Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam wszystkich. Jestem nowy na tym forum. Komornik zajął mi emeryturę na poczet alimentów. Wniosek u komornika złożyła moja żona. Alimenty to kwota 500zł i od razu były zaległości 3.500zł Otrzymuję (drugi miesiąc) kwotę gwarantowaną tj. niecałe 400zł. a do komornika trafia 1010zł. W zeszłym miesiącu komornik przekazał żonie 600zł a w tym 500zł. Przysłał plan podziału w którym wyszczególnił poza alimentami koszty zastępstwa procesowego w innych sprawach (bankowych - kategoria 9). W takim układzie to nigdy nie spłacę zadłużenia alimentacyjnego a komornik będzie cały czas zajmował maksynalnie ile możliwe - dla alimentów tj. pozostawiając mi kwotę gwarantowaną - niecałe 400zł.
Czy takie postępowanie komornika jest właściwe ?
Czy nie powinien zaspokoić w pierwszej kolejności alimentów - bo formalnie zajął mi emeryturę - na alimenty.

Otrzymałem wezwanie do zapłaty z jednoczesnym wszczęciem egzekucji z nieruchomości.
W wyznaczonym terminie spłaciłem całe zadłużenie wraz ze wszystkimi odsetkami i całą opłatą egzekucyjną oraz wszystkimi naliczonymi kosztami komornika (procesowymi,adwokackimi, gotówkowymi itd).

Po wpłacie pieniędzy na konto komornika, dowiedziałem się że zapłaciłem za dużo ponieważ komornik naliczył mi zbyt wysoką opłatę egzekucyjną zamiast 15% prawie 25% i zawyżył wysokośc odsetek za zwłokę. W sumie zapłaciłem o 2000zł za dużo.

Byłem u komornika wyjaśnic to ale on stwierdził że wszystko dobrze policzył, że ja się nie znam itp.
Kazał mi przyjśc za kilka dni odebrac postanowienie komornika wydawane w związku z zakończeniem egzekucji i jak mi się coś nie podoba to mogę wnieśc skargę na to postanowienie, ale że jak odbiorę postanowienie to mam 7 dni odczekac bo wpierw musi się uprawomocnic.

W związku z tym czy ktoś mógłby mi pomóc i odpowiedziec na te pytania:

1. Czytałem że skargę na to postanowienie trzeba wnieśc do sądu w terminie 7 dni więc czy jeżeli postąpie tak jak kazał mi komornik i "odczekam 7 dni żeby postanowienie się uprawomocniło" to będzie już za późno żeby wnieśc skargę do sądu ?.

2. Otrzymałem w/w wezwanie do zapłaty z jednoczesnym wszczęciem egzekucji z nieruchomości w której nie mieszkam, ale której jestem współwłaścicielem gdyż nie mieliśmy pieniędzy na moje zrzeczenie u notariusza. Za moje długi komornik wszczął egzekucję z tej nieruchomości i zrobił zapis do księgi wieczystej o zajęciu. Tak ja napisałem pożyczyłem pieniądze i szybko uregulowałem całą kwotę z wezwania do zapłaty żeby zdjąc egzekucję z tej nieruchomości i po odebraniu postanowienia komornika o zakończeniu egzekucji zrobic wpis do księgi wieczystej, że zadłużenie jest spłacone żeby tamta osoba nie miała przeze mnie kłopotów gdyż aktualnie starała się o kredyt hipoteczny i wpis komornika w księgę wieczystą pozbawi ją tej możliwości.
Czy jeżeli wniosę skargę na postanowienie o zakończeniu egzekucji w terminie 7 dni domagając się zwrotu nadpłaconych kosztów egzekucji to tym samym nie spowoduję tego że postanowienie o zakończeniu egzekucji nie uprawomocni się i zostanie wstrzymane i dalej będzie ciążyc egzekucja na nieruchomości, które znajoma nie będzie mogła wypisac z księgi wieczystej.

3. Czy mogę w złożonej w terminie 7 dni skardze żądać uchylenia postanowienia komornika w zaskarżonej części (dotyczącej opłaty egzekucyjnej)., czy wtedy egzekucja się zakończy a ja będę tylko "sądził" się z komornikiem o nadpłacone 2000zł ?

4. Jeżeli złożę skargę w terminie 7 i zażądam uchylenia postanowienia komornika w zaskarżonej części (dotyczącej opłaty egzekucyjnej), czy komornik może powiedziec że wstrzymałem postanowienie o zakończeniu egzekucji i dalej doliczac mi koszty za każdy następny dzień ?

Bardzo proszę o pomoc

Piotrg63 napisał:
Witam wszystkich. Jestem nowy na tym forum. Komornik zajął mi emeryturę na poczet alimentów. Wniosek u komornika złożyła moja żona. Alimenty to kwota 500zł i od razu były zaległości 3.500zł Otrzymuję (drugi miesiąc) kwotę gwarantowaną tj. niecałe 400zł. a do komornika trafia 1010zł. W zeszłym miesiącu komornik przekazał żonie 600zł a w tym 500zł. Przysłał plan podziału w którym wyszczególnił poza alimentami koszty zastępstwa procesowego w innych sprawach (bankowych - kategoria 9). W takim układzie to nigdy nie spłacę zadłużenia alimentacyjnego a komornik będzie cały czas zajmował maksynalnie ile możliwe - dla alimentów tj. pozostawiając mi kwotę gwarantowaną - niecałe 400zł.
Czy takie postępowanie komornika jest właściwe ?
Czy nie powinien zaspokoić w pierwszej kolejności alimentów - bo formalnie zajął mi emeryturę - na alimenty.
Nie do końca wszystko rozumiem np. :
Piotrg63 napisał:
W zeszłym miesiącu komornik przekazał żonie 600zł a w tym 500zł.
Ale nie zauważyłem nic niewłaściwego w postępowaniu komornika.

piotr751 napisał:
1. Czytałem że skargę na to postanowienie trzeba wnieśc do sądu w terminie 7 dni więc czy jeżeli postąpie tak jak kazał mi komornik i "odczekam 7 dni żeby postanowienie się uprawomocniło" to będzie już za późno żeby wnieśc skargę do sądu ?.
2...
Czy jeżeli wniosę skargę na postanowienie o zakończeniu egzekucji w terminie 7 dni domagając się zwrotu nadpłaconych kosztów egzekucji to tym samym nie spowoduję tego że postanowienie o zakończeniu egzekucji nie uprawomocni się i zostanie wstrzymane i dalej będzie ciążyc egzekucja na nieruchomości, które znajoma nie będzie mogła wypisac z księgi wieczystej.

3. Czy mogę w złożonej w terminie 7 dni skardze żądać uchylenia postanowienia komornika w zaskarżonej części (dotyczącej opłaty egzekucyjnej)., czy wtedy egzekucja się zakończy a ja będę tylko "sądził" się z komornikiem o nadpłacone 2000zł ?

4. Jeżeli złożę skargę w terminie 7 i zażądam uchylenia postanowienia komornika w zaskarżonej części (dotyczącej opłaty egzekucyjnej), czy komornik może powiedziec że wstrzymałem postanowienie o zakończeniu egzekucji i dalej doliczac mi koszty za każdy następny dzień ?
1. Tak.
2. Tak.
3. Tak.
4. Nie.

Wobec spłaty całości zadłużenia - postępowanie egzekucyjne zostaje zakończone. Tyle.

O ile komornik wyda postanowienie w przedmiocie zakończenia postępowania - to i tak przy częściowym zaskarżeniu - i to tylko co do części kosztów tego postępowania - pozostała część się uprawomocni.

I wtedy będzie można wykreślić wpis w KW - o ile nie dokona tego z urzędu komornik.

Komornik zajmuje emeryturę i w związku z zaległościami przekazywane jest na jego konto ponad 1000zł. Z uwagi, iż to sa alimenty pozostawia mi tylko niecałe 400zł. Gdyby nie zaległości, mógłby zająć jedynie 500zł + jego koszty. Skoro dostaje dokładnie 1010zł, to dlaczego na poczet alimentów przekazuje 500zł. Gdy żona go spytała, odpowiedział, żeby to ją nie interesowało i niech się cieszy, że wogóle dostaje. Skoro jako podstawe zajęcia przesłał wyrok o alimenty i na tej podstawie jest egzekucja, to dlaczego nie przekazuje otrzymanej kwoty na poczet alimentów, tylko zaspokaja jakieś inne zastępstwa procesowe - adwokatów skoro alimenty mają wyższy priorytet. Ponadto, gdyby nie zajęcie alimentów, tylko jakieś inne, to komornik nie uzyskałby tak wysokiej kwoty. Nie znam szczegółwoych przepisów ale tak na logikę, to albo komornik postępuje wbrew przpisom albo zgodnie stosując sprytny wybieg, bo w tej sytuacji to nigdy nie spłacę zadłużenia i zawsze komornik będzie otrzymywał ponad 1000zł a ja alimantów mam 500zł.
Czytam przpisy ustawy emerytalnej, ale nie mogę zinterpretować - za skomplikowane :mad: Prosze o porade, czy komornik zajmując emeryturę na alimenty może z tej kwoty zaspokajać inne wierzytelności.

lokata napisał:
A na jakiej podstawie?
No właśnie.
Sam się zastanawiam - dlaczego taki obowiązek komornika jest przyjmowany w literaturze ( choć oczywiście nie tylko ).
Nawet niektórzy autorzy przyjmują, iż gdy komornik takiego wniosku nie złoży - to przysługuje skarga na podstawie art. 767 kpc.

matka ma do spłaty byłego męża(podział majątku) sąd zasądziła 350 zl miesięcznie, ze wzgedu na swoją marną emerytuę wpłacała tyle ile mogła, ale on podał sprawe do komornika. czy mimo że wpłaty nie były regularne, ale jednak były co znaczy że się nie uchylała, mógł jej zając konto w banku??

bardzo Ci dziękuję za odpowiedź, ale powiedz mi jeszcze jakie kwoty bedzie ściągał, od czego to zależy. Jak obliczyłam jej wydatki na opłaty (bez ww sprawy) to jej jeszcze emerytury brakuje. czy to znaczy że przez to zajęcie bedzie się zadłużała nie płacąc czynszu, za media i nie spłacajac kredytów?

Bedek napisał:
No właśnie.
Sam się zastanawiam - dlaczego taki obowiązek komornika jest przyjmowany w literaturze ( choć oczywiście nie tylko ).
Nawet niektórzy autorzy przyjmują, iż gdy komornik takiego wniosku nie złoży - to przysługuje skarga na podstawie art. 767 kpc.
Prawdę mówiąc to ja nie spotkałam się z takim poglądem ani w literaturze (ale może czytam wybiórczo ;) ), ani w praktyce (ale jak wiadomo co sąd to obyczaj ;) )
Przemawia zaś do mnie takie twierdzenie:
Lex napisał:
Z. Szczurek (red.), M.K. Chmielewska, G. Julke, Z. Knypl, M. Koenner, R. Kowalkowski, S. Kozik, H. Langa-Bieszki, Z. Merchel, J. Świeczkowski, J. Treder, G. Wróblewska-Wcisło, Kodeks postępowania cywilnego. Postępowanie zabezpieczające i egzekucyjne. Komentarz, Currenda, 2005, wyd. III.]
(...)Wpis ostrzeżenia zostanie wykreślony na wniosek wierzyciela, dłużnika lub nabywcy nieruchomości, gdy postępowanie egzekucyjne zostanie ukończone, a zatem po prawomocnym przysądzeniu własności lub umorzeniu postępowania.
Ustawa nie nakłada obowiązku składania wniosku o wykreślenie ostrzeżenia na komornika lub sąd. Nie przyznaje też organom tym takiego prawa. Wobec jednoznacznej treści art. 924 k.p.c. brak jest podstaw do uznania, aby wspomniany wniosek o wykreślenie wpisu w księdze wieczystej mógł złożyć komornik. Przepis ten bowiem przyznaje komornikowi wyjątkową możliwość przesłania wniosku o dokonanie wpisu o wszczęciu egzekucji. Uprawnienie to jednak ogranicza się jedynie do tej czynności. Oczywiste jest, że przepis szczególny, jakim jest art. 924 k.p.c., musi być interpretowany ściśle, albowiem takie odstępstwo od zasady, podobnie jak wyjątek zawarty w każdej regulacji, nie może podlegać wykładni rozszerzającej (por. uzasadnienie uchwały SN z dnia 12 stycznia 2001 r., III CZP 48/00, OSNC 2001, nr 5, poz. 70). Postępowanie o wykreślenie wpisu, podobnie jak postępowanie o wpis ostrzeżenia o wszczęciu egzekucji, nie może też toczyć się z urzędu (por. M. Lewandowski: Glosa do uchwały SN z dnia 17 czerwca 2003 r., III CZP 31/03, "Rejent" 2004, nr 2, s. 156). (...)

elekcja komornik zajmie świadczenie wypłacane Twojej mamie przez ZUS do wysokości jej zadłużenia (należność dla byłego męża + koszty egzekucyjne) ZUS zaś bedzie dokonywał potrąceń zgodnie z art. 139, 140 i 141 Ustawy z dnia 17-12-1998r o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U.04.39.353 j.t.) czyli w wysokości 25% świadczenia. Z tym że wolne od egzekucji jest 50% kwoty najniższej emerytury.

lokata napisał:
elekcja komornik zajmie świadczenie wypłacane Twojej mamie przez ZUS do wysokości jej zadłużenia (należność dla byłego męża + koszty egzekucyjne) ZUS zaś bedzie dokonywał potrąceń zgodnie z art. 139, 140 i 141 Ustawy z dnia 17-12-1998r o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U.04.39.353 j.t.) czyli w wysokości 25% świadczenia. Z tym że wolne od egzekucji jest 50% kwoty najniższej emerytury.

to nie brzmi za dobrze, ale dziękuję za odpowiedź

lokata napisał:
Prawdę mówiąc to ja nie spotkałam się z takim poglądem ani w literaturze (ale może czytam wybiórczo ;) ), ani w praktyce (ale jak wiadomo co sąd to obyczaj ;) )
Ja się spotkałem w praktyce - jednak przyznaję, iż były to przypadki odosobnione.
W literaturze - przeważający jest pogląd, iż komornik nie jest uprawniony.

Z tego co pamiętam ( bo w tej chwili nie mam dostępu do literatury ) zwolennicy tego przeciwstawnego poglądu wskazywali na treść art. 826 kpc.
Jak tylko odzyskam dostęp do moich źródeł - postaram się do sprawy powrócić.

W każdym bądź razie - takie porady jak poniższa - mogą być mylące.
Wykreślenie wzmianki o prowadzeniu egzekucji z księgi wieczystej

Pozdrawiam Bedek

Jak można całkowicie lub częściowo umorzyć egzekucję komorniczą?

Mieszkam razem z mamą i siostrą. Mama niewiele zarabia, siostra jest osobą niepełnosprawną, a ja jestem studentką (studia dzienne). Miałyśmy problemy finansowe i narosły nam zaległości za czynsz. Sprawa skończyła się u komornika, do zapłaty mamy w sumie ok. 18 tys.zł z kosztami komorniczymi. Dodam, że siostra ma rentę socjalną, obie mamy rentę rodzinną po zmarłym ojcu. Mama próbowała się dogadać z komornikiem, że będzie mu wpłacać pieniądze osobiście, ale się nie zgodził. Przy naszych dochodach nie może nam zabrać więcej niż ok. 350zł miesięcznie (co zrobił już w tym miesiącu). Kończę studia, chciałabym znaleźć stałą pracę, ale jak to mi się uda to prawdopodobnie komornik zajmie mi wtedy również pensję.
Proszę o pomoc!!!!!!!

Bedek napisał:
Z tego co pamiętam ( bo w tej chwili nie mam dostępu do literatury ) zwolennicy tego przeciwstawnego poglądu wskazywali na treść art. 826 kpc.
Jak tylko odzyskam dostęp do moich źródeł - postaram się do sprawy powrócić.
Pozdrawiam Bedek
Była bym wielce zobowiązana. Chętnie zapoznam się z tą drugą szkołą, aczkolwiek nie podejrzewam żeby mnie przekonała, ale ko wie... ;)

nikita8412 Jeżeli dobrze zrozumiałam egzekucja jest skuteczna, bo komornik egzekwuje z wynagrodzenia Twojej mamy co miesiąc ok. 350,00zł?
Cóż, jeśli tak, to jedyny sposób, żeby umorzyć lub ograniczyć egzekucję to wniosek wierzyciela, czyli mama powinna spróbować przekonać jakoś spółdzielnię mieszkaniową (wspólnotę, ZGM czy komu tam należy się czynsz), żeby wycofała wniosek od komornika. Ja innego sposobu raczej nie widzę.
Pamiętaj jednak, że w przypadku umorzenia postępowania na wniosek wierzyciela komornik prawdopodobnie naliczy koszty z art. 45 ust. 2 Ustawy o komornikach sądowych i egzekucji, czyli 5% świadczenia pozostałego do wyegzekwowania, którymi obciąży dłużnika.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót