Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
aagnesz napisał:
czy w takim wypadku komornik ma prawo zabrac rzeczy ktore wraz z domem naleza do siostry?
i czy ewentualny brak mozliwosci sciagniecia zadluzenia moze przejsc na nas czyli na dzieci skoro my z tym kredytem nie mamy nic wspolnego? z gory dziekuje za porade:)
1. Komornik może zająć ruchomości (rzeczy) będące we władaniu(współwładaniu ) dłużników.
2. tak - po śmierci rodzica.

peters napisał:
komornik może zająć konto, jednak jeśli umowa nie jest skonstruowana inaczej, to ani komornik, ani właściciel konta nie skorzysta ze zdeponowanych tam pieniędzy dopóki stan konta nie przekroczy kwoty o której wyżej. Wtedy nadwyżka zostanie przekazana na konto komornika.

Co do przedmiotów codziennego użytku (urządzenia domowego) chodzi o ubrania, rzeczy osobiste wyłączone spod egzekucji, pralka, kuchenka, lodówka, kuchenka mikrofalowa, etc., meble - chyba że to antyki, dokumenty, obrączka, odznaczenia, ordery, itd.
Do przedmiotów codziennego użytku nie wlicza się takich rzeczy jak telewizor, kino domowe, komputer, laptop i inne fajne wartościowe rzeczy.

Peters opanuj się bo momentami żal czytać.
Z twojego wywodu o współwłasności ułamkowej nic nie zrozumiałem. Jeszcze na siłę to przewłaszczenie wcisnąłeś(co ma przewłaszczenie na zabezpieczenie w czystej postaci do współwłasności?).

Co do rachunku bankowego-skoro coś jest wolne od egzekucji do jakiejś wysokości to jest wolne i bank powinien wypłacić środki do wysokości w ustawie ustalonej. Jeżeli środki miały by kwitnąć na rachunku to to by się nazywał depozyt a nie kwota wolna od zajęcia. Ale fakt, banki robią różnie.

Co do przedmiotów codziennego użytku-opisywanie tak jak ty to zrobiłeś nie ma sensu bo co podlega egzekucji za każdym razem decyduje Komornik.
Odpowiedz:
-jak będzie 5 wypasionych pralek albo mikrofal co tańczą i śpiewają to będą podlegać egzekucji?
-a jak ktoś prowadzi działalność gospodarczą polegającą wyłącznie na pracy w internecie i nie ma innego komputera niż laptop to czy ta "fajna wartościowa rzecz" podlega egzekucji?
Mnożyć dalej?

birdies napisał:
Kod:
Może. 
A na jakiej podstawie zostało umorzone wcześniej postępowanie egzekucyjne ?
Dlatego,że wtedy nie pracowałam.Teraz mam prace a jakaś firma windykacyjna(inna niż poprzednio)wysyła mi pisemka strasząc egzekucją komorniczą.
Tzn, wcześniejsza - była bezskuteczna.
Mogą wszcząć ponownie egzekucję.
Jak masz pracę - to teraz będzie pewnie skuteczna :o

sytuacja przedstawia się następująco: dostałem list z zawiadomieniem o przejęciu ruchomości, samochodu, nie ma w liście zaznaczonego, ze jest to tytuł wykonawczy, ani klauzuli, więc, jeżeli będę w dalszym ciągu spłacać dług jest możliwość odstąpienia od zajęcia???

malwina0108 napisał:
sytuacja przedstawia się następująco: dostałem list z zawiadomieniem o przejęciu ruchomości, samochodu, nie ma w liście zaznaczonego, ze jest to tytuł wykonawczy, ani klauzuli, więc, jeżeli będę w dalszym ciągu spłacać dług jest możliwość odstąpienia od zajęcia???
Po to właśnie jest zajęcie - aby dłużnik spłacił dług.
Zostanie zwolnione po spłacie, lub ew. na wniosek wierzyciela.

właśnie nie o zajęciu, a o przejęciu, ale chcę wiedzieć czy sytuacja jest odwracalna, czy jeżeli będę spłacać zaległość???

jeżelimamzajęcie a potem sięzgłosi wirzyciel x i wirzyciel y iwierzyciel z to jak to egzekfuje komornik od kwoty czy od kolejności czy jak mam zajętą pensje to po spłacie wirzyciela następujespłata drugiego itd

andypol - na tak niechlujnie napisane posty nie odpowiadam :cool:

Witam. Moje pytanie dotyczy następujacego stanu faktycznego:komornik dokonal zajęcia rachunku bankowego i doknał zaksięgowania wpłaty na swoim koncie 2 wrzesnia po czym niezwlocznie przekazal kwote na rachunek wierzyciela ( po potrąceniu kosztów egz). 4 wrzesnia dłuznik dobrowolnie spełnił całe swiadczenie.9 wrzesnia komornik zostal zawiadomiony o dobrowolnym spelnieniu swiadczenia (po tym jak juz przekazal kwotę wierzycielowi).Postępowanie egz. zotało zakończone na skutek wniosku wierzyciela o umorzenie postępowania (w wyniku zapłaty przez dłuznika).Komornik zwrócił do wierzyciela o zwrot kwoty dłuznikowi która od niego otrzymał. Dłużnik wniósl skarge na czynności komornika. Dotyczyła ona kosztów egzekucyjnych(oplaty stosunkowej-wg dluznika nie naleznej), których wg dłuznika komornik nie powinien pobrać.Dłużnik wniósl o zwrot kwoty wraz z kosztami egz od komornika. Skraga jest zasadna czy sąd powinien oddalic? Na jakiej podstawie? z gory dziekuje za pomoc:)

Mam pewien problem: mam na sobie komornika i jestem panna, niedlugo zas wychodze za maz i sie zastanawiam czy komornik bedzie mial prawo zajac mego meza np konto w celu sciagniecia moich dlugow?? Czy dlugi zaciagniete za czasow panienstwa pozostaja moimi prywatnymi dlugami?? I jesli ma takie prawo to co mozna zrobic zeby ochronic meza przed takowa niespodzianka?? Moze rozdzielnosc majatkowa podpisac?? Prosze o rade.

przepraszam za tak napisany post chodzi mi oto gdy zgłosi się kilku wierzycieli w jakiej kolejności jest dokonywana egzekucja czy pokolei czy też dzielona jest na wszystkich po trochu iczy firma windykacyjna ma prawo zająć majątek np: telewizor, gdy miałem kredyt gotówkowy.

mlodyyy22 napisał:
. Dłużnik wniósl skarge na czynności komornika. Dotyczyła ona kosztów egzekucyjnych(oplaty stosunkowej-wg dluznika nie naleznej), których wg dłuznika komornik nie powinien pobrać.Dłużnik wniósl o zwrot kwoty wraz z kosztami egz od komornika. Skraga jest zasadna czy sąd powinien oddalic? Na jakiej podstawie? z gory dziekuje za pomoc:)
No pewnie - komornik powinien za darmo pracować.
Skarga oczywiście nie jest zasadna. Art. 770 kpc.

magban napisał:
Mam pewien problem: mam na sobie komornika i jestem panna, niedlugo zas wychodze za maz i sie zastanawiam czy komornik bedzie mial prawo zajac mego meza np konto w celu sciagniecia moich dlugow?? Czy dlugi zaciagniete za czasow panienstwa pozostaja moimi prywatnymi dlugami?? I jesli ma takie prawo to co mozna zrobic zeby ochronic meza przed takowa niespodzianka?? Moze rozdzielnosc majatkowa podpisac?? Prosze o rade.
1.nie
2.tak
3.-
4. nie konieczna

andypol napisał:
przepraszam za tak napisany post chodzi mi oto gdy zgłosi się kilku wierzycieli w jakiej kolejności jest dokonywana egzekucja czy pokolei czy też dzielona jest na wszystkich po trochu iczy firma windykacyjna ma prawo zająć majątek np: telewizor, gdy miałem kredyt gotówkowy.
Egzekucja nie jest ani "dzielona" ani nie odbywa się "po kolei" - tylko jednocześnie.
Firma windykacyjna nie ma prawa niczego zająć.

Cytat:
Cytat:
Napisał/a mlodyyy22 Zobacz post
. Dłużnik wniósl skarge na czynności komornika. Dotyczyła ona kosztów egzekucyjnych(oplaty stosunkowej-wg dluznika nie naleznej), których wg dłuznika komornik nie powinien pobrać.Dłużnik wniósl o zwrot kwoty wraz z kosztami egz od komornika. Skraga jest zasadna czy sąd powinien oddalic? Na jakiej podstawie? z gory dziekuje za pomoc

No pewnie - komornik powinien za darmo pracować.
Skarga oczywiście nie jest zasadna. Art. 770 kpc.

Może źle sformułowałem troche pytanie, gdyż oczywiste jest ze oplata jakas sie nalezy:) Komornik dokonał wyliczenia opłaty na podstawie art 49 ust 1 o komornikach sądowych i egzekucji (8%). Czy w przedstawionym stanie faktycznym bedzie mialo wpływ umorzenie postępowania egz.(na wniosek wierzyciela wskutek zaplaty dlugu) na wysokość opłaty stosunkowej? Czy może mieć tu zastosowanie np art 49 ust 2?

mlodyyy22 - przecież to komornik wyegzekwował całą należność.
Moim zdaniem komornik winien zakończyć postępowanie na skutek spłaty zadłużenia a nie na wniosek wierzyciela. Nie powinno go interesować jak i kiedy zostanie rozliczona między wierzycielem a dłuznikiem kwota uiszczona po wyegzekwowaniu zadłużenia.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót