Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
glad napisał:
ewentualnie gdzie mogę sprawdzić te paragrafy w necie ?
Google szukaj kpc

glad napisał:
wartość długu to 390 złoty, ( Przysłane dopiero po 5 latach ! )wiec bez sensu jest zajęcie samochodu wartego 5 tysięcy
Bez sensu ? Nie dla wierzyciela ...

anubis76 napisał:
Witam, jestem osobą niepełnosprawną i grozi mi egzekucja komornicza. Pracuję w zakładzie pracy chronionej a z uwagi na to że jestem chory na stwardnienie rozsiane moje poruszanie się o własnych nogach jest ograniczone do minimum i do pracy poruszam się samochodem o wartości ok 4500 zł ( 12 letni Ford ) Niestety tak jak wcześniej wspomniałem egzekucja jest przesądzona ( problemy ze spłatą kredytów ) Mam pytanie związane z tym tematem : Czy zgodnie z powyższym komornik może zabrać mi samochód? Proszę o pomoc. Jacek
Komornik może dokonać zajęcia w/wym pojazdu. Przy czym raczej regułą jest to zajętą ruchomość komornik pozostawia we władaniu osoby, u której ją zajął.

zajęcie komornicze

Witam serdecznie
Pytanie pewnie jak większość tutaj ale szczerze chciałabym sie dowiedziec na własnym przykładzie... może będę mądrzejsza :)
Komornik zajął mi pensje tj ok 1500zł netto, do tego dostaję na to samo konto alimenty w wysokości 500zł, dodatkowo na moje prywatne konto firma przesyła mi zaliczki firmowe. Dzwoniąc do komornika "miła" Pani poinformowała mnie że jeśli wpłacę 2000zł i będę spłacać po 500zł każdą kolejną ratę to po wpłacie tych 2000zł dopiero odblokują mi konto. To że dostaję pieniądze firmowe średnio ją interesują czy tez to że alimenty sa na dziecko i na dzień dzisiejszy nie mam żadnych środków do życia :/
Kwota zadłużenia to prawie 6000zł.
Proszę o jakieś info jak to ugryźć bo spędza mi to sen z powiek :/ Z góry dziekuję

Onaaa - problem w tym, że pieniądze na rachunku bankowym nie mają tozsamości i tak naprawdę nie ma najmniejszego znaczenia, skąd spływają - liczy się tylko to że są. Luka w prawie.
Napisz formalny wniosek do komornika z wnioskiem o zwolnienie zajęcia rachunku W CZĘŚCI dotyczącej wpływu z tytułu alimentów jako świadczenia zwolnionego spod egzekucji. Według mojej wiedzy większość komorników coś takiego zwalnia, choć nie ma wprost obowiązku. Jeśli komornik odmówi - pisz skargę na tą odmowę do Sądu - może Sąd nakaże zwolnić. Niestety nie masz na to żadnej gwarancji z przyczyn podanych na początku, no i będzie trzeba udowodnić, że dany wpływ to są rzeczywiście alimenty, a nie np. pożyczka.
Taki sam wniosek złóż jeśli na to konto spływa ta część wynagrodzenia, która jest już po potrąceniu, albo po prostu umów się z pracodawcą na inny sposób wypłaty części wynagrodzenia wolnej od zajęcia, np. "do ręki".
Pieniędzy przesłanych już przez firmę z tytułu innych rozliczeń nie uratujesz.

Zajęcie wypłat z umowy-zlecenia?

Witam na forum, jestem tu nowy, a trafiłem, bo mam problem.
5 lat temu miałem działalność gospodarczą, po której zostało mi ok. 30000 długu w US i ZUS (niesolidny zleceniodawca nie zapłacił, w sądzie nie dałem rady wyegzekwować).
Teraz US sobie "przypomniał" i zajął mi prywatne konto w banku (saldo 12 zł) i zarobki u zleceniodawców. Sęk w tym, że nie mam nigdzie umowy o pracę. Mam 1 umowę-zlecenie z comiesięcznymi wypłatami 300 zł brutto i paru zleceniodawców, którzy zlecają mi prace na umowę o dzieło (kwoty rzędu 1000-3000 zł, ale nieregularnie).
Z tymi o dzieło na razie jakoś sobie ustawiam inaczej (trochę będzie szło na czarno, trochę przez inną firmę), ale tu, gdzie mam umowę-zlecenie, chcą ściągnąć 50% netto (czyli ok. 110 zł). Wpienia mnie to, bo do długu się nie poczuwam a z umowy wolę nie rezygnować, bo mam z niej ubezpieczenie zdrowotne.
Szukałem czegoś na ten temat i doczytałem w KPC, że "regularne wypłaty mające zapewnić utrzymanie" podlegają analogicznej ochronie, jak zarobki z umowy o pracę. No, ale co dalej? Kwota wolna od zajęcia przy etacie dzieli się na odpowiednią część etatu. A jak z umową, która nie ma określonego wymiaru w godzinach? I jak tego prawa dochodzić tzn. gdzie interweniować, powołując się na ten przepis? I czy mam jakiekolwiek szanse na uwalenie zajęcia tamtych wypłat z nieregularnych umów o dzieło?

Czy zgodnie z prawem, za niezawiniony dług, mogę formalnie zostać z wypłatą 50% z netto od 300 zł, czyli ok 110 zł miesięcznie?? To przecież absurdalne, nie da się żyć za 110 zł, a więc niejako prawo zmuszałoby mnie do pracy na czarno. W mojej sytuacji osobistej - opieka nad osobą chorą (rencistką z klauzulą "niezdolny do samodzielnej egzystencji") powodująca konieczność pracy w domu - i zawodowej nie mam realnych szans na pełnoetatowe zatrudnienie.

Ostatnia edycja:
Gdy egzekucję prowadzi US to nie według przepisów kpc.
Co do ochrony srodków z umów zlecenia, o dzieło - było wiele razy.
Poszukaj i ewentualnie wtedy pytaj.

Witam, wygrałem w sądzie proces o odszkodowanie 20ty z odsetkami do dnia spłaty. Problem w tym że ta osoba, od której mam ściagnąć pieniądze przebywa za granicą, nie wiem czy posiada jakiś majątek w Polsce. Ma 25lat i jest chyba zameldowany tam gdzie jego ojciec, który reprezentowal go w sądzie. Nie wiem co teraz robić, muszę teraz spłacać długi do których doprowadziła nie ta osoba. Proszę o pomoc. Z góry dziekuję.

Pytanie dotyczące zajęcia komorniczego

Mam pytanie...otóż komornik za niespłacony kredyt zajął mi część pensji,
pozostawiając ustawową najniższą kwote wolną od zajęcia czyli jakieś 900zł
Ale ja jeszcze płacę zasądzone alimenty w wysokości 400zł, płacę je sam,
przelewając na konto byłej żony.
Czyli pozostaje mi 500 zł.
Czy jest możliwoś,aby komornik potrącał mi mniejszą część niż dotychczas?

Z góry DZIĘKUJĘ za odpowiedzi!

pozdrawiam

Bardzo dziekuję.
Dogadałam się wczoraj z wierzycielem, podobno wysłał wniosek do komornika o zwolnienie wynagrodzenia. Tyle tylko że jak wcześniej rozmawiałam z komornikiem to on powiedział że sorry ale muszę to wpłacić w nie więcej niż 6 ratach czyli wychodzi po 1000zł czyli do zycia zostaje mi tyle co ni z dzieckiem na dodatek :/

mastermix napisał:
Czy jest możliwoś,aby komornik potrącał mi mniejszą część niż dotychczas?

Nie. No chyba, że porozumiesz się z wierzycielem.
Wierzycielka alimentacyjna może również złożyć wniosek do komornika i wtedy alimenty będą zaspokajane w pierwszej kolejności. Musisz wszystko przekalkulować.

Ja juz swoją sprawę na szczęście mogę uznać za zakończoną :) Jeżeli to komus pomoże to napiszę bo tyle telefonów ile wykonałam w tej sprawie to jeszcze do teraz mnie ucho boli :)
Jak pisałam wyżej komornik zablokował mi konto.... dogadałam się (jak widać czasami można:)) z wierzycielem, który wysłał do komornika pismo o odblokowanie konta (na to konto wpływaja również alimenty) komornik zajmuje mi tylko teraz wynagrodzenie.... oczywiście nie może w całości (najwięcej 50%) oraz musi zostawić z wynagrodzenia kwote wolną od zajęcia czyli 1260zł brutto. Nie jest tak źle jak myślałam na poczatku, alimenty dostaję w całości a z wynagrodzenia ściągają mi tylko to co zostaje po odtrąceniu kwoty wolnej.
Pewnie jest to napisane lakonicznie, ale chyba do zrozumienia:)
Pozdrawiam i dziekuję

Gdy egzekucję prowadzi US to nie według przepisów kpc.
Co do ochrony srodków z umów zlecenia, o dzieło - było wiele razy.
Poszukaj i ewentualnie wtedy pytaj.
Przejrzałem pracowicie 76 stron wątku i nie bardzo znalazłem.
2 rzeczy: jaka ochrona przysługuje mi w takim razie, skoro to nie biegnie w/g przepisów kpc? w jakich przepisach tego szukać? US w swoim piśmie o zajęciu powołuje się na paragrafy KPC dotyczące zajmowania zarobków.
i jeśli jakaś przysługuje, to jak ją egzekwować? oświadczenie moje dla zleceniodawcy? interwencja w US u inspektora prowadzącego? przez sąd?

Do komornika

Odnosnie klausuli wykonalnosci dla obojga malzonkow.Dla przeprowadzenie egzekucji z nieruchomosci komornik wymaga klausuli wykonalnosci z obojga malzonkow,Wyrok wydany na meza wlasciciela firmy budowlanej,sciagalnosc dlugu mozliwa jest rowniez z nieruchomosci.Wystapilem z wnioskiem do sadu o wydanie klauzuli wykonalnosci na malzonke dluznika,z braku oswiadczenia o zgodzie na zadluzenie ze strony malzonki sad odrzucil wydanie klausuli wykonalnosci z majatku wspolnego,czy isnieje mozliwosc sciagania tego zadluzeniea z majatku wspolnego bez klausuli wykonalnosci dla malzonki dluzmnika,czy ten dlug jest juz nie do odzyskania,najwiecej nadzieji pokladalem w odzysku z majatku wspolnego licytacji nieruchomosci.

odblokowanie konta

Chciałabym zapytać o możliwość odblokowania konta. Konto zostało zajete za dawne długi a stan konta przewyższał je o dużą kwotę. Mimo tego - ściągnięcia całości zadłużenia - komornik nadal nie odblokował konta. Co zrobić żeby je odblokował?

michupocichu napisał:
Nie. No chyba, że porozumiesz się z wierzycielem.
Wierzycielka alimentacyjna może również złożyć wniosek do komornika i wtedy alimenty będą zaspokajane w pierwszej kolejności. Musisz wszystko przekalkulować.

Bardzo dziękuję za odp.
Pozdrawiam

Nie rozumiem Twojej odpowiedzi, i o co chodzi z tymi literowkami, a na pajacyku bywam czesto.
Pozdrawiam
M.

Mannheim napisał:
Nie rozumiem Twojej odpowiedzi, i o co chodzi z tymi literowkami, M.
Nie rozumiesz słowa "nie" ?
Literówki - dużo błędów w Twoim poście ...
Warto zwracać uwagę na to co się napisało - to wyraz szacunku dla innych.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót