Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mam małe pytanie;
Otóz udało mi sie dostac pewna kwotę na spłate długu w banku a mam komornika na głowie.Gdzies czytąłem że mozna to wpłacic bezpośrednio u komornika do kasy (w kancelari komorniczej).
Czy da się tak?
Zalezy mi aby wpłata była jak najszybciej tu i teraz.A nie żeby szło przez konto (konto komornika ale mi zalezy na czasie...)
Czy mozna u komornika bezpośrednio w kasie zapłacic? .Czy wystawia jakies pokwitowanie,rachunek aby miec w razie czegos papier na to że się zapłaciło?

tricolor - można wpłacic w kasie kanc. komorniczej. Dostaniesz KP.

Jeśli rzecz indywidualnie oznaczona, która miała zostać wydana została zbyta przez dłużnika to co można dalej?
Jest art. 791 ale tam czegoś nie rozumiem - czy on oznacza, że jak dłużnik sprzedaje samochód to osoba trzecia skutecznie go nabędzie bo była w "dobrej wierze"? I wtedy jak komornik odbierze auto tej osobie to ona mi wytoczy powództwo i zostanę z niczym?

[cytat:1o0melm6]
Wymagalny dług u wierzyciela wynosi ok 6 - 7 tyś. Małżeństwo chce darować działkę (wartość +/- 600.000 tyś) dziecku. Czy w takim wypadku komornik może w jakiś sposób egzekwować od dziecka jakąkolwiek kwotę, jeśli działka zostanie darowana ? Czy ta działka zostanie wyłączona od egzekucji i dziecko może spać spokojnie ?[/cytat:1o0melm6]

Opisze sytuacje: dostaje dość wysoką grzywnę / mandat niestety nie mam z czego zapłacić mam 17 lat mieszkam z ojcem (matka nie żyje). Jedynym naszymi środkami utrzymania jest mojego ojca renta i moja która dostaje po matce(jest to chyba renta na edukacje). Dodam ze jestem współwłaścicielem mieszkania nadal uczęszczam do liceum. Jeżeli nie zapłacę tego kary to co w takiej sytuacji robi komornik?!

to znowu ja czy ktoś mógłby mi poradzić lub pomóć w związku z pytaniem które zadałem (20.05.2008) z góry dziekuje

Witam, mam pewien problem: komornik zajął ruchomość samochód, który był wsółwłasnością dłużnika, przez miesiac po zakupie, zaznaczam ,ze dłużnik nie uczestniczył finansowo w zakupie był tylko potrzebny do przepisania znizek na oc.Współwłasnosc została zniesiona po miesiącu, nie przerejstrowano samochodu, ponieważ właściciel główny wyjechał tym samochodem. Po roku dłużnik dostał pismo od komornika o zajęcie samochodu, nie było uwzględnione ,ze był współwłaściel! Dłużnik złożył wszystkie dokumenty tj, kopie umów zakupu i zniesienia współwłaśnosci do komornika. Czy wlasciciel samochodu musi wystąpić do sądu przeciwko wierzycielowi, z wnioskiem przeciw egzekucyjnym? DO URZEDU komornik zgłosił już zajecie komornicze, zaznaczam ,że dłuznik i wlasciciel samochodu to osoby nie spokrewnione, a komornik jest za alimenty, niestety upierdliwy wierzyciel, szuka sposobów na wydobycie wszystkiego, dłużnik z pensji ma potrącane całe alimenty plus wszystkie opłaty plus czesc spłaty zaległości, wiecej już nie ma. Proszę o pomoc, pozdrawiam

Witam,
Mam pytanie. Czy jeżeli syn (pełnoletni) narobił długów i ściga go komornik to za takie dlugi odpowiada jego matka???
Moja ciocie nachodzą komornicy, bo synalek coś tam narozrabiał i ma jakieś kary do zapłacenia. Ostatnio przybył komornik ,zagroził mojej cioci, że jak synuś nie spłaci długu to on sie znowu pojawi, a jak mu nikt dżwi nie otworzy to przyjdzie z policją i otworzą sami. No przeciez to jakiś absurd? Jak tak można ??? W tym mieszkaniu mieszkają również ludzie którzy nie mają żadnego zatargu z prawem??? Zaznaczam że zarówno mieszkanie jak i rzeczy się w nim znajdujace należą do mojej cioci i jej córki. Czy faktycznie maja prawo wejść do mieszkania pod nieobecność kogokolwiek??? Czy prawdą jest że komornik nie ma prawa w takiej sytuacji zabrać cokolwiek z tego mieszkania???
Pomocy!!!!
:(

1. Na podstawie art.824 paragraf 1 pkt.3 kpc wszczęte postępowanie egzekucyjne umorzyć i zwrócić wierzycielowi tytuł wykonawczy sądy rejonowego w ..... z dnia ....2007 ( wtedy miałem sprawę sądową i wyrok bez grzywny) sygn.akt v|| K .../.. wobec bezskutecznej egzekucji.
2. na podstawie art.770 kpc. oraz art.43 i 49 ustawy z dnia 29.08.1997r. o komornikach sądowych i egzekucji (Dz.U.nr. 133 poz.882 zm.z 1999r. Nr. 110 poz 1255 z 2000r. Nr.48, poz. 54 i z 2001r. Nr. 98 poz. 1069 i 1070 Nr 130 poz 1452) ustala się:
-Koszty postępowania egzekucyjnego na kwotę:52,70 zł
opłata stosunkowa
art.49 0,00
wydatki w toku egzekucji:
Gotówka art.39.2.7 51,70
Gotówka art.39.2.6 1,00
Koszty zostały pokryte z opłaty wpłaconej przez wierzyciela.

Uzasadnienie : Egzekucja p-ko dłużnikowi okazała się bezskuteczna. wierzyciel wysłuchany w trybie art.827 kpc nie złożył nowych wniosków w sprawie.

dodam że mam 3500 zł u komornika do zapłaty i wpłaciłem 50 zł dwa miesiące temu w poprzednim miesiącu nie wpłaciłem bo niemiałem z czego.....

może ktoś mi wytłumaczyć o co chodzi w tym liście ??

miras2020 - komornik umorzył postępowanie ze względu na jego bezskuteczność. I Tyle.

[cytat="BMUB38":1xzpogu9]Witam,
Czy jeżeli syn (pełnoletni) narobił długów i ściga go komornik to za takie dlugi odpowiada jego matka???
:([/cytat:1xzpogu9]
Nie.
[cytat:1xzpogu9] Ostatnio przybył komornik ,zagroził mojej cioci, że jak synuś nie spłaci długu to on sie znowu pojawi, a jak mu nikt dżwi nie otworzy to przyjdzie z policją i otworzą sami. No przeciez to jakiś absurd? Jak tak można ??? [/cytat:1xzpogu9]Można. Zależy czy dłużnik tam mieszka.
[cytat:1xzpogu9] Czy faktycznie maja prawo wejść do mieszkania pod nieobecność kogokolwiek??? [/cytat:1xzpogu9]Tak.
[cytat:1xzpogu9]Czy prawdą jest że komornik nie ma prawa w takiej sytuacji zabrać cokolwiek z tego mieszkania???
Pomocy!!!!
[/cytat:1xzpogu9]Lepiej samemu zgłosić się do komornika i uniknąć jego wizyty.

Witam!
Bardzo proszę o pomoc i radę...
Moja mama ma orzeczenie sądu nakazujące ojcu (alkoholikowi) opuszczenie domu (mieszka w nim teraz sam, ponieważ mama z niepełnoletnim rodzeństwem wyprowadziła się i musi wynajmować mieszkanie).
Niestety nie wiemy jak można ojca eksmitować z domu - w nakazie sądu jest informacja, że nie posiada on prawa do lokalu socjalnego. Czy może w tej sprawie pomóc komornik i wyeksmitować ojca? Jeżeli tak to ile kosztuje komornik (mama jest na rencie i utrzymuje dwójkę dzieci, więc niestety nie ma dużo pieniędzy :( )?
Może jest jeszcze jakieś wyjście?

Z góry dziękuję za pomoc.

Wspolczuje tej sytuacji, sama przez to przeszlam, spedzilam w sadzie 14 lat z eksmalzonkiem alkoholikiem! Kolegium d/s Wykroczen, sprawy karne, rozwod, podzial majatku.
Nie wiem, czy Twoja Mama miala w sadzie z ojcem sprawy karne- awantury, znecanie sie psychiczne czy fizyczne nad czlonkami rodziny. Co moge doradzic? Wniesc do sadu pozew o rozwod z zadaniem eksmisji, alimentow, podac kilku swiadkow (z rodziny,sasiadow, policjanta) ewentualnie jesli byly interwencje policji - wystapic do sadu o opinie z Komendy czy Komisariatu Policji o ojcu (o ile bedzie negatywna), Niech Mama szybko zalatwia, pomoz Jej w tym! Pozew o rozwod jest chyba teraz bezplatny, ale przed wyznaczeniem rozprawy sad powiadomi o wniesieniu oplat wstepnych za sprawe rozwodowa o zwolnienie z wszelkich oplat sadowych , wiec niech Mama w pozwie napisze o rozwiazanie malzenstwa z winy meza, ponadto moze wystapic jednoczesnie w pozwie o przyznanie adwokata bez ponoszenia oplat, w zwiazku z trudna sytuacja finansowa - tu nalezy zalaczyc zaswiadczenie z pracy lub kserokopie dowodow wplaty oraz opisac krotko trudnosci finansowe.
Wspolczuje Wam serdecznie, ja przeszlam przez to pieklo i naprawde trzeba jak najszybciej zerwac ten wezel.
Pozdrawiam i zycze powodzenia!
Chce dodac, ze jesli sad wyda postanowienie o eksmisji w wyroku rozwodowym, nie bierzcie komornika, to sa koszmarne pieniadze, zrobcie to droga okrezna, zgloscie na policji i tylko w obecnosci policjanta z sadowym nakazem eksmisji "wyprowazcie" ojca. Dobrze tez jest pojsc z wyrokiem sadowym do Urzedu Miasta do wydzialu meldunkowego lub do sekretariatu urzedu i napisac wniosek o przeprowadzenie eksmisji (Urzad zrobi kserokopie wyroku i potwierdza pieczecia). Oni powinni sami wystapic do Komisariatu Policji i wymeldowac ojca a potem eksmisja. Troche to trwa, wiec zabierajcie sie do zalatwiania.

Re: Pytania do komornik ws zajec

Prosze mi powiedziec, jak moge uniknac zajecia przez komornika.
Postanowieniem sadu zostalo mi przyznane prawo na wylacznej wlasnosc oraz zasadzono na rzecz eksmalzonka tytulem splaty z majatku dorobkowego pewna kwote. Wyposazenie mieszkania nie wchodzilo w gre - umorzono postepowanie.
Jednak maz nie placil alimentow na synow. Wystapili do komornika o zajecie tek kwoty na poczet alimentow zaleglych, biexacych i przyszlych. Kwota do zaplaty wierzycielowi - eksmalzonkowi ulegla zmniejszeniu, jednak jeden syn ukonczyl studia i wyjechal, wobec czego obowiazek alimentacyjny ustal, drugiemu synowi pozostaly 2 lata do ukonczenia studiow, jednak w lutym br. podjal prace i prawdopodobnie obowiazek alimentacyjny ustal. Wierzyciel wystapil zatem do komornika o zajecie mojego wynagrodzenia, z tytulu moich zaleglosci wobec niego, a nastepenie z powodu braku zatrudnienia probowal zajac rachunki w banku, ktorych to nie mam. Pozostalo wiec mieszkanie ze zmienionym wyposazeniem, ktore moze komornik zajac. Wyposazenie mieszkania jest wlasnoscia synow. Sporzadzone jest oswiadczenie synow - z ich podpisami i moim. - Czy to jest wystarczajace aby komornik nie zajal wyposazenia, ktore nie stanowi mojej wlasnosci? W jaki inny sposob udowodnic?
W najblizszych miesiacach zamierzam przepisac to mieszkanie synom umowa notarialna. Czy notariusz dokona wpisu z ciazacym obowiazkiem zaplaty zadluzenia, tzn. czy synowie musza zaplacic te kwote wierzycielowi, jesli komornik zajmie?
Ponadto istotna sprawa jest, iz wynajmuje to mieszkanie znajomym w zamian za oplacanie czynszu, energii i wody zuzytej przez nich bez dochodu dla mnie. Jestem za granica i wynajelam na tej zasadzie mieszkanie, aby nie ponosic kosztow do Spoldzielni Mieszkaniowej.
Pozdrawiam i prosze o porade.

Re: Pytania do komornika ws zajec c.d.

Chce jeszcze dodac, iz mieszkanie stanowi zabezpieczenie kredytu, ktory zaciagnelam w banku. Czy to zabezpieczenie moze powstrzymac komornika przed zajeciem ?

Czy jeżeli wobec żony prowadzona jest egzekucja komornicza z pensji i nagle komornik przysyła małżonkowi pismo o zajęciu nieruchomości (działka) z art. 923p1 to czy jest możliwe aby taką nieruchomość uchronić? Działka jest w majątku wspólnym.
Wartość działki jest około 10x większa od długu żony. Co powinienem zrobić w tej sytuacji i co może komornik?

Zając komornik może, ale
1. małżonek dłużnika może sprzeciwić się zajęciu
Art. 9231. (822) § 1. Tytuł wykonawczy wystawiony przeciwko osobie pozostającej w związku małżeńskim stanowi podstawę do zajęcia nieruchomości wchodzącej w skład majątku wspólnego. Dalsze czynności egzekucyjne dopuszczalne są na podstawie tytułu wykonawczego wystawionego przeciwko obojgu małżonkom.
§ 2. Jeżeli małżonek dłużnika sprzeciwi się zajęciu, o sprzeciwie komornik niezwłocznie zawiadamia wierzyciela, który w terminie tygodniowym powinien wystąpić o nadanie przeciwko małżonkowi dłużnika klauzuli wykonalności pod rygorem umorzenia egzekucji z zajętej nieruchomości.
2. Ponadto Księgi wieczyste najczęściej odmawiają wpisu ostrzeżenia o toczącej się egzekucji, jeżeli nieruchomość jest przedmiotem współwłasności.

Skuteczna egzekucja z nieruchomości wymaga uzyskania przez wierzyciela klauzuli wykonalności na małżonka dłużnika.

Rozumiem. Musze sie teraz sprzeciwić?

Co bedzie jak sie nie sprzeciwię?
Czy moze wierzyciel rozszerzyć klauzulę na małżonka? Dług powstał bez jego wiedzy i akceptacji.

Jak wyżej. Aby kontynuować egzekucję, wierzyciel musi wystąpić o klauzulę na małżonkę.

Czyli można to zignorować bo ze względu na brak wiedzy i zgody wspólmałżonka o długu, klauzula nie zostanie rozszerzona.

Dobrze myslę?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót