Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dziękuję za odpowiedź. Sprawa była pilna, mijał 7 dzień, a od komornika nie bardzo można było dowiedziec się czegokolwiek pomimo, nawet pisemnie, skierowanego pisma. Ale dowiedziałam się, że od podstawy 2801zł, ale że zapłąciłam szybciej, to 5%, ale i tak nie mniej niż 224 +11,10 korespondencja, więc zapąłciłam i uznałam, że jest ok.
Bo chyba jest?

kamido1 napisał:
Dziękuję za odpowiedź. Sprawa była pilna, mijał 7 dzień, a od komornika nie bardzo można było dowiedziec się czegokolwiek pomimo, nawet pisemnie, skierowanego pisma. Ale dowiedziałam się, że od podstawy 2801zł, ale że zapłąciłam szybciej, to 5%, ale i tak nie mniej niż 224 +11,10 korespondencja, więc zapąłciłam i uznałam, że jest ok.
Bo chyba jest?
Chyba tak.
Komornik ustala koszty postanowieniem i tam powinno być wszystko napisane.

Właśnie, że nie napisał w Postanowieniu, napisał tylko jaką kwotę zapłacić...

kamido1 napisał:
Właśnie, że nie napisał w Postanowieniu, napisał tylko jaką kwotę zapłacić...
Bardzo dziwne. Ale mniejsza o to - jak koszty są dobrze naliczone.

WITAM.
moj brat wziął kredyt 800 zł w providencie. nikt o tym nie wiedzial. podal falszywe dane tzn dal podrobione zaswiadczednie z pracy omzarobkach. a tak naprawde nigdzie nie pracuje, nie ma zadnych dochodów. i teraz nie placi tego w gole bo nie ma za co. i jest zameldowany w moim domu gdzie mieszkamy we 3 czyli ja on i mama. ale nie ma nic tu jego..nic do niego nie nalezy.. bo sie wprowadzil jakis czas temu i niczego sie jeszcze nie dorobil. to czy jak przyjdszie zlauzmy komornik to czy ma prawo zabrac rzeczy ktore nie sa jego tylko mojej mamy? i czy moja mam bedzie musiala to splacac?? pomozcie bo sie martwie teraz o mame:(:(:(:(

mariolcia12345 napisał:
WITAM.
moj brat wziął kredyt 800 zł w providencie. nikt o tym nie wiedzial. podal falszywe dane tzn dal podrobione zaswiadczednie z pracy omzarobkach. a tak naprawde nigdzie nie pracuje, nie ma zadnych dochodów. i teraz nie placi tego w gole bo nie ma za co. i jest zameldowany w moim domu gdzie mieszkamy we 3 czyli ja on i mama. ale nie ma nic tu jego..nic do niego nie nalezy.. bo sie wprowadzil jakis czas temu i niczego sie jeszcze nie dorobil. to czy jak przyjdszie zlauzmy komornik to czy ma prawo zabrac rzeczy ktore nie sa jego tylko mojej mamy? i czy moja mam bedzie musiala to splacac?? pomozcie bo sie martwie teraz o mame:(:(:(:(
Nie ma potrzeby powielać wątków :
http://forumprawne.org/prawo-cywilne/44882-pozyczka-brat-problemy.html#post193081

RE: Pytania do komornika - czy wzrośnie egzekucja

Witam.
Bardzo proszę o jakąś pomoc w rozwiązaniu mojego problemu:

Zapadł wyrok skazujący nakazujący dłużnikowi zapłatę całej kwoty z pozwu.
Nie znając dokładnie dalszych procedur i trybu postępowania uzyskałem w kancelarii prawnej poradę prawną (min. o tym że należy teraz uzyskać w sądzie klauzulę wykonalności na nakazie zapłaty oraz co i jak należy skierować do właściwego komornika)

Poniosłem dodatkowe koszty (opłatę za poradę prawną) i mam problem co dalej z tą kwotą.
Czy oprócz zasądzonej kwoty mam jakieś prawo dochodzenia innych kosztów poniesionych po dniu zapadnięcia wyroku ?
Czy jest to podstawa aby koszt porady prawnej podać komornikowi jako powód zwiększenia egzekucji ?
Należy ją traktować jako koszty egzekucyjne wierzyciela ?

A może powinienem najpierw wezwać dłużnika do zapłaty całości (kwoty z wyroku oraz tych nowych kosztów) a w razie odmowy lub milczenia z jego strony, złożyć nowy pozew obejmujący nową kwotę ?

Z góry dziękuję za jakieś sugestie i pozdrawiam forumowiczów

sąd wystawił nakaz zapłaty nie złożyłem odwołania czy bank może to skierować do zakładu pracy czy do komormika a ten dokomuje egzekucji

Mam pytanie rodzice chcą mi darować działkę budowlaną tylko że ja mam okolo 5000 zł długów czy jeżeli mi ją przepiszą komornik będzie mógł mi ją odebrać i wystawić na licytację żeby uregulować dług???
Lub jeżeli rodzice mi przepiszą działkę w 99% i bratu w 1% czy wtedy komornik już nie będzie mógł nić zrobić z działką???

RE: Pytania do komornika - czy wzrośnie egzekucja

OmniModo napisał:
Czy oprócz zasądzonej kwoty mam jakieś prawo dochodzenia innych kosztów poniesionych po dniu zapadnięcia wyroku ?
Czy jest to podstawa aby koszt porady prawnej podać komornikowi jako powód zwiększenia egzekucji ?
Należy ją traktować jako koszty egzekucyjne wierzyciela ?

A może powinienem najpierw wezwać dłużnika do zapłaty całości (kwoty z wyroku oraz tych nowych kosztów) a w razie odmowy lub milczenia z jego strony, złożyć nowy pozew obejmujący nową kwotę ?

Z góry dziękuję za jakieś sugestie i pozdrawiam forumowiczów
1. Tylko koszty niezbędne do celowego przeprowadzenia egzekucji + ew.koszty zastępstwa w tym postępowaniu
2. Nie - chyba, że będzie Pan zastępowany w postępowaniu egzekucyjnym ( i wtedy zwrot kosztów pełnomocnika należy się wg stawek określonych ustawą )
3.Nie
4. Wezwać dłużnika można - ale jedynie pod rygorem wszczęcia postępowania egzekucyjnego a nie powództwa ( które już było ).

Blejders napisał:
Mam pytanie rodzice chcą mi darować działkę budowlaną tylko że ja mam okolo 5000 zł długów czy jeżeli mi ją przepiszą komornik będzie mógł mi ją odebrać i wystawić na licytację żeby uregulować dług???
Lub jeżeli rodzice mi przepiszą działkę w 99% i bratu w 1% czy wtedy komornik już nie będzie mógł nić zrobić z działką???
1. odebrać - nie , ale zająć - tak , licytacja itd
2. jw

Bedek napisał:
2. jw

komornik moze ja zlicytowac, czyli sprzedac, zatem skutek de facto ten sam co odebranie, bo komornik o wysoka cene na pewno nie zadba

czyli w praktyce
1. odebrac - tak

ile czasu jest na uregulowanie należności tytułem zwrotu kosztów pełnomocnika w postępowaniu cywilnym po zakończeniu sprawy od momentu otrzymania prawomocnego wyroku?i analogicznie kosztów sądowych?po jakim czasie i czy na podstwie samego wyroku można złożyć wniosek o egzekucje komorniczą?

toorawpeu napisał:
komornik moze ja zlicytowac, czyli sprzedac, zatem skutek de facto ten sam co odebranie, bo komornik o wysoka cene na pewno nie zadba

czyli w praktyce
1. odebrac - tak
Tak jak napisał już Bedek.
A sprzedane zostanie za tyle, za ile ktoś będzie chciał kupić - jaką zaoferuje max. kwotę. Sam możesz poszukać potencjalnych kupców.

krzysiekjx1 napisał:
ile czasu jest na uregulowanie należności tytułem zwrotu kosztów pełnomocnika w postępowaniu cywilnym po zakończeniu sprawy od momentu otrzymania prawomocnego wyroku?i analogicznie kosztów sądowych?po jakim czasie i czy na podstwie samego wyroku można złożyć wniosek o egzekucje komorniczą?
Ustawa nie precyzuje żadnego terminu.
Jeśli zasądzone należności nie zostały zapłacone - można - ale nie jest to konieczne skierować wezwanie przedegzekucyjne.
Do złożenie wniosku egzekucyjnego konieczny jest tytuł wykonawczy.

a ja z innym pytaniem:

Czy komornik ma obowiązek wystosować zawiadomienie o wszczęciu postępowania egzekucyjnego zanim ściągnie dług (w tym przypadku kara grzywny za mandat) z mojego rachunku bankowego?

Mam kilka pytań do komornika :
Co to jest postępowanie przeciwegzekucyjne i kiedy się je stosuje ?
Wierzyciel, kto to taki ? (prawna definicja)
Czy każdy wierzyciel może wszcząć egzekucję z nieruchomości ?
Czy rodzina dłużnika może kupić zajęty np. dom ?
Czy dłużnikowi alimentacyjnemu grozi egzekucja z nieruchomości ?

Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuje za pomoc.

A to jest jakies zadanie domowe ?

Bedek napisał:
2. jw

W takim wypadku jeżeli będę spłacał co miesiąc przykładowe 100 zł da się ominąć licytacje działki ???
Wtedy to jest niby spłacanie na ile mnie stać tak jak robią dłużnicy za alimenta
Czy komornik dalej ma prawo zlicytować mi działkę???

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót