Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Bedek napisał:
Jest to postępowanie rejestrowe. A zatem - zawiadomienie o dokonanym wpisie otrzymuje jedynie dłużnik. Wierzyciel może sobie sprawdzić w aktach sprawy czy sąd wysłał wniosek o wpis.

I gwoli ścisłości - nazywa się to : "rejestr dłużników niewypłacalnych".

DZIEKI ;)

Czy moge sprawdzic czy dluznik faktycznie zarabia w danej firmie te okolo 600zł?
Tzn czy moge napisac pismo do tej firmy wyjasniajac o co chodzi? Napisza mi czy nie moga podac takich danych?

aqer napisał:
Czy moge sprawdzic czy dluznik faktycznie zarabia w danej firmie te okolo 600zł?
Tzn czy moge napisac pismo do tej firmy wyjasniajac o co chodzi? Napisza mi czy nie moga podac takich danych?
Mogą nie podać.
Informacji takich muszą udzielić komornikowi - w trybie zajęcia wynagrodzenia.

Bedek napisał:
Tak to oznacza, iż roszczenie może nie przedawnić się nigdy.

Tzn ze np tak jak u mnie wyrok jest z przed 2 lat i tyle trwa proba egzekucji pieniedzy to gdy zawiesze egzekucje i za rok znowu ja odwiesze to wazna egzekucja bedzie przez kolejne 10lat?
Przepraszam za taki zawily post ;)

aqer napisał:
Tzn ze np tak jak u mnie wyrok jest z przed 2 lat i tyle trwa proba egzekucji pieniedzy to gdy zawiesze egzekucje i za rok znowu ja odwiesze to wazna egzekucja bedzie przez kolejne 10lat?
Przepraszam za taki zawily post ;)
M. więcej - ale tak.

Bedek napisał:
M. więcej - ale tak.

Dzieki :)

aqer napisał:
Witam
Mam problem z dluznikiem.
Sad w wyroku nakazal mu zaplacic mi 4000zl.
Wyrok uprawomocnil sie juz 2 lata temu i tyle tez czasu trwa egzekucja przez komornika.

Dostalem list od komornika ze egzekucja zostanie zawieszona wiec zlozylem wniosek do sadu o wyjawienie majatku dluznika.
Dzisiaj byla sprawa i dluznik nie posiada zadych wartosciowych rzeczy. Mieszkanie jest na ojca ktory nie mieszka z nim. Remont "niby" zrobiony za ojca pieniadze. Telefon komorkowy na "ojca". Wszystko o co sie pytalem przed sadem to na ojca. Prawo jazdy nie ma. Pracuje na pol etatu za najnizsza stawke wolna od potracen.

Nie wiem czy cos moge jeszcze zrobic by dluznik wreszcie splacil dlug?
Czy moge wniesc wniosek by przeniesc dlug na jego ojca?
Dodam ze typ sie nie uczy ma chyba 26-27lat.
Bardzo prosze o pomoc.

1. Czy mozna napisac podanie do sadu zeby dluznik odrobil praca swoj dlug (przeciez pracuje na pol etatu wiec moglby)?
2. Czy da cos podanie do sadu ze dluznik nie zastosowal sie do wyroku sadu (nie zaplacil zadoscuczynienia)?
3. Dluznik powiedzial ze telefon komorkowy jest ojca. Czy jezeli tel. nie zostal zakupiony w sklepie, u operatora itp. i nie ma umowy zakupy to dluznik jest wstanie udowodnic ze faktycznie telefon jest ojca?

Przepraszam ale nie moge juz edytowac mojego postu.

DO DRUGIEGO PYTANIA
Czy nie mozna napisac podania ze dluznik nie zastosowal sie do wyroku i wniesc o odwieszenie kary wiezienia?

aqer napisał:
1. Czy mozna napisac podanie do sadu zeby dluznik odrobil praca swoj dlug (przeciez pracuje na pol etatu wiec moglby)?
2. Czy da cos podanie do sadu ze dluznik nie zastosowal sie do wyroku sadu (nie zaplacil zadoscuczynienia)?
3. Dluznik powiedzial ze telefon komorkowy jest ojca. Czy jezeli tel. nie zostal zakupiony w sklepie, u operatora itp. i nie ma umowy zakupy to dluznik jest wstanie udowodnic ze faktycznie telefon jest ojca?

1. nie
  2. nie wiem
  3. jest w stanie - przecież tak wyjawił

czy istnieje szansa zeby moj ojciec dowiedział sie czy jego macocha spłaca długi komornikowi?

asia.k69 napisał:
czy istnieje szansa zeby moj ojciec dowiedział sie czy jego macocha spłaca długi komornikowi?
Jedynie w przypadku gdy jest stroną postępowania albo wierzycielem macochy i dysponuje tytułem egzekucyjnym wzg. wykonawczym.

Witam
Od 2004 roku miałam zastawione mieszkanie przez komornika. Przez te lata kilka razy była wyznaczona licytacja,która nie dochodziła do skutku(moje odwołania lub brak chętnych na kupno). Kilka miesięcy temu dostałam pismo od komornika,informujące mnie,iż zwalnia zastaw z mieszkania (brak skuteczności sprzedania). Nie dostałam jednak żadnego pisma z KW o zwolnieniu. Czy w związku z tym mogę sprzedać mieszkanie ? Czy poniosę jakąś odpowiedzialność nie informując komornika o sprzedaży ?

Drugi temat,na który prosiłabym o odpowiedzi:
Na jakiej zasadzie są odprowadzane składki ZUS i podatek do US z konta zablokowanego przez komornika ? Jak mogę korzystać z min. na życie zostawionego przez komornika ?

antolinka napisał:
Czy w związku z tym mogę sprzedać mieszkanie ? Czy poniosę jakąś odpowiedzialność nie informując komornika o sprzedaży ?

Drugi temat,na który prosiłabym o odpowiedzi:
Na jakiej zasadzie są odprowadzane składki ZUS i podatek do US z konta zablokowanego przez komornika ? Jak mogę korzystać z min. na życie zostawionego przez komornika ?
1. tak
2. nie
3. a czy są w ogóle odprowadzane ?
4. nie rozumiem pytania

Zamierzam otworzyc dz.gosp. Komornik prawdopodobnie od razu zajmie mi konto.
Jak wtedy odprowadzane są składki i podatek ?
Czy w ogóle są odprowadzane przy zajętym koncie ?
Komornik,przy zajęciu konta ma obowiązek zostawiać min. "na życie". Jak można korzystać z tego min. przy zablokowanym koncie ?

antolinka napisał:
Zamierzam otworzyc dz.gosp. Komornik prawdopodobnie od razu zajmie mi konto.
Jak wtedy odprowadzane są składki i podatek ?
Czy w ogóle są odprowadzane przy zajętym koncie ?
Komornik,przy zajęciu konta ma obowiązek zostawiać min. "na życie". Jak można korzystać z tego min. przy zablokowanym koncie ?
Co do zajęcia wierzytelności z rachunków bankowych - wolne od zajęcia są środki pieniężne określone w treści art. 54 ust 1 pr. bank.
Ponadto - wynikający z zajęcia wierzytelności z rachunku bankowego zakaz wypłat z tego rachunku - nie dot. wypłat, o których mowa w treści art. 890 § 2 kpc.

Zobowiązanie wobec U.S. trwa 10 lat? Jak to jest dokładnie? 10 lat od daty złożenie ai niezapłacenia podatku czy 10 lat od dnia odwiedzin przez komornika czy od wyroku sadu? A co jeżli komornik US nie podaje sprawy do sądu?

Omyłkowo we wniosku o wszczęcie egzekucji zawnioskowałem o przyznanie kosztów zastępstwa adwokackiego w zaniżonej o połowę kwocie-egzekucja toczy się z nieruchomości. Komornik przyznał wnioskowane koszty. Czy można w jakiś sposób wnieść, a jeżeli tak na jakiej podstawie o ich modyfikację tj. przyznanie kosztów w kwocie zgodnej z rozporządzeniem?

aqer napisał:
Witam
Mam problem z dluznikiem.
Sad w wyroku nakazal mu zaplacic mi 4000zl.
Wyrok uprawomocnil sie juz 2 lata temu i tyle tez czasu trwa egzekucja przez komornika.

Dostalem list od komornika ze egzekucja zostanie zawieszona wiec zlozylem wniosek do sadu o wyjawienie majatku dluznika.
Dzisiaj byla sprawa i dluznik nie posiada zadych wartosciowych rzeczy. Mieszkanie jest na ojca ktory nie mieszka z nim. Remont "niby" zrobiony za ojca pieniadze. Telefon komorkowy na "ojca". Wszystko o co sie pytalem przed sadem to na ojca. Prawo jazdy nie ma. Pracuje na pol etatu za najnizsza stawke wolna od potracen.

Nie wiem czy cos moge jeszcze zrobic by dluznik wreszcie splacil dlug?
Czy moge wniesc wniosek by przeniesc dlug na jego ojca?
Dodam ze typ sie nie uczy ma chyba 26-27lat.
Bardzo prosze o pomoc.

Dzisiaj dostalem od dluznika 40zl za sprawe o wyjawienie majatku. Zdziwilem sie bo jak ma zaplacic kwote podana w wyroku to juz tych pieniedzy nie ma.
Czy mozna cos zrobic by dluznik splacal chociaz po te 40zl miesiecznie cala kwote? Przeciez wkoncu skas wzial te 4 dyszki.
Niby nic ale przez te 2 lata czyli 24miechy x 40 to prawie juz 1000zl by splacil ;]

aqer napisał:
Czy mozna cos zrobic by dluznik splacal chociaz po te 40zl miesiecznie cala kwote?
Dłużnika można ładnie poprosić :help:
A tak poważnie - nawet skuteczne postępowanie egzekucyjne- rzadko mobilizuje dłużnika do spłaty długu.

Witam.
dostalam odpowiedz na pozew przeciwegzekucyjny od pozwanego ze uznaje moje powodztwo (gdy pisalam do nich osobiscie nawet mi nie odpowiedzieli,wiec wnioslam sprawe do sadu i dopiero gdy dostali wezwanie z sadu to sie odezwali do mnie ze wniesli sprawe do komornika o zwolnienie przedmiotu spod egzekucji.dostalam tez pismo od komornika ze umarza postepowanie egzekucyje )rozprawa ma byc 17 kwietnia.pozwany napisal tez w tym pismie ze wnosi o zdjecie wokandy rozprawy z uwagi na niecelowosc dalszego postepowania. wszystko ok ale co z kaska ktora wplacilam do sadu ? czy dostane ja z powrotem ? czy dostane jeszcze jakas informacje z sadu ? dziekuje za odpowiedz

molly79 napisał:
czy dostane jeszcze jakas informacje z sadu ?
Nie.

Wg mnie - w takiej sytuacji należy cofnąć powództwo wraz z wnioskiem o przyznanie poniesionych kosztów procesu.
Bardzo ważne aby było przedłożone w aktach sprawy : wezwanie ( pismo ) przedprocesowe, które było skierowane do pozwanego.

drodzy koledzy jestem już dość długo asesorem komorniczym i pewnie jeszcze długo nim będę zastanawia mnie jednak dlaczego nikomu z was się nie chce przeczytać cześć III Kpc ustawy o komornikach sadowych i egzekucji czy wreszcie słynnego rozporządzenia MS w sprawie czynności komorników. nie krytykuję ale przeglądając tematy związane z egzekucją sądową widzę że problemy tam poruszane i zadawane pytanie nie wymagają jakiegoś strasznego doświadczenia po prostu trzeba te wcale nie mocno obszerne akty przeczytać. pytania typu czy wierzyciel może być przy licytacji. ile wynoszą opłaty komornika etc :( poruszam ten problem dlatego ze większość z kolegów to prawnicy którzy pracują w kancelariach urzędach lub na własna rękę, i niestety od was wpływają do komorników pisma proceduralne z których albo nic nie wynika albo żąda się w nich czynności totalnie abstrakcyjnych. egzekucja to wąska dziedzina większość spraw to typówki nie trzeba wnikać strasznie mocno w przepisy wystarczy je przeczytać

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót