Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Bedek napisał:
I czy pojęcie "postępowanie egzekucyjne" - na pewno jest tożsame z pojęciem : "sprawa egzekucyjna" ?

Wydaje się, że jest tożsame. Ja też jestem zdania aksr ( i również pozdrawiam:)), bo na to jest nawet orzeczenie SN, bodajże z 2002 r. (dotyczące wszczęcia postępowania egzekucyjnego). Nie bardzo widzę, czym te dwa pojęcia miałyby się różnić.
Ale właśnie taka niechlujność ustawodawcy powoduje, że "sprawa egzekucyjna" okaże się nagle czymś zupełnie innym...

Mam pytanie w skrzynce na listy znalazłam wezwanie od komornika zaadresowane do mojego konkubina, ma się stawić w biurze komornika i jest dopisek,że jeśli nie przyjdzie lub nie usprawiedliwi swojej nieobecności to w asyście policji zostanie otwarte mieszkanie. Od 4 miesięcy nie przebywa już u mnie, był zameldowany tymczasowo. Co mam zrobić? czy mają prawo wejść do mojego mieszkania?

izuniaem napisał:
Mam pytanie w skrzynce na listy znalazłam wezwanie od komornika zaadresowane do mojego konkubina, ma się stawić w biurze komornika i jest dopisek,że jeśli nie przyjdzie lub nie usprawiedliwi swojej nieobecności to w asyście policji zostanie otwarte mieszkanie. Od 4 miesięcy nie przebywa już u mnie, był zameldowany tymczasowo. Co mam zrobić? czy mają prawo wejść do mojego mieszkania?
Reguluje to :
Art. 814. § 1. Jeżeli cel egzekucji tego wymaga, komornik zarządzi otworzenie mieszkania oraz innych pomieszczeń i schowków dłużnika, jak również przeszuka jego rzeczy, mieszkanie i schowki.

Ja też myślę, że jest tożsame. Co innego egzekucja i postępowanie egzekucyjne-doktryna lubi rozróżniać.
A odnośnie 165 wzw z 13§ 2 kpc przed wszczęciem postępowania to właściwie miałby znaczenie wyłącznie w kwestii przedawnienia roszczeń. No bo kiedy jeszcze? Jasne jest, że w trakcie postępowania tam, gdzie znaczenie ma upływ czasu komornik ma obowiązek zatrzymać kopertę.
Kolor-domniemywa się, że ustawodawca jest RACJONALNY,hahaha!

izuniaem napisał:

Gdyby chciał wejść to by wezwania nie zostawiał. Najgorszy jest brak kontaktu z komornikiem. Po to na każdym piśmie jest adres a często tel i email, żeby złożyć jakieś wyjaśnienia, choćby treści jak w Pani pytaniu.

aksr napisał:
A odnośnie 165 wzw z 13§ 2 kpc przed wszczęciem postępowania to właściwie miałby znaczenie wyłącznie w kwestii przedawnienia roszczeń. No bo kiedy jeszcze?
Trafne pytanie :ok:
No więc właśnie chodzi o treść art.15 Ustawy z dn. 24 maja 2007 r o zmianie ustawy o komornikach sądowych i egzekucji.
Art. 15 Koszty w sprawach egzekucyjnych wszczętych i niezakończonych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy rozlicza się do dnia zakończenia tych spraw według przepisów dotychczasowych.
Wierzyciel złożył wniosek egzekucyjny przed dniem wejścia w życie w/wym ustawy.
A komornik naliczył koszty - zgodnie z treścią ustawy już po nowelizacji.
I w tym tkwił cały problem !

Podsumowując- najlepiej udać się do komornika i powiedzieć, że ta osoba już u mnie nie mieszka?

Bedek napisał:
Trafne pytanie :ok:
No więc właśnie chodzi o treść art.15 Ustawy z dn. 24 maja 2007 r o zmianie ustawy o komornikach sądowych i egzekucji.
Wierzyciel złożył wniosek egzekucyjny przed dniem wejścia w życie w/wym ustawy.
I w tym tkwił cały problem !

Sytuacja mocno wyjątkowa.
Jednak w tym wypadku uważam, że wniosek, podobnie jak każde oświadczenie woli odnosi skutek dopiero gdy dojdzie do odbiorcy(w uproszczeniu)!
A w 165 chodzi o terminy procesowe. O jakim procesie (czyt. w nawiązaniu do 13§ 2)mowa przed wszczęciem? Zgodnie z twoim poglądem termin 7 dniowy do dokonania pierwszej czynności biegłby od dnia złożenia wniosku Kapitanowi polskiego statku na Grenlandii! Tak nie może być.

izuniam - dokładnie. Albo napisać i wysłać poleconym, choć najlepiej iść.
Bedek - a kiedy wniosek wpłynął do komornika? bo jeśli przed wejściem w życie nowelizacji ustawy, to komornik zrobił IMO błąd.
Aksr - domniemana racjonalność ustawodawcy nigdy nie przestanie mnie bawić;)

Bedek, no przecież nie o to pytam.... kiedy wpłynął? Do sprawdzenia w aktach po prezentacie. Jeśli przed - koszty naliczone błędnie. Jeśli po - IMO wszystko gra z przyczyn podawanych wyżej.

Bedek napisał:

SN to nie TK
Orzecznictwo w Polsce jest podobne do Ustawodawstwa. Założe się że znajdziesz 20 orzeczeń że nie ma zastosowania. Ale respect za wysiłek.

jeżeli w tym miesiącu złoże wniosek do funduszu alimentacyjnego to od kiedy będe mogła stara się o podwyższenie wysokości kwoty alimentów? :-(

Bedek napisał:
A konkretnie - na czym polega różnica - o jaki art. uoksie chodzi ?

dorota197632 napisał:
jeżeli w tym miesiącu złoże wniosek do funduszu alimentacyjnego to od kiedy będe mogła stara się o podwyższenie wysokości kwoty alimentów? :-(

To dwie niezależne kwestie.
Typowe u wierzycielek. Z nowej ustawy najbardziej są sądy niezadowolone. Organom i komornikom zmienilo się niewiele, za to sądy mają nawałnice pozwów.
A dlaczego Pani wcześniej nie wystąpiła o podwyższenie zasądzonych alimentów?
Zwykle alimenty podwyższa się jeżeli zwiększają się potrzeby alimentowanego albo poprawia się sytuacja majątkowa zobowiązanego do alimentów. O zmianie stanu prawnego nie słyszałem:)

Ostatnia edycja:
Czy komornik może zabrać mi rzeczy gdy mieszkam w lokalu gdzie poszukuje sie dluznika

Witam.
Sprawa wygląda nastepująco.
Od niedawna mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu i ostatnio zastałem w drzwiach pismo w którym komornik ostrzega że niebawem wraz z policją zjawi sie w celu pprzeszukania mieszkania. Z tym że nazwisko osoby o którą chodzi nie miesza już długo w tym miejscu , nie jestem to ani ja ani ludzi od których wynajmuje lokal. Czy komornik może wejśc i zabrać mi moje rzeczy?
Prosze o odpowiedź

jofre napisał:
Witam.
Sprawa wygląda nastepująco.
Od niedawna mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu i ostatnio zastałem w drzwiach pismo w którym komornik ostrzega że niebawem wraz z policją zjawi sie w celu pprzeszukania mieszkania. Z tym że nazwisko osoby o którą chodzi nie miesza już długo w tym miejscu , nie jestem to ani ja ani ludzi od których wynajmuje lokal. Czy komornik może wejśc i zabrać mi moje rzeczy?
Prosze o odpowiedź
Temat był wielokrotnie na forum.
Komornik może zająć ruchomości będące we władaniu dłużnika.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót