Uff ja tez sie przedarlam przez te wszystkie odpowiedzi i nie znalazłam odpowiedzi na nurtujace mnie pytania. Witam. Za niezapłacony rachunek telef. Ery mam nakaz zapłaty. Wyrok jest z października 2001r. i mowa jest w nim, ze mam zapłacić kwotę należną wraz z odsetkami ustawowymi od dnia 21 grudnia 2000r. do dnia zapłaty. Nie mogę przypomnieć sobie kiedy zaczęło sie postepowanie egzekucyjne ale po około roku zostało umorzone w marcu 2006 na podst. Art. 824par.1pkt 3.
W czerwcu 2009 na nowo komornik wszczął postępowanie egzekucyjne „celem zaspokojenia nalezności”: nalezność główna, koszty procesu, koszty adwokackie, koszt zastępstwa adwokackiego w egzekucji, koszty poprzedniej egzekucji, koszty klauzuli, opłata egzekucyjna, wydatki gotówkowe, ODSETKI ZALEGŁE OD 23.10.2009 oraz ODSETKI DALSZE OD DNIA 24.10 2009 WRAZ Z NALEZNĄ OD NICH OPLATĄ EGZEKUCYNĄ W WYSOKOSCI 1.23 DZIENNIE. Postępowanie to umorzono w marcu na podstawie jak wyżej.
Jednak mimo wszystko chciałabym uregulować dług. Za rok wracam do pracy więc bedą mieli z czego ściagać. Napisałam do Ery, ze wyrażam chęć zapłacenia należność. Odpisali, ze tylko wplata na konto komornika zakończy definitywnie postępowanie egzekucyjne.
Które koszty mogę negocjować z komornikiem jeśli wpłacę od razu całość należności? Z kim negocjowac z komornikiem czy z Era? A co z przedawnieniem odsetek? Nie pamietam czy od wyroku do wszczęcia postepowania egzekucyjnego uplyneło 3 lata.
Dziękuję za odpowiedź. pozdrawiam