Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam Państwa.
Chciałam zapytać o pewną sprawę.
Nurtuje mnie, jak się ma ściąganie alimentów bieżących i zaległych od byłego męża, jeśli spłaca on już jednego z komorników? Sprawa wygląda tak, że zawiesiłam mu alimenty, gdyż zaczął mi dawać pieniądze. W tej chwili ex przestał znowu poczuwać do dawania tego, co się dziecku należy.
Mam też pytanie odnośnie tego, czy komornik ściąga tylko sumę zasądzoną, czy większą o część kwoty, jaką były małżonek jest mi winny-z zaległych alimentów.
Bardzo proszę o odpowiedź, pozdrawiam!

MarysiaT. napisał:
Nurtuje mnie, jak się ma ściąganie alimentów bieżących i zaległych od byłego męża, jeśli spłaca on już jednego z komorników?
W planie podziału świadczenia alimentacyjne są uprzywilejowane przed zwykłymi.
MarysiaT. napisał:
czy komornik ściąga tylko sumę zasądzoną, czy większą o część kwoty, jaką były małżonek jest mi winny-z zaległych alimentów.
Zasądzone - tyle ściąga ile jest winny ( i w jakim zakresie jest wniosek wierzyciela ).

Dziękuję za odpowiedź.
Czyli mam rozumieć, że jeżeli odwieszę alimenty, nie będzie żadnego problemu z ich uzyskaniem,mimo tego, że już ma on na głowie spłatę jednego komornika, ponieważ moja sprawa ma pierwszeństwo?
Zadałabym te pytania w siedzibie mojego komornika lecz mieszkam daleko od miejsca zameldowania i będę sprawę realizowała poprzez pocztę. Bardzo proszę o cierpliwość ;)

A dziękuję :tuptup:
Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam!

RE: Pytania do komornika-zajęcie rzeczy nie należącej do dłużnika

Bedek napisał:
Mógł.
Pozwać należy wierzyciela.

Mógł ? dowiedzialam sie ze mógłby tylko wtedy gdyby komputer znajdowal sie we władaniu dłuznika a w momencie zajecia go byl w moim wladaniu. Poza tym mowilam ze jest moj. bardzo prosze o odpowiedz.

molly79 napisał:
bardzo prosze o odpowiedz.
Ta ruchomość znajdowała się w siedzibie firmy dłużnika.
A zatem komornik mógł przyjąć, iż jest ona co najmniej we współwładaniu dłużnika - a co upoważniło go do zajęcia.

Dowiedziałam się ,że mam problem.Problemem jest mąż.Otóż okazało się iż nabrał w kilku bankach kredytów i teraz zaczęły przychodzić pisma z banków o braku spłaty.Od stycznia mąż nie pracuje.Nie posiadam z mężem rozdzielności majątkowej.Już spłacam dwa kredyty za niego a teraz dowiaduję się o nowych zobowiązaniach.Już nie wiem co mam robić.Mieszkamy u moich rodziców on sam nie ma nic.Wszystko przegrał co było jego.Nawet obrączkę.Proszę o pomoc jak mam sie bronić bym ja nie została z niczym.Dodam iż nic nie wiedziałam o tych kredytach które po prostu przegrał.Dziękuję za jakąkolwiek poradę.:(

lukaszrooby napisał:
Trzeba wnieść powództwo o zwolnienie komputera od egzekucji. Termin na wniesienie - 1 miesiąc od dnia dowiedzenia się o naruszeniu prawa.

Czy musze isc do sądu osobiście czy moge pozew wysłać listem poleconym ?

Witam.Prowadzona jest w mojej sprawie egzekucja komornicza. Ja mieszkam w Rzeszowie a moją sprawą zajmuje się komornik z ...Łodzi. Nie wnikam w to dlaczego z tak daleka, ale interesuje mnie w jaki sposób komornik będzie przeprowadzał egzekucję z ruchomości (czy w ogóle będzie?), bo między innymi taka jest wskazana przez wierzyciela (wierzyciel z Wrocławia). Dziękuję za odpowiedź.

prec napisał:
interesuje mnie w jaki sposób komornik będzie przeprowadzał egzekucję z ruchomości
Powinna być przeprowadzana zgodnie z przepisami ustawy.
M.inn. art 844 i nast. kpc ;)

molly79 napisał:
Czy musze isc do sądu osobiście czy moge pozew wysłać listem poleconym ?

Można wysłać pozew listem poleconym.

Prosze o pomoc.

Witam. Moja mama posiada rente 800zl netto -przyznana dozywotnio. w 2007 roku wpadla w tzw ''petle kredytow'' Splacala je w miare regularnie do czasu az przestalem pracowac za granica(wypadek) Teraz cztery kredyty postawili w stan natychmiastowej splacalnosci. Ja w kwietniu wyjezdzam zagranice w celu oczywistym. (splacenie wszystkich dlugow mamy). Moje pytanie brzmi: Jezeli mama bedzie miala 4 komornikow to jaka czesc z tych 800zl moga jej zabrac??? Czytalem ze 25% swiadczenia. Chodzi mi o to czy te 25% dzieli sie na potencjalnych 4 komornikow? Prosze O POMOC. W kwietniu wyjezdzam i wszystkie te kredyty CHCE POPLACIC tylko do kwietnia moze juz byc za pozno :( Musze wiedziec jaka czesc komornicy moga zabrac z tej renty.
Pozdrawiam

Witam czy jeśli komornik był u mnie i zajął rzeczy ale narazie je pozostawił w mieszkaniu spisał porotkół że w ciągu 1tyg otrzyma połowe zadłużenia a za 2tyg drugą połowę, to czy mimo to może wczesniej przyjść i wynieść mi zajęte rzeczy (przed tym terminem spłaty do którego się zobowiązałam)?
Oraz czy jeżeli przyjdzie po te rzeczy musi być z policją i co zrobi jeżeli mieszkanie będzie zamknięte?

lukaszrooby napisał:
Można wysłać pozew listem poleconym.

To swietnie. a mam jeszcze jedno pytanie jeśli wyślę pozew listem poleconym - wiem że trzeba wnieść opłatę-koszty sądowe. w związku z tym czy dostanę jakiś "rachunek" z sądu czy jak to wyglada ? zaznaczam że w pozwie wnioskuję o obciążenie pozwanego kosztami sądowymi gdyż komornik zajął moją osobistą rzecz nie należącą do dłużnika.

jpekala napisał:
Witam czy jeśli komornik był u mnie i zajął rzeczy ale narazie je pozostawił w mieszkaniu spisał porotkół że w ciągu 1tyg otrzyma połowe zadłużenia a za 2tyg drugą połowę, to czy mimo to może wczesniej przyjść i wynieść mi zajęte rzeczy (przed tym terminem spłaty do którego się zobowiązałam)?
Oraz czy jeżeli przyjdzie po te rzeczy musi być z policją i co zrobi jeżeli mieszkanie będzie zamknięte?
Art. 864. § 1. Sprzedaż zajętych ruchomości nie może nastąpić wcześniej niż siódmego dnia od daty zajęcia
Nie musi być z policją - ale może zarządzić otworzenie mieszkania.

molly79 napisał:
To swietnie. a mam jeszcze jedno pytanie jeśli wyślę pozew listem poleconym - wiem że trzeba wnieść opłatę-koszty sądowe. w związku z tym czy dostanę jakiś "rachunek" z sądu czy jak to wyglada ? zaznaczam że w pozwie wnioskuję o obciążenie pozwanego kosztami sądowymi gdyż komornik zajął moją osobistą rzecz nie należącą do dłużnika.

Uiszczenie opłaty sądowej od pozwu jest warunkiem rozpoznania sprawy przez sąd, jeśli ta opłata nie jest zapłacona to sąd zwróci pozew i nie rozpozna merytorycznie sprawy (pomijam tu przypadki zwolnienia z kosztów sądowych). W orzeczeniu kończącym postępowanie sędzia rozstrzyga o kosztach postępowania uwzględniając m.in. wynik sprawy. Faktury żadnej na to nie dostaniesz.

molly79 napisał:

Pamiętaj tylko aby zachować potwierdzenie nadania tego listu, bo różnie z tymi listami na poczcie bywa.

Witam. Mam pytanie , sąd przyznał mi od oskarżonego jako zadość uczynienie kwotę pieniężną w wysokości 5000zł. I staram się odzyskać te pieniądze ale tylko poprzez komornika innego wyjścia nie widzę. Oskarżony po prostu nie daje znać co z tym zamierza zrobić , wiec ja bym chciał zacząć działać. Bylem w sądzie i powiedziano mi , ze mam napisać jakiś papier ale nie powiedziano mi co !!.. i wtedy oni nadadzą do komornika, i on zacznie działać. Wiec jeśli jest Pan wstanie mi pomóc , powie mi Pan co muszę napisać i jak to to zrobić będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.

LukaszBdg napisał:
Witam. Mam pytanie , sąd przyznał mi od oskarżonego jako zadość uczynienie kwotę pieniężną w wysokości 5000zł. I staram się odzyskać te pieniądze ale tylko poprzez komornika innego wyjścia nie widzę. Oskarżony po prostu nie daje znać co z tym zamierza zrobić , wiec ja bym chciał zacząć działać. Bylem w sądzie i powiedziano mi , ze mam napisać jakiś papier ale nie powiedziano mi co !!.. i wtedy oni nadadzą do komornika, i on zacznie działać. Wiec jeśli jest Pan wstanie mi pomóc , powie mi Pan co muszę napisać i jak to to zrobić będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.
Aby wniosek egzekucyjny, który musisz złożyć u komornika był skuteczny - musisz dołączyć do tego wniosku tytuł wykonawczy.
O wydanie takiego tytułu należy zawnioskować do sądu.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót