Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Kolor-dziekuje za czesciowa opdowiedz.:)
,,zdesperowana - około siedemset miliardów razy było o tym na forum. Poszukaj.´´
Szukalam .ale nie znalazlam odpowiedzi na wszystkie pytania,dlatego napisalam post.
Czy cała posesja bedzie licytowana łącznie z nowymi zabudowaniami mimo ze jest wlasnoscia drugiej wlascicielki?
dziekuje i pozdrawiam

Witam,

mam dość zagmatwane pytanie, przynajmniej dla mnie.

Chodzi o alimenty, jestem wierzycielem, ale postępowanie komornicze rozpoczęła moja matka ponieważ nie miałem ukończonych 18 lat (na dzień dzisiejszy jestem pelnoletni).

Postępowanie rozpoczęło się na skutek opóźnienia w płaceniu alimentów, dokładnie nie została wpłacona cała kwota zgodnie z terminem (bez żadnych uzgodnień).

Dłużnik zapłacił zaległą kwotę zanim komornik zdążył cokolwiek ściągnąć, i płaci przed terminem, tak aby do tego nie doszło, jednakże postępowanie zostało rozpoczęte, tzn do miejsca pracy jak i banku dłużnika zostały wysłane pisma dotyczące rozpoczęcia postępowania.

Postępowanie nie zostało zawieszone, tak więc komornik nie ściągając żadnych pieniędzy, pobiera wciąż opłaty związane z prowadzeniem postępowania, za co został zaskarżony przez dłużnika do sądu.

Moje pytanie brzmi:
1) Czy dłużnik ma jakąkolwiek możliwość umorzenia/zawieszenia postępowania komorniczego?

2) Czy komornik ma podstawy pobierania opłat, i czy sąd nie orzeknie sprawy na korzyść dłużnika tzn nie zawiesi/umorzy postępowania (dłużnik zaczął regularnie płacić)?

3) Czy jeśli zawieszę postępowanie komornicze, mogę je odwiesic w dowolnym momencie bez podania przyczyny?

Witam i prosze o pomoc,
czy ktos moglby mi udzielic odpowiedzi lub dac wskazowke gdzie mam szukac na Forum (nic nie znalazlam) odnosnie pytania:LICYTACJA POSESJI-Czy cała posesja bedzie licytowana łącznie z nowymi zabudowaniami mimo ze sa wlasnoscia drugiej wlascicielkii ?Czy i kiedy(przed licytacja ?) mozna wskazc komornikowi co nalezy do kogo ?

dziekuje i pozdrawiam

cglw napisał:
1) Czy dłużnik ma jakąkolwiek możliwość umorzenia/zawieszenia postępowania komorniczego?

2) Czy komornik ma podstawy pobierania opłat, i czy sąd nie orzeknie sprawy na korzyść dłużnika tzn nie zawiesi/umorzy postępowania (dłużnik zaczął regularnie płacić)?

3) Czy jeśli zawieszę postępowanie komornicze, mogę je odwiesic w dowolnym momencie bez podania przyczyny?

1. tak
  2. tak i nie wiem
  3. tak

Bedek napisał:
  1. tak
  2. tak i nie wiem
  3. tak

1)A na jakiej zasadzie, tzn jakie warunki musi spełnić dłużnik aby zawiesic lub umorzyć postępowanie w moim przypadku?

2) Jeśli umorzę postępowanie, aby założyć nowe, musi powstać nowe zadłużenie? Czy tak?

cglw napisał:
1)A na jakiej zasadzie, tzn jakie warunki musi spełnić dłużnik aby zawiesic lub umorzyć postępowanie w moim przypadku?

2) Jeśli umorzę postępowanie, aby założyć nowe, musi powstać nowe zadłużenie? Czy tak?
1. było o tym na forum wielokrotnie - opcja szukaj
2. nie

Bedek napisał:
1. było o tym na forum wielokrotnie - opcja szukaj
2. nie

Czy mógłbym prosić o troche mniej enigmatyczne odpowiedzi?
Sporo już czasu spędziłem na poszukiwanie tych informacji i to bezowocnie.

Znalazlem troche na temat obrony przed postępowaniem egzekucyjnym.

Czy móglbyś mi wytłumaczyc sytuację w której UMARZAM postępowanie, a później zakładam nowe bez powstawania zadłużenia?

Rozumiem, że byćmoże jestem dość irytujący dla Ciebie, ale dosłownie 2 tygodnie temu skończyłem 18, a w wyniku pewnych wydarzeń jestem w takiej sytuacji, iż sam będę musiał zająć się sprawami z komornikiem oraz sądem, a ponieważ niezbyt stać mnie na profesjonalną poradę prawną to staram się dowiedzieć czegokolwiek w ten sposób.

Jeśli będzie Ci wygodniej i chciałbyś mi pomóc to zapraszam do tego tematu
http://forumprawne.org/prawo-rodzinne-opiekuncze/49636-alimenty-komornik.html

Jest tam jeszcze kilka innych pytań.

cglw napisał:
Czy móglbyś mi wytłumaczyc sytuację w której UMARZAM postępowanie, a później zakładam nowe bez powstawania zadłużenia?
tu :
Art. 826. Umorzenie postępowania egzekucyjnego powoduje uchylenie dokonanych czynności egzekucyjnych, lecz nie pozbawia wierzyciela możności wszczęcia ponownej egzekucji, chyba że z innych przyczyn egzekucja jest niedopuszczalna

Rozumiem.

W woli upewnienia, artykuł odnosi się do sytuacji w której zadłużenie wciąż istnieje, czy zostało spłacone? W moim przypadku chodzi o alimenty, czyli swiadczenia okresowe (chyba tak to sie nazywa).

Czy jeśli dłużnik złożył skargę na czynności komornika, i postępowanie zostanie zawieszone/umorzone, to czy jest możliowośc aby wierzyciel został obciążony kosztami komorniczymi?

witam. mój expartner ma zadłużenie alimentacyjne, które ściąga komornik, ex przebywa w zakładzie karnym i chce tam pracować i tu kilka pytań:
1. ja chcę podać go o alim i czy jeśli wyślę orzeczenie do zk to będą bezpośrednio potrącać mu z wypłaty, czy muszę podać go do komornika (wolałabym tego uniknąć) aby uzyskać całość alimentów?
2. jak byliśmy razem zarabiał ok 1000 zł niecałe, komornik zabierał mu ok 680, zostawało niecałe 300 zł miał na utrzymaniu dziecko i rodzinę, czy komornik musi w takiej sytuacji zostawić jakieś wystarczające środki na życie ? bo nie oszukujmy się niecałe 300zł przy utrzymaniu rodziny...

Martita81 napisał:
1. ja chcę podać go o alim i czy jeśli wyślę orzeczenie do zk to będą bezpośrednio potrącać mu z wypłaty, czy muszę podać go do komornika (wolałabym tego uniknąć) aby uzyskać całość alimentów?
2. jak byliśmy razem zarabiał ok 1000 zł niecałe, komornik zabierał mu ok 680, zostawało niecałe 300 zł miał na utrzymaniu dziecko i rodzinę, czy komornik musi w takiej sytuacji zostawić jakieś wystarczające środki na życie ? bo nie oszukujmy się niecałe 300zł przy utrzymaniu rodziny...

1) Z tego co się orientuję istnieje prawo które mówi o tym, że jeśli wyślesz odpowiednie pismo do jego zakładu pracy to mają obowiązek oddawać Ci część wypłaty która zaspokoi Twoje potrzeby.

2) Nie jestem tego pewien, ale wczoraj coś o tym czytałem. Prawdopodobnie komornik może zabrać do 50% dochodów, ale nie jestem tego pewien.

Link do zewnętrznej strony, która wymaga rejestracji.

Tu jest napisane, że
Nie można natomiast domagać się uchylenia tytułu wykonawczego wykonalności jedynie w oparciu o zasady współżycia społecznego (a więc np. wyjątkowo trudna sytuacja dłużnika). Sąd Najwyższy już w orzeczeniu z dnia 25 kwietnia - 7 maja 1955 r. IV CR 393/55 (OSN 1956, nr 2, poz. 39), wydanym pod rządem dawnego prawa – stwierdził, że nie może to być samodzielna podstawa powództwa przeciwegzekucyjnego.

Tak więc, działa to chyba również w Twojej sytuacji, tzn że komornik może zabrać tyle ile potrzebujesz, aby pokryć długi. Mogę się mylić.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
cglw napisał:
1) Z tego co się orientuję istnieje prawo które mówi o tym, że jeśli wyślesz odpowiednie pismo do jego zakładu pracy to mają obowiązek oddawać Ci część wypłaty która zaspokoi Twoje potrzeby.

Tak więc, działa to chyba również w Twojej sytuacji, tzn że komornik może zabrać tyle ile potrzebujesz, aby pokryć długi. Mogę się mylić.
Nie ma takiego prawa i nie "mogę się mylić" - tylko się mylę.

Bedek napisał:
Nie ma takiego prawa i nie "mogę się mylić" - tylko się mylę.

to jak to wygląda? najpierw komornik zabiera co jego a potem dopiero moje alimenty?

Witam,

W związku z możliwością taniego wykupu mieszkania od spółdzielni postanowiliśmy skorzystać z takiej okazji.
Niestety rodzice są bardzo zadłużeni( bank , zus, działalność gospodarcza , sp jawna, sp zoo.)Rodzice postanowili zrzec sie członkostwa w spółdzielni na moje imię a tym samym przekazać mi swój wkład mieszkaniowy ( którego spółdzielnia fizycznie nigdy nie wypłaciła) który został wyceniony na 100 tys zł.Darowizna wynosi po 50% od każdego z rodziców. Tak stałam sie członkiem spółdzielni i zgodnie z wyliczeniami muszę uiścić opłatę z tytułu darowizny.Czy w związku z tym ze wg wyliczeń spółdzielni rodzice posiadali wkład mieszkaniowy ( właściwie tylko na papierze)to czy jeśli ja teraz mam być głównym najemca i chce je wykupić to czy mieszkanie może zostać mi zabrane za długi rodziców które narobili przed zrobieniem darowizny?
Komornicy zawsze pytali czy rodzice posiadają jakiś majątek.Wkład mieszkaniowy nie był nigdy przez nas brany pod uwagę , nie myśleliśmy nigdy o tym jak o majątku gdyż mieszkanie nie jest nasze tylko spółdzielni. Właścicielem wszystkich rzeczy w mieszkaniu jestem ja lub siostra która już jest wymeldowana z mieszkania,Czy odpowiadamy z długi rodziców teraz jak i po ich śmierci? czy to wszystko może zostać nam odebrane? W jaki ewentualnie sposób uchronić sie przed odebraniem mieszkania?

Witam .... mam pytanko ... jak napisać pismo i do kogo by odstapiono do zajecia zwrotu podatku z tytułu ulgi na dziecko ? ( tj . 1200 zł prawie ):x

Witam,
proszę o informację dotyczącą takiej sytuacji: firmowy rachunek bankowy zostaje zajęty. Czy skutecznie zostaną również zablokowane składki na ZUS? Czy analogicznie jak w przypadku wynagrodzeń bank ma obowiązek wypłacenia pieniędzy należnych ZUS?

Grażka - sprzedaży w toku egzekucji podlegać będzie to, co zostało zajęte i co zostało ujęte w opisie i oszacowaniu. Czyli odpowiednio albo część nieruchomości, albo całość.

SuaSpote - wolne od zajęcia pozostają tylko kwoty wymienione w 890 kpc, czyli tylko te do wypłaty pracownikom. I to tylko na wniosek.

monikaVDH-do komornika, Jeśli zajęcie już nastąpiło.

leleupi-trochę za bardzo teoretyczne i za dużo opcji "a co by było gdyby". Konkretniej.

Witam.Mam taki proble.

kiedyś w młodzieńczych latach zrobiłam sobie dług w PKO. Oczywiście komornik wszedł mi na pensje i tak dalej ok ośmiu miesięcy temu otrzymałam list od PKO, że sprzedali dług do ULTIMO. Po wizycie u komornika okazało sie że PKO nie wysłało powiadomienia o wstrzymaniu potrąceń z mojej pensji,a jeszcze w dodatku ULTIMO oddało sprawę do Sądu i poraz drugi o ten sam dług sprawa trafiła do komornika.Także mam jedno zadłużenie a na pensji siedzą mi dwie firmy PKO w którym teoretycznie juz dług został zapłacony przez ULTIMO i ULTIMO.Co mam zrobić w takiej sytuacji?

a jeśli nie nastąpiło jeszcze zajęcie i czekam na informacyjne pismo ze skarbówki że " nadpłata zostanie zajęta ", do kogo wtedy pisać... Do Sądu ??? ... i czy są gdzieś wzory takich pisam ?:rolleyes::mad::!:

jeżeli zajęcie jest to nic nie zrobisz a jak go nie ma to dostaniesz zwrot podatku

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót