Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
[cytat="efcys"]witam mam pytanie , w przypadku prywatnego długu jeżeli juz bede miała tytuł wykonawczy wzywający dłuzniczkę do zwrotu a ona nie oddaje , co komornik może zająć i od kogo egzekwować zwrot długu?[/cytat]

Co do zasady - to co wskażesz we wniosku do komornika o wszczęcie egzekucji,

Od kogo egzekwować zwrot długu - od dłużnika oczywiście, bo od kogo innego ??

[cytat="t_zarzycki"]
Od kogo egzekwować zwrot długu - od dłużnika oczywiście, bo od kogo innego ??[/cytat]a jeśli np. dłużnik jest nieuchwytny z powodu wyjazdu za granicę bądź innych przyczyn? Jak wtedy przebiega ściąganie wierzytelności ?

w wypadku gdyby egzekucja okazała się bezskuteczna komornik wyda postanowienie o umorzeniu egzekucji. Po umorzeniu wierzyciel może w ciągu 10 lat na ponownie wszcząć egzekucję.

Można też w wypadku bezskuteczności egzekucji pokusić się o złożenie do sądu wniosku o wyjawienie majątku dłużnika.

A co zrobić z komornikiem, który "po łebkach", że tak się wyrażę wykonuje swoje obowiązki?. Dopiero po wytknięciu paragrafu bierze się do rzeczy, a upływa już 4 rok?

złozyc skarge na czynnosci komornika ( tudziez ich brak)do Sądu Rejonowego :)

A który Sąd jest własciwy miejscowo dla rozpatrzenia wniosku o wyjawienie majątku dłużnika? Czy składając taki wniosek jest równiez jakaś opłata. Czy równiez dotyczy to ujawnienia majątku wspólnego małzonków?

- sąd właściwości ogólnej dłużnika (czyli miejsca zamieszkania) - art. 914 kpc;
- wyjawienie dotyczy tylko osob objętych tytułem wykonawczym;
- wniosek podlega opłacie.

Gazeta Prawna/25.05.2007, godz. 05:00)
Wierzyciel będzie mógł zlecić ściąganie długu dowolnie wybranemu komornikowi na terenie całego kraju. Komornicy otrzymają o połowę niższe opłaty za egzekucję należności z pensji i kont bankowych dłużnika. Firmy windykacyjne nie będą mogły prowadzić postępowań egzekucyjnych o należności z wyroków sądowych.

Pytanie dotyczy ostatniego zdania.A teraz mogą firmy windykacyjne prowadzić postępowania egzekucyjne?/

mam pytanie: Jak mozna wyegzekwować wierzytelnośc od dłuznika , który wyjechał sobie do Anglii tam sobie legalnie pracuje no i jak na obecna chwilę nie zamierza powrócić do kraju. Takie są ustalenia komornika:)

czy komornik może zająć konto, jesli jedynymi wpływami, są alimenty?
co zrobić, żeby tych alimentów na koncie nie zajął??

Mam pytanie!
Mieszkam w Krośnie. Sąd w innym mieście wydał wyrok i musiałem zapłacić prawie 800 zł kary w ciągu 30 dni od otrzymania wyroku na piśmie. Miałem czas do 31 maja. Napisali że w przypadku nie zapłacenia kary grozi egzekucja komornika. Za 3 miesiące kończe 18 lat, jestem teraz na utrzymaniu rodziców a wiem ze do 16 roku życia rodzice ponoszą odpowiedzialność za swoje dziecko. Moje pytanie więc wygląda tak: Czy komornik zajmie w przyszłości to co ja bede posiadał (np. zarobki czy coś zarejestrowanego na mnie) czy może zrobić coś na tą chwile? I po jakim czasie w tym drugim wypadku moge sie spodziewać jego działań? bo wiem ze czasem trwa to bardzo długo!
Prosze o odpowiedzi! Pozdrawiam

[cytat="magdzia m"]czy komornik może zająć konto, jesli jedynymi wpływami, są alimenty?
co zrobić, żeby tych alimentów na koncie nie zajął??[/cytat]

- wziąść z banku zaświadczenie/wyciąg za ostatnie miesiące (powiedzmy za 6 ostatnich) że jedynym comiesięcznym wpływem na rachunek jest przelew z tytułu alimentów

- napisać do komornika że wobec faktu iż jedynym wpływem sa alimenty które nie podlegają egzekucji prosi Pani o zwolnienie spod zajęcia swojego rachunku bankowego, załaczyć zaświadczenie/wyciąg z banku wspomniany wyżej

- spotkałem się z dwiema praktykami komornikow, albo zwolnienie całego rachunku, albo zwolnienie tylko kwot które wplynęły jako alimenty na rachunek

wskazane też będzie dołączenie do takiego wniosku wyroku zasądzającego alimenty, zgodnie z art. 890 § 2 kpc

Dostałem pismo od komornika o wszczeciu postepowania egzekucyjnego za kredyt ktory wydawalo mi sie ze juz splacilem. Firma ktora odkupila moj dlug przyslala mi pismo wzywajace do zaplaty podajac kwote 1700 zl + koszta sadowe ktore nie byly wyszczegolnione. Dali mi termin 2 tyg. Wplacilemim te 1700 zl myslac ze juz jest po sprawie. Do glowy mi nawet nie przyszlo ze byla jakas sprawa w sadzie i ze sa jeszcze jakioes koszta sadowe.
Jak do nich zadzwonilem to mi powiedzieli ze te 1700 co im wplacilem to oni sobie swoje koszta potracili i ze dalej te 1700 jestem im winny. Moje pytanie jest takie czy jak mam potwierdzenie zaplaty czy komonik wstrzyma egzekucje i kto bedzie ponosil koszty komornika?

Czy komornik na moj wniosek ustali majatek dluznika, czyli gdzie pracuje, konta bankowe, posiadany samochod?

Tak. Chociaż z kontami może być trudno ...

Ale za odpowiednią opłatą, oczywiście ? :D

Jakie dane muszę podać aby komornik mógł ustalić majatek z powyzszego pytania? Oczywiście oprócz imienia i nazwiska dluznika ktore sa na nakazie

Pesel, nr dowodu, NIP - dwa z tych identyfikatorów są niezbędne np. w celu dokonania wywiadu w ZUS.
Oczywiście jeszcze adres dłużnika 8)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót