Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Tomi915 napisał:
Witam.

Czy komornik może zająć rzeczy będące w moim mieszkaniu :

a. Obecnie spłacane na raty (nie ich dotyczy wizyta)
b. Posiadające oryginalne faktury Vat na całkowicie inna osobę, NIE mieszkającą pod tym samym adresem, ani nie będącą rodziną itp.

Pozdrawiam.
Proszę przeszukać forum , nawet w tym wątku - temat był xxxxxx-razy !

Zadałem konkretne i precyzyjne pytanie....99% przypadków to inny temat, schodzą z tematu albo inne "warunki". Bez przesady sam ten temat to prawie 90 stron plus inne na forum...już szukam 150 stron, żeby znaleźć coś podobnego..ech

Ostatnia edycja:
Tomi915 napisał:
Zadałem konkretne i precyzyjne pytanie....99% przypadków to inny temat, schodzą z tematu albo inne "warunki". Bez przesady sam ten temat to prawie 90 stron plus inne na forum...już szukam 150 stron, żeby znaleźć coś podobnego..ech
Komornik może zająć ruchomości będące we władaniu dłużnika.

Tomi915 napisał:
Bez przesady sam ten temat to prawie 90 stron plus inne na forum...już szukam 150 stron, żeby znaleźć coś podobnego..ech
Pewnie, że łatwiej zapytać niż poszukać. Po co się wysilać.
A odpowiadający może przecież napisać kolejny raz to samo - niech inni się wysilają a ja poczekam ...
Takie podejście mnie załamuje.
Na szczęście dla Ciebie są tacy, którzy odpowiadają na powtarzające się do znudzenia pytania. Ciekawe jak długo jeszcze ...

Witam serdecznie. Mam pytanie.
Czy dochody z różnych źródeł /przy zajęciach komorniczych/ tj. emerytura i pensja są sumowane jako całość,czy osobno jest zajęcie na emeryturze a oddzielnie z pensji / sprawa dotyczy pracującego emeryta/?

Jak to jest w praktyce z tym wydawaniem faktur przez komornika przy sprzedazy nieruchomosci w postepowaniu egzekucyjnym? Komornik wydaje te faktury czy nie wydaje? Jest platnikiem? Gdzie sie nie spojrzy tam pisza, ze kwestia ta wywoluje rozbieznosci w orzecznictwie i doktrynie.

boroczek3 napisał:
Witam serdecznie. Mam pytanie.
Czy dochody z różnych źródeł /przy zajęciach komorniczych/ tj. emerytura i pensja są sumowane jako całość,czy osobno jest zajęcie na emeryturze a oddzielnie z pensji / sprawa dotyczy pracującego emeryta/?
Zależy to do której z tej wierzytelności wierzyciel skieruje egzekucję.
Jeśli do obu - to komornik dokona zajęcia obu.

Dziękuję za odpowiedź,ale chyba źle sformułowałem pytanie.

Chodziło mi o to czy zajęcia dochodu są dokonywane oddzielnie zgodnie z przepisami dotyczącymi zajęć z emerytury a oddzielnie z pracy na etacie.

Witam, no pobierznie ale i ja przeczytałam ten maga wątek, mam na biurku wezwanie do zapłaty nalezności od komornika, na rzecz banku, niespłacone dwa kredyty araczej zakupy na raty. Oczywiste jest ze jakbym miała kasę to spłacałabym kredyt jednak życie... nie spłacałam i nie mam co gorsza teraz by wpłacić te wymagane kwoty komornikowi, bo mam 5700 nalezności glownej, ~2000 odsetek, 1200 opłat egzekucyjnych...a i jeszcze moja obecna sytuacja, bo niestety jest zagmatwana. Mam dwoje dzieci na jedno dostaje alimenty, a z drugim jestem na wychowawczym i mieszkam z jego ojcem w konkubinacie w mieszkaniu użyczonym od jego znajomej.... wygląda to tak, że mieszkam ze swoimi dziećmi u niego, nic nie łoże na opłaty, bo nie mam z czego, nie mam dochodów żadnych poza alimentami, w większości jeśli coś potrzebują moje dzieci pomaga mi moja mama, cały mój majątek to kilka garów więcej długów i siwe włosy...
1.Mam pytanie co powinnam zrobić, zadzwonić/napisać do komornika i powiedzieć mu że mam taką sytuacje i nie mam kasy
2. Jak zadzwonię(dzieli nas odległość) to o co mogę go poprosić.
Nie mam pojęcia jak to załatwić czy o raty, czy o zmniejszenie opłat egzekucyjnych..
Proszę, o pomoc i napisanie mi co wogóle mogę z komornikiem zdziałać, nie jest kwestia, że nie chce spłacić....no ale obawiam się, że podobnie jak wierzyciel, komornik może być niezadowolony z wpłat na jego konto w wysokości 50 zł miesięcznie....lecz na wiecej mnie po prostu nie stać... czekam na odpowiedz, bardzo mi jest potrzebna Wasza pomoc :(

Mulan napisał:
1.Mam pytanie co powinnam zrobić, zadzwonić/napisać do komornika i powiedzieć mu że mam taką sytuacje i nie mam kasy
Nie wiem po co ? Tak każdy twierdzi.
Mulan napisał:
2. Jak zadzwonię(dzieli nas odległość) to o co mogę go poprosić.
Najlepiej o nic.
Mulan napisał:
Proszę, o pomoc i napisanie mi co wogóle mogę z komornikiem zdziałać, nie jest kwestia, że nie chce spłacić....no ale obawiam się, że podobnie jak wierzyciel, komornik może być niezadowolony z wpłat na jego konto w wysokości 50 zł miesięcznie....lecz na wiecej mnie po prostu nie stać...
Oczywiście możesz płacić po 50 zł miesięcznie - ale to na pewno nie wstrzyma biegu postępowania egzekucyjnego.

Komornik nie jest uprawniony do wyrażania zgody na płatność w ratach. W tej sprawie może się pani kontaktować jedynie z wierzycielem, ale szansa na to, że się zgodzi (skoro już przebrnął przez postępowanie sądowe i prowadzi egzekucję), jest niewielka.

Witam i proszę o poradę...Mój maż ma zajęcie komornicze w wysokości 50%dochodu <dodam,ze jest 1 osoba która "zarabia"na 5 osób<w tym 3 dzieci>wynagrodzenie jakie dostaje po odjęciu komornika wynosi 991 zł..i w związku z tym moje pytanie..czy mozna w jakiś sposób zmniejszyć zajęcie komornicze,żeby komornik zabierał np.30%???

pawelas320 napisał:
Witam i proszę o poradę...Mój maż ma zajęcie komornicze w wysokości 50%dochodu <dodam,ze jest 1 osoba która "zarabia"na 5 osób<w tym 3 dzieci>wynagrodzenie jakie dostaje po odjęciu komornika wynosi 991 zł..i w związku z tym moje pytanie..czy mozna w jakiś sposób zmniejszyć zajęcie komornicze,żeby komornik zabierał np.30%???
Ja nie widzę takiej możliwości.

RE: Pytania do komornika Bardzo pilne

Witam i góry przepraszam za stylistykę ale od lat nie piszę po polsku:-(
mam nastepujace pytanie,
nieruchomosc ma dwie wlaśćicielki/ matka i corka /po czym jedna z nich daruje swoja czesc drugiej (wpis do ksiegi z dozywotnim korzystaniem i zamieszkiwaniem),sąd unieważnia tę darowiznę! czy znów powinny być dwie wlascicielki wpisanie do ksiegi wieczystej i kto dokonuje tych zmian?
Jedna z nich ´´darczyni``ma dlugi i zajecie komornicze,grozi licytacja nieruchomośći,ruchomośći już zajęte Przy opisanej nieruchomosci druga wlascicielka wybudowala w miedzyczasie domek drewniany i zab.gospodarcze i zainwestowala w remont generalny nieruchomości zadlużonej.Obecna wartość nieruchomośći przekracza 4 krotnie kwotę załlużenia, pozatym komornik ściąga miesiecznie kwotę z renty dłużniczki i zrobił zajęcie ruchomości *wartosci zajęcia nie podano do dziś .
Do zapłaty dłuznikowi pozostalo ok.40.000 i dosyć wysokie koszta adwokata,sądowe,komornicze. Wartość nieruchomości wynosi ok. 200.000 zł
Jak prawnie wygląda licytacja w takim przypadku ?Czy cała posesja bedzie licytowana łącznie z nowymi zabudowaniami :?:czy można jeszcze zrobić podział ,lub wskazać komornikowi co do kogo należy?Czy z osiagnietej przy licytacji kwoty i po odliczeniu należnosci dla wierzyciela pozostała suma zostanie wypłacona dłużnikowi.Czy członkowie rodziny maja pierwszeństwo do kupna.Z góry dżiękuję za odpowiedzi,sorry za event.błędy w tekście:mad:

Witam!Jestem tu nowa ale nie widze innego wyjscia jak zapytanie własnie tu. Mam straszny problem...Otórz moj kredyt,a raczej kredyt który brałam dla znajomego przestał być spałacany...Moimi zadłuzeniami zajeła sie juz Kancelaria prawna..I Terez pytanie.Czy jesli mieszkam z rodzicami to komornik moze zajac ich rzeczy??Bo w domu nic nie nalezy do mnie poza Telewizja cyfrowa i internetem..Bardzo Prosze o szybka informacje...:(

Witam Mam pytanie. Oskarżony musi mi splacic 5 tysiecy , ktore sad przyznal mi sierpnia ubieglego roku i do teraz nie dostaje zadnych pieniedzy od oskarzonego, ale otrzymalem wiadomosc od jego kuratora ze ma prace i zacznie mi splacac. Tylko jeszcze jedno ja moge mu policzyc procent od tych 5ooo tys. tylko nie wiem ile wynosi ten procent i jak go wprowadzic. Dziekuje za pomoc.Pzdr.

Grazka64 - nie używaj pogrubionych liter, bo po co? Wcześniej potrafiłaś pisać bez nich. Język polski i jego stylistyka nie jest tłumaczeniem.
Podział można zrobić, tyko nie ma to wpływu na licytację (od momentu wpisu w dziale trzecim księgi wieczystej nie ma to znaczenia dla wierzycieli). Jeżeli dług wynosi więcej, niż kwota z licytacji, nadpłata będzie wypłacona dłużnikowi.

zdesperowana - około siedemset miliardów razy było o tym na forum. Poszukaj.

LukaszBdg-wstukaj w google "odsetki ustawowe". Albo "kalkulator odsetek" i wpisz tam takie, jakie sąd zasądził.

A propo komornika czy ma prawoi wejsc na renta socjalną komornik ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót