Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Bedek napisał:
Tak.
Komornik zajmuje tą wierzytelność. A US przekazuje na konto komornika.

W takim razie dlaczego taka sytuacja nie miala miejsca w zeszlym roku, kiedy to okolicznosci byly dokladnie takie same? zmienilo sie cos w prawie cywilnym w tym kierunku?

wrappedfeelings napisał:
W takim razie dlaczego taka sytuacja nie miala miejsca w zeszlym roku, kiedy to okolicznosci byly dokladnie takie same? zmienilo sie cos w prawie cywilnym w tym kierunku?
Być może dlatego, iż w zeszłym roku zajęcia tej wierzytelności nie było jeszcze.

jeszcze jedno. czy móglbym prosic o podanie zródla, które mowi o takim postepowaniu? mam tu na mysli jakąś ustawe tudzież rozpożądzenie lub jakąkolwiek podstawe prawną. z góry dziękuje ;)

wrappedfeelings - za kolejne posty jeden pod drugim będzie ostrzeżenie

wrappedfeelings napisał:
jeszcze jedno. czy móglbym prosic o podanie zródla, które mowi o takim postepowaniu? mam tu na mysli jakąś ustawe tudzież rozpożądzenie lub jakąkolwiek podstawe prawną. z góry dziękuje ;)
Oczywiście.
Egzekucję z innych wierzytelności regulują przepisy działu IV-go, tytułu II-go, części trzeciej USTAWY z dnia 17 listopada 1964 r. KODEKS POSTĘPOWANIA CYWILNEGO.

witam ponownie wiec tak.mam 28lat jesteem kompletnym sierota,dostaje rente rodzinna po zmarlym ojcu policjancie która jest dozywotnia z powodu mojej grupy inwalidzkiej.kika lat temu dowiedzialem sie ze odziedziczylem po zmarlej mamie spadek a w spadku dług 170tys zł,przez pare miesiece komornik od spadku potracal mi z renty niecale 500zl .(rente mam okolo 2tys zl).jakis rok temu mialem sprawe o alimenty (zapotrzebowanie potrzeb rodzinie)które sad nakazal splacac klauzula wykonalnosci 1200zl miesiecznie na mojego 18to miesiecznego syna,wtedy komornik od spadku wszczymal egzekucje (potracanie mi z renty 500zl),i wszedl na konto bankowe komornik od alimentów i miesiecznie zabiera mi z konta 1200zl ,wtedy zostaje mi ta suma gwarantowana niecale 800zl .I PROBLEM JEST W TYM ZE KOMORNIK OD SPADKU ZROBIL MI NA KONCIE BANKOWYM KWOTE WOLNA DO WYPLATY CO ROKU PRZYPUSCMY 5TYS ZL ,PO WYCIAGNIECIU PIENIAZKAóW ZA TEN MIESIAC PANI W BANKU POWIEDZIALA MI ZE DO KONCA ROKU MOGE WYPLACIC JESZCZE 3TYS ZL A GDZY KWOTA PRZEKROCZY TA KWOTE CZYLI 3 TYS TO RESZTE IDZIE NA POTRZEB DLUGU.PO MOICH OBLICZENIACH JAK NA KONCIE JEST TA SUMA 3TYS TO JA PIENIAZKI BYM DOSTAL DO WRZESNIA JAKOS TAK A CO PóZNIEJ???ZA RESZTE 3MIESIACE Z CZEGO MIAL BYM ZYC?? PROSZE O POMOC!!!!

koko81 napisał:
kika lat temu dowiedzialem sie ze odziedziczylem po zmarlej mamie spadek a w spadku dług 170tys zł,

i przyjąłeś spadek w postaci długu na 170tyś zł??? i po co???

Witam...moja sytuacja...Mam na glowie komornika...jestem studentka i nie posiadam zadnych ruchomosci i nieruchomosci. Zameldowana jestem u rodzicow ale z nimi nie mieszkam gdyz wynajmuje akademik jako studentka. Komornik telefonicznie straszy mnie ze bedzie nachodzil rodzicow i tesciow a nawet z policja wspolnie wyciagnie moj adres studencki i sie do mnie pofatyguje...dodatkowo przekazal, cytuje: "ze bedzie robil swoje i jeszcze wiecej niz swoje (!)". Co w takiej sytuacji mam zrobic...jakie dzialania moze podjac komornik a jakie beda jego naduzyciem? dodam ze dlug ten jest sprzed zawarcia malzenstwa? czy w takiej sytuacji moze nachodzic meza i tesciow? prosze o pomoc bo zaczynam sie go bac :/

Mam pytanie odnośnie zaliczki dla komornika.

Za 1 razem komornik nie mógł wyegzekwować długu, więc po roku- 1,5 roku złożyłem drugi wniosek i przychodzi mi wezwanie do wpłaty zaliczki- 60zł.
Zawsze mi się wydawało że to jest doliczone do długu dłużnika i po prostu z jego pensji zabiera pieniądze za postępowanie egzekucyjne. Dodam że komornik jest przydzielony sądowo, a opłata o jakiej mówię jest jedynie za wszczęcie postępowania, z racji tego że komornik odmówił poszukiwania majątku (ma do tego prawo?).

A teraz tak czysto teoretycznie zapytam, jeśli komornik ma ściągnąć 200zł w ciągu 10 lat, wniosek o wszczęcie postępowania składam co 2 lata ( 5x60zł) , wychodzi wtedy że komornikowi za wszczęcie postępowania płacę 300zł a on może ściągnąć 200zł (+niewielkie odsetki). Jednym słowem to jest paradoksalne więc czemu ja mam płacić za wszczęscie postępowania?

Ostatnia edycja:
A dokładniej tutaj przybliżę jedną rzecz

to jest z ustawy o komornikach sądowych 1997r.

Art. 39. 1. Komornikowi należy się zwrot wydatków gotówkowych poniesionych w toku
egzekucji tylko w zakresie określonym ustawą.
8) koszty doręczenia korespondencji, za wyjątkiem kosztów doręczenia stronom
zawiadomienia o wszczęciu egzekucji bądź postępowania zabezpieczającego.

^^ wszystko się zgadza

Art. 40. 1. Na pokrycie wydatków, o których mowa w art. 39, komornik może żądać zaliczki od strony lub innego uczestnika postępowania, który wniósł o dokonanie czynności, uzależniając czynność od jej uiszczenia.

3. Sąd rejonowy, przy którym działa komornik, przekazuje komornikowi sumy niezbędne na
pokrycie wydatków w sprawach innych osób zwolnionych od kosztów sądowych.

^^ zostałem zwolniony z kosztów sądowych - czy to znaczy że z sądu komornik powinien dostawać pieniądze?

39.2.8- doręczenie korespondencji- to jest za dostarczenie do mnie 2 kartek a4 (60zł) czy doręczanie korespondencji do dłużnika? (koszty postępowania egzekucyjnego powinien ponosić dłużnik)

Ostatnia edycja:
Kret01 napisał:
3. Sąd rejonowy, przy którym działa komornik, przekazuje komornikowi sumy niezbędne na
pokrycie wydatków w sprawach innych osób zwolnionych od kosztów sądowych.

^^ zostałem zwolniony z kosztów sądowych - czy to znaczy że z sądu komornik powinien dostawać pieniądze?
Tak.
Kret01 napisał:
39.2.8- doręczenie korespondencji- to jest za dostarczenie do mnie 2 kartek a4 (60zł) czy doręczanie korespondencji do dłużnika? (koszty postępowania egzekucyjnego powinien ponosić dłużnik)
Doręczanie korespondencji - wszędzie gdzie to jest konieczne w danej sprawie.

witam.
mam taki problem : komornik straszy mnie ze zabierze auto ktorego wlascicielem jest moj tata ja jestem wspolwlascicielem . powiedzcie mi czy moze to zrobic ???

karolcia321123 napisał:
witam.
mam taki problem : komornik straszy mnie ze zabierze auto ktorego wlascicielem jest moj tata ja jestem wspolwlascicielem . powiedzcie mi czy moze to zrobic ???
Tak. Może zająć.

A ja mam pytanie czy komornik może zająć dochód pochodzący z zasiłku rodzinnego????Moja ciotka jest w okropnej sytuacji, gdyż jej małzonek hazardzista nabrał kredytów, których teraz nie spłaca. Banki straszą komornikiem, co może taki komornik zabrać z domu???

Cześć ,mam taką sytuacje juz 2 razy zajeli mi pensje za długi moich alkoholicznych rodziców,obecnie nie pracuję,ale mogę lada chwila podjąć....co robic ,zeby nie wchodzili mi na pensje??...czy jest mozliwość wyrezczenia sie rodziców,pomóżćie mi proszę
Ps.to zajęcie z tyt. długu mieszkaniowego

Nie, nie ma możliwości wyrzeczenia się rodziców. Skoro zapadł przeciwko pani wyrok, to obecnie niewiele da się zrobić.

ale na przyszłość?.. przecież nie mogę całe zycie płacić za alkoholików ! musi byćjakieś wyjście
Prosze o pomoc kogoś kompetentnego

Pani nie odpowiada za długi rodziców, więc nie ma mowy o płaceniu całe życie za alkoholików. Odpowiada pani jedynie solidarnie wraz z nimi za opłaty za mieszkanie. Jeżeli nie chce pani płacić za ich mieszkanie, to pozostaje się wyprowadzić i wymeldować.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót