Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
bitkakitka napisał:
jesli mam komornika i unikam sie od splaty zadluzenia z nakazu sadowego ale nie mam nic zupelnie do zabrania niezameldowan nigdzie (doslownie jak bespanski kundel) to czy komornik moze skierowc sprawe do sadu o tak zwany zamiennik i czy jest jakas mozliwosc aby komornik umozyl postepowanie egzekucyjne
A co rozumiesz przez określenie "tak zwany zamiennik" ?

Nika19800117 napisał:
ex wynajął prawnika i chce zgłosić,że oddając sprawę do komornika działałam z zamiarem wyłudzenia.Ja przecież nie brałam tych pieniędzy dla siebie tylko opłacałam jego kredyty.Na przelewach nie było,że wysyła alimenty a ja nie podpisywałam,że je otrzymuję.Jak mogę się bronić,bo nie wiem już co robić??
Proszę podać :
- wysokość zasądzonych alimentów
- wysokość przekazywanych Pani kwot
- wysokość dokonywanych przez Panią opłat z tytułu spłaty kredytu.

Morb napisał:
Witam

Na wstepie przedstawie zaistniala sytuacje.
Przez 1.5 roku przebywalem poza miejscem zameldowania. W tymczasie moja matka (główny najemca) sie wyprowadzila do konkubenta i zaprzestala oplacania czynszu.
Po powrocie w administracji dowiedzialem sie o zadluzeniu.
Na chwile obecna jestem na etapie skladania wniosku o przejecie lokalu (opuszczenie lokalu przez glownego najemce oraz splata zadluzenia)
Jako, iz w lokalu sa zameldowane 2 osoby i jestem osoba pelnoletnia spoczywa na mnie obowiazek placenia czynszu.

Chciałbym wiedziec czy po spłacie przezemnie calego zadluzenia bede mogl sie ubiegac o zwrot polowy kosztow zwiazanych ze spłata czynszu od mojej matki?
To nie jest pytanie do komornika.

Bedek napisał:
Proszę podać :
- wysokość zasądzonych alimentów
- wysokość przekazywanych Pani kwot
- wysokość dokonywanych przez Panią opłat z tytułu spłaty kredytu.

-Alimenty 250zł,
-co do przekazywanych kwot to różnie bywało,bo zdarzało mu się przysyłać ze znacznym opóznieniem i wtedy było podwójnie lub potrójnie jeśli więcej zarobił i nadpłacał.Jeszcze przed wyjazdem za granicę miał dwumiesięczne zaległości.Kwoty przesyłane to średnio 500,700euro miesięcznie.Czasem800euro(przy zaległościach).Ale były wysyłane w tak różnych sumach i okresach,że nie jestem w stanie dokładnie podać,to trwało 1,5roku i nawet dokładnie nie pamiętam ile i kiedy.
-Koszty wszystkich kredytów to ok.1900zł miesięcznie+dwa abonamenty za telefon ok200zł+300,400zł przesyłanych jak wtedy mnie poinformował na księgową(bet-at-home)-teraz wiem,że to zakłady.

Nika19800117 !
Robi się bałagan w tym wątku.
A w zasadzie nie jest to pytanie dla komornika - a sprawa jest szersza.

Proszę założyć nowy temat na prawie cywilnym i przekopiować wszystkie posty Pani i moje.
Dyskusję będziemy kontynuować w tym nowym temacie.

Witam.
Mam pytanie do komornika o dochody z zagranicy.
Moi rodzice oboje mają zajęcia komornicze. Niestety to co zostaje im nie wystarcza na życie i inne bieżące opłaty. mama chciałaby podjąc legalną pracę za granicą by podreperowac budżet. Praca podjęta byłaby poprzez legalną agencję pośredniczącą. Czy komornik również i te dochody objąłby egzekucją???

Dziękuję za odpowiedź

kasialimonka napisał:
Witam.
Mam pytanie do komornika o dochody z zagranicy.
Moi rodzice oboje mają zajęcia komornicze. Niestety to co zostaje im nie wystarcza na życie i inne bieżące opłaty. mama chciałaby podjąc legalną pracę za granicą by podreperowac budżet. Praca podjęta byłaby poprzez legalną agencję pośredniczącą. Czy komornik również i te dochody objąłby egzekucją???
Polski komornik nie może zająć wynagrodzenia otrzymanego za granicą.

Bedek napisał:
Polski komornik nie może zająć wynagrodzenia otrzymanego za granicą.

Czy to że mama pracowałaby przez polską agencję pośredniczącą a nie bezpośrednio dla pracodawcy zagranicznego ma w tym wypadku znaczenie??? Czy jest to ujęte przepisami??

kasialimonka napisał:
Czy to że mama pracowałaby przez polską agencję pośredniczącą a nie bezpośrednio dla pracodawcy zagranicznego ma w tym wypadku znaczenie??? Czy jest to ujęte przepisami??
Nie. Chyba, iż środki finansowe będą przekazywane w Polsce.

Witam

Mam podobny problem jak kasialimonka, mój dłużnik przebywa w Anglii z całą rodziną, z tego co wiem to pracuje tam i ma się bardzo dobrze finansowo, czy jest szansa żeby wyegzekwować od niego moją należność ? Przecież w końcu jesteśmy w Unii Europejskiej czy nie ma na takich żadnego prawa?

dejulka napisał:
Witam
Mam podobny problem jak kasialimonka, mój dłużnik przebywa w Anglii z całą rodziną, z tego co wiem to pracuje tam i ma się bardzo dobrze finansowo, czy jest szansa żeby wyegzekwować od niego moją należność ? Przecież w końcu jesteśmy w Unii Europejskiej czy nie ma na takich żadnego prawa?
Jak najbardziej taka możliwość istnieje.
Tylko że nie podlega to jurysdykcji polskiego komornika.
Właściwym dla postępowania egzekucyjnego - są organy sądowe i egzekucyjne danego państwa ( w tym wypadku Wlk Brytanii ).

dejulka napisał:
W takim razie co powinnam zrobić?
Temat był na forum - opcja szukaj.

Ew. proszę o założenie wątku w dziale Wlk. Brytania
Ja jestem komornikiem "miejscowym" :D

Ja mam pytanie związane z długiem mieszkaniowym.Mianowicie komornik potrąca mi część wynagrodzenia za pracę.Jest to bardzo wysoki dług czynszowy.Jestem zameldowana w tym zadłużonym mieszkaniu,ale nie jestem głównym najemcą,jest nim moja mama,ale ponieważ ona nie pracuje i mój ojciec również,to tylko ja spłacam dług.W przyszłym roku wychodzę za mąż,chciałabym więc wiedzieć,czy mój mąż będzie musiał spłacać także ten dług?Czy też za przedślubny dług będę odpowiadać tylko ja?Bardzo proszę o odpowiedź.

Mona1980 napisał:
W przyszłym roku wychodzę za mąż,chciałabym więc wiedzieć,czy mój mąż będzie musiał spłacać także ten dług?
Nie. Pani przyszły mąż nie będzie za to zobowiązanie odpowiadał.

uzywajac sformulowania zamiennik chodzilo mi czy moga mi moje dlugi zamienic na jakis wyrok(czy moglabym pojsc do wiezienia za dlugi)np. przeliczajac jeden dzien po stawce xxx ? dziekuje

bitkakitka napisał:
uzywajac sformulowania zamiennik chodzilo mi czy moga mi moje dlugi zamienic na jakis wyrok(czy moglabym pojsc do wiezienia za dlugi)np. przeliczajac jeden dzien po stawce xxx ? dziekuje
Co do zasady - za długi nie idzie się do więzienia.
Oczywiście nie dot. to przypadków gdy zostało popełnione przestępstwo.

w takiej sytuacji to co moze mi grozic?jak dlugo komornik moze czekac na splacenie zaleglosci.czy to zalezy od wiezyciela ktory oddal sprawe komornikowi czy to juz jest indywidualna sprawa komornika?i czy jest cos takiego jak umozenie komornicze.dziekuje

8 maja podczas sprawy o podwyższenie alimentów została zawarta ugoda, na mocy której podwyższono do 450 zł alimenty na pełnoletnie dziecko, które zobowiązało się do wycofania egzekucji komorniczej.
Stosowne pismo od syna wpłynęło do komornika tuż przed wypłatą poborów.
Firma nie została jeszcze urzędowo powiadomiona o cofnięciu egzekucji i w związku z tym potrącono kwotę na poczet alimentów na wcześniejszych zasadach (sprzed zawarcia ugody).
Oto pytania:
1. Czy w tej sytuacji osoba płacąca alimenty musi wpłacić na ich poczet pełną kwotę mimo, że już w danym miesiącu nastąpiło potrącenie z poborów przez firmę? Czy może jedynie różnicę wynikającą z zawartej ugody?
2. Czy prawdą jest, że w opisanej sytuacji osoba płacąca alimenty jest zobowiązana do uiszczenia opłaty komornikowi tytułem umorzenia egzekucji?

Witam. Niewiem czy pisze w dobrym dziale ale mam takie pytanie :

Mam jeden kredyt ktory z placam po dogadaniu sie z bankiem ale mam tez 2 kredyt na ktorym mam zajecie komornicze z pensji tzn co miesiac firma przelewa czesc mojej pensji do komornika i chodzi o to ze chcialbym zalozyc sobie konto w banku ale niewiem czy jak je zaloze to czy automatycznie jak cos na nim bedzie to komornik mi go nie zablokuje. Jak wyglada sprawa z czyms takim ??

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót