Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
nieletni w domu

Słyszałem, że komornik nie może rozmawiać o długach rodziców gdy w domu przebywa nieletnie dziecko. Czy to prawda i jak ma się to w rzeczywistości?

nieletni w domu

Słyszałem, że komornik nie może rozmawiać o długach rodziców gdy w domu przebywa nieletnie dziecko. Czy to prawda i jak ma się to w rzeczywistości? Co to znaczy w domu? Jak ktoś ma dom 1000 m2 to można nawet nie widzieć dziecka przez kilka dni. Więc proszę o wyjaśnienie tej kwestii.

jarsam napisał:
Słyszałem, że komornik nie może rozmawiać o długach rodziców gdy w domu przebywa nieletnie dziecko. Czy to prawda i jak ma się to w rzeczywistości?
Nie znam przepisu ustawy, który by tego zabraniał.

Pytanie do komornika

anwit1 napisał:
Chciałabym zapytać o możliwość odblokowania konta. Konto zostało zajete za dawne długi a stan konta przewyższał je o dużą kwotę. Mimo tego - ściągnięcia całości zadłużenia - komornik nadal nie odblokował konta. Co zrobić żeby je odblokował?

Czy ktoś może mi odpowiedzieć? Z góry dziękuję

Dzisiaj dostałam pismo o komornika wraz z informacją że zajmuję mi wszelkie nadpłaty podatku. Nie mwiem czemu tak zrobił ja pracuję, więc mógł zająć wynagrodzenie.Moje zadłużenie to 1700,00 zł zarabiam netto 1200,00 zł więc jest z czego potrącić. Może stało się tak gdyż od 09/08 d0 XI/08 nie pracowałam lecz byłam na zasiłku chorobowym. Dla mnie też jest to chore, bo komornik legalnie okrada dzieci. Rozliczam się wspólnie z małżonkiem nie mamy intercyzy, dług jest za tel.komórkowy kupiony przeze mnie i na mnie były wystawiane rachunki(notabene sprawa sprzed 2 lat.Już o niej zapomniałam byłam pewna że jest już wszystko spłacone) czy w takiej sytuacji komornik też zabierze nadpłatę podatku? Czy jeśli wskażę mu zakład pracy i poproszę aby dokonywał potrąceń z mojej pensji to czy wycofa on zajęcie z US?

alicjabak napisał:
Już o niej zapomniałam byłam pewna że jest już wszystko spłacone) czy w takiej sytuacji komornik też zabierze nadpłatę podatku? Czy jeśli wskażę mu zakład pracy i poproszę aby dokonywał potrąceń z mojej pensji to czy wycofa on zajęcie z US?
1. tak
2. to zależy od wniosku wierzyciela , ale przypuszczalnie zajmie wynagrodzenie pozostawiając dalej zajętą nadpłatę

alicjabak napisał:
1.) Dzisiaj dostałam pismo o komornika wraz z informacją że zajmuję mi wszelkie nadpłaty podatku. Nie mwiem czemu tak zrobił ja pracuję, więc mógł zająć wynagrodzenie.
2.) Dla mnie też jest to chore, bo komornik legalnie okrada dzieci. Rozliczam się wspólnie z małżonkiem nie mamy intercyzy, dług jest za tel.komórkowy kupiony przeze mnie i na mnie były wystawiane rachunki(notabene sprawa sprzed 2 lat.Już o niej zapomniałam byłam pewna że jest już wszystko spłacone) czy w takiej sytuacji komornik też zabierze nadpłatę podatku? 3.) Czy jeśli wskażę mu zakład pracy i poproszę aby dokonywał potrąceń z mojej pensji to czy wycofa on zajęcie z US?

Odpowiadając na pierwszą część postu należy zapoznać się z art. 803 kpc - tytuł wykonawczy stanowi podstawę do prowadzenia egzekucji o całe objęte nim roszczenie i ze wszystkich części majątku dłużnika, chyba z treści tytułu wynika co innego.
Odpowiadając na drugą część postu to jeśli rozliczacie się wspólnie urząd skarbowy powinien sam dokonać takiej korekty zeznania podatkowego, aby rozdzielić jaka kwota przypada każdemu z małżonków i przelać na konto komornika część przypadającą do zwrotu tylko dłużnikowi, ponieważ komornik w zajęciu wyraźnie na pewno wskazał iż zajmuje nadpłatę podatku tylko zobowiązanego/zobowiązanej a nie małżonków. Odpowiadając na trzecie pytanie to komornik sam nie cofnie zajęcia, do tego potrzebny jest mu wniosek wierzyciela w zakresie umorzenia postępowania w tym zakresie.
Jednak w tym poście nie mogę zrozumieć stwierdzenia, iż "...komornik legalnie okrada dzieci..." o co tu chodzi, chyba nikt rozsądny nie buduje budżetu domowego w oparciu o zwrot nadpłaty podatku dochodowego. Ponadto zajęcie wynagrodzenia jest ustawowo obwarowane kwotami minimalnymi więc minimum egzystencji jest zawsze zachowane.

jarsam napisał:
Słyszałem, że komornik nie może rozmawiać o długach rodziców gdy w domu przebywa nieletnie dziecko. Czy to prawda i jak ma się to w rzeczywistości? Co to znaczy w domu? Jak ktoś ma dom 1000 m2 to można nawet nie widzieć dziecka przez kilka dni. Więc proszę o wyjaśnienie tej kwestii.

Brak uregulowań ustawowych w tej kwestii. Gdyby takie się pojawiły komornik nigdy z nikim by nie porozmawiał bo zawsze dłużnik miałby jakieś dziecko w domu, jak nie swoje to w gościnie razem z sąsiadem.

Jak chodzilem do szkoly w PRL to uczono mnie na jezyku polskim:odpowiadac calymi zdaniami dlatego moja niepewnosc, a okreslenie literowki nie znalem, Dziekuje za pouczenie i odpowiedz.
Pozdrawiam
M

Mannheim - uwaga niestosowna.
Starałem się się grzecznie dać do zrozumienia, że źle się czyta tak napisany post. Mnie to dodatkowo zniechęca - jeżeli komuś nie chce się sprawdzić tekstu przed wysłaniem to jak to o nim świadczy (i o jego nauczycielach rodem z PRL ? :cool: ).
Moje dziecko też ma z tym kłopoty. Myślę, że od dorosłych można wymagać więcej.

Dodam również, iż internet i fora dyskusyjne rządzą się swoimi prawami.

EOT
michupocichu :cool:

Witam wszystkich jestem nowy zupełnie zielony więc wybaczcia jak coś zrobię nie tak
Mam pytanie dotyczące egzekucji

W 1995 roku wyrokiem Sądu zobowiązany zostałem do płacenia alimentów w wysokości 13% wynagrodzenia. Matka dziecka złożyła wniosek o egzekucję. Komornik zajął mi wynagrodzenie i tak było do 2008 roku. W grudniu 2008 otrzymałem pismo od komornika, że egzekucja umorzyła się z mocy prawa. Syn mój poszedł na ochotnika do wojska właśnie w grudniu, wojsko skończył we wrześniu 2009 roku, nie płaciłem alimentów. Kontaktowałem się z nim i powiedział mi że pracuje i będzie się uczył dalej. W styczniu tego roku komornik ponownie na wniosek tym razem syna wszczął egzekucję od 01.10.2008 roku alimentów których nie płaciłem, przedkładając wyrok z 1995 roku. Od momentu wydania wyroku tj. od 1995 roku moja sytuacja rodzinna uległa znacznej zmianie, urodziły mi się dwie córki. Czy mogę wstrzymać egzekucję wnosząc pozew o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego z 1995 roku. Czy ten przepis odnosi się także do postępowania w sprawach o alimenty. Proszę pomóżcie.

Za 3 posty jeden po drugim powinno być ostrzeżenie ...
Uważaj proszę.
Posprzątałem.
Michupocichu

Ostatnią edycję dokonał moderator:
M-po-ci, nie pomyslales ze moze w wieku Twojego dzecka uczylem sie juz inaczej,wiec czy forum tylko dla poprawnej polszczyzny??

Pozdrawiam
MA

EOT
Michupocichu

Ostatnią edycję dokonał moderator:
michupocichu napisał:
Google szukaj kpc

Bez sensu ? Nie dla wierzyciela ...

Wierzyciel (łac. creditor) – osoba, która może żądać spełnienia świadczenia od innej osoby (dłużnika), z którą łączy ją stosunek zobowiązaniowy.

Kodeks cywilny nie definiuje pojęcia wierzyciela explicite (wprost); definiuje jedynie konstrukcje zobowiązania (czyli stosunku zobowiązaniowego); zgodnie z przepisem art. 353 kc – zobowiązanie polega na tym, że wierzyciel może żądać od dłużnika świadczenia, a dłużnik powinien świadczenie spełnić.

Zobowiązanie jest zatem stosunkiem prawnym, którego stronami są wierzyciel i dłużnik. Upraszczając – zobowiązanie z pozycji dłużnika określa się jako dług, ze strony wierzyciela zaś jako wierzytelność.

Przedmiotem zobowiązania jest świadczenie, którego polega na działaniu lub zaniechaniu (art. 353 paragraf 2 kc). Świadczenie to zachowanie dłużnika zgodne z treścią zobowiązania, polegające na zadośćuczynieniu godnemu ochrony interesowi wierzyciela.

I teraz mam pytanie ? A jakie ja mam zobowiązanie z kimś kto wkłada mi kartkę za wycieraczkę że NIE zapłaciłem za Postój ?
Przecież stoję za obszarem parkingu ! Oraz, ja niczego NIE podpisałem żeby się zobowiązać z w/w ?!

dobry wieczór!!!(albo raczej niestety niedobry dla nas przynajmniej)

mam takie pytanie,2dni temu otrzymalem tzw.czternaskę z kopalni gdy w dniu dzisiejszym moja żona chciała zrobić przelew okazało się że ponad 1800zl zostalo przelane na konto komornika a 2000zł zablokował bank(pewnie w ramach zabezpieczenia gdyz mam kredyt odnawialny),nie otrzymalem zadnego pisma z info o zajęciu rachunku ,czy komornik może zostawić nas bez środków do życia?tzn ja żona i 2 dzieci,czy zabierze też moją całą wypłatę i zasiłki wychowawcze i rodzinne,jak to wygląda prawnie?:(

Co do komornika to Prawo bankowe mówi:

Art. 56. 1. Środki pieniężne na rachunkach oszczędnościowych jednej osoby, niezależnie od liczby zawartych umów, wolne są od zajęcia na podstawie sądowego lub administracyjnego tytułu wykonawczego do wysokości trzykrotnego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw, bez wypłat nagród z zysku, ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego za okres bezpośrednio poprzedzający dzień wystawienia tytułu wykonawczego.

Radzę póść do banku i zarządać anulacji przelewu do komornika i dostępu do swoich środków.

jeśli chodzi o zajęcie banku - to sprawdź swoja umowę kredytową - z pewnoscia dałes bankowi prawo rozporzadzania rachunkiem i właśnie bank z niego skorzystał.

Pozdrawiam

witam, mam pytanie..czy komornik ma prawo zajac za dlugi auto,bedace wspolwlasnoscia..sytuacja wyglada tak: ojciec placi alimenty dzieciom i panstwo placi alimenty dzieciom,a ojciec nie wie o tym,ze dzieci dostaja te alimenty od panstwa..przychodzi komornik i mowi,ze ma pan dlug za alimenty i zajmuje samochod,ktory jest wspolwlasnoscia corki i ojca..jak to mozliwe?prosze o odpowiedz
pozdrawiam

Komornik ma prawo zająć auto, które jest współwłasnością. Zajmuje wtedy udział w tym samochodzie czyli w praktyce 50% auta i takie też udział jest przedmiotem licytacji, rzadziej sprzedaży komisowej.
Odnosząc się do sytuacji prawnej:
co oznacza stwierdzenie ojciec płaci alimenty dzieciom - jest to nieprecyzyjne, ponieważ czy płaci bezpośrednio "do ręki" dziecku, czy poprzez komornika, po drugie "..państwo płaci alimenty dzieciom..." czy pobierały zaliczkę alimentacyjną i czy obecnie pobierają pieniądze z funduszu alimentacyjnego. Twierdzenie, że ojciec nic nie wiem że dzieci dostają alimenty od państwa trochę jest chybione, chyba że nie odbiera żadnej korespondencji, ponieważ organy wcześniej wypłacające zaliczkę, a obecnie fundusz alimentacyjny wysyłają decyzję przyznające świadczenia osobom ubiegającym się oraz zobowiązanemu.
Fakt czy jest zaległa zaliczka alimentacyjna czy świadczenie z funduszu alimentacyjnego jest obecnie wypłacane ma znaczenie do rozliczenia sprawy oraz stwierdzenia kolejności spłat - w tych dwóch ustawach jest to odmiennie uregulowane. Poza tym czy ojciec nie wiedział, że egzekucję alimentów prowadzi komornik, czy dzieci nie zgłaszały nigdy wpłat bezpośrednich do komornika który prowadzi egzekucję, to przecież jest podstawą do wyliczenia czy należy się przyznanie świadczenia czy też nie dla dziecka.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót