Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Na temat zajęcia wynagrodzenia było już dziesiątki razy ...
Poszukaj proszę.

MAM PYTANIE O SCIAGALNOSC ALIMENTOW,GDYZ MAM 30 LAT OJCIEC ALIMENTOW NIE PLACIL POTEM ZMARL A KOMORNIK PISZE DO MNIE ZAPYTANIE CZY DALEJ SCIAGAC KWOTE ALIMENTOW I TO NAJSMIESZNIEJSZE JEST ZE DOPIERO SIE OBUDZIL ZE JESTEM PELNOLETNIA,I NIE WIE PEWNIE O ZGONIE OJCA.NO COZ TAKI SYSTEM PRAWNY W POLSCE.ALE CZY ZE ZMARLEGO MOZNA JESZCZE COS SCIOGNAC?

1. Jezeli wierzyciel wystapil o egzekucje z nieruchomosci, a okazalo sie, ze nieruchomosc nalezy do malzenstwa, dluznikiem jest jedno z nich to czy drugie ma prawo o tym wiedziec tzn. czy komornik ma obowiazek w tym wypadku powiadomienia drugiego z malzonkow, ze wobec pierwszego toczy sie egzekucja komornika i z jakiego tutylu i ze dluznik wystapil z wniosekiem o egzekucje z tej nieruchomosci?

2. Jezeli odpowiedz na pierwsze pytanie jest twierdzaca to czy drugie z malzonkow moze dokladnie zapoznal sie z dokumentami komorniczymi (w wnioskiem o egzekucje, kwota zadluzenia, itd).

3. Czy jezeli dluznik wystapil z wnioskiem o egzekucje z nieruchomosci, ale komornik jej nie zaczal tylko ustalil, ze taka nieruchomosc jest wspolwlasnoscia to czy komornik dokonuje wpisu sam, ze dluznik nie moze jej sprzedac czy dopiero na wniosek wierzyciela?

4. Co w wypadku gdy nieruchomosc nie posiada ksiazki wieczystej.? Czy mozna gdzies dokonac wpisu np. w jakim urzedzie?

Mam pytanie dot. egzekucji z nieruchomości: Jeżeli nie było wpisu w księdze wieczystej o zajęciu nieruchomosci ROLNEJ w postępowaniu egzekucyjnym, a dlużnik sprzedał udział w tej nieruchomości osobie trzeciej, która nabyła go nie wiedząc o toczącej się egzekucji. Czy powyższa czynność prawna (notarialna umowa sprzedaży) jest ważna? Dowiedziawszy się o egzekucji po czasie, nabywca udziału wystąpił do sądu (5 dni przed licytacją) w trybie art. 958 kpc o przejęcie nieruchomości rolnej na własność. czy sąd powinien uwzględnić w takim przypadku wniosek (z 958kpc)? a jeśli go oddali, to jakie argumenty powinien podnosić wnioskodawca w zażaleniu? p.s. wzmianki o zajęciu nie ma w księdze wieczystej do dziś .

Witam, mam pytanie:

czy Komornik prowadzący egzekucję z rachunku bankowego firmy, który zajmuje wszystko co się tam pojawi, ma prawo również zajmować środki przeznaczone na wynagrodzenie dla pracownika? W ten sposób doprowadza on do bankructwa firmę, która nie jest w stanie płacić pracownikowi.

Czy można się od tego w jakiś sposób uchylić? niestety minęło 7 dni od decyzji o egzekucji z rachunku firmy.

z góry dziękuję za wszelką pomoc

Egzekucja z rachunku bankowego firmy, umożliwia wypłaty bieżących wynagrodzeń dla pracowników. Art. 890 k.p.c. przewiduje, że komornik po złożeniu do niego listy płac, ma obowiązek zwolnić środki na rachunku do wysokości przeciętnego wynagrodzenia - na jednego pracownika. Nadwyżka może być uzyskana przez pracowników wyłącznie po uzyskaniu przez nich tytułu wykonawczego i wszczęciu egzekucji. Ponieważ w ramach planu podziału świadczenia pracownicze korzystają z pierwszeństwa zaspokojenia, pozostałe należności będą zaspokajane po dokonaniu wypłat na rzecz pracowników.
UWAGA
W postępowaniu zabezpieczającym zezwolenie na wypłaty wynagrodzeń wydaje sąd, pod warunkiem złożenia w terminie 1 tygodnia od daty zawiadomienia obowiązanego o wszczęciu egzekucji z r-ku bankowego, takiego wniosku. Zezwolenie może obejmować również wypłaty przyszłe.

RE Brendon
Stan faktyczny opisany przez Ciebie nie jest dla mnie jasny.
Jeżeli została wszczęta egzekucja z ułamkowej części nieruchomości, stosowny wpis musiał się pojawić w księdze wieczystej. Brak takiego wpisu powoduje, że wszczęcie egzekucji nie wywołuje skutków prawnych w stosunku do nabywcy w dobrej wierze. Art. 925 k.p.c. wyraźnie o tym mówi.
W wyroku z dnia 04.04.2008 r. w sprawie I CSK 3/08 Sąd Najwyższy skorygował swoje dotychczasowe stanowisko i stwierdził, że: "... wpis wzmianki o wszczęciu egzekucji z nieruchomości jest skuteczny wobec osób trzecich, w tym jej nabywcy, dopiero od momentu dokonania wzmianki w księdze ...".
Zatem w niniejszej sprawie nabywca udziału, nie będący dłużnikiem osobistym może wystąpić z powództwem o wyłączenie spod egzekucji zajętej nieruchomości.

Re cd.
Jeżeli chodzi o wniosek z art. 958 daje on uprawnienie współwłaścicielowi nie będącemu dłużnikiem osobistym. Jeżeli nabywca udziału wywodzi swoje prawo do skorzystania z przywileju od dłużnika, wydaje się, że brak będzie możliwości pozytywnego rozpoznania wniosku. W efekcie bowiem, dłużnik rzeczowy (z udziału w zakupionej nieruchomości) usiłowałby nabyć po raz wtóry ten sam udział, wywodząc swoje prawo z podlegającej licytacji nieruchomości.

Jezeli wierzyciel wystapil o egzekucje z nieruchomosci, a okazalo sie, ze nieruchomosc nalezy do malzenstwa, dluznikiem jest jedno z nich to czy drugie ma prawo o tym wiedziec tzn. czy komornik ma obowiazek w tym wypadku powiadomienia drugiego z malzonkow, ze wobec pierwszego toczy sie egzekucja komornika i z jakiego tutylu i ze dluznik wystapil z wniosekiem o egzekucje z tej nieruchomosci????

Art. 923[1]. § 1. Tytuł wykonawczy wystawiony przeciwko osobie pozostającej w związku małżeńskim stanowi podstawę do zajęcia nieruchomości wchodzącej w skład majątku wspólnego. Dalsze czynności egzekucyjne dopuszczalne są na podstawie tytułu wykonawczego wystawionego przeciwko obojgu małżonkom.
§ 2. Jeżeli małżonek dłużnika sprzeciwi się zajęciu, o sprzeciwie komornik niezwłocznie zawiadamia wierzyciela, który w terminie tygodniowym powinien wystąpić o nadanie przeciwko małżonkowi dłużnika klauzuli wykonalności pod rygorem umorzenia egzekucji z zajętej nieruchomości.
Z tego wynika, że komornik, jeżeli ma świadomość, iż nieruchomość stanowi przedmiot współwłasności, powinien powiadomić małżonkę dłużnika. Odmienne stanowisko uniemożliwiłoby skorzystanie małżonce z prawa wniesienia sprzeciwu.
Należy przy tym zauważyć, iż Sąd wieczystoksięgowy najczęściej odmawia dokonania wpisu wzmianki o wszczęciu egzekucji, jeżeli dłużnikiem jest tylko jeden ze współmałżonków, a brak klauzuli na drugiego.

[cytat="apar":2f0tfvl8]Z tego wynika, że komornik, jeżeli ma świadomość, iż nieruchomość stanowi przedmiot współwłasności, powinien powiadomić małżonkę dłużnika. Odmienne stanowisko uniemożliwiłoby skorzystanie małżonce z prawa wniesienia sprzeciwu.Należy przy tym zauważyć, iż Sąd wieczystoksięgowy najczęściej odmawia dokonania wpisu wzmianki o wszczęciu egzekucji, jeżeli dłużnikiem jest tylko jeden ze współmałżonków, a brak klauzuli na drugiego.[/cytat:2f0tfvl8]

dziekuje za wyjasnienia. wzmianki nie mozna dokonać bo nie ma ksiegi wieczystej. jako wierzycel musialabym dopiero ta ksiege zalozyc, no chyba, ze gdzieś w innym miejscy to mozna wpisac.

A czy w takim razie zona dłużnika ma dostęp do wszystkich dokumentów u komornika np. do wyroku z klauzula wykonalnosci, do wnioseku egekucyjnego czy po prostu jest tylko powiadomiona o egzekucji z nieruchomosci?

Wpisu nie będzie w księdze wieczystej ale dokumenty komornika zostaną złożone do zbioru dokumentów prowadzonych dla nieruchomości.
Małżonka dłużnika stanie się uczestnikiem postępowania w rozumieniu art. 922 k.p.c. dopiero po nadaniu klauzuli wykonalności na nią. Dopiero od momentu wszczęcia egzekucji przeciwko niej będzie mogła przeglądać akta sprawy egzekucyjnej.
Podtrzymuję natomiast zdanie, że komornik o wszczęciu egzekucji z nieruchomości stanowiącej przedmiot współwłasności zobowiązany jest powiadomić małżonka, nie będącego dłużnikiem osobistym wierzyciela.

Witam. Jak napisac pismo o zajęcie konta dłużnikowi?

"Wnoszę o zajęcie konta dłuznika nr ...... w banku ...."
I tyle.

Mam pytanie czy komornik ma prawo zająć nieruchomość o znacznej wartości, z powodu długu który wynosi mniej niż 5% wartości nieruchoości zajętej przez komornika?(Dług powstał z powodu działalności gospodarczej) Pozatym nieruchomość ta ma dwóch wieczystych użytkowników. (jest to dom jednorodziny) Ponadto komornik pobiera część wynagrodzenia, co pozwala spłacić cały dług w czasie krótszym niż 2 lata.

Komornika wiążą wnioski wierzyciela i jeżeli złożył on wniosek o wszczęcie egzekucji z nieruchomości-należy to uczynić.

Dzień dobry potrzebuje pomocy u mnie rodzice mają po jednym długu i posiadam dwie rzeczy wartościowe ( ja długu nie posiadam) 1 rzecz to 2-letni komputer kupywałem go na raty (już spłacona) i wziołem 4-miesiące temu do domu pralke na raty (jest w trakcie spłacania). Czy komornik może na te dwie rzeczy siąść , na pralke mam wszystkie papiery wraz z fakturą a na komputer faktura sie zagubiła reszte papierów na komputer mam.
Tym bardziej że pralke spłacam a komputer mi w najbliszej przyszłości prawdopodobnie bedzie potrzebny do podjecia pracy zdalnej bo normalnej pracy z moją chorobą cieżko znaleść.
Prosze o porade i o pomoc

Hej,
Wymagalny dług u wierzyciela wynosi ok 6 - 7 tyś. Małżeństwo chce darować działkę (wartość +/- 600.000 tyś) dziecku. Czy w takim wypadku komornik może w jakiś sposób egzekwować od dziecka jakąkolwiek kwotę, jeśli działka zostanie darowana ? Czy ta działka zostanie wyłączona od egzekucji i dziecko może spać spokojnie ?

:) witam serdecznie,otrzymałam spadek z długiem,zrobiony jest dział spadku w 1/3.Dzis dostałam postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalnosci.Jezeli dostane pismo dot.zapłaty od komornika,czy mam takie prawo,aby udac sie do k.komorniczej,przedstawic dokument stwierdzajacy,ze mamy wspolnosc majatkową,i czy małzonek moze juz złozyc pismo,ze nie zgadza sie na prowadzenie egzekucji z majatku wspólnego?I oczywiscie przedłożyc pismo ze jest zrobiony podział spadku miedzy spadkobiercami?Prosze o odpowiedz,dziekuje

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót