Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
tanzan napisał:
Mam nadzieję że nie łamię jakiegoś regulaminu. Czy ktoś mógłby odpowiedzieć także na moje pytanie? Było tuż przed powyższym więc mogło umknąć.

Nie umknęło po prostu co 5 stron pojawia się to pytanie w różnych formach. Wolna od ptrąceń jest kwota netto w wysokości około 990 zł.

martyna1818 napisał:
Czy pracując za najniższą pensje tj. 1317zł brutto może komornik coś potrącać? (nie licząć alimentów) Czy jest to kwota wolna od potrąceń?

Jest to kwota wolna od potrąceń. Co nie znaczy, iż komornik nie ma prawa jej zająć jeśli znajdzie się na rachunku bankowym lub w kieszeni. Ale z tym wiążą się inne ograniczenia. Rachunek bankowy 10.000 zł przepływów w ramach egzekucji. Pieniądze w kieszeni są wolne licząc proporcjonalnie 990/30 razy liczba dni pozostała do końca miesiąca.

rafal_26 napisał:
Nie umknęło po prostu co 5 stron pojawia się to pytanie w różnych formach. Wolna od ptrąceń jest kwota netto w wysokości około 990 zł.

Ale moje pytanie było raczej "w drugą stonę".
Wiem ile powinen zostawić ale pytam ile powinien zabrać?

1627 - 1276zł czyli 351
czy
1200zł - 955zł czyli 245

to drugie, przeczytaj przepisy kodeksu pracy, a nie będziesz miał wątpliwości, brzmi to mniej więcej tak: po potrąceniu danin publicznych można potrącić tylko...

1. odpowiedzialność za zobowiązania; nie odpowiada pani za długi męża;

2. SPOSÓB EGZEKUCJI; mogą pojawić się różne nieprzyjemne sytuacje, bo:

a. komornik ma prawo zająć rzeczy znajdujące się we współwładaniu dłużnika i małżonka

b. ma prawo zająć WSPÓLNY rachunek;

Przed tym trzeba będzie się bronić w stosownym czasie i niestety nie da się tego uniknąć.

Nie musi pan już tego pisac po raz trzeci, zrozumiałam, a co do forum to tylko tutaj pisze, na innych stronkach tylko czytam i próbuje doszukać się podobnych problemów...pozdrawiam i dzieki, z jednej strony jestem spokojniejsza ale z drugiej jak mi napisał pan, że komornik będzie strała się zabrać coś mojego coś co jest na mnie i potwierdza to jakiś papierek, to trochę mnie strach obleciał bo rozumiem, że napewno będzie można się odwoływac ale czy się wygra z komornikiem i wogóle z osoba któa zna się na przepisach...dobra jakoś sobie poradze pozdrawiam i dzięki

Ps. proszę korzystać z jednego forum. Cierpliwość. Jak można ją zachować, skoro trzeba dwa razy pisać to samo?? Mam nadzieję, że nie trzy...[/QUOTE]

Witam. Mialem dlug do splacenia. Komornik zajal konto bankowe. Po tygodniu dogadalem sie z wierzycielem i splacilem dlug w calosci. I teraz moje pytanie ile czasu ma komornik na zejscie z mojego konta??

Po pierwsze, to wierzyciel musi sam z siebie wnieść o umorzenie egzekucji. Należy mu o tym przypomnieć pod rygorem wniesienie powództwa z art. 840 kpc

Witam!

Komornik zajął moje konto, na które wpływał i będzie do października zasiłek rodzinny. Za kilka dni spodziewam się również wypłty wynagrodzenia za pracę. Komornik go nie zajął bo dopiero zaczęłam pracowac... Pensja będzie wynosic ok. 1200 zł. Zasiłek: 307 zł.
  1. Czy sprawa ma się podobnie jak przy zajęciu wynagrodzenia bezp. u pracodawcy?
  2. Czy komornik musi mi zostawic do dyspozycji kwotę w wys. minimalnego wynagrodzenia? Czy
zasiłek rodzinny jest "bezpieczny" czy również jest zajęty?

Hej , mojej znajomej zus naliczył składki emer-rent. od 1994 do 2002 ,masakra ,kwota nie do zapłaty chyba że dla milionera. Mamy rok 2010 czy obejmuje ja jakiś okres przedawnienia ?Czy będzie to musiała uregulować ? Nie ma dochodów , nie pracuje ,nie posiada nic co by mógł komornik jej zabrać, czy jej męzowi może komornik zająć pensje?

riannon napisał:
Witam!

Komornik zajął moje konto, na które wpływał i będzie do października zasiłek rodzinny. Za kilka dni spodziewam się również wypłty wynagrodzenia za pracę. Komornik go nie zajął bo dopiero zaczęłam pracowac... Pensja będzie wynosic ok. 1200 zł. Zasiłek: 307 zł.
  1. Czy sprawa ma się podobnie jak przy zajęciu wynagrodzenia bezp. u pracodawcy?
  2. Czy komornik musi mi zostawic do dyspozycji kwotę w wys. minimalnego wynagrodzenia? Czy
zasiłek rodzinny jest "bezpieczny" czy również jest zajęty?[/QUOTE

Riannon zasiłek rodzinny nie podlega egzekucji.

OK, a czy ja muszę zadbac o to, żeby nie został zajęty czy też sam komornik się domyśli? Wiem, że w razie czego mogę napisac skargę...

I jak jest z tą pensją? Zostaje minimalna do dyspozycji?

W przypadku rachunku bankowego komornik zajmuje rachunek, nie są ważne źródła pochodzenia środków. Wolna od zajęcia jest suma przepływów obecnie około 10 - 11 tysięcy.

Mam takie pytanie:
Pani X ma dlugi, wkracza komornik. Pani X ma dwa psy, ktore służa miedzy innymi do terapii dla jej niepelnosprawnych dzieci. Ale sluza tez do zarabiania. Sa to goldeny retrivery z rodowodami o wartosci przynajmniej 3000 zł jeden. Czy komornik moze je Pani X zabrac ? oficjalnie sluza one do leczenia jej dzieci ... jak wtedy wyglada sprawa?
Czy jesli komornik je zabierze i wtedy stan dzieci się pogorszy mozna cos zrobic?
Zapewne zabiłam wam klina, ale saa mysle nad tym od kilku dni i szukam w necie ale nic nie znalazlam na taki KONKRETNY przypadek.

ZUS, to nie komornik, tylko ustawa o egzekucji w administracji.

basiagdynia napisał:
Mam takie pytanie:
Pani X ma dlugi, wkracza komornik. Pani X ma dwa psy, ktore służa miedzy innymi do terapii dla jej niepelnosprawnych dzieci. Ale sluza tez do zarabiania. Sa to goldeny retrivery z rodowodami o wartosci przynajmniej 3000 zł jeden. Czy komornik moze je Pani X zabrac ? oficjalnie sluza one do leczenia jej dzieci ... jak wtedy wyglada sprawa?
Czy jesli komornik je zabierze i wtedy stan dzieci się pogorszy mozna cos zrobic?
Zapewne zabiłam wam klina, ale saa mysle nad tym od kilku dni i szukam w necie ale nic nie znalazlam na taki KONKRETNY przypadek.

Jedyny ratunek, to wykazywanie że są własnością dzieci.

a można tak?
Jak to wykazać? Przyznam ze taki problem ma moja bardzo bliska znajoma. Przykry .. ona 2 razy w roku sprzedaje male pieski , rocznie ma z tego ok 10 tys zl i ZADNYCH dodatkowych dochodow, tylko jakies swiadczenia na dzieci. Dziewczynki obie mają po 6 lat i sa calkowicie niepelnosprawne, uznaleznione od mamy . Pieski faktycznie sa jednym z elementow terapii , ale tez źródlem dochodu.. Podpowiedzcie jak jej pomoc, by jej nie zabral "czlonkow rodziny"- bo dziewczynki tak o nich mowia...:(

Spłacić zaległe zobowiązania. Może Pani też sama to zrobić, wówczas nie ucierpią dzieci, ani też dzieci wierzyciela.

Ja mam spłacic jej zobowiązania?nie no porada godna złotego medalu :) Jej zobowiązania to przynajmniej ok 50 tyś zl, ktore to zaciagala na leczenie dzieci! Z teraz nie jest w stanie spłacac, bo niby z czego jak nie pracuje i jest sama? To nie takie proste jak dla ludzi mogacych podjac prace. Prosze mi podpowiedziec jak ewentualnie wykazac ze pieski naleza do dzieci ? Dzieci wierzyciela? Haha akurat o to sie nie martwię, bo Banki to na tyle bogate instytucje, że nawet nie ma potrzeby myslec:-)

Ostatnia edycja:
rafal_26 napisał:
W przypadku rachunku bankowego komornik zajmuje rachunek, nie są ważne źródła pochodzenia środków. Wolna od zajęcia jest suma przepływów obecnie około 10 - 11 tysięcy.

Rafał, czyli jeśli przepływy na moim rachunku nie przekraczają generalnie 2000 (w lepszych czasach tak było), a obecnie będą się kształtowały 1500 max to komornik nie zajmie?

o ile dobrze rozumiem przepływy....

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót