Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czy komornik sam wystepuje do US z jakims pismem czy US jakos powiadamia, cos dziwnego ten sam komornik jakos nie moze wyegzekwowac alimentow od matki dla dzieka a juz sie nazbieralo ok. 30tys. jak go zmusisc bo przeciez ona mieszka, jest rugie dziecko jest tez mieszkanie

RE: Pytania do komornika-zajęcie rzeczy nie należącej do dłużnika

lukaszrooby napisał:
Jeśli wniosłaś pozew jako osoba cywilna to sąd Cię wezwie do uzupełnienia braków poprzez zapłatę opłaty sądowej od pozwu. Gorzej jeśli wniósł pozew za Ciebie jako pełnomocnik np. radca prawny lub adwokat - wtedy pozew nieopłacony podlega zwrotowi. Zapłaty opłaty sądowej można dokonywać na dwa sposoby: albo przelewem na konto sądowe, albo znakami opłaty sądowej na piśmie. Fakt, że wnosisz o zasądzenie kosztów postępowania od strony przeciwnej nie zwalnia Cię od obowiązku zapłaty opłaty sądowej od pozwu (chyba że masz zwolnienie od kosztów ale zakładam, że tu tak nie jest).

dziękuję za odpowiedź. wniosłam jako osoba cywilna więc pozostaje mi czekać na wezwanie sądu. a czy jak sprawę podałam do sądu to czy komornik może coś zrobić tzn. przyjechać i odebrać mi moją własność gdyby dłużnik przestał wpłacać do niego kasę ?

Aldek66 napisał:
Czy komornik sam wystepuje do US z jakims pismem czy US jakos powiadamia, cos dziwnego ten sam komornik jakos nie moze wyegzekwowac alimentow od matki dla dzieka a juz sie nazbieralo ok. 30tys. jak go zmusisc bo przeciez ona mieszka, jest rugie dziecko jest tez mieszkanie
Przy egzekucji świadczeń alimentacyjnych - komornik obowiązany jest z urzędu przeprowadzić dochodzenie w celu ustalenia zarobków i stanu majątkowego dłużnika.

W/wym oczywiście nie wyklucza składania stosownych wniosków do komornika i popierania egzekucji. Można wskazać komornikowi składniki majątkowe dłużnika podlegające zajęciu.
Na czynności komornika - przysługuje również skarga do sądu.

Mam zajęcie komornicze z tytułu niespłacenia kredytu. Tera niedawno był u mnie w domu u rodziców komornik, lecz ja pod tamtym adresem już dawno nie mieszkam. Rodzice podali mu adres zamieszkania. Co będzie dalej?? Czy komornik wyśle pismo do mojego miejsca zamieszkania (inne miasto - drugi koniec Polski), i czy może mi zając ponownie pensje (już mam zajęcie komornicze) czy będzie czekał w kolejce aż spłacę to zajęcie wcześniejsze?. Chce nadmienić ze te długi są zanim zawarłam związek małżeński, wiec czy mój mąż będzie odpowiadał za nie czy nie???Proszę o pomoc

rozumiem jesli chodzi o swiadczenia alimentacyjne duzo sie mowilo o zabieraniu prawa jazdy a w tym temacie u mnie cisza. Komornik Twierdzi ze nic nie ma a nikt go do mieszkania nie wpuszcza. A jesli chodzi o moj przypadek US to komornik sam sie zwraca do urzedu? Trafia mnie ze w jednym temacie nic nie robi a w drugim az tyle chciaz juz mam odciagane z pensji

Bardzo prosze jednak o odpowiedz jak sie potoczą dalej moje losy.Pozdrawiam

amelka04 napisał:
Mam zajęcie komornicze z tytułu niespłacenia kredytu. Tera niedawno był u mnie w domu u rodziców komornik, lecz ja pod tamtym adresem już dawno nie mieszkam. Rodzice podali mu adres zamieszkania. Co będzie dalej?? Czy komornik wyśle pismo do mojego miejsca zamieszkania (inne miasto - drugi koniec Polski), i czy może mi zając ponownie pensje (już mam zajęcie komornicze) czy będzie czekał w kolejce aż spłacę to zajęcie wcześniejsze?. Chce nadmienić ze te długi są zanim zawarłam związek małżeński, wiec czy mój mąż będzie odpowiadał za nie czy nie???Proszę o pomoc
Na pewno : "w kolejce nie będzie czekał".
Prawdopodobnie - dalszą egzekucję poprowadzi komornik właściwy według przepisów kpc.

Małżonek nie będzie odpowiadał.

Na pewno : "w kolejce nie będzie czekał".
Prawdopodobnie - dalszą egzekucję poprowadzi komornik właściwy według przepisów kpc.

czyli poprowadzi to komornik z mojego miejsca zamieszkania tak???

I jeśli nie będzie czekał w kolejce przysłowiowo mówiąc, to jak to będzie ściągał??? Podzieli długi na pól i pracodawca będzie w dwa miejsca wysyłał pienadze??

podpowiedzcie mi własnie dostałam zajecie komornicze do zakładu pracy mam wyrok o alimenty ale komornik uznał ze skoro alimenty spłacam regularnie i nie ma tego u niego to moze mi zabrac z pensji do minimum. Czy to zgodne z prawem? wyjdzie na to ze po zapłaci alimentów i zajecia komorniczego zostaje mi 200 zł na zycie to jakis absurd!!!!

amelka04 napisał:
I jeśli nie będzie czekał w kolejce przysłowiowo mówiąc, to jak to będzie ściągał??? Podzieli długi na pól i pracodawca będzie w dwa miejsca wysyłał pienadze??

Nie ma znaczenia, czy jest jeden dług, czy piętnaście - z pensji ściąga się tyle samo (no chyba że trwa egzekucja alimentów), pracodawca wysyła stosowną kwotę komornikowi, a on ją dzieli pomiędzy aktualnie egzekwujących wierzycieli. W ogromnym uproszczeniu proporcjonalnie do ich wysokości roszczeń (czyli np. X 21%, Y 3 %, Z 76 %), bez znaczenia jest przy tym kto szybciej złożył wniosek.

eska30 napisał:
podpowiedzcie mi własnie dostałam zajecie komornicze do zakładu pracy mam wyrok o alimenty ale komornik uznał ze skoro alimenty spłacam regularnie i nie ma tego u niego to moze mi zabrac z pensji do minimum. Czy to zgodne z prawem? wyjdzie na to ze po zapłaci alimentów i zajecia komorniczego zostaje mi 200 zł na zycie to jakis absurd!!!!

To nie jest absurd - przymusowa egzekucja sądowa ma pierwszeństwo przed dobrowolną spłatą czegokolwiek, w tym alimentów. Wierzyciel alimentacyjny winien założyć sprawę u komornika, wtedy znów "wskoczy" przed innych wierzycieli.

molly79 napisał:
dziękuję za odpowiedź. wniosłam jako osoba cywilna więc pozostaje mi czekać na wezwanie sądu. a czy jak sprawę podałam do sądu to czy komornik może coś zrobić tzn. przyjechać i odebrać mi moją własność gdyby dłużnik przestał wpłacać do niego kasę ?

Jeśli wniosłaś o udzielenie zabezpieczenia powództwa przez zawieszenie egzekucji odnośnie komputera do czasu prawomocnego zakończenia sprawy i sąd udzieli Ci zabezpieczenia to komornik ma związane ręce. Jeśli takiego wniosku nie złożyłaś to sytuacja jest mniej komfortowa, ale zawsze możesz pokazać komornikowi kopię pozwu z potwierdzeniem wysłania do sądu i dowody potwierdzające, że własność komputera przysługuje Tobie. Z tym że ta druga opcja nie jest tak "mocna" jak zabezpieczenie powództwa przez zawieszenie egzekucji.

lukaszrooby napisał:
Jeśli wniosłaś o udzielenie zabezpieczenia powództwa przez zawieszenie egzekucji odnośnie komputera do czasu prawomocnego zakończenia sprawy i sąd udzieli Ci zabezpieczenia to komornik ma związane ręce. Jeśli takiego wniosku nie złożyłaś to sytuacja jest mniej komfortowa, ale zawsze możesz pokazać komornikowi kopię pozwu z potwierdzeniem wysłania do sądu i dowody potwierdzające, że własność komputera przysługuje Tobie. Z tym że ta druga opcja nie jest tak "mocna" jak zabezpieczenie powództwa przez zawieszenie egzekucji.

napisałam tak : "Powód wnosi o : 1. ... 2.Zabezpieczenie powództwa poprzez zawieszenie postępowania egzekucyjnego względem zajętej rzeczy" to chyba w porządku ? jednak nie mam zaznaczone że "do czasu prawomocnego zakończenia sprawy"

Witam
komornik zaja ruchomosci nalezace do mojego ojca tj
kuchenke elektryczna
lodowke
i telewizor
wyznaczyl date licytaji a mi nadal dozor nad tym sprzetem
nie ukrywam iz sa to rzeczy ktorych uzywam no i bez kuchenki oraz lodowki nie wyobrazam sobie bytu
i nasowa mi sie pytanie czy moge w jakis sposob odwolac sie od decyzji komornika poniewaz slyszalem ze sa to przedmioty niezbedne do rzycia ze sa na jakiejs liscie czy mozecie wyslac mi linka do tej listy gdyz szukalem takowej lecz nic nei znalazlem i co moge zrobic by odwolac sie od tego pozdrawiam

Czy ojciec mieszka w tym mieszkaniu? Kiedy było zajęcie?

ojciec nie mieszka w domu od okolo 2 lat komornik byl w domu no jakies pol roku temu, wczescniej przychodzily polecone do ojca ale z racji tego iz go niema nikt tego nie odbieral i ja otrzymalem teraz tez o dacie licytacji i ze mam pelnic dozor

no ja wpuscilem bo przyszlo jakies tam pismo ze bedzie:x

bat88 napisał:
no ja wpuscilem bo przyszlo jakies tam pismo ze bedzie:x
Nie martw się - może nikt nie kupi na licytacji :o
Nic więcej nie można zrobić.

to ze nie kupi to wiem ;) ale chcial bym jakos skomplikowaz zycie komornikom :confused: nieobrazajac nikogo :ok:

Witam.

Czy komornik może zająć rzeczy będące w moim mieszkaniu :

a. Obecnie spłacane na raty (nie ich dotyczy wizyta)
b. Posiadające oryginalne faktury Vat na całkowicie inna osobę, NIE mieszkającą pod tym samym adresem, ani nie będącą rodziną itp.

Pozdrawiam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót