Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
umorzenie postepowania komorniczego po przywroceniu terminu

Komornik wszczyna egzekucje. Dłuznik dowiaduje sie o wydanym nakazie zaplaty w momencie zajecia rachunku bankowego, bo powod podal nieprawidlowy (stary) adres pozwanego.

Pozwany sklada wniosek o przywrocenie biegu terminu do zlozenia sprzeciw i sklada sprzeci. Sad uwzglednia wniosek i sprawa toczy sie tak jaby nie bylo wczesniej wyroku.

Jednak zostal wydany tytul egzekucyjny, ktorym posluguje sie powod. Sad wydal postanowienie o wstrzymaniu wykonania wyroku i na tej podstawie komornik zawiesil postepowanie.

Pytanie: jak zmusic komornika do umorzenia postepowania a tym samym do zniweczenia podjetych juz dzialan? (po zawieszeniu uzyskane srodki trafiaja do depozytu). Zatem jak w przypadku toczacego sie sporu doprowadzic do umorzenia egzekucji?

Od razu powiem, ze skarga na czynnosc komornika zostala odrzucona, komornik w tej konkretnej sprawie odmowil umorzenia postepowania na podstawie "art. 825 pkt. 3 KPC z uwagi na to, że prowadzenie egzekucji pozostaje w oczywistej sprzeczności z treścią tytułu wykonawczego".

RE: umorzenie postepowania komorniczego po przywroceniu terminu

toorawpeu napisał:
Pytanie: jak zmusic komornika do umorzenia postepowania a tym samym do zniweczenia podjetych juz dzialan? (po zawieszeniu uzyskane srodki trafiaja do depozytu). Zatem jak w przypadku toczacego sie sporu doprowadzic do umorzenia egzekucji?

Od razu powiem, ze skarga na czynnosc komornika zostala odrzucona, komornik w tej konkretnej sprawie odmowil umorzenia postepowania na podstawie "art. 825 pkt. 3 KPC z uwagi na to, że prowadzenie egzekucji pozostaje w oczywistej sprzeczności z treścią tytułu wykonawczego".
825 pkt 3 - komornik miał rację - myślę, że to oczywiste
Umorzyć będzie można dopiero na podstawie 825 pkt 2 kpc.

RE: umorzenie postepowania komorniczego po przywroceniu terminu

michupocichu napisał:
825 pkt 3 - komornik miał rację - myślę, że to oczywiste
Umorzyć będzie można dopiero na podstawie 825 pkt 2 kpc.

a wiec na podstawie postepowania przeciw egzekucyjnego; to rozwiazanie ma wade, ze takie osobne postepowanie trzeba przeprowadzic, podczas gdy oczywiste jest, ze nie powinno byc egzekucji, gdyz w sprawie toczy sie spor przed sadem, a wydany nakaz zaplaty (w postepowaniu upominawczym) stracil moc, bo zostal zlozony sprzeciw

Pytanie: czy jest inny skuteczny sposob niz postepowanie przeciwegezkucyjne?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Co do egzekucji to w trybie 820 kpc można zawiesić postępowanie a po rozpoznaniu sprawy - nie wcześniej - postępowanie podjąć lub umorzyć w trybie art 825 pkt 2 kpc.

michupocichu napisał:
Co do egzekucji to w trybie 820 kpc można zawiesić postępowanie a po rozpoznaniu sprawy - nie wcześniej - postępowanie podjąć lub umorzyć w trybie art 825 pkt 2 kpc.

pytanie bylo o inne sposoby umorzenia postepowania egzekucyjnego, wiemy o mozliwosci powodztwa przeciwegzekucyjnego, nie musiales pisac tego drugi raz

Pytanie jest inne: po co prowadzic powodztwo przeciwegzekucyjne, jesli
artykuł 505 § 1 KPC przesądza o utracie mocy przez nakaz zapłaty, który stanowił tytuł egzekucyjny stosownie do art. 777 § 1 pkt. 1 KPC. Niedopuszczalne jest prowadzenie egzekucji na podstawie tytułu egzekucyjnego, który utracił moc ex lege (a sprzeciw zostal prawidlowo wniesiony po przywroceniu terminu)

Zatem jak korzystajac z tych okolicznosci umorzyc postepowanie egzekucyjne w sprawie, ktora toczy sie przed sadem?

Ostatnia edycja:
To jest właśnie istota zawieszenia w celu zabezpieczenia. Jeżeli tak zależy Ci na umorzeniu post. to złóż do depozytu całą sumę i hop siup. No chyba że się mylę:help:

Na upartego zostaje 795 ale to też oddzielne postępowanie i już chyba za późno, chociaż niezbadane są wyroki sądów:D. Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji dostałeś?

Michupocichu, Bedek
kalambur:
czy zawiesza się teoretycznie wszczęte postępowanie jak się okaże, że dłużnik zmarł przed wszczęciem postępowania egz, przed nadaniem klauzuli, przed wydaniem nakazu,... whatever.

Jeśli nie to z czego się umarza?355 wzw z 13§ 2?

Nie zrozumiałem. Tak- Zawiesiłbyś? czy tak 355 czyli umorzył?

aksr napisał:
Z chwila wpływu-klepnięcia prezentaty-rozpoczyna się postępowanie egzekucyjne. Egzekucja(w wąskim znaczeniu) może trochę później:).
Pozdrawiam i witam.
PS.
Dużo wiecie Panowie/no chyba że Panie.

Za złożenie wniosku egzekucyjnego uważa się także datę nadania pisma w polskim urzędzie pocztowym. W przypadku nadania przesyłki chwila "...klepnięcia prezentaty..." będzie późniejsza. :)

Abym nie pozostawał gołosłownym podsyłam link z dużą ilością dobrych orzeczeń
Gazeta Sądowa

Posprzątałem
Michupocichu

Ostatnią edycję dokonał moderator:
ojej
Urażona duma Petersa

Wiem jaki jest skutek wniesienia pisma do UP. Przy czym, o czym mowa w tym artykule, zastosowanie ma do instytucji dawności. 165 jest w Rozdziale Terminy (sądowe). Żeby jakiś termin sądowy mógł być wyznaczony musi być wszczęty proces.
165 nie odnosi się do wszczęcia postępowania. Ile by było możliwości zrobienia przewłok, gdyby wniosek o wszcz. egzekucji wpływał do Kancelarii 8 dni po nadaniu na UP.

Była już o tym dyskusja. Nie mam zamiaru Cię przekonywać.

opłata za zażalenie na postanowienie sądu o odrzuceniu skargi na czynność komornika

Panowie i Panie,

jaka jest
opłata za zażalenie na postanowienie sądu o odrzuceniu skargi na czynność komornika?
czy sad wezwie do uzupelnienia oplaty jesli bedzie za niska? (wniesiona bez pelnomocnika)

tr

2.10.2008r. odbyła się sprawa zasądzają zapłatę na rzecz mojego wierzyciela. Dowiedziałam się telefonicznie, gdyż to daleko, a wyroku nie otrzymałam. Po kilku dniach zapłaciłam kwotę zasądzoną. Jednak bez odsetek. A po 2 miesiącach Komornik przysyła pismo o zapłatę całości wraz z odsetkami. Wyjaśniałam sprawę z kancelarią czy jej klient otrzymał te pieniądze i powiedzieli, że wycofają sprawę od Komornika, ale jak zapłacę odsetki. Zapłaciłam na konto tej kancelarii. teraz po 2 tygodniach Komornik przesyła pismo, aby uiścić koszty egzekucyjne... Czy zasadnie? czy to jest opłata stosunkowa? gdyż jedynie odsetki zapłaciłam później, a wierzyciel nie poinformował nawet komornika o zapłaconej kwocie głównej.
zapłacone przeze mnie odsetki to 438, a komornik naliczył koszty 238zł. Nie wiem czy to dobrze... I czy uzasadnione jest pisać skargę do sądu... Z góry dziękuję za pomoc

mlodyyy22 napisał:
. Czy w przedstawionym stanie faktycznym bedzie mialo wpływ umorzenie postępowania egz.(na wniosek wierzyciela wskutek zaplaty dlugu) na wysokość opłaty stosunkowej? Czy może mieć tu zastosowanie np art 49 ust 2?
Wg mnie - tak jak to napisał michupocichu !

Ale dodam to :
- albo postępowanie egzekucyjne zostało zakończone na skutek wyegzekwowania świadczenia,
- albo na wniosek wierzyciela Komornik umorzył to postępowanie.
Od tego zależy który z art. ukse znajduje zastosowanie.

No to jak było ?

toorawpeu napisał:
Zatem jak korzystajac z tych okolicznosci umorzyc postepowanie egzekucyjne w sprawie, ktora toczy sie przed sadem?
Zgadzam się z michupocichem i aksrem.
W tych okolicznościach - zawieszenie.
Na umorzenie - nie ma innych środków prawnych ( jeszcze nawet biorąc pod uwagę art. 759 § 2 kpc ).

RE: opłata za zażalenie na postanowienie sądu o odrzuceniu skargi na czynność komorni

toorawpeu napisał:
Panowie i Panie,
jaka jest
opłata za zażalenie na postanowienie sądu o odrzuceniu skargi na czynność komornika?
czy sad wezwie do uzupelnienia oplaty jesli bedzie za niska? (wniesiona bez pelnomocnika)
tr
Sąd wezwie do dokonania tej opłaty.
Jeśli przysługuje zażalenie - oczywiście :cool:

kamido1 napisał:
a komornik naliczył koszty 238zł. Nie wiem czy to dobrze... I czy uzasadnione jest pisać skargę do sądu... Z góry dziękuję za pomoc
Jaką komornik podał podstawę prawną naliczenia kosztów ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót