Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
kufelek007 napisał:
PS Na te pytania już jest odpowiedź na forum.
Oj i to zapewne, co najmniej w kilku miejscach ;)
kufelek007, też tak masz, że jak widzisz kolejne pytanie o możliwość zajęcie ruchomości w mieszkaniu mamy/taty/brata/konkubiny/córki/koleżanki/siostry/stryjenki/wuja/dziadka itp. oraz o to jakim prawem i co można z tym zrobić, to słabniesz? ;) (taka mała dygresja)

kufelek007 napisał:
1. tak
2. tak - zajmuje 100%

PS Na te pytania już jest odpowiedź na forum.

Jak to 100%, a jeżeli dla kogoś jest to jedyne źródło utrzymania? Przecież mnóstwo osób jest teraz zatrudnianych na podstawie takiej umowy.

P.S. Przepraszam, może była, ale tyle tu tego...

Proszę przedstawić komornikowi to pismo od banku - na jego podstawie powinien wstrzymać się z potrącaniem z wynagrodzenia. A jeśli już potrąci - wtedy może Pani żądać zwrotu od tego podmiotu (komornika albo banku), do którego te pieniądze zostały przelane.

kunia napisał:
Jednak, zanim bank to do komornika dośle minie pewnie trochę czasu. Pytanie czy do tego czasu jest sposób na ochronę mojej wypłaty przed egzekucją.

Jeśli do egzekucji dojdzie, to w jaki sposób będę mogła odzyskać zajęte pieniądze?

Sorry, powyższa odpowiedź była na to zacytowane pytanie.

zygmunt_junior - proszę nie pisać postu pod postem i korzystać z czasowej opcji "edytuj".

bedek pytanie do Ciebie
czy z komornikiem mozna sie dogadac ze bedzie mu samemu raz w miesiacu wysylac jakas kwote w zamian za to on nie zajmie mi konta???

Witam mam problem,posiadam własnościowe mieszkanie ,zameldowana jest u mnie osoba niespokrewniona ze mną prowadził kiedyś działalność gospodarczą i ma zaległości w ZUS(obecnie pracuje na etacie i zarabia najniższa krajową) ZUS posłał do pracodawcy zawiadomienie o zajeciu wynagrodzenia lecz jest to niewykonalne ze względu na niskie zarobki.Spodziewam się wizyty komornika.Nie prowadzimy wspólnego gospodarstwa ,wszystko co jest w mieszkaniu należy do mnie całym majatkiem znajomego są jego rzeczy osobiste.Czy komornik ma prawo zarekwirować mój dobytek ? czy muszę udowodnić ,że wszystko w moim domu jest moje?

witam serdecznie
otrzymałam list o wizycie państwa komorników w moim domu. Co mogą mi zabrać?. mieszkam z rodzicami, mieszkanie jest ich własnością i także rzeczy znajdujące sie w tym mieszkania sa ich wlasnością, mam pokój w którym znajdują się meble, telewizor wieża i komputer. Telewizor i wieża mama wzięła mi na raty. natomiast tylko komputer jest zakupiony prze zemnie ale też na raty które obecni spłacam. Niestety leczę się obecnie ponieważ jestem nałogową hazardzistką i dlatego mam teraz problemy z komornikiem. Czego moge sie spodziewać po takiej wizycie? może uciec stąd ?

martamach, krychna odpowiedzi na Wasze pytania były w tym dziale udzielane już wielokrotnie, wystarczy trochę poszukać! Np.
lokata napisał:
art. 845 par.2 kpc stanowi między innymi, iż komornik może dokonać zajęcia ruchomości będących we władaniu dłużnika nie wspomina zaś o tym, że mają być one jego własnością.
To nie komornik ma Ci udowadniać, że coś jest lub nie jest Twoją własnością. Komornik przychodzi do miejsca zamieszkania dłużnika/miejsca prowadzenia działalności gospodarczej i zajmuje to co tam się znajduje, gdyż domniemywa się, że ruchomości tam się znajdujące są we władaniu dłużnika. Osoby trzecie (np. Ty lub Twoja Mama) mogą zaś po zajęciu chronić swoje prawa poprzez złożenie do sądu powództwa przeciwegzekucyjnego (art. 841 kpc) i/lub wezwać wierzyciela do złożenia komornikowi wniosku o umorzenie egzekucji z ruchomości, które stanowią jej własność. A jak udowodnić swoje (a nie dłużnika) prawa do zajętej rzeczy? Wszelkimi dostępnymi dowodami tzn. rachunkami, zeznaniami świadków itp.

a czy moze sie sfendac po kojach moich rodziców.
wsumie nie jest to moje mieszkanie - nie jest moja własnością.

Mój maż dostał dziś wypłate w wysokości 791,67zł bank zablokował mu 785,00zł,zostało nam tylko 6,67zł dostępnych środków na koncie do następnej wypłaty,podejżewamy że może to być komornik ponieważ zalegamy z ratami,czy może tak postąpić?Chce dodać że mąż ma umowe zlecenie i nie ma stałych godzin pracy,różnie pracuje,czy komornik może bez zawiadomienia zabrac nam prawiewszystko?

Pytanie do komornika

Czy komornik banku X może bez poinformowania dłużnika zająć wszystkie
środki na koncie banku Y ? Z tego co mi wiadomo to tylko ZUS i US może
bez wyroku zająć konto. I czy dłużnik bez żadnych dochodów i będąc
bezrobotnym (dodatkowo bez prawa do zasiłku) może wstrzymać egzekucję
lub ją w jakiś sposób ograniczyć ?

środki na koncie banku Y ? Z tego co mi wiadomo to tylko ZUS i US może
bez wyroku zająć konto. I czy dłużnik bez żadnych dochodów i będąc
bezrobotnym (dodatkowo bez prawa do zasiłku) może wstrzymać egzekucję
lub ją w jakiś sposób ograniczyć ?

alicja321 napisał:
środki na koncie banku Y ?
Przykro mi, ale nic z tego pytania nie zrozumiałam, można trochę jaśniej?

Sam fakt, że jest się bezrobotnym bez prawa do zasiłku, nie jest przesłanką do wstrzymania czy ograniczenia egzekucji.

Chodzi mi o to, że mam niespłacony niewielki kredyt w banku x i komornik tego banku zajął mi środki na innym koncie w innym banku bez mojej wiedzy.

Wypłata jubileuszówki a zajęcie komornicze.
Witam, na dniach spodziewam sie otrzymania nagrody jubileuszowej. Do tej pory mam zajecie komornicze na pensji. Czy wypłata, nagroda owa bedzie równiez podlegała zajeciu? Oczywiscie licze sie z tym,ze bierzaca pensja tak, ale chodzi mi o owe 2 dodatkowe wypłaty,które stanowią nagrodę za 30 lat pracy.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót