Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
alicja321
Tak, komornik, o ile wierzyciel o to wnioskował, może zająć rachunek bankowy w banku Y gdyż, tytuł wykonawczy, zgodnie z treścią art. 803 kpc, "stanowi podstawę do prowadzenia egzekucji o całe objęte nim roszczenie i ze wszystkich części majątku dłużnika, chyba że z treści tytułu wynika co innego."
Jeżeli zaś organ egzekucyjny nie zawiadomił o tym dłużnika, to nie dopełnił sowich obowiązków i może stanowić to podstawę do złożenia skargi na tą czynność. Pytanie tylko czy komornik faktycznie nie zawiadomił, czy może tylko dłużnik nie odebrał kierowanej do niego korespondencji?

Piotr06
Tak, nagroda jubileuszowa również podlega zajęciu.

mam pytanie czy komornik może przyjść do akademika??? Mam kilka kart kredytowych których nie spłacam bo nie mam z czego mam rente socjalna od grudnia mam zacząć pracę. Bank poinformował mnie że sprawę przekazał do komornika. Mam pytania
1) czy komornik może przyjść do akademika????
2) czy bank rzeczywiście przekazał sprawę do komornika czy do firmy windykacyjnej???
3) i co mogę zrobić żeby uniknąć zajęć komorniczych i komornika???
4) i czy komornik może zająć mi rentę socjalną???

Witam..moj maz ma lug w w ysokosci 7 tys zl za karte kreytowa w ge money banku. Umowa zostala wypowiedziana a my nie mielismy srodkow zeby splacic. Dzis zostanie zlozone pismo o sadu przez bank i mam pytanie jesli chodzi o komornika. Czy komornik zajmie pensje meza(zarabia 2700zl) i przez kilka miesiecy bedize pobieral z jego wynagrodzenia sume ktora splaci ten dlug czy przyjize do odmu? I co w sytuacji gdy telewizor i samochod mamy na kredyt i wlascicielem jest santander bank?. Pralka jest nam potrzebna bo mamy male dzecko chore. Co zrobi bank? I przez ile miesiecy moze pobierac komornik z wynagrodzenia meza? Czy kwota musi byc splacona jednorazowo?Czy sa jakies ramy czasowe jak dlugo moze sciagac komornik pensje i czy zostaniemy poinf o tym fakcie pisemnie? Czy w przypadku egzekucji warto porozmawiac z komornikiem i poprosic zeby zajal tylko wynagrodzenie albo wytlumaczyc sytuacje i poprosic o mozliwosc splaty jemu zaluzenia?

jak komornik się dorwie do wynagrodzenia, to nie wiadomo, kiedy to spłacicie;

pamietaj, że komornik pobiera 15%, a dodatkowo cały czas od należności lecą odsetki (tzw. przeterminowane 20% lub 30% w zależności od tego kiedy była podpisywana umowa kredytowa);

raczej ruchomości komornik nie zajmie;

no, nie powinienem się wtrącać, do Waszysch srpaw komorniczych, jak prazepisu nie przeczytam;
ale reszta jest aktualna;p

p.s. skąd komornik ustala wysokość odsetek od kredytów przeterminowanych, tych bankowych? wprowadza zmiany na czyjś wniosek, czy ma te dane z jakiś źródeł?

Mam pytanko - kiedyś dostałam mandat który zapłaciłam po miesiącu, po kolejnym miesiącu dostałam informację iż moje konto jest zajęte przez komornika, za ww mandat...poszłam narobilam krzyku i się okazało....że pomyłka bo jakaś Pani Wanda zapomniała przekazać do pani Joli listy i tak się jakoś pomyliły....ale mniejsza z tym....
zmierzam do tego, iż komornik zajął alimenty mojego syna.....czy alimenty zostały zgodnie z prawem zajęte? Czytałam ze to wina banku iż udostępnił środki w postaci alimentów komornikowi ponieważ alimenty nie moga być zajęte przez komornika

no i dobrze czytasz;

jeżeli pobrał i nie chce oddać, to ponosi on odpowiedzialność odszkodowawczą, jak kazdy inny co coś spartaczył

rafal_26 napisał:
no, nie powinienem się wtrącać, do Waszysch srpaw komorniczych, jak prazepisu nie przeczytam;
ale reszta jest aktualna;p

p.s. skąd komornik ustala wysokość odsetek od kredytów przeterminowanych, tych bankowych? wprowadza zmiany na czyjś wniosek, czy ma te dane z jakiś źródeł?
A wtrącaj się, przecież zawsze ew. drobne niedokładności można sprostować ;)

Generalnie wysokość odsetek wynika z treści tytułu wykonawczego. Jeżeli od należności głównej mają być naliczane odsetki ustawowe lub umowne równe wielokrotności odsetek lombardowych, to komornik sam, bez wniosku wierzyciela, koryguje ich wartość z chwilą gdy ulegają zmianie. Jeżeli są wskazane odsetki umowne w wysokości stałej x%, to takie odsetki będą naliczane. Gdy zaś w BTE jest zapis (i sąd go "przyklepie"), że mają być naliczane odsetki umowne o wartości zmiennej ustalanej przez bank, to po stronie wierzyciela jest zawiadamianie komornika o każdej ich zmianie.

no, cudownie, to już wiem dlaczego się nie mogłem doliczyć należności;p

rozwiązanie jest cudowne, to chyba dlatego Sn się ostatnio wkurzył na te odsetki przyszłe i nawet przy nowych umowach z lombardowych zakazał nadawania klauzuli w tej części, tyle że SN swoje, a okręg u mnie swoje;

kiedyś właśnie eksperymentalnie napisałem post. z odmową nadania w części tych odsetek ustalanych uchwałami zarządu i bank o dziwo nie skarżył się; więc chyba to jest rozwiązanie, aby nie robić problemów w przyszłości;

Nie ma chyba komornika w tym kraju, który informuje pisemnie dłużnika o wizycie :)

nie no dostałam liścik ze się zjawi ale nie ma dnia napisanego tylko że przyjdzie. i jestem ciekawa ile mu to zajmie dojście do mnie :)

Witam,
mam ogromny dług ,około 400 tys zł; oczywiscie nie mam tych pieniędzy i stąd moje pytanie czy mogę prosić komornika o rozłożenie tej kwoty na raty? Na jak długi maksymalnie okres może mi je rozłożyć?
Czy mój dług cały czas "rośnie"?
Z góry dziękuję za odpowiedż

ala200 napisał:
Witam,
mam ogromny dług ,około 400 tys zł; oczywiscie nie mam tych pieniędzy i stąd moje pytanie czy mogę prosić komornika o rozłożenie tej kwoty na raty? Na jak długi maksymalnie okres może mi je rozłożyć?
Czy mój dług cały czas "rośnie"?
Z góry dziękuję za odpowiedż
ad.1
Komornik niczego nie może rozłożyć na raty, takie uprawnienie ma tylko wierzyciel. Można oczywiście próbować pertraktować na temat sposobu spłaty zadłużenia, np. zaproponować dobrowolne wpłaty zamiast zajmowania wynagrodzenia, ruchomości, konta itp. Obawiam się jednak, że w przypadku tak dużego zadłużenia będzie to trudne do przeforsowania, no chyba, że będzie Pani w stanie to spłacić w np. w dwóch-czterech miesięcznych ratach. Nie ma się jednak co łudzić, jeżeli komornik ma wniosek o przeprowadzenie egzekucji z nieruchomości, to na pewno od tego nie odstąpi i przynajmniej dokona jej zajęcia.

ad.2
Nigdzie taki maksymalny okres nie jest określony, można więc przyjąć, że jest on uzależniony tylko od limitu cierpliwości wierzyciela.

ad.3
Jeżeli naliczane są odsetki (a podejrzewam niestety, że tak), to oczywiście, że rośnie.

mam pytanie moja znajoma mieszka ze swoim mężem u jego matki. Ona ma rente a on normalna wypłate z zakładu pracy. jego mama przez jakis czas nie płaciła za mieszkanie i komornik zapukała do drzwi i teraz pobiera jej z renty i jemu z wypłaty kase za jej długi nie orjetnuje sie czy jej tzn. tesciowej tez jakas kase pobieraja. moje pytanie brzmi czy jest to mozliwe ze wszystkim trzem pobira komornik kase?

Jeżeli cała trójka jest w tytule wykonawczym a wierzyciel wniósł o prowadzenie egzekucji z wynagrodzenia, renty/emerytury to tak.

I to nie jest tak, że to jest tylko dług matki/teściowej.

oki dzieki ale najprawdopodobniej sa w tytule wykonawczym skoro są zameldowani

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót