X
xdcc
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 1 300
Znalazłem co trzeba.Dziękuję.rafal_26 napisał:no i właście trzeba to odwołanie do rozporządzenia znaleźć, po to je podałem;
gdybym podawał panu (i) kpc, to bym tak napisał
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Znalazłem co trzeba.Dziękuję.rafal_26 napisał:no i właście trzeba to odwołanie do rozporządzenia znaleźć, po to je podałem;
gdybym podawał panu (i) kpc, to bym tak napisał
Komornicy są po to by przypominaćposzkodowan napisał:mój znajomy podżyrował kredyt sojej siostrze ale było to tak dawno temu ze o tym zapomniał. Do zeszłego tygodnia, kiedy to dostał pismo od komornika o zajeciu jego wynagrodzenia.
nieposzkodowan napisał:czy jako poręczyciel miał on prawo wiedzieć o tączącym sie postępowaniu egzekucyjnym przeciw niemu w tej sprawie
nieposzkodowan napisał:i czy moze być do podstawa do ew.skargi na działanie komornika albo powództwa przeciwegzekucyjnego.
nieposzkodowan napisał:Dodam jeszcze że siostra dysponowała dość dużym majątkiem swego czasu - czy komornik nie miał wówczas obowiązku zdjąć długu z jej majątku?
Należności zabezpieczone hipotecznie - zaspokaja się w wcześniejszej kolejności.rabe napisał:Witam,
mam wyrok z nakazu zapłaty i sprawa wyglada nasepująco:
- mam kredyt na nieruchomości i wpisaną dodatkową hipoteke pana X, pan Y podał mnie do sądu z nakazu zapłaty i go dostał i teraz to on wszczął egzekucję i moje pytanie jest następujace:
- czy bank wypowie kredyt i czy kasa z licytacji poleci do pana X czy Y, zakładam że najpierw spłacony będzie kredyt, to który z nich ma pierszeństwo X czy Y - ten co był już wpisany w KW, czy ten co wszczyna egzekucję?
dzięki i pozdrawiam
Tak - o ile przyjąć, iż na dzień wszczęcia egzekucji nie były one jeszcze umorzone i objęte wnioskiem egzekucyjny. A dodatkowo przy tym założeniu, iż uznajemy je za świadczenie pozostałe do wyegzekwowania - w rozumieniu art. 49 ust. 2 ukse.darta0 napisał:Witam.Czy opłata dla komornika może być pobrana również od umożonych przez wierzyciela odsetek?
Nie mogę udzielić jednoznacznej odpowiedzi.darta0 napisał:.proszę tylko odpisać tak lub nie czy słusznie rząda tej podwyższonej opłaty?
Ad 1. Tak.mistra1 napisał:Mam kilka pytań odnośnie egzekucji komorniczej.
Wyrok Sr zapadł w maju 2006 roku. Następnie zasądzone świadczenie zostało przez dłużnika spłacone. Nie zostały uregulowane jednak koszty sądowe związane z postępowaniem. Pod koniec sierpnia 2009 roku komornik przesłał do dłużnika pismo o zajęciu części wynagrodzenia za pracę w związku z prowadzoną egzekucją (klauzula wykonalności została nadana wg tego pisma w lipcu 2009 roku). Przy czym zgodnie z ww. pismem komornik opłatę stosunkową obliczył wg całości wierzytelności (która została spłacona jeszcze przed nadaniem klauzuli wykonalności i wszczęciem egzekucji), a nie tylko od zaległych kosztów sądowych.
Stąd moje pytania:
1. Czy zasadne jest nałożenie klauzuli wykonalności na tytuł egzekucyjny - w tym wypadku wyrok sądu - po ponad 3 latach od jego wydania, w sytuacji gdy należność została spłacona już dużo wcześniej?
2. Czy przesłanie pisma o zajęciu wynagrodzenia, jest wystarczającą formą zawiadomienia o wszczęciu egzekucji, zgodnie z art. 805 kpc?
3. Wreszcie czy opłata stosunkowa wobec, wobec której została wszczęta egzekucja nie powinna w tym przypadku stanowić 8% zaległych kosztów sądowych, a nie całości należności wraz z kosztami, skoro należność została w całości spłacona przed wszczęciem egzekucji komorniczej?