M
monik1984
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
no mam jeszcze jedno pytanie jak napisac pismo o obnizenie alimentow badz moze ktos posiada wzor takiego pisma
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
monik1984 napisał:no mam jeszcze jedno pytanie jak napisac pismo o obnizenie alimentow badz moze ktos posiada wzor takiego pisma
Nie.elaela1 napisał:mam pytanie.Po tacie otrzymałam w spadku nieruchomość. Właścicielami tej nieruchomości jetem ja moja mama i siostra w 1/3 części każda. czy komornik ma prawo zająć tą nieruchomość za długi jednej z nas.
rafal_26 napisał:bo pewnie pani nie umie liczyć;
jeśli zadajemy pytanie to i piszemy tyle danych aby dało się na nie odpowiedzieć w sposób co najmniej pół zupełny;
przypominam, iż przy roszczeniach alimentacyjnych nie ma kwoty wolnej od potrąceń - zawsze coś trzeba pociągnąć;p do wysokości 3/5;p art. 87 § 3 pkt 1,
i prosze nie pisać znających się "w cudzysłowiu", bo jest to obraźliwe;
szczególnie że z treści postu wynika, iż pani utrudnia postępowanie egzekucyjne przez swoją niewiedze;
marekk61 napisał:Witam.
Poniżej opiszę sytuację w której się znalazłem i bardzo proszę o fachową odpowiedż.
Komornik zajął moje konto tytułem egzekucji należności/sprawa cywilna nie dotyczy alimentów/.
Ten sam komornik dokonuje tych samych czynności w firmie gdzie pracuję i pobiera nadwyżkę ponad płacę minimalną zgodnie z Kodeksem Pracy art.87 &1.
Na moje konto bankowe wpływa więc kwota minimalnego wynagrodzenia zgodna z w/w Kodeksem wolna od potrąceń oraz diety na pokrycie wyjazdów służbowych zgodnie z art.831 &1 KPC nie podlegające egzekucji.
W myśl KPC 829 nie podlegają egzekucji pkt.5 ) u dłużnika pobierającego periodyczną stałą płacę - pieniądze w kwocie, która odpowiada nie podlegającej egzekucji części płacy za czas do najbliższego terminu wypłaty, a u dłużnika nie otrzymującego stałej płacy - pieniądze niezbędne dla niego i jego rodziny na utrzymanie przez dwa tygodnie;
Art. 831. § 1. Nie podlegają egzekucji:
1) sumy i świadczenia w naturze wyasygnowane na pokrycie wydatków lub wyjazdów w sprawach służbowych;
Dodam,że Art. 833. (782) § 1. Wynagrodzenie ze stosunku pracy podlega egzekucji w zakresie określonym w przepisach Kodeksu pracy o czym wcześniej pisałem.
W związku z powyższą argumentacją proszę odpowiedzieć na jakiej podstawie komornik zajął moje konto.
Pragnę także nadmienić że w związku z blokadą konta pozostałem bez środków do życia oraz musze zrezygnować z pracy gdyż nie mogę skorzystac z przysługujących mi diet.
Z góry dzięki za odpowiedż.
justys2783 napisał:podał artykuł 761 kpc oraz 882 kpc.
A straszy art. 886
rafal_26 napisał:jeśli chcesz być lojalna z pracownikiem, to....
wezwij go do siebie, aby cofnął zgodę na przelewanie mu wynagrodznenia za pracę na rachunek, tak abyś mu do ręki wypłacała;
w przeciwnym razie...komornik zajmując rachunek de facto zajmie mu pensję - wierzytelność z rachunku bankowego nie ma znaczenia skąd środki pochodzą (jeśli nic nie rozumiesz...to nieważne) ważne czy chcesz pomóc, czy nie chłopakowi;
niech Ci komornik poda podstawę prawną...wówczas się będziemy zastanawiali, czy musisz...