawo zająć tą nieruchomość za długi jednej z nas.
Nie.

Proszę przeszukiwać forum przed zadaniem pytania. Opcja szukaj.
Takie pytania i odpowiedzi na nie - były już wielokrotnie.

Drodzy "znający się". Piszę do Was, bo niestety nie znalazłam odpowiedzi na mój problem.
Sprawa dotyczy pracownika. Dostałam od komornika pisemko w maju o zajęciu wynagrodzenia, ale na mocu atr. o kwocie wolnej od zajęć napisałam w odpowiedzi, ze chłopak nie podlega zajęciu. Sprawa była w maju. Teraz dostałam pismo od komornika, z rządaniem wyjaśnienia dlaczego z wynagrodzenia nie są "odciągane zobowiązania" wobec zajęcia. NIe wiem jak mam na to pismo odpowiedzieć. Skoro wysłałam pismo w maju, a do tej pory ( jeżeli chodzi o wynagrodzenie) chłopak ma kwotę wolną od zajęcia, dlaczego straszą mnie nakładaniem grzywny?

bo pewnie pani nie umie liczyć;

jeśli zadajemy pytanie to i piszemy tyle danych aby dało się na nie odpowiedzieć w sposób co najmniej pół zupełny;

przypominam, iż przy roszczeniach alimentacyjnych nie ma kwoty wolnej od potrąceń - zawsze coś trzeba pociągnąć;p do wysokości 3/5;p art. 87 § 3 pkt 1,

i prosze nie pisać znających się w cudzysłowiu, bo jest to obraźliwe;

szczególnie że z treści postu wynika, iż pani utrudnia postępowanie egzekucyjne przez swoją niewiedze;

rafal_26 napisał:
bo pewnie pani nie umie liczyć;

jeśli zadajemy pytanie to i piszemy tyle danych aby dało się na nie odpowiedzieć w sposób co najmniej pół zupełny;

przypominam, iż przy roszczeniach alimentacyjnych nie ma kwoty wolnej od potrąceń - zawsze coś trzeba pociągnąć;p do wysokości 3/5;p art. 87 § 3 pkt 1,

i prosze nie pisać znających się "w cudzysłowiu", bo jest to obraźliwe;

szczególnie że z treści postu wynika, iż pani utrudnia postępowanie egzekucyjne przez swoją niewiedze;

Przepraszam, nie chciałam nikogo obrazić. (tak na marginesie. Panie Rafale -w cudzysłowie)
Umiem liczyć :) Faktem jest, że nie zaznaczyłam jakich roszczeń dotyczy sprawa. Chodzi o zajęcie inne niż alimentacyjne - bankowe. Pismo z udokumentowaną kwotą wolną od potrąceń zostało wysłane do kancelarii w maju 2009r. A sprawa wg mnie przedstawiona jest dość oczywiście. Nie wiem jak mam na to pismo odpowiedzieć. Czy do pisma powinnam dołączyć kopie pisma z maja wraz kopią nadania, czy powinnam po raz kolejny przedstawić trzymiesięczne rozliczenie w wyodrębnieniem składników, czyli z października, listopada i grudnia 2009. Jednak nie wydaje mi się, zebym utrudniała egzekucję. Wg prawa nie mam z czego potrącać.

Ostatnia edycja:
myśle, że to będzie najlepsze rozwiązanie, jeśli komornik (lub jego pracownicy) są na tyle odpowiedzialni i telefony odbierają, to równiez może zapytać się pani o co im chodzi telefonicznie i dopiero udzielić odpowiedzi;

Dziękuję za odpowiedź. Spróbuję się skontaktować z komornikiem :)

Mam kolejne pytanie. Dodzwoniłam się do kancelarii i wiem co i jak mam zrobić. Komornik kazał wskazać mi w tym piśmie nr rachunku bankowego pracownika. Czy mogę mu podać takie informacje?

jeśli chcesz być lojalna z pracownikiem, to....

wezwij go do siebie, aby cofnął zgodę na przelewanie mu wynagrodznenia za pracę na rachunek, tak abyś mu do ręki wypłacała;

w przeciwnym razie...komornik zajmując rachunek de facto zajmie mu pensję - wierzytelność z rachunku bankowego nie ma znaczenia skąd środki pochodzą (jeśli nic nie rozumiesz...to nieważne) ważne czy chcesz pomóc, czy nie chłopakowi;

niech Ci komornik poda podstawę prawną...wówczas się będziemy zastanawiali, czy musisz...

podał artykuł 761 kpc oraz 882 kpc.
A straszy art. 886

Witam.
Poniżej opiszę sytuację w której się znalazłem i bardzo proszę o fachową odpowiedż.
Komornik zajął moje konto tytułem egzekucji należności/sprawa cywilna nie dotyczy alimentów/.
Ten sam komornik dokonuje tych samych czynności w firmie gdzie pracuję i pobiera nadwyżkę ponad płacę minimalną zgodnie z Kodeksem Pracy art.87 &1.
Na moje konto bankowe wpływa więc kwota minimalnego wynagrodzenia zgodna z w/w Kodeksem wolna od potrąceń oraz diety na pokrycie wyjazdów służbowych zgodnie z art.831 &1 KPC nie podlegające egzekucji.

W myśl KPC 829 nie podlegają egzekucji pkt.5 ) u dłużnika pobierającego periodyczną stałą płacę - pieniądze w kwocie, która odpowiada nie podlegającej egzekucji części płacy za czas do najbliższego terminu wypłaty, a u dłużnika nie otrzymującego stałej płacy - pieniądze niezbędne dla niego i jego rodziny na utrzymanie przez dwa tygodnie;
Art. 831. § 1. Nie podlegają egzekucji:
1) sumy i świadczenia w naturze wyasygnowane na pokrycie wydatków lub wyjazdów w sprawach służbowych;
Dodam,że Art. 833. (782) § 1. Wynagrodzenie ze stosunku pracy podlega egzekucji w zakresie określonym w przepisach Kodeksu pracy o czym wcześniej pisałem.
W związku z powyższą argumentacją proszę odpowiedzieć na jakiej podstawie komornik zajął moje konto.
Pragnę także nadmienić że w związku z blokadą konta pozostałem bez środków do życia oraz musze zrezygnować z pracy gdyż nie mogę skorzystac z przysługujących mi diet.

Z góry dzięki za odpowiedż.

Witam. Potrzebuję zaświadczenie od komornika do funduszu alimentacyjnego, że przez ostatnie dwa miesiące nie udało się ściągnąć alimentów od ojca dziecka. I pytanie moje od którego momentu liczone są te dwa miesiące??? Od chwili wysłania wniosku, doręczenia wniosku, podjętych czynności??? Wniosek wysłałam 13 listopada, dotarł do komornika 16 listopada a alimenty płatne są do 10 dnia miesiąca. Proszę o odpowiedź. Dziękuję.

marekk61 napisał:
Witam.
Poniżej opiszę sytuację w której się znalazłem i bardzo proszę o fachową odpowiedż.
Komornik zajął moje konto tytułem egzekucji należności/sprawa cywilna nie dotyczy alimentów/.
Ten sam komornik dokonuje tych samych czynności w firmie gdzie pracuję i pobiera nadwyżkę ponad płacę minimalną zgodnie z Kodeksem Pracy art.87 &1.
Na moje konto bankowe wpływa więc kwota minimalnego wynagrodzenia zgodna z w/w Kodeksem wolna od potrąceń oraz diety na pokrycie wyjazdów służbowych zgodnie z art.831 &1 KPC nie podlegające egzekucji.

W myśl KPC 829 nie podlegają egzekucji pkt.5 ) u dłużnika pobierającego periodyczną stałą płacę - pieniądze w kwocie, która odpowiada nie podlegającej egzekucji części płacy za czas do najbliższego terminu wypłaty, a u dłużnika nie otrzymującego stałej płacy - pieniądze niezbędne dla niego i jego rodziny na utrzymanie przez dwa tygodnie;
Art. 831. § 1. Nie podlegają egzekucji:
1) sumy i świadczenia w naturze wyasygnowane na pokrycie wydatków lub wyjazdów w sprawach służbowych;
Dodam,że Art. 833. (782) § 1. Wynagrodzenie ze stosunku pracy podlega egzekucji w zakresie określonym w przepisach Kodeksu pracy o czym wcześniej pisałem.
W związku z powyższą argumentacją proszę odpowiedzieć na jakiej podstawie komornik zajął moje konto.
Pragnę także nadmienić że w związku z blokadą konta pozostałem bez środków do życia oraz musze zrezygnować z pracy gdyż nie mogę skorzystac z przysługujących mi diet.

Z góry dzięki za odpowiedż.

konto - jest to wierzytelność z rachunku bankowego; nie zmienia charakteru tej wierzytelności fakt, skąd one pochodzą;

najlepszym rozwiązaniem jest przeczytanie tego co napisałem 2 posty wyżej, a więc dogadanie się z pracodawcą;p

justys2783 napisał:
podał artykuł 761 kpc oraz 882 kpc.
A straszy art. 886

ma rację, ale wcześniej...trzeba zrobić to co wyżej napisałem...chyba że nie lubi pani pracownika;p

Witam. Potrzebuję zaświadczenie od komornika do funduszu alimentacyjnego, że przez ostatnie dwa miesiące nie udało się ściągnąć alimentów od ojca dziecka. I pytanie moje od którego momentu liczone są te dwa miesiące??? Od chwili wysłania wniosku, doręczenia wniosku, podjętych czynności??? Wniosek wysłałam 13 listopada, dotarł do komornika 16 listopada a alimenty płatne są do 10 dnia miesiąca. Proszę o odpowiedź. Dziękuję.

Czy zna ktoś odpowiedź???

marekk61 - identyczne tematy były na naszym forum wiele razy.
Poszukaj.

rafal_26 napisał:
jeśli chcesz być lojalna z pracownikiem, to....

wezwij go do siebie, aby cofnął zgodę na przelewanie mu wynagrodznenia za pracę na rachunek, tak abyś mu do ręki wypłacała;

w przeciwnym razie...komornik zajmując rachunek de facto zajmie mu pensję - wierzytelność z rachunku bankowego nie ma znaczenia skąd środki pochodzą (jeśli nic nie rozumiesz...to nieważne) ważne czy chcesz pomóc, czy nie chłopakowi;

niech Ci komornik poda podstawę prawną...wówczas się będziemy zastanawiali, czy musisz...

witam i przepraszam ze sie wtrąciłem :)) Panie Rafale czeka mnie identyczna sytuacja wiec i ja mam pytanie :))

pisze Pan ze komornik zajmujac rachunek de facto zajmie mu pensję nie patrząc na to skad pieniadze pochodzą ,ok wszystko rozumiem a co z kwotą wolną od zajecia chyba są to 3 srednie krajowe??? zarabiajac 1200 kilka miesiecy minie zeby komornik mogl zabierac wszystko powyzej 3 srednich krajowych , jak to wyglada w praktyce ??? dziekuje za odpowiedz

Moje pytanie brzmi- czy komornik musi zostawic 50% wynagrodzenia dłużnikowi na zaspokojenie podstawowych potrzeb życiowych, czy też zależne jest to od sumy zadłużenia itp... netto zarabiam 2100 zł zakład pracy wysyła do komornika 1306 zł zostaje mi 794zł minus spłata pożyczki zakładowej 300 zł zostaje mi 494zł na ręke- wiem,że to komornika nie obchodzi- ale to nijak nie jest 50 %. czyli wychodzi bierze mi jeszcze dodatkowe 500 zł. dlaczego i czy zgodnie z prawem?
Dziekuje za odpowiedż.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót