Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
spartanlon napisał:
Mamy z mezem rozdzielczosc majatkowa. Maz podlega egzekucji komorniczej.
Kiedys kupilismy dzialke majac juz rozdzielnosc majatkowa. Dzialka jest w polowie moja w polowie meza. Czy komornik moze wejsc na hipoteke nieruchomosci, skoro ja jako jeden z wlascicieli nie posiadam zadnej egzekucji komorniczej. Prosze bardzo o udzielenie inf.
Dla pewności dodam :
Art. 9231. § 1. Tytuł wykonawczy wystawiony przeciwko osobie pozostającej w związku małżeńskim stanowi podstawę do zajęcia nieruchomości wchodzącej w skład majątku wspólnego.

janek83 napisał:
a gdy jeden komornik ściągnie dla banku od wierzyciela głównego całą sumę a drugi komornik od mojej cioci czy nie zachodzi bezpodstawne wzbogacenie i czy w takim wypadku nie można by wystąpić o zwrot tej korzyści
Myślę, iż w tym wypadku bank powinien sam zwrócić dłużnikowi tą sumę.
Pytanie tylko któremu :o

zobowiązania zaległe w zobowiązaniach wynoszą 0 zł
egzekucja z tytułu alimentów trwa jak wiadomo na wniosek wierzycielki
dobrowolnie wpłacam do komornika co miesiąc wyznaczoną kwote
wiadomo że jak każdy chciałbym ograniczyć koszty z tym związane(koszty egzekucji której nie ma w praktyce)
co moge uzyskać jeżeli przed terminem w jakim sie zobowiązałem zaczne wysyłać pieniążki do wierzycielki??
oczywiście wiem że nie zwolni mnie to z kosztów komorniczych i zostaną ściągnięte,ale czy pozwoli mi to w perspektywie czasu-za np 3 miesiące złożyć skarge na komornika na bez zasadne działanie co w rezultacie pozwoli mi sie uwolnić z opłat???

Ostatnia edycja:
Bedek napisał:
Możesz to rozwinąć - krzysiekjx1:o

tzn że są regulowane na bieżąco zobowiązania co miesiąc i na koniec każdego miesiąca wynoszą zero i przychodzi nowy miesiąc i zobowiązanie wynosi X(kwota alimentów+koszty)
są regulowane poprzez wpłaty własne do komornika

krzysiekjx1 napisał:
ale czy pozwoli mi to w perspektywie czasu-za np 3 miesiące złożyć skarge na komornika na bez zasadne działanie co w rezultacie pozwoli mi sie uwolnić z opłat???
Tak mi się wydaje, że w takim przypadku - gdy komornik będzie o tym wcześniej zawiadamiany ( na zasadzie art 822 zd. pierw. kpc ).

oczywiście że bedzie bo dostarcze mu dowód wpłaty przed wyznaczonym terminem co i ma obowiązek uczynić wierzycielka-bo inaczej sie nie da z tego wyzwolić a sam fakt posiadania zobowiązania z tego tytułu jest dla mnie obciążeniem (związuje ręce w pewnych okolicznościach-formalnie to przecież jest prowadzona egzekucja)

Krzysiekjx1 - Można spróbować art. 883 § 2 kpc.

"883§ 2. Jednakże dłużnik może żądać umorzenia egzekucji co do świadczeń wymagalnych w przyszłości, jeżeli uiści wszystkie świadczenia wymagalne i złoży do depozytu sądowego sumę równającą się sumie świadczeń periodycznych za sześć miesięcy, z równoczesnym umocowaniem komornika do podejmowania tej sumy. Komornik skorzysta z tego umocowania, gdy stwierdzi, że dłużnik popadł w zwłokę z uiszczeniem świadczeń wymagalnych; równocześnie wszczyna z urzędu egzekucję."

Problem polega na tym, że ten przepis znajduje się w części przepisów egzekucyjnych dotyczących egzekucji z wynagrodzenia za pracę. Część doktryny uważa, że można go stosować tylko, gdy dłużnik ma zajęte wynagrodzenie, część (co wydaje się rozsądniejsze) że w dowolnym momencie egzekucji świadczeń powtarzających się (czyli m.in. alimentów). Orzeczenia zapadają różne.

"883§ 2....... -oznacza wpłate zabezpiecznia w przypadku alimentów w praktyce na czas nie określony

jednak będę sie starał o uznanie egzekucji za bez zasadną lub co najmniej o wstrzymanie jej

Moim też.
Sąd lub komornik musieliby kompletnie bez podstaw prawnych, a nawet wbrew nim dać wiarę dłużnikowi, że "już będzie grzeczny" przeciwko stanowisku wierzyciela, który będąc dysponentem postępowania takiej wiary nie daje. Niewykonalne.
Tyko wniosek wierzycielki lub, przy sprzyjających wiatrach, wpłata półrocznego depozytu - bo to jest realne zabezpieczenie dla wierzyciela, gdy dłużnik jednak zdanie zmieni i np. po miesiącu grzeczny być przestanie.

dodam iż sytuacja zadłużenia powstała tylko raz w pierwszym miesiącu obowiązywania postanowienia,którego nie otrzymałem gdyż przebywałem poza miejscem zamieszkania na skutek wyjazdu służbowego (praca) i od dawna nie ma zaległości żadnych wiec nie wiem czy można to porównywać do sytuacji typu że "już będe grzeczny"?

Nie ma to (niestety dla Ciebie) żadnego znaczenia.
EOT

wiem że nie jest to wytłumaczenie i prawo rzecz święta i egzekucja formalnie trwa-ale jako okoliczność łagodzącą można to przedstawiać-sędzia też człowiek-może sie przychyli???

a jaką kwotę z wynagrodzenia minimalnego powołując sie na Kodeks pracy Art. 87[1].
§ 1. można zająć na poczet zobowiązań alimentacyjnych??? zakładając że wynosi 845,17zł netto???

krzysiekjx1 - zaczynasz być nudny, zniechęcasz do odpowiedzi
po co pisać to samo "n-ty" raz ?

nie ma kwoty wolnej od potrąceń w przypadku egzekucji należności alimentacyjnych

Moment wszczęcia sprawy egzekucyjnej

Jak rozumieć termin "wszczęcia sprawy egzekucyjnej" ( art.15 Ustawy z dn. 24 maja 2007 r o zmianie ustawy o komornikach sądowych i egzekucji ).

Czy jest to termin :
- nadania w UP przesyłki z wnioskiem o wszczęcie egzekucji, a skierowanej do komornika,
- doręczenia komornikowi w/wym przesyłki,
- dokonania pierwszej czynności egzekucyjnej decyzyjnej przez komornika,
- dokonania pierwszej czynności egzekucyjnej wykonalnej przez komornika ?

A może jeszcze inny termin ?

zwrot alimentów

witam, mam pytanie: od sierpnia mój były mąż nie wypłaca należnych mi alimentów przyznanych na dzieci, sprawę tą złożyłam do komornika i chciałam się dowiedzie czy fundusz alimentacyjny zwróci mi alimenty od dnia tego co przestał mi płaci a nie płaci mi 4 miesiące. Proszę o pomoc w tej sprawie.

Bedek napisał:
Jak rozumieć termin "wszczęcia sprawy egzekucyjnej" ( art.15 Ustawy z dn. 24 maja 2007 r o zmianie ustawy o komornikach sądowych i egzekucji ).

Czy jest to termin :
- nadania w UP przesyłki z wnioskiem o wszczęcie egzekucji, a skierowanej do komornika,
- doręczenia komornikowi w/wym przesyłki,
- dokonania pierwszej czynności egzekucyjnej decyzyjnej przez komornika,
- dokonania pierwszej czynności egzekucyjnej wykonalnej przez komornika ?

A może jeszcze inny termin ?
Z chwila wpływu-klepnięcia prezentaty-rozpoczyna się postępowanie egzekucyjne. Egzekucja(w wąskim znaczeniu) może trochę później:).
Pozdrawiam i witam.
PS.
Dużo wiecie Panowie/no chyba że Panie.

dorota197632 napisał:
witam, mam pytanie: od sierpnia mój były mąż nie wypłaca należnych mi alimentów przyznanych na dzieci, sprawę tą złożyłam do komornika i chciałam się dowiedzie czy fundusz alimentacyjny zwróci mi alimenty od dnia tego co przestał mi płaci a nie płaci mi 4 miesiące. Proszę o pomoc w tej sprawie.

Właściwy organ przyzna świadczenie, o ile przyzna, od dnia wpływu Pani wniosku o przyznanie świadczenia do gminy(...). I wbrew temu co pracownicy MOPS mówią, nie musi Pani dołączać zaświadczenia o bezskuteczności egzekucji wydanego przez komornika. Pozdrawiam.

aksr napisał:
Z chwila wpływu-klepnięcia prezentaty-rozpoczyna się postępowanie egzekucyjne..
Dzięki i również pozdrawiam !

Ale czy nie stosuje się tu art. 165 § 1 w zw. z ar. 13 § 2 kpc ?
I czy pojęcie "postępowanie egzekucyjne" - na pewno jest tożsame z pojęciem : "sprawa egzekucyjna" ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót