Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
masz racę...z rozporządzenia wynika, że wchodzą...
i następuje ich uzupełnienie w razie czego....
przepraszam, moja wina

i jeszcze jedno sprostowanie....

koszty ściąga się z majątku spadkowego, a nie od spadkobierców...

Witam!?Otrzymałam pismo od komornika o wszczęciu egzekucji,ale nie z mojego miejsca zamieszkania.Tylko z miejsowości oddalonej o jakieś 200km.Czy taki komornik ma prawo działać w nie w swoim rewirze.Dziękuję

Czyli powinam odesłać załączony druk o stanie majątkowym?????

Witam.
Nie wiem czy dobrze wstrzeliłem się w temat ale mam problem.
Komornik skarbowy zablokował mi konto w związku z niezapłaconymi mandatami.W chwili obecnej na koncie nie ma dostatecznej kwoty na spłate zaległości ale wkrótce wpłynie wynagrodzenie za ubiegły miesiąc i kwota na koncie będzie w pełni wystarczająca.Dziś mam w kieszeni 0,35 zł ,żone i 3 miesięcze dziecko na utrzymaniu.Dodatkowo do dziesiątego każdego miesiąca musze zapłacić raty związane z kredytem blisko 1800 zł.
W związku z powyższym mam takie pytania:
1.Czy komornik miał prawo zablokować mi konto bez poinformowania mnie o tym listem poleconym (pracuje w delegacji)?
2.Czy po wpłynięciu wynagrodzenia komornik ściągnie sobie należności i odblokuje konto?
3.Co zrobić jeżeli konto nie zostanie odblokowane ?
4.Czy moge wnieść skarge na działanie komornika i do kogo się z tym zwrócić?
Z góry dziękuje za odpowiedź.

Ostatnia edycja:
moim zdaniem nie...
skoro działania komornika są w pełni legalne, to znaczy że wezwanie Ciebie do wykonania określonej czynnosci jest bezskuteczne....bo...tak na chłopski rozum;ppppppp

tragedia...

:mad:tragedia... a ja i tak niewiem o co chodzi????Na końcu tego oświadczenia piszę,że jeśli tego nie odeślę,mogę zostać ukarana.Kwotao którą chodzi to 900zł.???????????????????????????????????/

i wykorzystał ten moment zagapienia i dwa do zera...;p...

maxika:
jeżeli dwa plus dwa jest 4....
to czy 4 minus dwa jest 2 , czy 4....

skoro komornik może proweadzic egzekucję, to znaczy ze masz mu to odesłąć....

ile ty masz lat....

Jak to może wyglądać prawnie to mam pojęcie, ale może mi ktoś powie jak to jest stosowane w praktyce. Mam alimenty w kwocie 850 zl + 120 zł opłaty komornicze. Nie uchylam sie od płacenia, pomimo tego, że nie miałam pracy okoo 1,5 roku co miesiąc wpłacałam z pomocą rodziny 200 zł. Teraz mam stypendium a staż, który jest oczywiście zajęty w 60% przez komornika. Mam w związku z tym pytanie, czy jeżeli wpłacam pewne sumy lub mam zajęte wynagrodzenie przez komornika, czy grozi osobom u których mieszkam zajęcie ruchomości?

na Twoje pytanie już wielokrotnie w tym wątku padła odpowiedź....
któa brzmi to zależy....
bo komornik egzekwuje tylko zlecenia wierzyciela...
jak wierzyciel mu będzie kazał...to co...to domniemanie że jesteś posiadaczem (współposiadaczem) tego co w mieszkaniu....a według kc posiadanie jest zgodne z prawem Ci przysługującym, więc...jesteś domniemanym właścicielem rzeczy tam się znajdujacych....ale nie bój się żaden wierzyciel nie jest tak głupi....
bo grozi mu wtedy powództwo....i będzie w plecy koszty sądowe i tę rzecz i koszty komornicze...

Ktoś mi podpowie coś mądrego co mam robić z zablokowanym kontem przez komornika?Sprawe opisalem kilka postów wcześniej.

SCPAH napisał:
Witam.
Nie wiem czy dobrze wstrzeliłem się w temat ale mam problem.
Komornik skarbowy zablokował mi konto w związku z niezapłaconymi mandatami.W chwili obecnej na koncie nie ma dostatecznej kwoty na spłate zaległości ale wkrótce wpłynie wynagrodzenie za ubiegły miesiąc i kwota na koncie będzie w pełni wystarczająca.Dziś mam w kieszeni 0,35 zł ,żone i 3 miesięcze dziecko na utrzymaniu.Dodatkowo do dziesiątego każdego miesiąca musze zapłacić raty związane z kredytem blisko 1800 zł.
W związku z powyższym mam takie pytania:
1.Czy komornik miał prawo zablokować mi konto bez poinformowania mnie o tym listem poleconym (pracuje w delegacji)?
2.Czy po wpłynięciu wynagrodzenia komornik ściągnie sobie należności i odblokuje konto?
3.Co zrobić jeżeli konto nie zostanie odblokowane ?
4.Czy moge wnieść skarge na działanie komornika i do kogo się z tym zwrócić?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Ad.1
Jeżeli komornik w ogóle nie zawiadomił Cię o zajęciu rachunku bankowego, to jest to naruszenie procedury (art. 889 par.1 pkt 2 kpc), na które przysługuje Ci skarga na czynność komornika z art.767 kpc. Jeśli zaś wysłał Ci takie zawiadomienie a Ty (ani Twoja małżonka) go nie odebrałeś, to cóż, był to Twój wybór...
Ad.2
Jeżeli kwota na rachunku przekroczy kwotę wolną od zajęcia i bank będzie wstanie zrealizować zajęcie w całości, to tak.
Ad.3
Skontaktować się z komornikiem i mu o tym "przypomnieć" a gdyby nie zadziałało, to oczywiści złożyć skargę (art. 767 kpc)
Ad.4
Na każdą czynność (lub zaniechanie) komornika przysługuje Ci skarga do Sądu Rejonowego przy którym działa komornik (art. 767 kpc), pytanie tylko czy ma to sens? Jeżeli komornik działał zgodnie z wnioskiem wierzyciela i w oparciu o treść tytułu wykonawczego, to poniesiesz tylko koszty postępowania skargowego (100,00zł) a sąd prawdopodobnie i tak ją oddali, bo komornik wykonał wszystko zgodnie z literą prawa.

Mam pytania dotyczące jednej sprawy:
1, Czy komornik sądowy mógł powiadomić mnie o wszczęciu egzekucji z jednoczesnym zajęciem wynagrodzenia za pracę i wezwanie zakład pracy do dokonywania potrąceń? Może najpierw powinien mnie poinformować najpierw o wszczęciu postępowania?
2, Od chwili ogłoszenia wyroku sądu zakład pracy nie poinformował mnie o łącznej kwocie z wyliczonymi odsetkami i terminem zapłaty. W wyroku sądu nie wyznaczono terminu zapłaty. uważam że zakład pracy bezzasadnie zgłosił do komornika. Liczyłam się z tym ze otrzymam wezwanie jaką kwotę mam zapłacić i termin a tu komornik wchodzi mi na pobory.
3,Zapoznałam się z pisma komornika jaką kwotę zakład pracy wyliczył i zapłaciłam te pieniążki zakładowi pracy na konto.
czy zakład nie powinien mnie poinformować o kwocie wyliczonej tylko tak od razu do komornika???
4. O dokonanej wpłacie poinformuje zakład i komornika ale nie zapłaciłam żadnych kosztów komorniczych, bo uważam ze zakład bezpodstawnie zgłosił do komornika przecież mogło obyć się bez komornika. Co o tym sądzicie?
5. Czy pieniążki w tej sytuacji będą mi potrącane z poborów jeśli ja zapłaciłam, myślę że jeśli w tej sytuacji zostaną mi potrącone to będzie to bezpodstawne?
6. Czy w takim przypadku będę ponosić koszty egzekucyjne?

Ostatnia edycja:
Bedek napisał:
lokata
To komorników skarbowych również obowiązuje kpc ?
Ups... nie doczytałam, że chodzi o komornika skarbowego :( Moja wina. Cóż, w takim wypadku moja odpowiedź może posłuży komuś, kto będzie miał analogiczne wątpiwości odnośnie egzekucji prowadzonej przez sądowy organ egzekucyjny ;)

witam
chciałam zadać kilka pytań...

moi rodzice spłacali zadłużenie pewnej kobiety u komornika

ostatnio doszliśmy do porozumienia z bankiem i po wpłacie odpowiedniej kwoty bank przysłał dokumenty że zwalnia nas z długu

czy teraz możemy założyć sprawę o zwrot pieniążków tych co wpłaciliśmy na dług?

wiemy że kobieta sama dobrowolnie pieniążków nie będzie spłacać więc na pewno komornik będzie egzekwował pieniążki czy to będzie od razu na sprawie zasądzone czy dopiero jak kobieta nie będzie nam pieniążków spłacać przez jakiś czas?

z góry dziękuję z odpowiedź...
pozdrawiam

Małe pytanie

Czy sprzedający w sytuacji gdy kupujący na aukcji internetowej który nie kontaktuje się po dokonaniu zakupu a któremu wystawi się fakturę płatną przelewem w terminie 14 dni nie dokona przelewu w wyznaczonym terminie może w jakiś sposób wejść na prawną drogę odzyskania należności ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót