Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
bitkakitka napisał:
w takiej sytuacji to co moze mi grozic?jak dlugo komornik moze czekac na splacenie zaleglosci.czy to zalezy od wiezyciela ktory oddal sprawe komornikowi czy to juz jest indywidualna sprawa komornika?i czy jest cos takiego jak umozenie komornicze.dziekuje
Jeśli egzekucja okaże się bezskuteczna - zostanie umorzona.

kornel.cia napisał:
8 maja podczas sprawy o podwyższenie alimentów została zawarta ugoda, na mocy której podwyższono do 450 zł alimenty na pełnoletnie dziecko, które zobowiązało się do wycofania egzekucji komorniczej.
Stosowne pismo od syna wpłynęło do komornika tuż przed wypłatą poborów.
Firma nie została jeszcze urzędowo powiadomiona o cofnięciu egzekucji i w związku z tym potrącono kwotę na poczet alimentów na wcześniejszych zasadach (sprzed zawarcia ugody).
Oto pytania:
1. Czy w tej sytuacji osoba płacąca alimenty musi wpłacić na ich poczet pełną kwotę mimo, że już w danym miesiącu nastąpiło potrącenie z poborów przez firmę? Czy może jedynie różnicę wynikającą z zawartej ugody?
2. Czy prawdą jest, że w opisanej sytuacji osoba płacąca alimenty jest zobowiązana do uiszczenia opłaty komornikowi tytułem umorzenia egzekucji?
1. Różnicę.
2. Nie ma opłaty za umorzenie egzekucji. Natomiast trzeba będzie pokryć dotychczasowe koszty postępowania, które postanowieniem ustali komornik.

zaba1984 napisał:
Mam jeden kredyt ktory z placam po dogadaniu sie z bankiem ale mam tez 2 kredyt na ktorym mam zajecie komornicze z pensji tzn co miesiac firma przelewa czesc mojej pensji do komornika i chodzi o to ze chcialbym zalozyc sobie konto w banku ale niewiem czy jak je zaloze to czy automatycznie jak cos na nim bedzie to komornik mi go nie zablokuje. Jak wyglada sprawa z czyms takim ??
Nie czegoś takiego "automatyczna blokada rachunku przez komornika".

Komornik powinien działać jedynie w oparciu o wniosek wierzyciela.
A wierzyciel przy składaniu wniosków egzekucyjnych winien mieć na uwadze treść :
Przepis prawny:
Art. 799. § 1. Wierzyciel może w jednym wniosku wskazać kilka sposobów egzekucji przeciwko temu samemu dłużnikowi. Spośród kilku sposobów egzekucji wierzyciel powinien zastosować najmniej uciążliwy dla dłużnika.
§ 2. Jeżeli egzekucja z jednej części majątku dłużnika oczywiście wystarcza na zaspokojenie wierzyciela, dłużnik może żądać zawieszenia egzekucji z pozostałej części majątku.

Cześć , to znowu ja z zapytaniem do was:) Chodzi o wartość przedmiotu sporu we wniosku przeciwegzekucyjnym.
Komornik w protokole zajęcia wpisał kwotę 900 zł (sam tak wycenił na oko) Natomiast na fakturze , którą zamierzamy dołączyć do wniosku jako dowód jest wyższa kwota.
To którą kwotę wpisać? Tą jaką ocenił komornik?

Dasiunia napisał:
Cześć , to znowu ja z zapytaniem do was:) Chodzi o wartość przedmiotu sporu we wniosku przeciwegzekucyjnym.
Komornik w protokole zajęcia wpisał kwotę 900 zł (sam tak wycenił na oko) Natomiast na fakturze , którą zamierzamy dołączyć do wniosku jako dowód jest wyższa kwota.
To którą kwotę wpisać? Tą jaką ocenił komornik?
Powinna to być wartość tej ruchomości.

Aha rozumiem, czyli taka wartość , która widnieje na paragonie czy fakturze, ale np. monitor był kupiony 5 lat temu, na dzień dzisiejszy ma mniejszą wartość niż ta z faktury...wrrr i znowu jakieś schody...takie to wszystko zawiłe...

Czy jest możliwa egzekucja z majątku/dochodu nabliższej rodziny (ojciec i brat mieszkający w Polsce) dłużnika, kiedy dłużnik pozostaje za granicą i deklaruje, że w Polsce nic nie ma? Chodzi o dług alimentacyjny.

Bedek napisał:
1. Różnicę.
2. Nie ma opłaty za umorzenie egzekucji. Natomiast trzeba będzie pokryć dotychczasowe koszty postępowania, które postanowieniem ustali komornik.

Czy mogę prosić o podanie podstawy prawnej?
Dziękuję za odpowiedź.

Witam

Sytuacja prawna jest następująca: K. w 1992 zgubił dowód osobisty (utrata została zgłoszona). Od 2004 roku do dzisiaj K. przebywa w ZK i nie korzystał z przepustek. W 2005 ktoś zaciągnął kredyt na dowód osobisty K. i oczywiście kredyt nie został spłacony. W 2007 sąd wydał nakaz zapłaty, który nigdy nie został doręczony K. W zeszłym roku komornik wszczął egzekucję komorniczą. Dopiero teraz K. dowiedział się o nakazie zapłaty. Czy przysługuje mu jakieś odwołanie? Czy może np. wnieść o przywrócenie terminu? Czy wtedy egzekucja komornicza zostanie wstrzymana?

Mam pytanie . Proszę mi powiedzieć czy komornik ma obowiązek spłacania wierzycielowi najpierw należności głównej , następnie odsetek czy też ma wolny wybór i może przesyłać jak chce . Jest to dla mnie ważne ponieważ wypłaciłem dosyć dużą kwotę a zobowiązanie moje wzrosło a nie zmalało . Dziękuje i pozdrawiam .

patkosss napisał:
Sytuacja prawna jest następująca: K. w 1992 zgubił dowód osobisty (utrata została zgłoszona). Od 2004 roku do dzisiaj K. przebywa w ZK i nie korzystał z przepustek. W 2005 ktoś zaciągnął kredyt na dowód osobisty K. i oczywiście kredyt nie został spłacony. W 2007 sąd wydał nakaz zapłaty, który nigdy nie został doręczony K. W zeszłym roku komornik wszczął egzekucję komorniczą. Dopiero teraz K. dowiedział się o nakazie zapłaty. Czy przysługuje mu jakieś odwołanie? Czy może np. wnieść o przywrócenie terminu? Czy wtedy egzekucja komornicza zostanie wstrzymana?
Może wnieść o przywrócenie terminu i wstrzymanie wykonania nakazu zapłaty.

Jednak nie jest to pytanie do komornika i w razie dalszych pytań proszę o założenie nowego wątku w dziale : prawo cywilne.

chudagosia napisał:
Mam pytanie . Proszę mi powiedzieć czy komornik ma obowiązek spłacania wierzycielowi najpierw należności głównej , następnie odsetek czy też ma wolny wybór i może przesyłać jak chce . Jest to dla mnie ważne ponieważ wypłaciłem dosyć dużą kwotę a zobowiązanie moje wzrosło a nie zmalało . Dziękuje i pozdrawiam .
Nie ma wolnego wyboru.
W pierwszej kolejności powinno nastąpić zaliczenie na należności uboczne : koszty, odsetki.

witam,
Nie wiem czy trafilem w dobre miejsce ze swoim pytaniem ale spróbuje.
Prosze mi powiedziec czy wierzyciel musi otrzymac swoje alimenty do dnia 10tego kazdego miesiaca czy tez musza byc one wysłane np poczta lub elektronicznie najpozniej 10tego by NIE mozna było dochodzic ich komorniczo za opoznienie?Wyrok sadu mówi "płatne do 10tego k.mca"ale jak to rozumiec?

Hieronim1969 napisał:
witam,
Nie wiem czy trafilem w dobre miejsce ze swoim pytaniem ale spróbuje.
Prosze mi powiedziec czy wierzyciel musi otrzymac swoje alimenty do dnia 10tego kazdego miesiaca czy tez musza byc one wysłane np poczta lub elektronicznie najpozniej 10tego by NIE mozna było dochodzic ich komorniczo za opoznienie?Wyrok sadu mówi "płatne do 10tego k.mca"ale jak to rozumiec?
http://forumprawne.org/prawo-rodzinne-opiekuncze/59570-alimenty-platne-do-10tego-tzn.html#post268954

Witam,
mam następujące, dosyc pilne pytanie i z góry dziękuje za odpowiedź:
ojciec ma dług, sprawa doszła juz do komornika, i teraz pytanie czy komornik może zając lokaty ustanowione na pełnoletnie dziecka, które nadal mieszka z rodzicami i nie ma zadnego dochodu?

Witam!
Czy jeżeli buduję do na kredyt hipoteczny pod zastaw właśnie tego budowanego domu - to czy komornik może go zająć czy nie bo do czasu spłacenia kredytu dom formalnie jest własnością banku?

begie napisał:
Witam,
mam następujące, dosyc pilne pytanie i z góry dziękuje za odpowiedź:
ojciec ma dług, sprawa doszła juz do komornika, i teraz pytanie czy komornik może zając lokaty ustanowione na pełnoletnie dziecka, które nadal mieszka z rodzicami i nie ma zadnego dochodu?
Na forum nie pomagamy - w celu obchodzenia prawa.

minrol napisał:
Witam!
Czy jeżeli buduję do na kredyt hipoteczny pod zastaw właśnie tego budowanego domu - to czy komornik może go zająć czy nie bo do czasu spłacenia kredytu dom formalnie jest własnością banku?
Nie bardzo rozumiem.
Różnica pomiędzy zastawem a hipoteką polega na tym, że hipoteka jest zabezpieczeniem na nieruchomości , natomiast zastaw jest zabezpieczeniem wierzytelności na ruchomości.
A zatem zastawu nie można ustanowić na nieruchomości, gdyż temu celowi służy hipoteka.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót