Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Bedek napisał:
Prawa osobistego nie można zająć.
Natomiast można zająć każde majątkowe prawo zbywalne.

Z jakiego tytułu jest wierzytelność ?

Dluznik ma czlonkostwo w klubie fitness, zaplacone z gory za rok od 2.01.2009 do 2.01.2010. To czlonkostwo kosztowalo 10.000 złotych. Oczywiscie faktura jak jest na ojca dłużnika, a zapłacono kartą ojca. Jednakże członkostwo wystawione jest na imię dłużnika. Czy to nie jest wierzytelność? I jeśli tak, to czy należy ona do dłużnika, czy do jego ojca? Bo jakby była dłużnika to bym doprowadziła może do jej zajecia...

jagodka78 napisał:
Jestem wierzycielka. Dluznik moj prawomocnym wyrokiem ma mi zaplacic 40.000zł wraz z odsetkami i zasadzonymi kosztami (obecnie ok. 74.000) zł.
Moje pytanie dot. w/wym wierzytelności.

Bedek napisał:
Moje pytanie dot. w/wym wierzytelności.

W/w wierzytelność (ok. 40.000) została zasądzona tytułem zwrotu pożyczki na podstawie wezwania do zapłaty oraz uznania długu przez dłużnika (który nota bene jest hazardzistą).

Bedek chyba sie nie rozumiemy. skoro ważna jest siedziba spółki to oznacza, iz bank nie działał zgodnie z prawem, gdyż komornik ma postanowienie z inną miejscowością siedziby np. X a spolka posiada siedzibę Y taka jest również W KRS. i Y również podana jest w banku, który mimo to przelał pieniądze. dlatego pytam jakie wymagania ma bank wobec komornika , żeby zajęcie uznać za ważne.
Pozdrawiam

Paulinka - osobę prawną identyfikują te dane, które są niezmienne - tj. KRS, REGON, NIP. Nie są natomiast identyfikatorami siedziba spółki czy choćby jej nazwa - są to elementy zmienne, nie mające wpływu co do zasady na same obowiązki osoby prawnej (obrazowo-zmiana siedziby czy nazwy nie powoduje, że dług znika). Podobnie jak osoba fizyczna zmieni adres, nie zmienia PESELU i po nim się ją identyfikuje. Komornik na postanowieniu (tytule wykonawczym), na podstawie którego działa, nie ma siedziby, bo nie ona jest ważna. Ma nazwę - której notabene zmiana w toku egzekucji nie ma już wpływu na nią.
Moim zdaniem bank postąpił prawidłowo.

Jagodka-pogódź się z tym, ze chwilowo nic nie zrobisz. Te obrazy nawet możnaby zająć - ale zapewne po to była pisana umowa użyczenia, by w razie zajęcia wystąpić do Sądu o ich zwolnienie spod egzekucji-niepotrzebne koszty.
Pilnuj przerywania biegu przedawnienia i daj jasno do zrozumienia, że nie odpuścisz i będziesz czekać choćby do objęcia spadku po tych bogatych rodzicach.

Jagodka
A czy komornik kiedykolwiek przeszukał odzież dłużnika? Skoro jest taki kasiasty to może jakieś "grosze" by się znalazły po kieszeniach?
A czy czasem przy PPE podobnie jak przy każdym innym postępowaniu strony przegranej nie obciąża się kosztami jeżeli przy pierwszej czynności uzna roszczenie lub nie da powodu do wytoczenia powództwa? Niech komornik zajmuje, a ty zwalniaj. Zmobilizuj rodziców dłużnika do kroków prawnych, może na odczepnego spłacą za syna.
Zgadzam się z Kolor, pilnuj terminu przedawnienia, okrutne, ale nikt nie żyje wiecznie(egzekucja z działu spadku podejrzewam, że będzie konieczna).
Wyjawienie majątku też może być formą represji, zwłaszcza jeśli dłużnik będzie się uchylał.

aksr napisał:
Jagodka
A czy komornik kiedykolwiek przeszukał odzież dłużnika? Skoro jest taki kasiasty to może jakieś "grosze" by się znalazły po kieszeniach?
A czy czasem przy PPE podobnie jak przy każdym innym postępowaniu strony przegranej nie obciąża się kosztami jeżeli przy pierwszej czynności uzna roszczenie lub nie da powodu do wytoczenia powództwa? Niech komornik zajmuje, a ty zwalniaj. Zmobilizuj rodziców dłużnika do kroków prawnych, może na odczepnego spłacą za syna.
Zgadzam się z Kolor, pilnuj terminu przedawnienia, okrutne, ale nikt nie żyje wiecznie(egzekucja z działu spadku podejrzewam, że będzie konieczna).
Wyjawienie majątku też może być formą represji, zwłaszcza jeśli dłużnik będzie się uchylał.

Dziekuje pieknie za informacje!

Komornik do tego czlowieka w ogole jeszcze nie wszedl, ani nie doreczyl papierow. Nic. W polowie 2005 roku dostalam prawomocny wyrok, a dopiero teraz udalo mi sie ustalic adres zamieszkania dluznika.

Powiem komornikowi zeby zarzadzil przeszukanie odziezy, ale obawiam sie ze nic tam nie znajdzie - z teo co wiem to koles placi za wszystko karta kredytowa ojca.

Dwa lata temu zlozylam tez pozew o wyjawienie majatku i sad dopiero na poczatku grudnia doreczyl skutecznie dluznikowi wezwanie na rozprawe, wiec to wyjawienie dopiero przed nim. Tylko czy ono realnie cos da? Bo pewnie bedzie tak, ze on powie, ze nic nie ma...

Jesli chodzi o wspolprace rodzicow to nie ma na to co liczyc - oni twierdza, ze to sprawa miedzy mna a ich synem i ze nie sa strona. A spadek, to nie wiem, czy przypadkiem oni tego nie przekaza na jakas spolke offshore czy cos - ostatnio syn wyslal do mnie mecenasa (bardzo znany prawnik) tej rodziny, ktory sugerowal mi zeby o sprawie zapomniec, bo nic nie uzyskam, a tylko moge sie narazic na koszty i nieprzyjemnosci... podobno oni poczynili kroki, zeby syn nie otrzymal spadku tylko jakos dyskretnie bedzie kontrolowal spolke offshore, ktora bedzie posiadala caly majatek - nie wiem czy dobrze zrozumialam.

Poza tym z tego co wiem, to oni wlasnie w ten sposob sprawuja kontrole nad swoim majatkiem - z jakiegos holenderskiego raju podatkowego, czy z czegos podobnego.

Mam jeszcze jedno pytanie: podejrzewam ze dluznik moze miec jakis majatek za granica (moze w unii europejskiej ale najprawdopodobniej w usa) - czy jest sposob zeby do tego dojsc?

Tak naprawde to ja bym mu te odsetki i koszty umorzyla, moze nawet czesc kwoty glownej gdyby mi tylko zechcial zaplacic...

Zajecie wynagrodzenia

Witam,
Mam niespłacony dług:
1500 grzywna
4000 Firmia telekomunikacyjna
Co miesiac ,po odliczeniu pozyczki i swiadczeń z pracy otrzymywałem ok 1500,w tym miesiacu dostalem 216 pln,komornik zajął ponad 1200pln,moje pytanie brzmi :ile moze max. zająć komornik??

norbert75 - odpowiedź brzmi ... POSZUKAJ na forum !!!
temat był już wiele razy wyjaśniany :mad:

Michu przeszukalem forum i znalazlem ze komornik moze zajac 50% wynagrodzenia,nijak ma sie to do mojej sytuacji,nie wiem czy komornik zajal pensje zgodnie z prawem czy nie??Bardzo prosze o odpowedź,z gory dziekuje.

Niewiele norbert75 napisałes o swojej sytuacji ale podejrzewam, że u ciebie rozbija sie o ta pożyczkę o której wspomniałeś.
Zakład potrąca na poczet grzywny i firmy tele. 50% nie więcej niż do kwoty minimalnego wynagrodzenia i z tego potrąca pożyczkę(jak rozumiem pracowniczą).
Jeżeli wytlumaczenie jest inne prawdopodobnie zakład potrąca za dużo.
Poza tym masz zapewne odpis zajęcia wynagrodzenia i wiesz jakie wytyczne wskazał komornik Pracodawcy.
Przeważnie to zakład pracy źle potrąca. Idź do księgowości i wyjaśnij.

Witam wszystkich forumowiczów!
Mam pytanie i może ktoś będzie umiał mi udzielić informacji na ten temat...
Sprawa dotyczy zablokowania mojego konta osobistego przez komornika. Na początku grudnia komornik zablokował moje konto bankowe o czym dowiedziałam się przypadkiem chcąc skorzystać z bankomatu. Równocześnie zostało wysłane pismo do pracodawcy z decyzją o zajęciu wynagrodzenia. Pracodawca odpowiedział komornikowi wysyłając pismo z informacją jak przebiegać będą spłaty zadłużenia. Na dzień dzisiejszy sytuacja wygląda następująco ; mam zablokowane konto na które wpłynęła wyplata oraz alimeny, nie mogę jednak z niego korzystać. Jestem pozbawiona środków do życia a samotnie wychowuję dwójkę dzieci. Kiedy skontaktowałam się z kancelarią komorniczą Pani uprzejmie poinformowała mnie że załatwi sprawę odblokowania konta od ręki tzn wyśle odpowiednie pismo do banku. Wszyscy wiemy jak działa poczta może to trwać nawet dwa tygodnie . Czy ktoś może mi powiedzieć czy takie działanie komornika jest zgodne z prawem ??? czy to jest możliwe żeby pozbawić kogoś wszelkich środków do życia????

Mona36, możesz wybrać napewno alimenty bo są zwolnione z egzekucjii tak jak wszelkie świadczenia rodzinne.Pieniędzy nie wybierzesz jednak w bankomacie ani w agencjii danego banku tylko musisz udać się do najbliższego oddziału.Ja miałam to samo.Na piśmie od komornika miałam taką informację:"UWAGA:ograniczenia z art 829 & 5kpc,art 831 &1 i &2 oraz art 833 kpc w związku z art 87 Kodeksu Pracy - obowiązuje"

:Art. 829. Nie podlegają egzekucji:
5) u dłużnika pobierającego periodyczną stałą płacę - pieniądze w kwocie, która odpowiada nie podlegającej egzekucji części płacy za czas do najbliższego terminu wypłaty, a u dłużnika nie otrzymującego stałej płacy - pieniądze niezbędne dla niego i jego rodziny na utrzymanie przez dwa tygodnie;

Art. 831. § 1. Nie podlegają egzekucji:
1) sumy i świadczenia w naturze wyasygnowane na pokrycie wydatków lub wyjazdów w sprawach służbowych;
2) (738) sumy przyznane przez Skarb Państwa na specjalne cele (w szczególności stypendia, wsparcia), chyba że wierzytelność egzekwowana powstała w związku z urzeczywistnieniem tych celów albo z tytułu obowiązku alimentacyjnego;

Art. 833. (741) § 1. Wynagrodzenie ze stosunku pracy podlega egzekucji w zakresie określonym w przepisach Kodeksu pracy.

Kodeks Pracy: Art. 87. § 1. Z wynagrodzenia za pracę - po odliczeniu zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych - podlegają potrąceniu tylko następujące należności:
1) sumy egzekwowane na mocy tytułów wykonawczych na zaspokojenie świadczeń alimentacyjnych,
2) sumy egzekwowane na mocy tytułów wykonawczych na pokrycie należności innych niż świadczenia alimentacyjne,
3) zaliczki pieniężne udzielone pracownikowi,
4) kary pieniężne przewidziane w art. 108.
§ 2. Potrąceń dokonuje się w kolejności podanej w § 1.
§ 3. Potrącenia mogą być dokonywane w następujących granicach:
1) w razie egzekucji świadczeń alimentacyjnych - do wysokości trzech piątych wynagrodzenia,
2) w razie egzekucji innych należności lub potrącania zaliczek pieniężnych - do wysokości połowy wynagrodzenia.
§ 4. Potrącenia, o których mowa w § 1 pkt 2 i 3, nie mogą w sumie przekraczać połowy wynagrodzenia, a łącznie z potrąceniami, o których mowa w § 1 pkt 1 - trzech piątych wynagrodzenia. Niezależnie od tych potrąceń kary pieniężne potrąca się w granicach określonych w art. 108.
§ 5. Nagroda z zakładowego funduszu nagród(3) oraz należności przysługujące pracownikom z tytułu udziału w zysku lub w nadwyżce bilansowej podlegają egzekucji na zaspokojenie świadczeń alimentacyjnych do pełnej wysokości.
§ 6. Rada Ministrów określa w drodze rozporządzenia kwoty wynagrodzenia wolne od potrąceń z tytułów wymienionych w § 1 pkt 2-4.
§ 7. Z wynagrodzenia za pracę odlicza się, w pełnej wysokości, kwoty wypłacone w poprzednim terminie płatności za okres nieobecności w pracy, za który pracownik nie zachowuje prawa do wynagrodzenia.

Funia dziekuję bardzo za informacje, niestety po kolejnym dniu walki z instytucjami sytuacja wyglada beznadziejnie. Pieniadze dalej mam zablokowane w banku ponieważ pomimo tego iż komornik zwolnił alimenty i pobory to nie mogę nadal korzystać z moich pieniędzy. Dzieje się się tak w przypadku gdy posiadacz rachunku ma również linię debetową . Kwota która wpłynęła nie pokrywa w całości przyznanengo debetu więc bank uznał pieniądze jako swoje. Nie będę mogła ich wypłacić dopóki komornik calkiem nie zniesie blokady a tego zrobić nie chcą pomimo tego iż dostali już częsciawą kwotę na spłatę wierzytelności z mojej pensji. Nikogo nie obchodzi że nie mam za co żyć ,pani w banku mówi że ktoś zrobił mi krzywdę taką decyzją a u komornika mówią że wykonują polecenie wierzyciela i że mogę złożyć skargę na czynnosci komornika. Wszystko ładnie tylko ze skargę trzeba opłacić 100 zł a termin składania to 7 dni od wszczęcia postpowania a konto zablokowali w grudniu. I jak tu wygrac z biurokracją?:mad:

wiem że Polska to dziwny kraj i nie wszystko musi być logiczne ale z czystej ciekawości Panowie Komornicy chciałbym wiedzieć dlaczego w przypadku gdy prowadzona jest postępowanie egzekucyjne (alimenty) od kwoty zajęcia pobierane jest 8%+koszt przelewu dla wierzyciela(trzeba ścigać dłużnika) a dobrowolna wpłata(do wierzyciela) ponosi za sobą koszty 15%+koszt korespondencji 5,50zł??? biorąc pod uwage nakład pracy powinno być wręcz odwrotnie-no chyba że są na to przewidziane jakieś widełki i jest to sposób na wyrażenie swojego niezadowolenia ???

Komornik zejdzie gdy będzie cała należność ściągnięta.Bank napewno cofnie ci debet.Niestety musisz przeżyć.

Blokada konta bankowego

Mam taki problem, komornik zajął część mojego wynagrodzenia z
wypłaty za prace ( praca jest o umowę o prace ) po za tym zajął mi
konto bankowe.Chciałam sie dowiedzieć czy moge jakąś kwote z rachunku
(ROR) wypłacić czy zostałam bez środków do życia. Kwota jaka zarabiam
(na ręke) to ok 1400zł z czego 500 zł mam potrącane w zakładzie pracy
a reszta idzie na rachunek bankowy.

krzysiekjx1 napisał:
wiem że Polska to dziwny kraj i nie wszystko musi być logiczne ale z czystej ciekawości Panowie Komornicy chciałbym wiedzieć dlaczego w przypadku gdy prowadzona jest postępowanie egzekucyjne (alimenty) od kwoty zajęcia pobierane jest 8%+koszt przelewu dla wierzyciela(trzeba ścigać dłużnika) a dobrowolna wpłata(do wierzyciela) ponosi za sobą koszty 15%+koszt korespondencji 5,50zł??? biorąc pod uwage nakład pracy powinno być wręcz odwrotnie-no chyba że są na to przewidziane jakieś widełki i jest to sposób na wyrażenie swojego niezadowolenia ???
Pytanie nie do komorników - tylko do Ustawodawcy !

Atenaa76 napisał:
Mam taki problem, komornik zajął część mojego wynagrodzenia z
wypłaty za prace ( praca jest o umowę o prace ) po za tym zajął mi
konto bankowe.Chciałam sie dowiedzieć czy moge jakąś kwote z rachunku
(ROR) wypłacić czy zostałam bez środków do życia. Kwota jaka zarabiam
(na ręke) to ok 1400zł z czego 500 zł mam potrącane w zakładzie pracy
a reszta idzie na rachunek bankowy.
Wątek był już na forum (opcja : szukaj ) - ale przypominam :
Art. 54. 1. Środki pieniężne znajdujące się na rachunkach oszczędnościowych, rachunkach oszczędnościowo-rozliczeniowych oraz na rachunkach terminowych lokat oszczędnościowych jednej osoby, niezależnie od liczby zawartych umów, są wolne od zajęcia na podstawie sądowego lub administracyjnego tytułu wykonawczego do wysokości trzykrotnego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw, bez wypłat nagród z zysku, ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego za okres bezpośrednio poprzedzający dzień wystawienia tytułu wykonawczego.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót