Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ja całe szczęście też jestem cierpliwy - bo przecież już dość dokładnie to wyjaśniłem.

Dodam więc, iż sposób egzekucji jest wtedy uproszczony, bo wierzyciel składa tytuł wykonawczy bezpośrednio naczelnikowi zakładu karnego, który dokonuje potrąceń. Naczelnik zakładu karnego spełnia tu rolę quasi-organu egzekucyjnego.

A zatem do czego nam jest potrzebny komornik ?

Witam mam następujące pytanie.

Chce wnieść sprawe do komornika, ponieważ ojciec przestał wogole się mną zajmować. Mieszkam z Nim lecz utrzymuje mnie mama (karmi mnie, robi obiady na które jeżdze, zajmuje się mną itd.) Jakie mam szanse że komornik będzie z niego ściągał kase?.
Mam 19 lat i jestem uczniem Liceum Ogólnokształcącego.

Nzm napisał:
Witam mam następujące pytanie.

Chce wnieść sprawe do komornika, ponieważ ojciec przestał wogole się mną zajmować. Mieszkam z Nim lecz utrzymuje mnie mama (karmi mnie, robi obiady na które jeżdze, zajmuje się mną itd.) Jakie mam szanse że komornik będzie z niego ściągał kase?.
Mam 19 lat i jestem uczniem Liceum Ogólnokształcącego.

fajnie by to było jakby komornik zajmował sie wszystkim
-a ile byś chciał dostać???

mam pytanie dotyczace spadku
jesli zaden ze spadkobierców nie przyjął ani nie zrzekl sie spadku oznacza to ze przyjmuja spadek z ""dobrodzijstwem inwentarza"-tyle wiem.
a co dzieje sie dalej? w jaki sposob rozkłada sie spadek na poszczególnych spadkobierców? czy kazdy otrzymuje równą część czy sa powody dla ktorych ktoś ma wiecej udzialow w spadku.

tak egzekucja jest prowadzona ale względem mojego męża zadłużenia, a my mamy rozdzielczość majątkową !!

asia.k69 napisał:
mam pytanie dotyczace spadku
jesli zaden ze spadkobierców nie przyjął ani nie zrzekl sie spadku oznacza to ze przyjmuja spadek z ""dobrodzijstwem inwentarza"-tyle wiem.
a co dzieje sie dalej? w jaki sposob rozkłada sie spadek na poszczególnych spadkobierców? czy kazdy otrzymuje równą część czy sa powody dla ktorych ktoś ma wiecej udzialow w spadku.
A co ma komornik do spadku ?
Proszę zadać pytanie we właściwym dziale.

Witam mam pytanie na które nie mogę uzyskać odpowiedzi może ktoś mi pomoże. W roku 2004 zapadł w mojej sprawie wyrok i sprawa została skierowana do komornika sądowego o ściągnięcie zemnie zadłużenia. Od samego początku komornik robił mi pod górę. Mimo mojego nie zadowolenia z wyroku postanowiłam spłacić zadłużenie. W rok 2007 na wzgląd iz nie pracowałam komornik sądowy przysłał do mnie list z informacja iż sprawa zostaje umorzona z braku możliwości ściągnięcia zemnie reszty zadłużenia. W roku 2008 podjęłam prace i jakie było moje zdziwienie kiedy z początku 2009 otrzymałam zawiadomienie o zajęciu mojej pensji w 50 %. Oczywiście odwołałam się od tej decyzji ponieważ posiadam pismo o umorzeniu sprawy i już 2 miesiąc czekam na odpowiedz i nic cisza. Czy komornik w tym momencie łamie prawo? Czy prawdą jest iż po 5 latach od wyroku sprawa jest nieważna. Jeśli jest to możliwe to proszę o poradę.

ILONA 1 napisał:
Mimo mojego nie zadowolenia z wyroku postanowiłam spłacić zadłużenie.

Łaskawco :)

ILONA 1 napisał:
W rok 2007 na wzgląd iz nie pracowałam komornik sądowy przysłał do mnie list z informacja iż sprawa zostaje umorzona z braku możliwości ściągnięcia zemnie reszty zadłużenia. W roku 2008 podjęłam prace i jakie było moje zdziwienie kiedy z początku 2009 otrzymałam zawiadomienie o zajęciu mojej pensji w 50 %. Oczywiście odwołałam się od tej decyzji ponieważ posiadam pismo o umorzeniu sprawy i już 2 miesiąc czekam na odpowiedz i nic cisza. Czy komornik w tym momencie łamie prawo?

Absolutnie normalna sytuacja. Po umorzeniu z powodu bezskuteczności można ponownie wszcząć egzekucję, jeżeli są jakieś dochody. To błędne przekonanie, że po umorzeniu jest już święty spokój :) Komornik nie łamie prawa, a wniesione odwołanie jest bezzasadne (chyba że zachodzi opisany poniżej wyjątek).

ILONA 1 napisał:
Czy prawdą jest iż po 5 latach od wyroku sprawa jest nieważna. Jeśli jest to możliwe to proszę o poradę.

Rzeczywiście, także zasądzone roszczenia się przedawniają, ale po 10 latach (wyjątek: roszczenia okresowe). Tak więc jeżeli tylko wierzyciel dowiedział się o dochodach, to mógł złożyć ponowny wniosek o egzekucję.

RE: Pytania do komornika-zajęcie rzeczy nie należącej do dłużnika

lukaszrooby napisał:
Jeśli wniosłaś o udzielenie zabezpieczenia powództwa przez zawieszenie egzekucji odnośnie komputera do czasu prawomocnego zakończenia sprawy i sąd udzieli Ci zabezpieczenia to komornik ma związane ręce. Jeśli takiego wniosku nie złożyłaś to sytuacja jest mniej komfortowa, ale zawsze możesz pokazać komornikowi kopię pozwu z potwierdzeniem wysłania do sądu i dowody potwierdzające, że własność komputera przysługuje Tobie. Z tym że ta druga opcja nie jest tak "mocna" jak zabezpieczenie powództwa przez zawieszenie egzekucji.

witam. dostalam odpowiedz z sadu ze udziela zabezpieczenia. jednakze sad wzywa mnie do stawienia sie osobiscie w celu PRZESLUCHANIA. nie wiem o co chodzi poniewaz wszystko wyjasnilam we wniosku. mam ze soba zabrac laptop ! czyzby bylo cos nie tak ? czy chca po prostu np. sprawdzic zgodnosc nr komputera z faktura ? znowu sie wnerwilam ! moja rzecz a po sadach musze teraz biegac...

witam,
mam problem, poniewaz kiedy bylam z moim juz bylym narzeczonym wzielam kredyt zeby kupic samochod i wyremontowac mieszkanie jego babci. teraz gdy z nim nie jestem musze splacac sama ten kredyt a on jest nie maly. studiuje i nie mam z czego sie utrzymac bo to co zarobie idzie na splate kredytu i na czesne. a wszytko co zakupilam za te pieniadze-on poprostu wział i nie chce splacac... czy jesli mam pokwitowania o tym ze to wszystkonalezy do mnie czy moge go oskarzyc o przywlaszczenie tych rzeczy? lub poprostu z pomoca sądu ściągnąć od niego wszystkie te pieniądze ktore obiecal ze splaci? prosze o pomoc bo nie wiem co mam robic...

Witam
Mam problem z dluznikiem.
Sad w wyroku nakazal mu zaplacic mi 4000zl.
Wyrok uprawomocnil sie juz 2 lata temu i tyle tez czasu trwa egzekucja przez komornika.

Dostalem list od komornika ze egzekucja zostanie zawieszona wiec zlozylem wniosek do sadu o wyjawienie majatku dluznika.
Dzisiaj byla sprawa i dluznik nie posiada zadych wartosciowych rzeczy. Mieszkanie jest na ojca ktory nie mieszka z nim. Remont "niby" zrobiony za ojca pieniadze. Telefon komorkowy na "ojca". Wszystko o co sie pytalem przed sadem to na ojca. Prawo jazdy nie ma. Pracuje na pol etatu za najnizsza stawke wolna od potracen.

Nie wiem czy cos moge jeszcze zrobic by dluznik wreszcie splacil dlug?
Czy moge wniesc wniosek by przeniesc dlug na jego ojca?
Dodam ze typ sie nie uczy ma chyba 26-27lat.
Bardzo prosze o pomoc.

Cóż, pozostaje czekać. W końcu kiedyś zacznie zarabiać. Nie ma możliwości "przeniesienia" długu na ojca.

No wlasnie to jest typ czlowieka (narkoman,pijak) ze na niczym mu nie zalezy i nie wydaje mi sie zeby kiedys legalnie mogl zarabiac jakies pieniadze.

Jak byla sprawa o wyjawienie majatku to sad automatycznie z urzedu wpisze dluznika do Krajowego Rejestru Dluznikow czy mam napisac wniosek o taki wpis?

Witam. Mam pytanie czy komornik może wejść do mieszkania bez sprawdzenia do kogo ono należy? Mieszkanie kupiłem przeszło dwa lata temu, a komornik ściga poprzedniego właściciela, przyszło wezwanie że wejdzie ze ślusarzem.

aqer napisał:
Jak byla sprawa o wyjawienie majatku to sad automatycznie z urzedu wpisze dluznika do Krajowego Rejestru Dluznikow czy mam napisac wniosek o taki wpis?
Sąd z urzędu ( jak nie zapomni ).

klaudia88 napisał:
.... lub poprostu z pomoca sądu ściągnąć od niego wszystkie te pieniądze ktore obiecal ze splaci? prosze o pomoc bo nie wiem co mam robic...
Jeśli obiecał na piśmie - to można powalczyć.
Ale jeśli nie i dobrowolnie nie spłaci - pozostaje tylko spłacić samemu.

czy ktoś może wie, czy poniższe stwierdzenie w praktyce oznacza, że dług nie przedawnia się nigdy???
"wierzyciel ma prawo do ponownego składania wniosków egzekucyjnych na
podstawie tego samego tytułu egzekucyjnego, gdyż roszczenie
stwierdzone prawomocnym orzeczeniem sądu nie przedawnia się w
przeciągu 10 lat (art. 125.1 k.c.)-wierzyciel uzyskał prawomocny wyrok
w sprawie zapłaty wskazanej należności. Ponadto bieg przedawnienia
przerywa się przez każdą czynność przed sądem lub innym organem
powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego
rodzaju (art. 123.1 k.c.) oraz po każdym przerwaniu przedawnienia biegnie ono na nowo (art. 124.2 k.c.)"

aqer napisał:
Bedzie napisane w pismie od sadu ze dluznik zostal wpisany do KRD?
Jest to postępowanie rejestrowe. A zatem - zawiadomienie o dokonanym wpisie otrzymuje jedynie dłużnik. Wierzyciel może sobie sprawdzić w aktach sprawy czy sąd wysłał wniosek o wpis.

I gwoli ścisłości - nazywa się to : "rejestr dłużników niewypłacalnych".

mirrella napisał:
czy ktoś może wie, czy poniższe stwierdzenie w praktyce oznacza, że dług nie przedawnia się nigdy??? ....itd
Tak to oznacza, iż roszczenie może nie przedawnić się nigdy.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót