Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
aluett Podejrzewam, że powołanie się przez komornika na art. 948 kpc jest niestety wynikiem bezmyślnego lub nieuważnego korzystania ze standardowych szablonów pism. Może Pani oczywiście podnieść to w skardze na jego czynności, ale poza satysfakcją (komornik prawdopodobnie od razu uwzględni skargę w tym zakresie i bez ingerencji sądu, skoryguje ww. pismo), niczego więcej Pani nie ugra. Na pewno nie spowoduje to umorzenia postępowania egzekucyjnego. Jeżeli zaś chodzi o wydłużenie terminu do dobrowolnego wykonania przez Panią obowiązku wydania gruntu, to radziła bym zwrócić się do komornika z takim właśnie wnioskiem, oczywiście odpowiednio go uzasadniając, a w przypadku gdy komornik tego wniosku nie uwzględni, to ew. zaskarżyć jego decyzję. Proszę jednak pamiętać, iż organ egzekucyjny właśnie po to powołuje biegłego geodetę (choć powołując się na niewłaściwe przepisy), by to on właśnie wykonał te wszystkie czynności, które uniemożliwiają Pani wydanie gruntu we wskazanym terminie. ;)

Witam wszystkich! Mam wielki problem i proszę o pomoc. No to zacznę od tego iż mam firme zajmującą się między innymi handlem samochodami. Kupiłem od osoby prywatnej A samochód osoba ta podpisała mi umowę w której był podpunkt że autko nie jest własnością osób trzecich ani nie ciąży na niej komornik. Autko odsprzedałam dalej kolejnemu „handlarzowi” Panu X wstawiłe mu faktorkę dodam że autko było do roboty blacharskiej i lakierniczej. Pan X wyremontował autko i sprzedał go osobie prywatnej „Y” za za dużo większą cenę niż kupił go od mnie. Gdy osoba Y chciała zarejestrować autko wszystko było ok ale teraz nie umie dostać twardego dowodu bo okazało się ze na autku jest komornik o czym nie poinformowała mnie osoba A a przecież podpisała umowę i teraz pan Y chce zwrotu pieniędzy od mnie. Jak to wygląda czy ja mu muszę zwrócić te pieniążki czy raczej osoba od której kupił czyli handlarz X. Przecież ja nie mam z tym nic wspólnego już. Sprzedałem osobie X i mi się wydaje że na tym moja rola się skończyła. Ale nich mnie ktoś uświadomi jak to jest. Dodam że osoba A od której ja zakupiłem samochód nie ma zamiaru nikomu zwracać pieniędzy ani też spłacić komornika który ciąży na tym samochodzie bardzo proszę o pomoc!

Proszę jednak pamiętać, iż organ egzekucyjny właśnie po to powołuje biegłego geodetę (choć powołując się na niewłaściwe przepisy), by to on właśnie wykonał te wszystkie czynności, które uniemożliwiają Pani wydanie gruntu we wskazanym terminie.
zgadzam się ale ja chciałam wydać im ten grunt wcześniej w sposób polubowny ale oni nie chcieli ze mną uzgodnić sposobu , terminu itp... grunt to nie rzecz nie wyśle jej pocztą, dlaczego ja mam teraz ponosić dodatkowe koszty komornika jeśli nie sprzeciwiam się wydaniu gruntu? Chce wydać ten grunt
Ja grunt odmierzę i pozostawię ale co z tego jak strona przeciwna chce dodatkowo nasłać na mnie komornika? jeśli strona przeciwna chce aby geodeta wyznaczył dokładne punkty graniczne to ja jestem gotowa go zatrudnić ale nikt mi tego nie zrobi w ciągu 14 dni!

Komornik stwierdzi że ja mam wydać grunt i nie bardzo go interesuje że geodeta nie ma szans na zrobienie pomiaru w ciągu 14 dni

Czy komornik nie powiniem mi umozliwic dobrowolnego dokończenia czynności bo teraz nie wiem czy brać swojego geodete czy nie.
nie chce płacić dodatkowych pieniędzy za komornika, chce te czynności (geodeta itp..) zrobić dobrowolnie.
Grunt odmierzę i poinformuje o jego wydaniu druga stronę i komornika złożę skargę na czynności komornika bo termin potrzebny na dokończenie czynności które zamierzam podjęć aby zakończyć to technicznie tj. chcę zlecić geodecie dokładne wytyczenie pasa, jest nierealny
Czy mogę coś jeszcze zrobić aby bronic się przed niepotrzebnymi kosztami?

Jeszcze jedno pytanie komornik na polecenie wierzyciela 3 tygodnie temu wezwał mnie do uregulowania zwrotu kosztów sądowych zasadzonych na rzecz strony przeciwnej, po uregulowaniu tych kosztów i chcąc wykonać dalsza część wyroku sądu, czyli wydanie gruntu podjęłam próbę porozumienia z wierzycielem w temacie sposobu, terminu wydania gruntu. wierzyciel nie odpowiedział i po raz drugi poszedł do komornika ( zwykła złośliwość abym dwa razy w ramach jednego wyroku ponosiła koszty komornicze, bo przecież gdyby chciał to zleciłby to komornikowi od razu aby ten w ramach jednego postępowania egzekucyjnego mógł domagać się pieniędzy i gruntu. Fakt że to ja jestem dłużnikiem, ale to jest ewidentne naciąganie mnie przez wierzyciela na dodatkowe koszty.
Czy tu tez nic nie mogę zrobić?

mam pytanie jeżeli komornik wysłał pismo do urzędu skorbowego o zajęcie nadpłaty podatku czy obejmuje to także ulge prorodzinną na dzieci

andypol napisał:
mam pytanie jeżeli komornik wysłał pismo do urzędu skorbowego o zajęcie nadpłaty podatku czy obejmuje to także ulge prorodzinną na dzieci

temat pojawiał się na forum kilka razy, ta ulga tylko z nazwy ma coś wspólnego ze świadczeniami rodzinnymi, tak więc podlega normalnemu zajęciu; (niestety);

aluett napisał:
Jeszcze jedno pytanie komornik na polecenie wierzyciela 3 tygodnie temu wezwał mnie do uregulowania zwrotu kosztów sądowych zasadzonych na rzecz strony przeciwnej, po uregulowaniu tych kosztów i chcąc wykonać dalsza część wyroku sądu, czyli wydanie gruntu podjęłam próbę porozumienia z wierzycielem w temacie sposobu, terminu wydania gruntu. wierzyciel nie odpowiedział i po raz drugi poszedł do komornika ( zwykła złośliwość abym dwa razy w ramach jednego wyroku ponosiła koszty komornicze, bo przecież gdyby chciał to zleciłby to komornikowi od razu aby ten w ramach jednego postępowania egzekucyjnego mógł domagać się pieniędzy i gruntu. Fakt że to ja jestem dłużnikiem, ale to jest ewidentne naciąganie mnie przez wierzyciela na dodatkowe koszty.
Czy tu tez nic nie mogę zrobić?

Jeśli są dowody nadania takich pism, to można wnioskować, aby komornik obciążył wierzyciela opłatami za te czynności, a w razie czego składać skargę na czynności do sądu; skarga powinna być skuteczna, na sta faktycznym, który opsiała pani;

mam zajęte 25% emerytury na konto bankowe nie wpływa reszta tylko pocztą do domu ,mieszkanie komunalne , wdomu tylko sprzęt agd 10 letni żona nie pracuje to co jeszcze może mi zabrać

dowód nadania pisma oczywiście posiadam, dziś poprosiłam Policję o pójście ze mną na teren posesji wierzyciela gdzie przekażę mu informację że pas gruntu nie był użytkowany przeze mnie od wyroku sądu, nie sprzeciwiałam się odoraniu go sobie przez wierzyciela, czekałam na odpowiedź na moje pismo w celu uzgodnienia szczegółów i dodatkowo opalikuję ten pas przy policjancie. Jutro złoże wniosek u komornika .
Jutro mija termin złożenia skargi na czynności komornika, czy powinnam złożyć skargę w sadzie i czy równocześnie z taką skargą mogę wnieść powództwo przeciwegzekucyjne?
Dziękuję za odpowiedzi.

powództwo przeciwegzekucjyne???

w imię czego?

Zaprzestałam użytkowania gruntu po wyroku sądu, chciałam uzgodnić termin , szczegóły itp... wysłałam pismo do strony przeciwnej że chcę aby odorali sobie zasądzony pas. Mam szanse na uwzględnienie skargi przeciwegzekucyjnej czy raczej wnosić skargę na czynności komornika, tylko jak ją dobrze umotywować , czy fakt że wysłałam pismo, dziś tez przekazałam im osobiście info że zaprzestając użytkowania gruntu wydałam w swoim mniemaniu , bo jak inaczej można wydać pas. Zleciłam też dziś geodecie zastabilizowanie punktów granicznych ale na zrobienie tego geodeta potrzebuje ok 2 miesięcy. Poza tym mam wątpliwości czy jak geodeta wskazany przeze mnie wyznaczy punkty to oni tego nie zakwestionują i nie powiedzą że jest źle odmierzone... uff błędne koło.... Pomocy bo próby porozumienia się trafiają na mur.

mieszkam z mężem u tesciów.męża brat jest zadłużony.boje się że pewnego dnia przyjdzie komornik i że pozabiera też nasze rzeczy.czy tak może być??mamy pralke lodówke komputer i inne rzeczy .jak udowodnić komornikowi że to nasze rzeczy by ich nie zabrał???na wszystko mamy rachunki.

8 kwietnai zasadzono mi 300zl alimentow do dnia 15 kazdego miesiaca. 29 kwietnia zlozylam wniosek do komornika bo maz alimentow nie zaplacil. jednak jak sie dowiedzial ze bylam u komornika wyslal mi pieniadze za kwiecien ktore dostalam 10 maja.
czy teraz musze jechac do komornika,powiedziec ze za kwiecien otrzymalam alimenty i zmieniac we wniosku ze ma sciagac alimenty od maja a nie od kwietnia???

komornik prowadzi egzekucje następne trafiają do innych dwóch komorników czy mam złośyć pismo aby prowadził to keden czy to pwinien zrobić sąd i czy wszystkie egzekucje od różnych komorników muszą być wykonywane czy dopiero jak będzie to prowadził jeden

witam, złożyłam skargę na czynności komornika , a dodatkowo również pismo u komornika informujące go o wydaniu gruntu i podjęciu przeze mnie czynności zmierzających do zastabilizowania znaków granicznych przez geodetę
W skardze do sądu wnoszę tez o zawieszenie postępowania egzekucyjnego do czasu rozstrzygnięcia skargi przez Sąd , czy to wystarczy aby zablokować działania komornika do chwili aż będę wiedzieć czy sąd uwzględni moje żądanie przedłużenia terminu który dał mi komornik?

Mam zasądzone alimenty na syna z małżeństwa. Ponieważ sama wychowuję czwórkę dzieci z innego związku nie byłam w stanie płacić alimentów i powstało dość wysokie zadłużenie u komornika. Jest osoba która chce mi pomóc w spłaceniu alimentów i komornika.Z tego co wiem to były mąż otrzyma dość duża sumę pieniędzy około 6 tysięcy złotych. wiem że ma problemy z alkoholem, ma kuratora rodzinnego itd. Boję się że jak zapłacę alimenty na syna to on je przehula na zabawę i alkohol a dziecko nadal będzie chodziło w łachmanach itd.

Jak wpłacić pieniądze by skorzystało z nich dziecko???
Gdzie można zastrzec by było dopilnowane , żeby te pieniądze były przeznaczone na utrzymanie dziecka.

PROSZĘ POMOŻCIE!!!:help:

Witam!
A ja mam pytanie czy komornik może zająć auto wzięte w leasing, albo zabrać dzienny utarg ze sklepu jeśli dłużnik prowadzi sklep?

Witam ja mam z kolej innego typu pytanie.....Mam juz jednego komornika wiem ze drugi niebawem bedzie tez chciał mi wesc na pęsje i teraz pytanie jesli napisze do banku ze bede im placiła tyle ile mogę to czy ten 2 komornik zostanie wycofany...????:o

alutka86 napisał:
Witam ja mam z kolej innego typu pytanie.....Mam juz jednego komornika wiem ze drugi niebawem bedzie tez chciał mi wesc na pęsje i teraz pytanie jesli napisze do banku ze bede im placiła tyle ile mogę to czy ten 2 komornik zostanie wycofany...????:o
To pytanie do banku - nie do komornika.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót