Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam.Mam pytanie jestem wierzycielem i jak wycofam sprawe o egzekucje alimentów z uzasadnieniem wyjazdu mojego i dziecka na pobyt stały za granice to czy komornik moze mnie obciążyc kosztami egzekucji czy bedzie sie domagał od dłużnika tych kosztów.? I czy nie będe miała z tego tytułu żadnych problemów.Komornik i tak chociaż wspólpracuje z nim i podaje namiary dłużnika i tak tego nie sprawdza i traktuje mnie jak intruza. I czy mam prawo domagać się zwrotu Orginalnego wyroku sądu z klauzulą wykonalności ? Bo z tego co wiem i widze to ciężką drogę bede miała także z komornikiem :x

[cytat:vagg3a9h]
Witam.Mam pytanie jestem wierzycielem i jak wycofam sprawe o egzekucje alimentów z uzasadnieniem wyjazdu mojego i dziecka na pobyt stały za granice to czy komornik moze mnie obciążyc kosztami egzekucji
[/cytat:vagg3a9h]Nie.
[cytat:vagg3a9h]
czy bedzie sie domagał od dłużnika tych kosztów.?
[/cytat:vagg3a9h]To zależy co się w sprawie "działo". [cytat:vagg3a9h]
I czy mam prawo domagać się zwrotu Orginalnego wyroku sądu z klauzulą wykonalności ?
[/cytat:vagg3a9h]Tak.

Czy w przypadku wspolwlasnosci samochodu gdy dluznikiem jest tylko jeden z wlasciciel komornik moze zajac udzial w tym samochodzie i go zlicytowac?Chodzi mi o praktyke, a nie o teorie

Przejrzyj forum ...
Co do praktyki, to raczej nie ma chętnych na kupno udziału.

Witam! Mam pytanie,jestem na wypowiedzeniu z pracy do końca lipca z 3-mięsieczną odprawą,od czerwca mam zajęcie komornicze na pensje. Chciałbym się dowiedziec czy komornik ma prawo zająć tą odprawę(jeżeli tak to czy w całości może zabrać czy jakąś cześć) ,gdyż jestem jedynym żywicielem rodziny,zwolniono mnie ze względu na stan zdrowia.

[cytat="delfin10"]Witam! Mam pytanie,jestem na wypowiedzeniu z pracy do końca lipca z 3-mięsieczną odprawą,od czerwca mam zajęcie komornicze na pensje. Chciałbym się dowiedziec czy komornik ma prawo zająć tą odprawę(jeżeli tak to czy w całości może zabrać czy jakąś cześć) ,gdyż jestem jedynym żywicielem rodziny,zwolniono mnie ze względu na stan zdrowia.[/cytat]Odprawy podlegają egzekucji na zasadach ogólnych tj. 50% przy potrąceniach na sprawy niealimentacyjne a 60% na alimenty oraz wszystkie sprawy rent, etc. mających charakter alimentacyjnych.

Podobno TK orzekl ze komornik nie moze pobrac swojego 15% jezeli dluznik zaplaci wierzycielowi "dobrowolnie". Jezeli tak jest to czy nie prowadzi to do kiwania komornika. Dluznik majac noz na gardle czyli zagrozony egzekucja- placi wierzycielowi, ten wnosi o umorzenie egzekucji a komornik narobil sie za darmo. Czy rzeczywiscie tak obecnie jest?

Witam.Mam pytanie czy księgowa może dwukrotnie w danym miesiącu robic potrącenia dla komornika z odprawy 3-miesiecznej i z wynagrodzenia za prace proszę o szybką odpowiedz. Dziękuje

Witam wszystkich,

mam takie pytanie.
Czy długi za czynsz może komornik ściągnąć z wkładu mieszkaniowego ze spółdzielni, jeśli wskażę polowe wkładu mieszkaniowego dłużnika jako jego majątek?

[cytat="kier_as"]Podobno TK orzekl ze komornik nie moze pobrac swojego 15% jezeli dluznik zaplaci wierzycielowi "dobrowolnie". Jezeli tak jest to czy nie prowadzi to do kiwania komornika. Dluznik majac noz na gardle czyli zagrozony egzekucja- placi wierzycielowi, ten wnosi o umorzenie egzekucji a komornik narobil sie za darmo. Czy rzeczywiscie tak obecnie jest?[/cytat]

Teoretycznie tak jest, i faktycznie niejednokrotnie prowadzi to do "kiwania" komornika, jednak widziałem orzeczenie rozstrzygające skargę dłużnika na postanowienie komornika o ustaleniu kosztów egzekucyjnych w takiej sytuacji w którym Sąd przyznał komornikowi część kosztów stosownie do nakładu pracy poniesionego przez niego w sprawie.

[cytat="delfin10"]Witam.Mam pytanie czy księgowa może dwukrotnie w danym miesiącu robic potrącenia dla komornika z odprawy 3-miesiecznej i z wynagrodzenia za prace proszę o szybką odpowiedz. Dziękuje[/cytat]

Nie tylko może ale nawet musi.

Czy komornik bez żadnego zawiadomienia właścicieli nieruchomości może zająć dom?

Nie ma żadnego przepisu nakładającego na komornika obowiązek uprzedzania dłużnika o planowanym zajęciu. Równocześnie z wnioskiem o dokonanie wpisu ostrzeżenia we właściwiej księdze wieczystej dłużnikowi i ewentualnie innym współwłaścicielom komornik przesyła zawiadomienie o wszczęciu egzekucji z nieruchomości, nie jest jednak powiedziane że zawiadomienia te muszą dotrzeć do dłużnika przed dokonaniem przez komornika wpisu w ksiegach.

[cytat="Robin Hood"][cytat="kier_as"]Podobno TK orzekl ze komornik nie moze pobrac swojego 15% jezeli dluznik zaplaci wierzycielowi "dobrowolnie". Jezeli tak jest to czy nie prowadzi to do kiwania komornika. Dluznik majac noz na gardle czyli zagrozony egzekucja- placi wierzycielowi, ten wnosi o umorzenie egzekucji a komornik narobil sie za darmo. Czy rzeczywiscie tak obecnie jest?[/cytat]

Teoretycznie tak jest, i faktycznie niejednokrotnie prowadzi to do "kiwania" komornika, jednak widziałem orzeczenie rozstrzygające skargę dłużnika na postanowienie komornika o ustaleniu kosztów egzekucyjnych w takiej sytuacji w którym Sąd przyznał komornikowi część kosztów stosownie do nakładu pracy poniesionego przez niego w sprawie.[/cytat]
No tak, ale nie sądze że zwrot kosztów zadawala komornika. A wiec czy rozstrzygniecie Trybunalu nie bedzie skutkowalo unikaniem przez komornika trudniejszych egzekucji , aby nie narobic sie "za friko"?

Jeżeli wierzyciel będzie konsekwentny - to nie. Zawsze na komornika jest bat w postaci art. 767 kpc skarga na czynność (jeżeli bezzasadnie nie podejmie konkretnej czynności) komornika. Poza tym art. 759 § 2 kpc - możliwość wydawania komornikowi zarządzeń przez sąd.
Komornicy jako funkcjonariusze publiczni są też wizytowani, oceniani i mogą być odwołani z urzędu w wypadku nienależytego wykonywania swych funkcji.

Bardzo prosze o pomoc.
Czy art. 27 Prawa o Spółdzielniach mówi:

"Art. 27. [Egzekucja wierzyciela z udziału] § 1. Członek może rozporządzać swoimi roszczeniami do spółdzielni o wypłatę udziałów oraz o zwrot wkładów lub o wypłatę ich równowartości ze skutecznością od dnia, w którym roszczenia te stały się wymagalne.

§ 2. Wierzyciel członka może uzyskać zaspokojenie z jego udziałów dopiero z chwilą ustania członkostwa.

§ 3. Jeżeli egzekucja z innego majątku członka okaże się bezskuteczna, a przepis szczególny nie stanowi inaczej, wierzyciel członka może skierować egzekucję do wniesionych przez członka wkładów. W takim wypadku roszczenie członka o zwrot wkładów lub ich równowartości staje się wymagalne po upływie sześciu miesięcy od dnia zajęcia wkładów, chyba że wymagalność tego roszczenia nastąpiła wcześniej na podstawie innych przepisów."

Czy to w takim razie ma taką kolejność, że komornik zajmuje wkład dłużnika, ale przez 6 miesięcy technicznie nie może go zabrać. Mija 6 miesięcy i wtedy wkład staje się automatycznie wymagalny, czyli spółdzielnia ustanawia, ze wygasa członkostwo dłużnika w spółdzielni i wtedy dłużnik musi lokal opuścić, wypłacany jest mu jego wkład , ale pomniejszony o dług, który komornik z tego wkladu ściągnie?
Dobrze rozumiem?

Czyli faktycznie można dług ściągnąć po 6 miesiącach od zajęcia tego wkładu przez komornika, czy jak?

podam przyklad

komornik naruszyl dobro drugiej osoby wystawil na publiczne znieslawienie i naruszyl zaufanie danej osoby fizycznej

komu podlega komornik aby ta osoba mogla sie zwrocic w celu sprostowania publicznie podanych wczesniej obelg ?

[cytat="Kris84"]Skargi na czynności komorników są przez sąd uwzględniane. Fakt faktem, że jest takowych niewiele,ale to świadczy tylko o tym, że Komornicy postępują zgodnie z prawem a wiele skarg ma w sobie objawy "pieniactwa".[/cytat]

Mój przypadek - komornik zajął i wystawił na licytację ruchomość.W tym przypadku chodzi o ruchomość, która wchodzi w skład majątku wspólnego małżonków.Nie było podziału majątku.Dłużnikiem jest jeden z małżonków, wierzycielem drugi.
Została napisana skarga na czynność komornika, dotycząca tej licytacji.Argument - nie było podziału majątku. Współwłasność jest w częściach łącznych. Nie można więc w żaden sposób rozporządzać udziałem.
Skarga oddalona.Uzasadnienie Sądu - wierzycielka, która jest zarazem współwłaścicielką, wyraziła zgodę na licytację.
Czy to jest pieniactwo z mojej strony,że złożyłem skargę ? A co mam zrobić,jeśli w trakcie późniejszego podziału majątku dorobkowego stron sąd ustali nierówne udziały ? Od kogo mogę domagać się dopłaty ? Od żony ? Od sądu, czy od komornika ?

Nie wiem skąd to pytanie - podział jest między Panem a małżonką, więc nie widze powodu żeby dopłacał Panu Sąd albo Komornik. Zbycie w drodze licytacji ruchomosci która stanowiła majątek wspólny wierzycielki i Pana nie stoi na przeszkodzie co ustalenia przez Sąd nierównych udziałów w majątku dorobkowym. Fakt że nie jest Pan wyłącznym właścicielem ruchomości w sytuacji gdy współwłaściciel nie ma nic przeciwko temu by była zajęta i zbyta przez komornika (nie składa powództwa przeciwegzekucyjnego) nie stoi na przeszkodzie prowadzenia z tego przedmiotu egzekucji (na pocieszenie sprzedaż nieruchomości wchodzącej w skład majątku wspólnego małżonków nie jest możliwa - przy nieruchomości obowiązują inne zasady). Pana skarga na czynność Komornika nie była uzasadniona gdyż Komornik nie jest uprawniony do badania czy dany przedmiot jest składnikiem majątku wspólnego, w razie potrzeby stwierdza to Sąd na skutek powództwa przeciwegzekucyjnego współwłaściciela (trudno powiedzieć czy pieniacza - ale nawet jeśli to napewno Komornik sie na Pana nie obrazi, obelgi to w tym fachu ryzyko zawodowe ;-))

To wobec tego poproszę o wyłożenie "kawy na ławę ".

na pocieszenie sprzedaż nieruchomości wchodzącej w skład majątku wspólnego małżonków nie jest możliwa - przy nieruchomości obowiązują inne zasady).
W którym miejscu Pan się pomylił ? Powinno być sprzedaż ruchomości ?
A jeśli sprzedaż ruchomości nie jest możliwa, to po co komornik ogłosił licytację ?
Chodzi mi o to. że teoretycznie gdyby komornik sprzedał ruchomość, to całą czy mój udział ? I jakby komornik ów udział ustalił ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót